Mobile Version
Desktop Version
VÄRLDSCUPEN i skidskytte har en mycket positiv ekonomisk effekt för Östersunds kommun. Det kommer fram i en ny rapport som kommunen tagit fram. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-stock
ÖSTERSUND har bara Göteborg och Stockholm framför sig på listan över bästa eventstaden i Sverige. Mora rankas som bästa staden för elitidrott. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-stock

Sveriges främsta idrottskommuner 2018

Resultatet av Sport & Affärers kommunranking 2018 presenterades under seminariet Professionell idrott i Eskilstuna den 1/10. Hela huvudlistan med våra kriterier och motiveringar publiceras i Sport & Affärer nr 3 som utkommer den 2/10 med Dagens industri samt på vår hemsida www.sportaffarer.se. Nedan följer de främst placerade kommunerna i huvudlistan och därefter våra tre speciallistor.

 

HUVUDLISTAN

1. KARLSTAD
- Bra cykelstad och boendeort för unga. Godkänt företagsklimat. Mycket bra idrottspolitiskt styrdokument Karlstad 2.0 med tydlig inriktning mot folkhälsofrågor och stöd till idrottsrörelsen. Använder flera mätbara mål för att följa upp styrdokumentet. Har bra resurser för att genomföra ambitionerna i Karlstad 2.0. Integrationsarbetet fokuserar runt fyra större idrottsföreningar. Bra breddstöd och balans i tillgången till lokaler för tränings- och motionsaktiviteter. Har som strategi att alltid bygga fullstora hallar, också för skolor. Bra spontanaktivitetsytor och tydliga ambitioner att invånarna inte ska ha mer än 300 meter till aktivitetsytor utomhus samt ha en fullstor idrottshall inom 2 500 meter. För den regionala utvecklingen används elitverksamheten i destinationsmarknadsföringen. Har en bra evenemangsstrategi som siktar på SM tävlingar inom ett 15-tal idrotter. Bra genomföranderesurser. Stark elitidrottskommun med över tio elitserieklubbar och ett 40-tal landslagsrepresentanter. Starkt kommunalt och näringslivsstöd till elitverksamheten.

2. LINKÖPING
- Bra friluftskommun och topplaceringar inom analyserna ”Bäst att bo” och cykelstad. Starkt idrottspolitiskt program; Aktiv hela livet. Fokus på folkhälsofrågor och fysisk aktivitet för ungdomar. Bra genomföranderesurser. Utvecklat nya bidragsformer för breddstödet med inriktning på aktivitet, jämställdhet och inkludering samt höjt åldergränsen till 25 år. Har en mycket stark anläggningsstrategi med över tio nya hallar, en konstgräsplan och en ishall inom den närmaste tio-års perioden. Har dessutom byggt en ny fullstor hall som invigts under 2018. Spontanaktivitetsytorna anpassas för att bättre passa för tjejaktiviteter och bemannas med betalda förenings- och fritidsledare. Bra eventstrategi med höga ambitioner och genomföranderesurser med inriktning mot SM tävlingar inom ett tio-tal idrotter. Stark elitidrottskommun som vunnit nästan 20 mästerskap och som har nästan 20 elitserieklubbar i de högsta serierna. Genomför SM veckan sommar 2021. Stark internationell idrottsforskning.

3. VÄXJÖ
Starkt företagsklimat. Har inget specifikt idrottspolitiskt program men istället en tydlig budget med mätbara målsättningar. Inriktningen är Aktiv fritid för alla och förbättrad folkhälsa. Bygger sina ambitioner på mycket bra anläggningar, främst i Arenastaden. De mätbara målsättningarna analyserar invånarnas nöjdhet med spontanaktivitetsytor och närheten till grönområden. Utreder just nu förändringar i anläggningsstödet samt nya bidragsformer för spontanidrott och nya idrotter, typ E-sport, men också till skolidrottsverksamheten. Använder elitidrotten som ett viktigt verktyg för sin destinationsmarknadsföring under konceptet Slutspelsstaden Växjö. Bra evenemangsstrategi, främst avseende nationella evenemang. Genomför ett tio-tal sådana varje år. Genomför relativt kontinuerligt utvärderingar av de större evenemangens effekter. Mycket starkt samarbete med forskningen på Linnéuniversitetet, främst avseende ledarskapsutbildning och talangutveckling.

4. JÖNKÖPING
Stark kommun vad gäller friluftsmöjligheter, ”Bäst att bo” samt topplacering som cykelstad. Har utvecklat ett mycket bra och brett idrottspolitiskt program med bra genomföranderesurser. Dessutom fastställt en bra idrottsstrategi fram till 2025. Särskilda satsningar på +65 kategorin. Stärkt sitt anläggningsstöd, både för kommunala och föreningsdrivna anläggningar, och genomfört underhållsplaner för föreningsägda anläggningar. Har bra breddanläggningar samt spontanaktivitetsytor, främst utegym, skate och BMX. Utvecklar också anläggningar för ”nya” idrotter som cricket, swimrun och tempobanor för cykel. Fortfarande stark E-sport kommun men under större konkurrens idag. Tydliga ambitioner att stärka sitt arbete med evenemang. Genomför varje år ett tio-tal främst nationella evenemang, men också några internationella som Ironman 70.3 och Dreamhack. Stark elitidrottskommun med ett 20 tal mästerskap under mätperioden, 13 elitserieklubbar samt ett 20-tal landslagsrepresentanter.

5. UPPSALA
Sveriges bästa cykelstad och ”Bästa att bo” ort för unga. Relativt bra rankad friluftskommun. Har under åren utvecklat ett mycket bra och brett idrottspolitiskt program med tydligt folkhälsoperspektiv. I programmet prioriteras den jämställda idrotten, fysisk aktivitet för ungdomar, utveckling av aktiviteter i socioekonomiskt utsatta områden samt verksamheter för egenorganiserade aktiviteter. Använder vissa mätbara målsättningar för att följa upp programmets ambitioner. Breddstödet fokuserar på föreningarnas genomförandekvalitet där ökad kvalitét ger högre ekonomiskt stöd. Relativt bra balans avseende träningsanläggningar. Har utvecklat en modell för att beräkna behovet av spontanaktivitetsytor och använder jämförande nyckeltal mot andra kommuner. Dessa frågor kommer idag in i ett tidigt skede av stadsplaneringen och i lokalförsörjningsplanen. I kommunens evenemangsstrategi fokuseras på större nationella evenemang i ett tio-tal idrotter. Genomför O-Ringen 2020. Bra evenemangsarenor som kommer att bli ännu bättre enligt Uppsalas reviderade anläggningsstrategi. Stark elitidrottskommun främst vad gäller antal elitserieföreningar.


SPECIALLISTORNA
Analysen visar att konkurrensen mellan kommunerna generellt fortsätter att öka. Flera kommuner har stärkt sina positioner. I år presenteras därför, liksom förra året, två stycken tredjeplatser för varje lista för att ge en ökad synlighet för dessa framgångsrika idrottskommuner. För första gången delas också förstaplatsen på en av speciallistorna.

BREDDIDROTTSLISTAN
I denna kategori analyseras kommunernas styrdokument (idrottspolitiska program) av den breda idrotten samt de mätbara målsättningar vissa kommuner fastställer för att kunna följa upp hur framgångsrikt kommunen har genomfört programmet. Dessutom analyseras de resurser kommunen har för att genomföra programmet. Andra faktorer i analysen är kommunernas breddstöd, anläggningsstöd samt tillgång till tränings- och motionsanläggningar, både för inom- och utomhusbruk.

1.  JÖNKÖPING
- Är en stark friluftskommun och cykelstad. Har samordnat det idrottspolitiska programmet med kommunens Plan för friluftsliv och Idrottens strategi. Har avsatt tydliga resurser för att genomföra det idrottspolitiska programmet. Under 2018 ökat det monetära stödet till barn- och ungdomsidrotten med 30 %. Dessutom tillfört ytterligare ca 2 mkr som stöd till föreningsägda anläggningar samt besiktigar och skapar underhållsplaner för dessa anläggningar. Föreningar som genomför miljöförbättrande åtgärder på sina anläggningar erhåller högre ekonomiskt stöd. Satsar också på att stötta pensionärsföreningar så att de kan skapa fysisk aktivitet i närområdet. Har också stärkt personalresurserna för att tillsammans med skolorna öka ungdomars fysiska aktivitet. Har ett omfattande antal spontanidrottsytor, främst utegym, skateytor och BMX banor. Tillgången på träningslokaler för inom- och utomhusaktiviteter är god.
    
2.  LINKÖPING
Bra friluftsstad och cykelstad. Har utvecklat ett starkt idrottspolitiskt styrdokument (Aktiv hela livet) där idrottsföreningarna spelar en viktig implementeringsroll och där olika typer av fysisk aktivitet ska följa medborgaren genom livet. Bra genomföranderesurser för programmet. Har utvecklat nya bidragsformer för breddidrotten där nyckelorden för stöd är aktivitet, jämställdhet och inkludering. Höjt det kontanta stödet till 25 år. Särskild satsning på tjejidrott. Översyn av de majoritetsägda kommunala bolagens sponsringsstrategi, så att den anpassas till kommunens övergripande idrottsvärderingar. Bra spontanaktivitetsytor med särskild anpassning för tjejaktiviteter. Bra bemanning av dessa ytor genom betalda föreningar och fritidsledare. Lyckats att få en stor andel av nyanlända ungdomar att använda möjligheterna till spontanaktiviteter. Har ett mycket omfattande tio-års program för anläggningsutveckling.

3.  KARLSTAD
- Bra cykelstad. Har ett mycket bra strategiskt styrdokument (Karlstad 2.0) som fokuserar på utveckling av folkhälsan. Använder ett flertal mätbara målsättningar. Arbetar mot att den breda idrottsrörelsen ska utgöra ett av de viktigaste verktygen för folkhälsoarbetet och integrationsutvecklingen. Har avsatt tydliga genomföranderesurser för styrdokumentet. Arbetar med ”drop-in” aktiviteter för spontanidrotten, inklusive ”nattfotboll” på helger. Kommunen har tydliga ambitioner för utveckling av spontanaktivitetsytor, t.ex. att varje medborgare ska ha mindre än 300 meter till en sådan yta. Samarbetar med fyra större idrottsföreningar för att möjliggöra fysiska aktiviteter för nyanlända. Bra breddstöd, med exempelvis 0-taxa och bra anläggningsstöd. Har ett politiskt program för renovering och utveckling av idrottshallar med särskild fokusering på Sannafältet. Balans vad gäller träningslokaler. Målsättning en fullstor hall per 7 500 invånare.
    
3.  HALMSTAD
- Har utvecklat ett bra idrottspolitiskt styrdokument (Halmstad idrottsstaden) med ett antal målbilder och mätbara målsättningar. Ger ett bra breddstöd och har en långsiktig plan för utveckling av idrottsanläggningar. Samarbetar med idrottsrörelsen, näringslivet och Halmstads Högskola för att skapa fysisk aktivitet för ungdomar i grundskolan inom konceptet Halmstad Progress. Mycket omfattande lägerverksamhet för ungdomar, både på nationell och på lokal nivå. I integrationsarbetet satsar kommunen på lovaktiviteter, simskola och fritidsbanker. Breddstödet har utvecklats och inkluderar idag nya idrotter och spontanidrottsaktiviteter. Har 0-taxa. Bra balans vad gäller träningslokaler

ELITIDROTTSLISTAN
För att ligga i topp på denna lista krävs att kommunen använder sina elitlag och framgångsrika idrottspersoner som ett viktigt verktyg i sin destinationsmarknadsföring; att lagen och idrottspersonerna når framgångar i nationella och internationella mästerskap; att kommunen och näringslivet på olika sätt stöttar elitverksamheten samt att det inom kommunen finns arenor och utomhusytor som skapar goda förutsättningar för elitverksamheten. Dessa faktorer analyseras sedan i relation till kommunens befolkningsmängd.
    
1.  MORA
Befolkningsmängd 20 000. Vann under analysperioden ett stort antal mästerskapsmedaljer allt från OS, World Cup till svenska mästerskap i flera idrotter; längdskidåkning, sprintskidåkning, rullskidor, alpint, skidorientering, snöskoter, dragracing och dans. Supernamnet är Stina Nilsson. Har elitserielag i ishockey och innebandy. Många landslagsdeltagare, bl.a. i längdskidåkning. Använder sina elitlag och enskilda idrottsstjärnor i destinationsmarknadsföringen. Bra kommunalt elitstöd (har marknadsavtal med KAIS Mora och Mora IK), liksom ett mycket omfattande näringslivsstöd relaterat till Vasaloppets sommar och vintertävlingar. Innebandyarenan för KAIS Mora heter numera Idre Fjäll Arena som privatintressen har köpt namnrättigheten för. Bra inomhusarenor och utmärkta utomhusarenor för motionsaktiviteter och för Vasaloppet på vinter och sommartid.

 2.  ÅRE
Befolkningsmängd 11 000. Under hösten 2017 till och med sommaren 2018 vann idrottspersoner från Åre mer än 10 mästerskapsmedaljer på OS, World Cup och SM nivå. Dominerande idrotter är freestyle och framförallt alpin skidåkning. Har ett stort antal landslagsrepresentanter i olika delar av den alpina skidsporten. Bra kommunalt stöd, men i samband med de stora internationella världseventen, VM och World Cup i Alpint har Åre ett starkt stöd också av näringslivet. Åre är ett av de starkaste destinationsvarumärken som vi har i Sverige.

 3.  LEKSAND
- Befolkningsmängd 16 000. Vann fem mästerskapsmedaljer under analysperioden i snowboard, draghund och softball. Har tre elitserielag; två i ishockey (damer och herrar) samt ett i baseball/softball. I Leksand finns fler än tio landslagsrepresentanter i sex olika idrotter; simning, ishockey, dressyr, längdskidåkning, curling samt baseball/softball. Varumärket Leksand i Sverige är nästa lika starkt som Åre. Starkt stöd för elitidrotten från näringslivet. Leksand är rankad som en av Sveriges främsta friluftskommuner.

3. LIDKÖPING
- Befolkningsmängd 39 000. Vann sju mästerskapsmedaljer och många fler pallplatser på SM nivå, främst i brottning, bandy, segelflyg, tyngdlyftning, trampolin och skytte men framförallt i kanot och parasporter. Har sex elitserielag i fyra idrotter och ett tiotal landslagsrepresentanter. Ger ett särskilt stöd till elitserielag (resultatbaserat bonussystem) på nivå med kommuner på ca 100 000 invånare. Sponsringsstödet mycket stark, främst från Sparbanken Lidköping, som är en huvudinvesterare i Sparbanken Lidköping Arena men också i motorstadion, en ridanläggning samt en fullstor konstgräsplan. Delar årligen ut elitstipendier på 50 000 kr. Har sedan Lidköping blev utsedd till årets främsta elitidrottskommun 2015 konsekvent använt elitidrotten som verktyg för sin omfattande destinationsmarknadsföring.

EVENTLISTAN
För att nå en topplacering på denna lista krävs att kommunen har en tydlig evenemangsstrategi för idrottsevent och idrottsrelaterade möten; har ekonomiska resurser och personella kompetenser för att genomföra strategin; genomför kontinuerliga mätningar av de ekonomiska och andra samhällseffekter som eventen skapar; genomför och utvecklar större internationella event samt har tillgång till bra inom-och utomhusarenor och annan infrastruktur för större event.
    
1.  GÖTEBORG/STOCKHOLM

Som vanligt är det mycket jämnt mellan Stockholm och Göteborg. Sedan speciallistorna infördes 2013 har Göteborg och Stockholm alltid varit topp-tre. Stockholm har vunnit tre gånger och Göteborg två gånger. För 2018 års lista är det inte möjligt att särskilja dem och därför har vi i år två vinnare.
Båda kommunerna har en tydlig ambition att större internationella event utgör en del av den regionala tillväxten, inkluderande positiva upplevelser för kommuninvånarna, och att båda kommunerna värvar evenemang på en internationellt starkt konkurrensutsatt marknad. Göteborg har en starkare och tydligare eventstrategi byggt på en mer långsiktig tradition. När det gäller resurserna för att utveckla och genomföra större event bedöms båda likvärdiga. Stockholm har inom denna analysfaktor blivit starkare under de senaste åren.
Båda är duktiga på att mäta eventens ekonomiska och andra samhällseffekter.
När det gäller genomförda och planerade event, med fokus på större internationella event, görs i rankingen jämförelsen mellan de årliga event som genomförs; omfattningen av större ungdomsevent; samt de större engångsevent som genomförts och planerats. Utan tvekan har Stockholm fler och bredare årligen återkommande event inom fler idrotter. Däremot vinner Göteborg lätt när det gäller genomförandet av större internationella ungdomscuper. Bedömer att ”engångseventen” är likvärdiga om inte Stockholm och kranskommunerna tilldelas Vinter-OS 2026. Stockholm vinner också arenafrågan, dvs. har de bästa arenorna för större internationella event.
    
2.  ÖSTERSUND
- Kommunens ambition är att vara en av världens bästa skidskytteorter och att kontinuerligt genomföra VM och World Cup tävlingar på Östersunds Skidstadion. Här genomförs också internationella längdsskidtävlingar men också flera typer av nationella och internationella tävlingar i olika vinterparasporter. Östersund investerar kontinuerligt i förbättringar av Skidstadion för att kunna behålla sin internationella status. Detta har nu belönats med att Östersund arrangerar Skidskytte VM 2019. Andra internationella event som har genomförts eller kommer att genomföras är VM i curling och VM i olika parasporter. Tidigare har också ett antal internationella fotbollsmatcher genomförts då Östersunds IF spelade i grupp- och slutspelet i Euro League.
    
3.  KALMAR
- Har utvecklat en bra eventstrategi med mätbara målsättningar där idrottsevent utgör en viktig del av besöksnäringen. Genomför sin strategi genom ett stärkt samarbete mellan kommunen, näringslivet och idrottsrörelsen. Har omorganiserat och effektiviserat kommunens hantering av de processer som arbetar med event. Har bra genomförandeorganisation och mäter relativt regelbundet eventens ekonomiska och andra samhällseffekter, inkluderande ROI krav på eventen (Return on Investment av de skattepengar som investeras). Fokuserar mycket på event inom simning, cykel och motionslopp, inkluderande toppeventet Kalmar Ironman 70.3, men också på SM tävlingar i Beach Volley och Beach Soccer. Kalmar Ironman har 2 700 deltagare med ett besöksantal på ca 100 000 personer under eventet som skapar en turistekonomisk omsättning på 40 mkr. Dessutom skapar andra motionsevent ca 10 000 starter. Använder citykärnan för att öka eventens exponering
    
För samtliga kriterier och motiveringar; gå in på: www.sportaffarer.se.

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.