Mobile Version
Desktop Version
WOLFGANG PICHLER märkte inget till systematisk doping under sin tid som rysk landslagstränare trots att tre av hans damåkare nu är avstängda av IOK. Nu är han svensk landslagstränare. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
WOLFGANG PICHLER märkte inget till systematisk doping under sin tid som rysk landslagstränare trots att tre av hans damåkare nu är avstängda av IOK. Nu är han svensk landslagstränare. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Svenske tränaren tränade avstängda skidskyttar:

Wolfgang trodde på Zaitseva

Ryssland har fått en stenhård dom och utesluts från vinter-OS i Pyeongchang. Endast utövare som kan bevisa att dom är rena får tävla, men då utan rysk flagga, dräkt eller nationalsång.
En av dom som redan var avstängd är skidskytte Olga Zaitseva. Hennes tidigare tränare är den nu svenske landslagschefen Wolfgang Pichler.
- Jag kan inte tro att hon varit med på systematisk doping, säger han till norska NRK.

 

OLGA ZAITSEVA har stängts av från OS på livstid och har enligt IOK-rapporten använt flera olika typer dopingpreparat. Tränaren Wolfgang Pichler säger sig inte ha märkt något. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
OLGA ZAITSEVA har stängts av från OS på livstid och har enligt IOK-rapporten använt flera olika typer dopingpreparat. Tränaren Wolfgang Pichler säger sig inte ha märkt något. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Trots att Wolfgang Pichler har varit flera år i det ryska skidskyttelandslaget, så har han inte enligt eget utsago varken märkt eller sett något till systematisk doping.
Och just skidskyttelandslaget är tillsammans med längdlandslaget det som är hårdast drabbad av IOK:s dom. Sex längdåkare var sedan tidigare avstängda, dessutom flera skidskyttar. Nu kan det bli ännu flera.
Redan 2009 togs tre av Rysslands stora stjärnor i doping i samband med VM i just Pyeongchang. Då sade IBU-presidenten Anders Besseberg att det handlade om systematisk doping från en av dom största skidskyttenationerna. Och tydligen har det inte blivit mycket bättre.
- Kanske är det bara toppen av isberget, menade Besseberg den gången.

Stängs av från Pyeongchang-OS
Ryssland är åter igen i fokus på grund av doping - som nu har blivit storpolitik. Idrottsministern Vitaly Mutko har stängts av från alla OS på livstid - han är chefen för nästa års fotbolls-VM.
Man har också stängt av ledningen i den ryska OS-kommittén och dom aktiva som man redan hade stängt av tidigare. Och dom som skall vara med måste bevisa att dom är oskyldiga - hur det nu skall gå till. Dessutom kommer dessa att sättas under press för en total rysk bojkott.
Den som IOK använder som sitt huvudvittne är Grigorij Rodtjenkov, chefen för dopingarbetet som flydde till USA och nu lever under ny identitet och skydd av polisen. Han har enligt IOK lagt fram bevis för statlig sponsrat doping.
Och på bakgrund av uppgifterna från Rodtjenkov diskas Olga Zaitseva från OS i Sochi 2014 och portas från OS på livstid - trots att hon nu har lagt av.
Enligt Rodchenkov försvann aldrig den systematiska doping i Ryssland efter skandalen i 2009.

Var Pichlers ögonsten
- Jag trodde aldrig att dopingen blev borta jag heller, säger Wolfgang Pichler till NRK. Trots det sade han alltså ja till att bli rysk landslagstränare i 2011.
- För det första var det bra pengar. Och jag var ju stolt över att bli tränare i en av världens bästa skidskytte-nationer. Och jag trodde också att jag kunde göra dom rena, säger den svenske landslagstränaren.
Det var Pichler som tränade Zaitseva fram mot OS i Sochi 2014.
- Vi hade ett väldigt närt förhållande. Jag litade på henne. Man kunde prata med henne. Hon var en super idrottskvinna. En verklig talang, säger han vidare i NRK-intervjun.
Men enligt bevisen som nu rullas upp var Zaitseva också en när vän av vice sportsminitser Yuri Nagornykh, mannen som hade fått uppgiften att Ryssland skulle lyckas i Sochi - till varje pris. Zaitseva blev en specialuppgift för Irina Rodionova, kvinnan som hade ansvaret för att distribuera dopingmedlen.
Rodtjenkov säger i rapporten att han mötte Nagornykh och Rodionova flera gånger och diskuterade Zaitseva. En gång var skidskytten med på mötet och man diskuterade hennes onormala blodpass.
Det var onormalt på grund av hennes konstanta användande av dopingmedel. Hon förstod att det kunde hota hennes möjligheter att få deltaga i Sochi-OS, står det i rapporten.

 

Använde flera typer doping
Olga Zaitseva skall också ha varit en av dom aktiva som man samlade in urin från innan OS för att sedan byta ut mot dom prov som togs under spelen. Enligt rapporten skall hon ha testats så många gånger att man nästan gick tom för ren urin. Enligt Rodtjenkov använde Zaitseva flera typer doping, bland annat en speciell cocktail som kallades för Hertuginna-cocktailen och EPO.

Wolfgang Pichler hade ett hopp om att göra det ryska skidskyttelandslaget rent igen. Han förlade mycket av träningen hemma i Ruhpolding, långt från fuskarna i Ryssland.
Enligt NRK visar han fram träningsdagböcker från Zaitseva och andra landslagsåkare under den perioden han var tränare. Pichler menar å kunna se sambandet mellan Zaitsevas goda tävlingsresultat och dom formkurvor han själv har i datorn.

Rodtjenkov menar att det bara var en stor tavla som gjorde att dom ryska skidskyttarna åkte dit under VM i Pyeongchang 2009. Men han tror inte det blev mycket bättre senare.
I en e-mail till NRK skriver han:
- I 2009 använde ryska skidskyttar en form av EPO som var väldigt svår att spåra. En av huvudmännen som skaffade fram dold EPO var Stanislav ”Stasik” Dmitriev. Han kunde ta bort molekyler som gjorde det svårt att upptäcka EPO-användandet.

Wolfgang vill veta sanningen
Wolfgang Pichlers hopp om att göra landslaget dopingfritt lyckades inte. Förutom Zaitseva är nu också både Iana Romanova och Ekaterina Glazyrina avstängda från IOC. För Wolfgang Pichler är det en chock, speciellt att hans ögonsten Zaitseva har fuskat.
- Jag skall ringa henne och då skall jag ha sanningen, säger han till NRK.
Han får frågan vad han då skall säga till Zaitseva.
- Om hon har gjort det här bevisst så skall jag berätta för henne vad som är rätt. Om hon inte har vetet och dom har gjort det här bakom hennes rygg, vad skall jag säga då? Då tycker jag synd om henne.
Rodtjenkov säger att han inte vet om Pichler visste om Zaitsevas dopingprogram. Pichler säger att han aldrig såg någon onormal framgång hos Zaitseva och att hennes längdåkningstider från OS heller inte skvallrar om dopingmissbruk.

 

Del |
MARIA o JENS 001 (kopia)

Se Klarälvsloppet i Värmland direkt här

Websändningen startar söndag kl.08,45:

Stora delar av långloppseliten kommer till start i söndagens Klarälvsloppet på den gamla banvallen mellan Hagfors/Uddeholm och målet i Karlstad.
Det kallas för ”Sommarens Vasalopp” och är också 90 km långt.
Du kan se loppet direkt här. Starten går 09,00 på söndagsmorgonen.

 

Les mer
20180318, KYLLÖNEN, Anne 008 (kopia)

Anne Kyllönen tvingades till operation

30-åriga finska landslagsåkaren Anne Kyllönen har problem med ryggen - så stora problem att hon tvingades till operation.
Det kan förstöra stora delar av VM-säsongen för Kyllönen som också hade en problematisk säsong i vintras.

 

Les mer
KEKs-kronika

Därför får inte ”Sebbe” kollegornas stöd

Krönika:

WADA tar in Ryssland i värmen. En skandal tycker idrottsvärlden.
Svenska OS-hjälten Sebastian Samuelsson står på barrikaderna och kämpar för en ren idrott. Han har hotats av en rysk ”dödspatrull”.
Men var är stödet från idrottskompisarna?
Det har uteblivit. Något som inte överraskar.

 

Les mer
20170107, KLÆBO, Johannes Høsflot 008 (kopia)

Klæbo fick rejält med stryk i test

Tillbaka efter tandproblem och förkylning, men:

Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka efter problem med en tand och påföljande förkylning. Men han är långt ifrån i toppform.
Under onsdagskvällen tappade han rejält i det skallade ”Brå-testet” - OS-kungen slutade först på en 15:e plats. Slagen med 2,36 minuter av Didrik Tønsth.

 

Les mer
20180919, KORSGREN Lina Vasaseger 2018 (kopia)

Vasaloppssegrarinnan i nytt team

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, kommer i Visma Ski Classics, representera långloppsteamet Team Ramudden. Teamet är en satsning från Ramudden tillsammans med Korsgren, för att ge förutsättningar för nästa generations skidåkare att växa fram.

Les mer
Newspower.it

Sverige vann 3 av 4 världscuptitlar

Världscupen på rullskidor avslutades i helgen:

Sverige dominerade totalt i världscupen på rullskidor i sommar. Totalt blev det svensk seger i 3 av 4 världscuper och det blev blågult på pallen i samtliga.
I herrklassen blev det dubbelt i den totala listan genom Robin Norum och Victor Gustafsson, medan juniorerna Johan Ekberg och Moa Hansson också kom hem från finalen i Italien med världscupstrofén.

 

Les mer
2

Nu åker damlandslaget till Toblach

Damerna har varit hemma i två veckor efter det senaste lägret vid skidtunneln i Torsby. Nu är det barmarksläger i italienska Toblach som gäller.
Idag ansluter längdlandslagets damer till lägret i tyroleralperna, där herrarna tillbringat en vecka. Fyra dagar får de tillsammans innan det är dags för herrarna att åka hem.

 

Les mer
Newspower.it

Gjerdalen starkast på Alpe Cermis

Tord Asle Gjerdalen brukar trivas bra i Val di Fiemme, där han dominerat Marcialonga flera gånger. Nu var han också bäst när Guide World Tour på rullskidor avslutades med en fem mil lång etapp med målet uppe på Alpe Cermis, samma plats som Tour de Ski avslutas varje år.

 

Les mer
Newspower.it

Svenska segrar i VC-finalen i Italien

Juniorerna var på segerspåret:

Dom svenska rullskidåkarna gjorde sina saker mycket bra under helgens avslutande två tävlingar i Val di Fiemme. En tight masstart under lördagen följdes upp med en jaktstart under söndagen.
Sverige fanns med i toppen i samtliga fyra klasser och till slut blev det svensk seger i fyra av världscuperna (det återkommer vi till).

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa Hansson vann i världscupen

Landsbro-junioren Moa Hansson fixade Sveriges enda seger på dom två första tävlingarna av världscupfinalen på rullskidor i Trentino i norra Italien.
Hon vann den inledande korta distansen över 2,5 km i klassisk stil. Sverige fick flera pallplatser, men det här var enda segern.

 

Les mer
20180914, multibana i Grönklitt (kopia)

Bygger rullskidbana för vanliga motionärer

Orsa-Grönklitt:

Det har varit en dröm länge, att anlägga en multiskidbana i Orsa Grönklitt. Nu är det första spadtaget avklarat och byggnationen har påbörjats. Redan nästa höst kommer en cirka fem kilometer lång bana att vara färdigbyggd. En investering i tiden, till glädje för ett flertal olika målgrupper.

 

Les mer
Sälen-Mora 110228 Öppet SpårFina spår vid SmåganFoto Nisse Schmidt

99.847 anmälda under Vasaloppsåret 2018

Vasaloppets vintervecka 2018 och Vasaloppets sommarvecka 2018 lockade totalt 97 803 anmälda deltagare, varav 68 procent män och 32 procent kvinnor. Lägger man dessutom till loppen för de yngsta (Barnens Vasalopp skidor, cykel och löpning i både Sälen och Mora) blev det totala antalet 99 847. Det är nytt rekord för elfte året i följd.

 

Les mer
20180913, 60 åkare i MS biathlon (kopia)

60 åkare i skidskyttets masstart

Många förväntar kaos när IBU nu dubblar antalet deltagare i masstartstävlingarna från 30 till 60.
- Men vi har testat det här med bra resultat, säger dom ansvarige för det internationella förbundet som röstade genom ändringen vid IBU-kongressen i Kroatien förra veckan.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Sluta slakta vårt kulturarv FIS!

Krönika:

Slitvargarnas tid är i princip över i längdvärldscupen. FIS rensar bort de verkliga uthållighetsproven till förmån för i huvudsak snabba, TV-vänliga ”F 1-lopp” med korta åktider.
Det känns som en FIS-slakt av vårt kulturav.

 

Les mer
ski-team-sweden-rollerski-2018 (kopia)

Rullskidslandslaget till VC-finalen i Italien

Svenska Skidförbundet har tagit ut truppen till sommarens final av rullskidsvärldscupen i Italienska Trento/Val di Fiemme.
Världscupen avslutas med en mintour som omfattar fyra etapper. I Trento startar tävlingarna med ett tufft uppförslopp i klassisk teknik 13 september. 14 september blir det supersprint i fri teknik.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Northug vill ha höjdträning i landslaget

Det norska herrlandslaget har bestämt sig för att inte träna i höjden så mycket som tidigare inför den kommande VM-säsongen.
Det retar Petter Northug jr, som menar det är oerhört viktigt att träna mycket i höjden. 32-åringen är helt klart av en annan uppfattning än landslagschefen Vidar Løfshus.

 

Les mer
20171203, HERRMANN, Denise 040 (kopia)

Skidskytte-VM till Pokljuka och Oberhof

Pokljuka i Slovenien skall arrangera VM i skidskytte 2021 och tyska Oberhof blir VM-ort i 2023. Det bestämdes på IBU-kongressen i Kroatien den gångna veckan.
Nästa VM är dock i Östersund kommande vinter. Innan Oberhof:s VM kommer också OS i Kina 2022.

 

Les mer
20170701, DYVIK, Karl-Johan 043 (kopia)

Italien väntar för seniorlandslagen

Karl-Johan Dyvik sliter och stannar hemma, men:

Toblach, i regionen Trento i norra Italien, är en etablerad världscuport på vintern. Nu står orten värd för längdlandslagets barmarksläger. Herrarna finns på plats från den 10–21 september och damerna den 17–28:e.

 

Les mer
Pontus_Nordström_varvning_2 (kopia)

Britta och Pontus vann UVK-rullen

Upplands två toppåkare i långloppscupen segrade i årets UVK-RULLEN. Världens bästa långloppsåkare Britta Johansson Norgren, Sollefteå IF och Lager 157, vann på ett imponerande sätt i damklassen och Pontus Nordström, Östervåla IF och Team Serneke, kunde också åka ifrån ett bra startfält i herrarnas tävlingsklass och vinna ganska klart.

 

Les mer
20180317, ÖBERG, Jennie 001 (kopia)

Jennie Öberg flyttar hem till Kalix

Har separerat från sambon Calle Halfvarsson:

Jennie Öberg lämnar Falun och sambon Calle Halfvarsson och flyttar hem till Kalix.
Efter en stunds fundering har hon bestämt sig för att satsa vidare trots att hon förlorade sin landslagsplats efter den förra säsongen.
Nu är det ”back to basic” för Piteå-åkaren.

 

Les mer