Mobile Version
Desktop Version
WOLFGANG PICHLER märkte inget till systematisk doping under sin tid som rysk landslagstränare trots att tre av hans damåkare nu är avstängda av IOK. Nu är han svensk landslagstränare. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
WOLFGANG PICHLER märkte inget till systematisk doping under sin tid som rysk landslagstränare trots att tre av hans damåkare nu är avstängda av IOK. Nu är han svensk landslagstränare. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Svenske tränaren tränade avstängda skidskyttar:

Wolfgang trodde på Zaitseva

Ryssland har fått en stenhård dom och utesluts från vinter-OS i Pyeongchang. Endast utövare som kan bevisa att dom är rena får tävla, men då utan rysk flagga, dräkt eller nationalsång.
En av dom som redan var avstängd är skidskytte Olga Zaitseva. Hennes tidigare tränare är den nu svenske landslagschefen Wolfgang Pichler.
- Jag kan inte tro att hon varit med på systematisk doping, säger han till norska NRK.

 

OLGA ZAITSEVA har stängts av från OS på livstid och har enligt IOK-rapporten använt flera olika typer dopingpreparat. Tränaren Wolfgang Pichler säger sig inte ha märkt något. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
OLGA ZAITSEVA har stängts av från OS på livstid och har enligt IOK-rapporten använt flera olika typer dopingpreparat. Tränaren Wolfgang Pichler säger sig inte ha märkt något. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Trots att Wolfgang Pichler har varit flera år i det ryska skidskyttelandslaget, så har han inte enligt eget utsago varken märkt eller sett något till systematisk doping.
Och just skidskyttelandslaget är tillsammans med längdlandslaget det som är hårdast drabbad av IOK:s dom. Sex längdåkare var sedan tidigare avstängda, dessutom flera skidskyttar. Nu kan det bli ännu flera.
Redan 2009 togs tre av Rysslands stora stjärnor i doping i samband med VM i just Pyeongchang. Då sade IBU-presidenten Anders Besseberg att det handlade om systematisk doping från en av dom största skidskyttenationerna. Och tydligen har det inte blivit mycket bättre.
- Kanske är det bara toppen av isberget, menade Besseberg den gången.

Stängs av från Pyeongchang-OS
Ryssland är åter igen i fokus på grund av doping - som nu har blivit storpolitik. Idrottsministern Vitaly Mutko har stängts av från alla OS på livstid - han är chefen för nästa års fotbolls-VM.
Man har också stängt av ledningen i den ryska OS-kommittén och dom aktiva som man redan hade stängt av tidigare. Och dom som skall vara med måste bevisa att dom är oskyldiga - hur det nu skall gå till. Dessutom kommer dessa att sättas under press för en total rysk bojkott.
Den som IOK använder som sitt huvudvittne är Grigorij Rodtjenkov, chefen för dopingarbetet som flydde till USA och nu lever under ny identitet och skydd av polisen. Han har enligt IOK lagt fram bevis för statlig sponsrat doping.
Och på bakgrund av uppgifterna från Rodtjenkov diskas Olga Zaitseva från OS i Sochi 2014 och portas från OS på livstid - trots att hon nu har lagt av.
Enligt Rodchenkov försvann aldrig den systematiska doping i Ryssland efter skandalen i 2009.

Var Pichlers ögonsten
- Jag trodde aldrig att dopingen blev borta jag heller, säger Wolfgang Pichler till NRK. Trots det sade han alltså ja till att bli rysk landslagstränare i 2011.
- För det första var det bra pengar. Och jag var ju stolt över att bli tränare i en av världens bästa skidskytte-nationer. Och jag trodde också att jag kunde göra dom rena, säger den svenske landslagstränaren.
Det var Pichler som tränade Zaitseva fram mot OS i Sochi 2014.
- Vi hade ett väldigt närt förhållande. Jag litade på henne. Man kunde prata med henne. Hon var en super idrottskvinna. En verklig talang, säger han vidare i NRK-intervjun.
Men enligt bevisen som nu rullas upp var Zaitseva också en när vän av vice sportsminitser Yuri Nagornykh, mannen som hade fått uppgiften att Ryssland skulle lyckas i Sochi - till varje pris. Zaitseva blev en specialuppgift för Irina Rodionova, kvinnan som hade ansvaret för att distribuera dopingmedlen.
Rodtjenkov säger i rapporten att han mötte Nagornykh och Rodionova flera gånger och diskuterade Zaitseva. En gång var skidskytten med på mötet och man diskuterade hennes onormala blodpass.
Det var onormalt på grund av hennes konstanta användande av dopingmedel. Hon förstod att det kunde hota hennes möjligheter att få deltaga i Sochi-OS, står det i rapporten.

 

Använde flera typer doping
Olga Zaitseva skall också ha varit en av dom aktiva som man samlade in urin från innan OS för att sedan byta ut mot dom prov som togs under spelen. Enligt rapporten skall hon ha testats så många gånger att man nästan gick tom för ren urin. Enligt Rodtjenkov använde Zaitseva flera typer doping, bland annat en speciell cocktail som kallades för Hertuginna-cocktailen och EPO.

Wolfgang Pichler hade ett hopp om att göra det ryska skidskyttelandslaget rent igen. Han förlade mycket av träningen hemma i Ruhpolding, långt från fuskarna i Ryssland.
Enligt NRK visar han fram träningsdagböcker från Zaitseva och andra landslagsåkare under den perioden han var tränare. Pichler menar å kunna se sambandet mellan Zaitsevas goda tävlingsresultat och dom formkurvor han själv har i datorn.

Rodtjenkov menar att det bara var en stor tavla som gjorde att dom ryska skidskyttarna åkte dit under VM i Pyeongchang 2009. Men han tror inte det blev mycket bättre senare.
I en e-mail till NRK skriver han:
- I 2009 använde ryska skidskyttar en form av EPO som var väldigt svår att spåra. En av huvudmännen som skaffade fram dold EPO var Stanislav ”Stasik” Dmitriev. Han kunde ta bort molekyler som gjorde det svårt att upptäcka EPO-användandet.

Wolfgang vill veta sanningen
Wolfgang Pichlers hopp om att göra landslaget dopingfritt lyckades inte. Förutom Zaitseva är nu också både Iana Romanova och Ekaterina Glazyrina avstängda från IOC. För Wolfgang Pichler är det en chock, speciellt att hans ögonsten Zaitseva har fuskat.
- Jag skall ringa henne och då skall jag ha sanningen, säger han till NRK.
Han får frågan vad han då skall säga till Zaitseva.
- Om hon har gjort det här bevisst så skall jag berätta för henne vad som är rätt. Om hon inte har vetet och dom har gjort det här bakom hennes rygg, vad skall jag säga då? Då tycker jag synd om henne.
Rodtjenkov säger att han inte vet om Pichler visste om Zaitsevas dopingprogram. Pichler säger att han aldrig såg någon onormal framgång hos Zaitseva och att hennes längdåkningstider från OS heller inte skvallrar om dopingmissbruk.

 

Del |
CRAWFORD, Rosanna 004 OSD16 (kopia)

Kanada vill inte tävla i Ryssland

Bojkottar världscupfinalen i Tyumen:

Kanadas landslag i skidskytte är det första laget som säger nej till att tävla i världscupfinalen i ryska Tyumen 21-25 mars 2018.
Flera nationer kan komma att följa efter och IBU får nu kritik för att man inte reagerar hårdare mot Rysslands dopingfusk i samband med OS i Sochi. Därmed kan man tvingas flytta finalen från Tyumen också den här vintern.

 

Les mer
Landslaget skidskytt 17-18 (kopia)

Skidskytte-laget är komplett till OS

Herrarnas stafettlag fick ja från SOK idag:

Nu kompletterar Sveriges Olympiska Kommitté uttagningarna till OS 2018. Tack vare söndagens fina stafett där herrstafettlaget placerade sig som fyra är de nu klara för OS! Sedan tidigare har SOK nominerat ett damstafettlag och ett mxstafettlag.

 

Les mer
KEK in the box 002 LtoN17 (kopia)

Fel på åkarna eller tävlingsprogrammet?

Krönika:

Tour de Ski riskerar att bli en B-tävling där dom största stjärnorna inte ställer upp eller planerar att hoppa av undervägs.
Mycket konstigt med tanke på att den som vinner världscupen normalt gör det mycket bra i Touren där det är 400 poäng till segraren och poäng på var och en av dom 7 etapperna.
Är det fel på åkarna eller på tävlingsprogrammet?

 

Les mer
DYRHAUG Falun17-001 (kopia)

Norge med 14 åkare i Toblach

Det norska skidförbundet har tagit ut 14 åkare till helgens världscuptävlingar i italienska Toblach. Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka i laget och man skall åka två distanstävlingar där det är jaktstart i den sista.
På damsidan skall bland annat Ingvild Flugtad Østberg försvara segern från Davos i helgen.

 

Les mer
20171110, VINSA, Lisa 002 (kopia)

Landslaget till Scan-cupen i Vuokatti

Svenska skidförbundet har tagit ut fem damer och fem herrar som ska representera Sverige vid årets första Skandinaviska cup i finska Vuokatti.

 

Les mer
Ida sprintfinal Lenzerheide (kopia)

Dessa åker världscup i Toblach

Svenska Skidförbundet har tagit ut 6 herrar och 6 damer som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i italienska Toblach 16–17 december.

 

Les mer
03.12.2017, Lillehammer, Norway (NOR):Johannes Hoesflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross-country, skiathlon men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Här är Klæbos program till OS

Johannes Høsflot Klæbo stod över söndagens 15 kilometer i Davos, men han har nu gjort sin tävlingsplan fram mot OS.
Det betyder att han ändrar sig och åker kommande helgs världscup i Toblach. Klæbo står dock över Tour de Ski.

 

Les mer
10.12.2017, Hochfilzen, Austria (AUT):Peppe Femling (SWE) -  IBU world cup biathlon, relay men, Hochfilzen (AUT). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Sverige hade pall-möjlighet i Hochfilzen

Det svenska herrlaget i världscupstafetten i skidskytte i Hochfilzen nosade på pallen - vilket hade varit en jätteprestation före OS i Pyeongchang.
Men Fredrik Lindström drog på sig en straffrunda i skyttet då han hade chansen mot Frankrike, som också tvingades i straffrundan.

 

Les mer
20170205, BUSKQVIST, Alfred 014 (kopia)

Göteborgs-seger i Sollefteå

Alfred Buskqvist vann ICA Kvantum Racet

Alfred Buskqvist från Göteborgs-klubben IK Stern vann ICA Kvantum Racet i Sollefteå under söndagen. Han slog den trefaldige vasaloppssegraren Jörgen Brink med 12 sekunder över 10 km klassisk stil.
Även junioren Jacob Nystedt från Hudiksvalls IF var sekunden snabbare än ”Brinken”.

 

Les mer
THORN, Gabriel 015 SM17 (kopia)

Gabriel Thorn vann intern Bore-fight

Björnjakten i Älvdalen:

Gabriel Thorn vann en spurtuppgörelse mellan tre SK Bore-åkare då Björnjakten i Älvdalen avgjordes med 10 km klassisk jaktstart under söndagen. Det var bara en sekund mellan Gabriel och klubbkompisarna Filip Danielsson och Oscar Persson.

Les mer
20171111, FREDRIKSSON, Marcus 017 (kopia)

Andra raka för Marcus Fredriksson

Marcus Fredriksson, Lycksele IF har haft en fin helg. I lördags vann han Skelleftespelen och under söndagen var han överlägsen i Tannbergloppet på hemmaplan i Lycksele.
Landslagsåkaren börjar hitta formen och växa in i seniorklassen, Marcus tillhör landslagets träningsgrupp 3.

 

Les mer
10.12.2017, Davos, Switzerland (SUI):Marcus Hellner (SWE) - FIS world cup cross-country, 15km men, Davos (SUI). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Framgång för Hellner i Davos

Marcus Hellner avslutade mycket starkt och visade stor framgång då han slutade 6:a över 15 km fristil i Davos. Det var också en mycket nöjd Hellner som mötte media efter tävlingen.
Men ingen kunde göra något med fransmannen Maurice Manificat som trivs speciellt bra på den här banan och har vunnit här tidigare.

 

Les mer
08.12.2017, Davos, Switzerland (SUI):Charlotte Kalla (SWE) - FIS world cup cross-country, training, Davos (SUI). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Östberg vann igen - Kalla 8:a

Charlotte Kalla kunde inte följa upp segern i dom två senaste världscupsinsatserna i Ruka och Lillehammer utan blev 8:a över 10 km i Davos.
Ingvild Flugstad Östberg vann tävlingen - precis som hon gjorde förra året. En efterlängtad triumf för norskan som hade en krånglig säsongen förra vintern.

 

Les mer
KALLA Ulricehamn 002 (kopia)

Kalla först ut av favoriterna

Charlotte Kalla har startnummer 32 i söndagens 10 km fristil i Davos. Därmed startar hon först av dom riktigt stora favoriterna med både Heidi Weng, Marit Björgen och Krista Pärmäkoski bakom sig i startlistan.
Kalla leder fortfarande världscupen trots att hon inte åkte lördagens sprint.

 

Les mer
BRÄNNMARK, Viktor finish 005 (kopia)

Viktor Brännmark bäst i Sollefteå

Jenny Solin slog Britta Johansson Norgren och:

Piteås Viktor Brännmark tog en klar seger i Norrskogssvängen i Sollefteå under lördagen. Bland damerna blev det en tuff kamp mellan ung dom båda Sollefteå-åkarna Jenny Solin och Britta Johansson Norgren, där den yngre tog en knapp seger.

 

Les mer
Moa Lundgren Umeå tvåa (kopia)

Moa och Marcus vann Skelleftespelen

IFK Umeås Moa Lundgren slog klubbkompisen Elina Rönnlund med tre sekunder och vann Skelleftespelen över 5 km fristil under lördagen.
Bland herrarna var Marcus Fredriksson, Lycksele bäst och åkarna från landslagets träningsgrupp 3 (U-landslaget) dominerade tävlingen.

 

Les mer
20171201, LINDSTRÖM, Fredrik (kopia)

Stark upphämtning av Fredrik Lindström

Fredrik Lindström var en av dom bästa i jaktstarten i världscupen i skidskytte i Hochfilzen under lördagen. Svenskan lyfte sig från en 44:e till en 16:e plats med endast en straffrunda i första liggande skyttet och dagens bästa tid.
Johannes Thingnes Bø tog sin tredje seger för säsongen då han knäckte Martin Fourcade i sista skjutmomentet.

 

Les mer
20171203, PONSILUOMA, Martin 003 (kopia)

Sverige 3 x top-7 i IBU-cupen

Två 5:e platser i stafett och en 7:e plats till Elisabeth Högberg i sprint är dom svenska resultaten efter två dagars tävlande i IBU-cupen i schweiziska Lenzerheide.
Dom svenska insatserna har varit ojämna, men topparna har varit klart godkända.

 

Les mer
RUUS, Marcus 007 Bruks17 (kopia)

Filip och Marcus delade i Älvdalen

Filip Danielsson åkte världscup i Lillehammer förra helgen. Idag fick han nöja sig med Björnjakten i Älvdalen - tvådagarstävlingen som inleddes med 10 km fristil för herrarna.
Här fick Bore-åkaren dela segern med Åsarnas Marcus Ruus och det blir en spännande avslutning under söndagen.

 

Les mer
09.12.2017, Davos, Switzerland (SUI):Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), Federico Pellegrino (ITA), Alexander Bolshunov (RUS), (l-r), (l-r) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Davos (SUI). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downl

Historisk seger till supertalangen Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo är bara 21 år, men han blev under lördagen redan historisk. Men sin sjätte seger i världscupen på lika många starter samt den tredje raka sprintsegern tog han nya rekorder.
Konkurrenterna var totalt chanslös på jättetalangen från Trondheim, som nu tar tävlingspaus och kanske ger ifrån sig ledningen i världscupen.

 

Les mer