Mobile Version
Desktop Version
20211118, Team Ragde Charge
TEAM RAGDE CHARGE är laget att slå, nu dessutom förstärkt med Therese Johaug. Foto: MAGNUS ÖSTH

Vi rangerar proffsteamen i Birken

Efter Vasaloppet står en ny stortävling på programmet för långlöparna i Visma Ski Classics på lördag.
Birken från Rena till Lillehammer i Norge är ett kraftprov på drygt fem och en halv mil med två stora klättringar: Först upp till Skramstadsetra efter start och sedan upp från Kvarstaddammen halvvägs.
Vi värderar proffsteamen som skall kämpa om segern i dam- och herrklassen i den TV-sända tävlingen.

 

6a

******
 

Team Ragde Charge
Oskar Kardin, Andreas Nygaard, Anders Aukland, Joar Thele, Kasper Stadaas, Johan Hoel, Karstein Johaug jr, Anikken Gjerde Alnæs, Marit Bjørgen, Therese Johaug

Kanske det enda laget som förtjänar en sexa på skalan. Oerhört starka både på dam- och herrsidan. Har förstärkt med Therese Johaug som åker tillsammans med Marit Bjørgen. I tillägg vasaloppssegraren Andreas Nygaard med potentiella segrare som Kasper Stadaas och Johan Hoel med flera.

Lager 157 Ski Team
Emil Persson, Runar Skaug Mathisen, Marcus Johansson, Eddie Edström, Alfred Buskqvist, Britta Johansson Norgren, Thea Krokan Murud, Linnea Johansson

Får en sexa genom Emil Persson och Britta Johansson Norgren. Är sårbara om dom två inte levererar, men Thea Krokan Murud är på hemmaplan och kan greja pallen i damklassen. Men vallasuccén från vallachef Laggar & co i Tartu Maraton sitter i minnet då Lagret vann suveränt i båda klasserna.

Team Koteng Eidissen
Torleif Syrstad, Chris André Jespersen, Martin Johnsrud Sundby, Thomas Bucher-Johannessen, Mikael Gunnulfsen, Astrid Øyre Slind, Silje Øyre Slind, Kari Øyre Slind, Heidi Weng

Oerhört starkt lag i båda klasserna. Mikael Gunnulfsen och Martin Johnsrud Sundsby kan båda vinna herrklassen. Alla tre systrarna Øyre Slind kommer till start med vasaloppssegraren Astrid som den starkaste. I tillägg ett gästspel från Heidi Weng.

Team Engcon
Gabriel Höjlind, Nils Persson, Torgeir Sulen Hovland, Didrik Tønseth, Jens Burman, Oskar Svensson, Laila Kveli

Normalt inget lag som får en sexa. Men Didrik Tønseth vann världscupen i Falun och trots att han föll på skaren och skadade sig i ansiktet i början av veckan är han i toppform. Dessutom tillkommer Jens Burman och Oskar Svensson. Det är högintressant.

 

5a

*****

Team XPND Fuel
Tord Asle Gjerdalen, Thomas Ødegaarden, Kristoffer Nielsen, Emilie Fleten, Barbro Sætha, Gina Flugstad Øistuen, Ingeborg Dahl

Två åkare gör att det här laget får en femma: Tord Asle Gjerdalen och Emilie Fleten. Båda med chanser att kämpa i toppen. Gjerdalen kunde inte försvara segern i Vasaloppet, tröttnade och såg inte ut att ha lika bra skidor som flera av dom andra.

Team Eksjöhus
Morten Eide Pedersen, Axel Jutterström, Martin Løwstrøm Nyenget, Linn Sömskar, Hedda Bångman

En oerhört stark norrmannen i Martin Løwstrøm Nyenget som vann femmilen i Holmenkollen. Morten Eide Pedersen är på hemmaplan här och Axel Jutterström, som förlängt med två nya år var trea i Vasaloppet. Bör ha någon med i avslutningen.

Team Ramudden
Johannes Eklöf, Max Novak, Ida Dahl, Ida Palmberg

Normalt topplaget. Men Lina Korsgren finns inte med i listan och Ida Dahl har inte var på topp i dom sista tävlingarna. Det samma gäller Johannes Eklöf och Max Novak som dock båda har vunnit den här säsongen. Backarna bör passa Johannes.

 

4a

****

Team Kaffebryggeriet
Vetle Thyli, Magnus Vesterheim, Stian Berg, Amund Korsæth, Marthe Bjørnsgaard, Ragnhild Haga, Anna Haag Jönsson

Flera åkare som tillhör dom som kan vara med på en bra dag. Vetle Thyli normalt den starkaste medan Stian Berg jagar sprinttröjan. En förstärkning på damsidan med OS-segrarinnan Ragnhild Haga.

Exitec Ski Team
Tom Fahlén, Jakob Karlsson, Niclas Hägglund, Pontus Nordström, William Poromaa

Spännande lag när nu William Poromaa ansluter. Var sliten i Falun och frågan är om Wille är i samma form som på OS i Kina. Har inga damer och dom andra killarna får svårt att kämpa helt i toppen.

Team Robinson Trentino
Patrick Fossum Kristoffersen, Dietmar Noeckler, Scott Patterson, Frida Erkers, Chiara Caminada, Rosie Frankoswki, Rosie Brennan, Nicole Donzallaz

Italienskt lag som har fått två mycket bra förstärkningar från USA. Scott Patterson var top-10 på världscupen i Falun och Rosie Brennan är kanske en av dom få som kan haka på med Johaug en bra bit över fjället. Dietmar Noeckler är en rutinerad världscupåkare.

 

3a

***

Team Næringsbanken
Simen Engebretsen Nordli, Siver H. Bergan, Haakon Fossum Holden, Vinjar Skogsholm, Andrew Musgrave, Mads Buhaug, Jørn Hemma, Petter Stakston, Marcos Puigdefabregas, Sofie Elebro, Julia Angelsiöö

Ojämnt lag men med en fin förstärkning i britten Andrew Musgrave som var 10:a i Falun. Laget är på hemmaplan här och känner banan myucket bra. Simen Engebretsen Nordli och Vinjar Skogsholm är också hyfsat bra långlöpare medan Sofie Elebro bör vara top-10 i damklassen.

Team Curira
Stian Hoelgaard, Klas Nilsson, Gabriel Thorn

Litet team men med starka åkare. Stian Hoelgaard har inte haft den bästa säsongen men han har kapacitet att kämpa i toppen. Vi kommer ihåg att han flera gånger varit två på Vasaloppet.

Team Nordique Expérience
Bastien Poirrier, Arnaud Du Pasquier, Theo Deswaziere, Matis Leray, Paul Combey, Antoine Tarantola, Thomas Joly, Kati Roivas, Jennifer Lambert, Elisa Brocard

Franskt lag med flera fd världscupåkare som nu satsar på långlopp. Tveksamt om någon hänger med i kampen om segern även om både Poirrier och Du Pasquier är bra – normalt på lättare banor än det här.

 

2a

**

Team Rustad IL Oslo
Amund Riege, Atle Smenes, Henrik Webjørnsen, Tor Olav Nesheim Hægeland, Ingvild Bratlie, Marthe Kristine Hafsahl Karset

Norskt klubblag från Oslo. Amund Riege var med länge i Vasaloppet. Hægeland var överraskande top-10 i den norska premiären den här vintern. Men laget hänger inte med i toppen här.

eD system Silvini team
Jiri Pliska, Adam Matous, Michael Sedlacek, Milan Kohout, Petr Knop, Katerina Moravcova, Anna-Marie Hejna

Tjeckiskt lag där veteranen Jiri Pliska var 17:e på Vasaloppet och Petr Knop har bra rutin från världscupen. Kommer inte att prägla kampen om segern.

Vltava Fund Ski Team
Isac Holmström, Jan Srail, Katerina Janatova, Sandra Schützova

Också ett tjeckiskt lag med Jan Srail som sin bästa tillsammans med finländaren Isac Holmström. Förstärkt med OS-åkaren Katerina Janatova, mest känd som sprinter. Sandra Schützova är tidigare VM-åkare för Tjeckien.

Slavia pojistovna Sprot team z.s.
Stanislav Rezac, James Clugnet, Heli Heiskanen, Tereza Hujerova

Superveteranen Stanislav Rezac får sällskaå av den brittiske sprintåkaren James Clugnet. Men den här uppställningen håller inte till topplaceringar.

 

1a

*

Team Internorm-Trentino-Zorzi Max by SZ
Mauro Brigadoi, Francesco Ferrari, Lorenzo Busin, Stefano Zanotto, Malin Börjesjö, Maja Eriksson

Team Coop
Petter Soleng Skinstad, Øyvind Wennersberg, Øystein Pettersen

Team Mäenpää
Viktor Mäenpää

Team Nordic Jobs Worldwide
Gabriel Strid

Team NTNUI Sweco
Olaf Talmo, Hans Petter Rolke, Ludvig Vartdal, Matias Sølvsberg Noren, Henrik Haugland Syverinsen, Kristian Jakobsen, Christian Berge Foyn, Hanne Skulbru, Jogscha Abderhalden

Team Norsk Gran
Ole Eirik Fuglehaug Ekrem, Halvor Karbøl Thoner, Henrik Joks, Kjetil Tyrom, Magnus Bleken, Kristine Fjeld, Sigrid Bye

Team Edux
Eric Storvall

Team Synnfjell
Jonathan Hedbys, Sigurd Sollien Hulbak, Henning Lie, Pål Åge Joten, Per Ingvar Tollehaug, Nina Lintzen

Team BSV IBEX
Nico Walther, Andri Schlittler, Seraina Kaufmann, Katerina Paul

Team Straye Waterwell
Carl Andreas Julsvoll, Åsmund Heir, Thomas Just, Lars Myrseth Kurås, Jørgen Christoffer Myking, Petter Natås, Ingrid Hannestad, Tuva Toftdahl Staver

Team Electrofit
Kalle  Liukkonen, Maija Hakala

endless local Nordic Team
Christian Winker

Team Futura Alta Quota Trention
Rickard Ericsson

LYN Ski Moseteråsen
Sondre Grønvold, Sjur Obrestad Gabrielsen, Morten Nævestad

Flera toppåkare kör inte för några team, men för sina klubbar. Här är några av toppåkarna som kan dyka upp långt framme:
Jon Rolf Skamo Hope (Hyen IL), Gaute Kvåle (Røldal IL), Sivert Wiig (Gjesdal IL/Elon Vest), Aron Åkre Rysstad (Valle IL/Elon Vest), Johan Tjelle (Lyn Ski), Tiril Udnes Weng (Nes Ski), Maren Wangensteen (Øystre Slidre IL)

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.