Mobile Version
Desktop Version
STINA NILSSON skaffade sig ett tungt favoritskap efter helgens seger i världscupsprinten i Otepää i Estland. Foto: NORDIC FOCUS
STINA NILSSON skaffade sig ett tungt favoritskap efter helgens seger i världscupsprinten i Otepää i Estland. Foto: NORDIC FOCUS

VM-guide sprint damer fristil:

Vi tippar guld till Stina Nilsson

Sveriges största guldchans kommer troligen redan i den första VM-tävling i Lahtis: Damernas individuella sprint. Vi tippar att Stina Nilsson tar hem det här, hon har imponerat oerhört i vinter och segern i Otepää gav den nödvändiga tron på att det här kan gå.
Vi tror också att Hanna Falk tar medalj, men att det är Norges damer som blir tuffast emot.

 

Det är alltid nervöst med den första distansen på ett VM och det gäller att få en bra start. Sverige har ett lag där alla är med bland dom starkaste i fältet. Osäkerheten ligger i att allt kan hända i sprint, mycket mera än i en distanstävling.
I Davos i december föll till exempel Stina i kvalet och förstörde dagen. Sånt händer i sprint, man kan också bryta en stav, få stryk på målfoto eller ha dåliga skidor.
I Skandinaviska cupen på VM-banan i Lahtis tidigare i vinter hade dom svenska åkarna extremt bra skidor och Hanna Falk var helt överlägsen bland damerna. Också Anna Dyvik övertygade på den här banan. Alla dom fyra svenskorna skall normalt gå enkelt vidare från kvalet.
Sedan blir det nervösa kvartsfinaler och semifinaler. Nyckeln för Stina och Hanna blir den långa backen upp bredvid hoppbackarna. Här kommer distansåkare som Bjørgen, Weng och Østberg att försöka rycka ifrån. Är Stina Nilsson med på toppen har alla stor respekt för hennes avslutning.

 

Vårt tips för medaljer
Guld:    Stina Nilsson, SWE
Silver:    Maiken Caspersen Falla, NOR
Brons:    Hanna Falk, SWE

 

HANNA FALK vann överlägset i Skandinaviska cupen på VM-banan i Lahtis tidigare i vinter. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com
HANNA FALK vann överlägset i Skandinaviska cupen på VM-banan i Lahtis tidigare i vinter. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Dom svenska åkarna
Stina Nilsson, IFK Mora SK

Har målats upp som storfavorit efter helgens seger i Otepää. Och det är inte utan orsak, ”silver-Stina” visade redan i Falun för två år sedan att hon pallar för pressen. Guld givetvis toppen, medalj bör det bli.

Hanna Falk, Ulricehamns IF
Har hamnat lite i skuggan av Stina, men Hanna har radat upp 3:e platser i världscupen i vinter. Glöm heller inte att Hanna imponerade stort på den här banan i Skandinaviska cupen tidigare i vinter då hon vann stort. Klar medaljchans, men måste bryta ”förbannelsen” med 3:e platser. Om Hanna tar sig till finalen kan allt hända.

Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Den mest rutinerade i den svenska kvartetten. Har silver från VM i Val di Fiemme 2013 och kan alla knepen för att ta sig till finalen. Men frågan är om formen räcker. Ida måste vara med upp den sista, tuffa backen innan man kommer in i stadion. På upploppet kan hon matcha vem som helst. Finalplats är klart godkänt.

Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK
Har kommit in som reserv för Jonna Sundling. Imponerade stort då hon vann U23-VM på hög höjd i USA. Har sedan varit förkyld och visade i Otepää att formen inte är helt på topp igen. Men Anna tar sig givetvis vidare från kvalet. Vann lite tursamt sprinten i Skandinaviska cupen i Lillehammer i december då norskan Kathrine Harsem föll från ledningen. Var närmast Hanna Falk på VM-banan i Scan-cupen tidigare i vinter.

 

MAIKEN CASPERSEN FALLA är kanske den största utmanaren till dom svenska damerna. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
MAIKEN CASPERSEN FALLA är kanske den största utmanaren till dom svenska damerna. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Favoriter
Stina Nilsson får gälla som den största favoriten. Hanna Falk räknas också i det gänget. Största utmanarna är dom norska damerna. Marit Bjørgen är troligen inte lika snabb och Maiken Caspersen Falla är normalt Norges snabbaste och bästa. Ingvild Flugstad Østberg har varit det, men har inte haft lika bra speed i vinter. Däremot har Heidi Weng snabbheten som behövs.
Natalia Matveeva får inte räknas bort, men en seger för ryskan skulle inte gillas av andra. Hon har tidigare avtjänat ett tvåårigt dopingstraff och flera menar att det är för lite.

Utmanare
USA:s lag kan överraska, både Sophie Caldwell, Kikkan Randall och Jessica Diggins är åkare som vunnit i världscupen tidigare. Men det är en tuff bana i Lahtis och frågan är om dom står hela vägen till en hård final.
Andra åkare som kan överraska är den unga slovenskan Anamarija Lampic, schweiziskorna Laurien Van Der Graaff och Nadine Fähndrich, tyskan Sandra Ringwald och italienskan Gaia Vuerich.
Men gemensamt för alla: När man kommer till den fjärde insats för dagen räcker troligen inte uthålligheten till mot åkare som Bjørgen, Weng, Nilsson, Østberg, Falk och andra.
Finland tar troligen ingen medalj här, men skidskytten Mari Laukkanen gör en intressant start.

 

cc_sprint_ladies_men_-_karpalo_sprint.pdf

Så går tävlingen till
Prolog med individuell start. Här är startmellanrummet 15 sekunder. Dom 30 bästa härifrån går vidare till kvartsfinalen. Nytt från förra året är att åkarna själv väljer vilken kvartsfinal dom skall åka i. Nummer 11 i prologen väljer först, sedan går man ner till 1:an och därefter från 12 till 30.
Från kvartsfinal och semifinal går dom två bästa av totalt sex åkare vidare. Dessutom dom två bästa tiderna utanför dom två bästa totalt, skallade ”luckay losers”. Det ger till slut 12 åkare i semifinalerna och 6 åkare i finalen där ordningen i mål är resultatet i kampen om medaljerna.

Banans svårigheter
Sprintbanan i Lahtis har två motbackar. Först åker man över en bro ut ur stadion och får en backe där det för damerna är mindre stigning än för herrarna. Därefter en utförslöpa förbi stadion och hoppbackarna innan man börjar stigningen upp mot dubbeltunnlarna som används i distansloppen.
Det gäller att hänga med till toppen här, har man ingen kontakt på toppen är det nästan omöjligt att komma ifatt. Sedan en lång utförslöpa som tar åkarna snabbt in i stadion. Den vanliga kurvan i stadion och upploppet där det finns möjligheter att passera - det har vi sett tidigare.
I våra ögon är nyckeln den andra backen ut från stadion och positionen in i stadion och kurvan innan upploppet. Ofta har det lönats sig att ”slipstreama” från en position bakom den som leder och med fart passera i kurvan och in på upploppet.

 

MARIT BJØRGEN (mitten) vann VM-guldet i sprint i Falun 2015 före Stina Nilsson (tv) och Maiken Caspersen Falla. Foto: NORDIC FOCUS
MARIT BJØRGEN (mitten) vann VM-guldet i sprint i Falun 2015 före Stina Nilsson (tv) och Maiken Caspersen Falla. Foto: NORDIC FOCUS

Så gick det senast
VM Falun 2015:

Guld:     Marit Bjørgen, NOR
Silver:    Stina Nilsson, SWE
Brons:    Maiken Caspersen Falla, NOR

 

Startlista (start kl 14,00 svensk tid)
DAMER, sprint/F prolog

 1      MATVEEVA Natalia      1986      RUS              
 2      DIGGINS Jessica      1991      USA              
 3      VUERICH Gaia      1991      ITA              
 4      CALDWELL Sophie      1990      USA              
 5      FALK Hanna      1989      SWE              
 6      NILSSON Stina      1993      SWE              

 7      BJØRGEN Marit      1980      NOR              
 8      VAN DER GRAAFF Laurien      1987      SUI              
 9      SARGENT Ida      1988      USA              
 10      DEBERTOLIS Ilaria      1989      ITA              
 11      INGEMARSDOTTER Ida      1985      SWE              
 12      FABJAN Vesna      1985      SLO              
 13      ØSTBERG Ingvild Flugstad      1990      NOR              
 14      LAMPIC Anamarija      1995      SLO              
 15      RANDALL Kikkan      1982      USA              
 16      FALLA Maiken Caspersen      1990      NOR              
 17      WENG Heidi      1991      NOR              
 18      KOLB Hanna      1991      GER              
 19      RINGWALD Sandra      1990      GER              
 20      BELORUKOVA Yulia      1995      RUS              
 21      HARSEM Kathrine Rolsted      1989      NOR              
 22      VISNAR Katja      1984      SLO              
 23      FAEHNDRICH Nadine      1995      SUI              
 24      LAUKKANEN Mari      1987      FIN              
 25      CEBASEK Alenka      1989      SLO              
 26      KREHL Sofie      1995      GER              
 27      LAURENT Greta      1992      ITA              
 28      PROCHAZKOVA Alena      1984      SVK              
 29      CARL Victoria      1995      GER              
 30      KOVALEVA Polina      1993      RUS              
 31      DYVIK Anna      1994      SWE              
 32      SOBOLEVA Elena      1992      RUS              
 33      BEATTY Dahria      1994      CAN              
 34      NOVAKOVA Petra      1993      CZE              
 35      TIKHONOVA Yulia      1986      BLR              
 36      LYLYNPERÄ Katri      1994      FIN              
 37      JULIN Andrea      1994      FIN              
 38      GROHOVA Karolina      1990      CZE              
 39      YEATON Jessica      1991      AUS              
 40      MALEC Vedrana      1990      CRO              
 41      SERONOSOVA Polina      1993      BLR              
 42      BROWNE Cendrine      1993      CAN              
 43      SAAPUNKI Susanna      1992      FIN              
 44      PETITJEAN Mathilde-Amivi      1994      TOG              
 45      TAYLOR Annika      1993      GBR              
 46      STOYAN Anna      1993      KAZ              
 47      SHEVCHENKO Anna      1993      KAZ              
 48      STEWART-JONES Katherine      1995      CAN              
 49      MARCISZ Ewelina      1991      POL              
 50      ALBA Laura      1985      EST              
 51      UNTERWEGER Lisa      1995      AUT              
 52      JEZERSEK Barbara      1986      AUS              
 53      SCHÜTZOVA Sandra      1991      CZE              
 54      BYKOVA Irina      1993      KAZ              
 55      ANTYPENKO Tetyana      1981      UKR              
 56      PAUL Katerina      1996      AUS              
 57      PASHKOVSKA Inga      1992      LAT              
 58      MANDRIKA Olga      1993      KAZ              
 59      EIDUKA Patricija      2000      LAT              
 60      KAZNACENKO Marija      1993      LTU              
 61      MOURAO Jaqueline      1975      BRA              
 62      MUIZHNIECE Anda      1991      LAT              
 63      WATSON Aimee      1987      AUS              
 64      PULLES Mariel Merlii      1998      EST              
 65      BEIRAMI BAHER Samaneh      1991      IRI              
 66      KROL Yuliia      1998      UKR              
 67      JONSDOTTIR Elsa-Gudrun      1986      ISL              
 68      SKENDER Gabrijela      1999      CRO              
 69      LORINCZ Timea      1992      ROU              
 70      SZOCS Emoke      1985      HUN              
 71      KOVALOVA Natalija      1993      LAT              
 72      REZASOLTANI Farzaneh      1985      IRI              
 73      OKORO Nansi      1999      BUL              
 74      MKHITARYAN Anna      1996      ARM              
 75      GALSTYAN Katya      1993      ARM              
 76      MITEVA Hristina      1999      BUL              
 77      EMILOVA Vanesa      2000      BUL              
 78      CATES Fern      1995      GBR              
 79      KOSARAC Dejana      1994      BIH              
 80      ANASTASIADOU Elisavet      2000      GRE              
 81      MOURA Bruna      1994      BRA              
 82      BILIUNAITE Martyna      1999      LTU              
 83      KIASHEMSHAKI Azadeh      1989      IRI              
 84      KUSMUK Sanja      1996      BIH              
 85      SIMON Agnes      1974      HUN              
 86      SAVOJIASL Gholnaz      1990      IRI              
 87      SALCEDO Claudia      1980      CHI              
 88      GIANNAKOVITI Effrosyni      2001      GRE              
 89      PICIN Mirlene      1980      BRA              
 90      TODOROVSKA Viktorija      2000      MKD              
 91      NIMPITI Georgia      1997      GRE              
 92      MAVROUDI Rafaela      2001      GRE              
 93      VOJINOVIC Anastasija      2000      SRB              
 94      ZEKIC Inesa      2000      SRB              
 95      BULATOVIC Marija      1995      MNE              
 96      ZAMBO Viktoria      1977      HUN              
 97      PONYA Sara      1999      HUN              
 98      JOVANOVSKA Viktorija      2000      MKD              
 99      KOLAROSKA Marija      1997      MKD              
 100      CVETANOVSKA Ana      2000      MKD              
 101      KARISIK Tanja      1991      BIH              
 102      KAYROUZ Mery      1997      LBN              
 103      NICIPORENKO Anastasia      1995      MDA              
 104      MIRZA Valentina      1999      MDA              
 105      MANICA Victoria      1999      MDA              
 106      ARIDA Laetitia      1999      LBN              
 107      GHILENKO Alla      1992      MDA              
 108      STEPHAN Makeleta      1978      TGA              

 

 

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.