Mobile Version
Desktop Version
HANNA SEPPAS, IFK Mora SK kommer inte att satsa för fullt varken på rullskidor eller skidor. Men hon kommer inte att lägga av helt. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
HANNA SEPPAS tävlade för IFK Mora i sin aktiva karriär. Nu är hon tillbaka som assisterande förbundskapten på rullskidor. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Rullskidslandslaget rustat för sommaren

Svenska rullskidslandslaget går en spännande sommar till mötes, VM i Lettland, nytt tävlingsprogram i världscupen, nya sponsorer och ny ledarstab.

Säsongen har förvisso mjukstartat med ett VM- och VC-test i Dala-Järna i maj och 1-2 juli drar den nationella säsongen igång på allvar med SM i Malmö. Direkt efter SM så startar den internationella säsongen med världscupen i Beijing, Kina. Kina som storsatsar på skidsport inför OS 2022 kommer bjuda på spektakulära tävlingar framför ”Fågelboet” i den olympiska parken. Övriga världscupstop i sommar är Ryssland och Italien. Även VM i Madona, Lettland, räknas till världscupen.

VM är den naturliga höjdpunkten på säsongen, efter succé-VM på hemmaplan i Sollefteå 2017 så har laget mycket att leva upp till, 2017 blev det hela 21 blågula medaljer!

På sponsringssidan så fortsätter den fina utvecklingen som pågått under flera år. Craft, Bliz, Elpex, Folksam och Swerob fortsätter sina samarbeten denna sommar. Thermia har skrivit ett nytt avtal för ytterligare ett år och IPUR har skrivit ett nytt tvåårsavtal.

Två nya sponsorer tillkommer inför sommaren. BAUHAUS och Vattenfall utökar sina arrangemang inom Svenska Skidförbundet och blir nu officiella partners till rullskidslandslaget.
– Vi har länge varit engagerade inom svensk skidsport genom vår sponsring av Svenska Skidförbundet. Då längdåkning har en naturlig tävlingsverksamhet året om genom rullskidsåkningen så känns det väldigt givande att engagera oss och vara med på rullskidslandslagets dräkt och profilera oss under hela året, säger Åsa Rolke, sponsoransvarig Vattenfall Sverige.
– För BAUHAUS har det varit mycket givande att vara med och utveckla svensk skidsport genom vår satsning Team BAUHAUS. Då många av åkarna i Team BAUHAUS också tävlar i rullskidslandslaget så blir vårt samarbete med rullskidslandslaget ytterligare en del i att utveckla svensk skidsport, säger Johan Saxne, Marknadsdirektör, BAUHAUS.

Inom rullskidslandslagets ledarstab blir det också ett par nyheter inför sommaren. Johan Ericson fortsätter som förbundskapten och får denna sommar stöttning av Mikael Johansson som kommer vara med ute på de flesta tävlingarna som serviceman till åkarna. Platsen som assisterande förbundskapten har varit vakant de senaste säsongerna men till i sommar kommer Hanna Seppas, tidigare mångårig medlem i rullskidslandslaget, att ta den rollen. Både Hanna och Mikael har stora erfarenheter från att vara med i rullskidsmiljön och kommer att bli ett starkt ledarteam ihop med Johan Ericson.
– Det känns väldigt roligt och hedrande att få chansen att ge tillbaka till sporten som ledare. Min största uppgift i sommar kommer vara att koordinera ”allt runt omkring” som exempelvis kläder och kommunikation, jag är taggad, säger Hanna Seppas.
– Det känns väldigt bra att vi återigen är ett fullt team i ledarstaben kring rullskidslandslaget, jag har haft god stöttning från SSFs kansli under de år jag varit ensam med laget men det blir givetvis en ordentlig avlastning när nu Hanna och Mikael kommer att vara med, säger förbundskapten Johan Ericson.

Del |
20190817, Allians 32 km herrar (kopia)

Johan Ekberg bäst av juniorerna igen

Alliansloppet:

Johan Ekberg, Nacka Värmdö var bäste junior över 32 km i lördagens Alliansloppet i Trollhättan. Han fortsätter framgångarna efter VM på rullskidor i Madona i Lettland.
Nu blev det en uppgörelse mot flera norrmän, men Johan var starkast i avslutningen.

 

Les mer
20190817, Allians men sprint (kopia)

Sömskar och Stadaas vann Alliansloppet

Anton Karlsson diskades efter kaotisk spurt:

Linn Sömskar och Kasper Stadaas såg till att det blev både svensk och norsk seger i seniorklasserna i det 48 km långa Alliansloppet i Trollhättan under lördagen.
Tävlingen gick över tre varv om 16 ism och det blev en kaosartade spurt som avgjorde herrtävlingen.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Sömskar inne i framtidens spår...

Krönika:

Jag blir inte förvånad om rullskidornas världscup snart är större än längds och att skidor på hjul blir OS-gren innan 2030. Det kan låta naivt, men det finns naturliga förklaringar som gör att FIS börjat supporta flera medlemsländer sommartid.
Linn Sömskar är helt klart inne i framtidens spår.


 

Les mer
20190816, Sting Hill Race D21 (kopia)

VM-drottning tog dubbelt i Trollhättan

VM-drottningen Linn Sömskar hade en bra fredagskväll i Trollhättan då hon vann både Integra Sprint Race och Sting Hill Race som i vanlig ordning var förrätten till helgens Alliansloppet.
Norge dominerade på herrsidan, men dom svenska damerna levererade lika bra som på VM som nyss avslutades i Lettland.

 

Les mer
20190813, Lycksele rullis 003

Lycksele populärt som lägerdestination

U-landslaget provade den nya rullskidsbanan förra veckan:

Den nya multifunktionsbanan har gjort Lycksele till en populär lägerdestination.
Förra veckan var det U-landslaget – Team Svenska Spel – som var på plats. Efter dom kom 19-20-åringarna på elitlägret och nu avslutar man med barnläger för 9-12-åringar.

 

Les mer
20180111, FOSSLI, Sondre Turvoll 004 (kopia)

Norsk landslagsåkare fick hjärtstans

Den norska landslagsåkaren Sondre Turvoll Fossli fördes akut till sjukhus med hjärtstans som han fick då han körde bil under måndagsmorgonen.
26-åringen fick enligt VG första hjälpen av sin flickvän och en förbipasserande cyklist. Det kunde ha gått riktigt illa för den norska sprintspecialisten.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Calle i Team Serneke i Alliansloppet

Inför Sveriges skidfest Alliansloppsveckan kan Team Serneke presentera en förstärkning i världsklass i form av Calle Halfvarsson. Calle bildar därmed duo med fjolårets suverän i Guide World Classic Tour och tvåa på Alliansloppet, Anders Mölmen Höst.

 

Les mer
20190606, ELEBRO byter team 003 (kopia)

Sofie Elebro visade form i norskt test

Sofie Elebro imponerade i ett tufft backtest för sitt nya, norska långloppslag Team Parkettpartner Sjusjøen i helgen. Hon var över fem minuter före nästa dam efter 9,3 km med 630 höjdmeter och en snittstigning på 7 procent vid Vingrom söder om Lillehammer.

 

Les mer
linn-och-moa (kopia)

Moa och Linn tog VM-guldet i teamsprint

Fyra medaljer den sista tävlingsdagen:

Det blev bra utdelning för de svenska åkarna även den sista tävlingsdagen. Samtliga fyra lag tog medalj på sprintstafetten. Damlaget med Moa Olsson och Linn Sömskar gick helt till topps.

 

Les mer
20190808, GUSTAFSSON Victor 3a (kopia)

Sverige vann VM i båda huvudklasserna

Sverige tog dom två tyngsta gulden i lördagens masstart i fristil vid VM på rullskidor i lettiska Madona.
Victor Gustafsson stod för en imponerande avslutning i herrklassen och Linn Sömskar säkrade åter igen guldet bland damerna.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

På söndag hejar hon på Norge!

Grattis på 20-årsdagen Frida Karlsson, men:

Grattis säger vi till VM-hjälten Frida Karlsson som fyller 20 år idag.
Och som firar med ett stenhårt landslagsläger på hemmaplan i Sollefteå.
Men i morgon söndag är lägret över och då hejar Frida nämligen på Norge…

 

Les mer
190809 vasaloppet sommar foto henrik hansson

Man avled i Cykelvasan

Vasaloppet tvingas i dag, fredag den 9 augusti, meddela att en man i 65 års åldern, hemmahörande i sydvästra Sverige, avlidit i samband med sitt deltagande i Cykelvasan Öppet Spår. Mannen, som deltog i det 94 kilometer långa loppet, föll ihop i banan några kilometer innan kontrollen i Oxberg, 3 mil från Mora.

 

Les mer
20190809, dubbelt SWE i VM (kopia)

Dubbelt Sverige i VM-supersprinten

Det blev succé för de svenska damseniorerna i dagens supersprint vid VM på rullskidor i lettiska Madona. Linn Sömskar tog ett nytt VM-guld, medan Jackline Lockner följde upp med silver.

 

Les mer
20180316,JYLHÄ, Martti 003 (kopia)

Sprintåkaren Martti Jylhä lägger av

Den finska sprintåkaren Martti Jylhä har bestämt sig för att lägga av på elitnivå.
Jylhä är son till den tidigare landslagstränaren Reijo Jylhä och han har i många år varit en av Finlands absolut bästa på dom kortaste distanserna.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Ryska storstjärnor dominerade också här

VM-brons till Victor Gustafsson efter diskning:

Också i herrarnas VM över 20 km rullskidor i Madona blev det dominans av dom ryska världsåkarna som vi är vana vid att se på vintern.
Supermannen Alexander Bolshunov var överlägsen, men då landsmannen Alexey Chervotkin diskades ryckte Moras Victor Gustafsson upp som trea och säkrade Sveriges tredje medalj för dagen.

 

Les mer
Newspower.it

Svenskt JVM-guld i Madona

Fullträffare för stockholmaren Johan Ekberg:

Sveriges första VM-guld i årets mästerskap i Madona i Lettland kom i herrjuniorernas lopp över 20 km.
Nacka Värmdö's Johan Ekberg vann efter en tuff uppgörelse mot norrmannen Amund Korsæth.
Dom båda var i en klass för sig.

 

Les mer
20180318, NEPRYAEVA, Natalia podium 010 (kopia)

Nepryaeva utklassade Linn Sömskar

VM på rullskidor:

Linn Sömskar har dominerat totalt på rullskidor i år (och tidigare år också).
Men när VM i Madona i Lettland inleddes med 10 km dök världsåkaren Natalia Nepryaeva upp och ryskan utklassade alla.
Linn grejade bronset, då en annan världscupåkare också var bättre. Italienskan Lucia Scardoni tog silvret.

 

Les mer
CARLSSON, Niklas 006 (kopia)

Niklas Carlsson ny generalsekreterare i IBU

Niklas Carlsson går från jobbet som chef för alpina VM i Åre till generalsekreterare för IBU, det internationella skidskytteförbundet.
Tidigare har svensken varit marknadschef i FIS, så han vet vad han går till.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Johaugs vinnarskalle kan försätta berg

Krönika:

Från mitt kontorsfönster på Pilotveien här i Oslo skymtar jag Therese Johaugs flotta villa på Holmenkollenåsen. Jag ser aldrig min ”granne”, men tänker  ofta på hur den lilla bondknölen från Dalsbygda i Österdalen orkat ta sig dit hon är med all den fysiska- och psykiska smärta det inneburit.
Huvudet är Johaugs främsta vapen.
Det kan försätta berg.

 

Les mer
20181116, INGESSON, Magnus-THOMSON, Stefan 001

Seniorlandslagen till Vålådalen och Sollefteå

U-landslaget tränar i Lycksele, men:

Den 4–11 augusti genomförs längdlandslagets första höstläger. Herrarna åkte igår till Vålådalens vackra fjällmiljö medan damerna samlades på Hallstaberget i Sollefteå, där stjärnor som Ebba Andersson och Frida Karlsson har sin hemmaplan.

Les mer