Mobile Version
Desktop Version
FRIDA KARLSSON imponerade oerhört då hon vann 20 km masstart med nästan två minuter i Skandinaviska cupen i Vuokatti. Foto/rights: TOM-WILLIAM LINDSTRÖM/KEK-stock
FRIDA KARLSSON imponerade oerhört då hon vann 20 km masstart med nästan två minuter i Skandinaviska cupen i Vuokatti. Foto/rights: TOM-WILLIAM LINDSTRÖM/KEK-stock

Ny totalkross av Frida Karlsson i Finland

Frida Karlsson är snart Sveriges säkraste VM-kort till Seefeld. Under tidig söndagsmorgon krossade hon startfältet totalt i Skandinaviska cupen över 20 km fristil med masstart.
Junioren vann med nästan två minuter och fortsätter hon så här så löser hon själv frågan om att få åka i världscupen eller inte. Segraren totalt i Scan-cupen får en gratisplats i World Cup.

 

Och det var inga dåliga åkare hon slog när hon bevisade att juniorer också kan åka 20 km. Efter 3,3 km var det många som hade kontakt med täten och både Elina Rönnlund, Moa Lundgren, Emma Wikén och flera svenska åkare fanns med i tätgruppen som dock såg Frida Karlsson längst fram.

Efter ytterligare 3,3 km hade Frida en lucka på 9 sekunder till en trio med Evelina Piippo, Anne Kjersti Kalvå och Emilie Fleten medan restan av fältet följde från 23 sekunder efter. Sedan såg inte konkurrenterna mycket till förra säsongens juniorvärldsmästare.

Halvvägs var avståndet 47 sekunder, medan hon på sista halvdelen av loppet tog ytterligare en hel minut och lite till. Anne Kjersti Kalvå grejade andra plats, men var hela 1 minut och 50 sekunder (!) efter den svenska juniortjejen.

Nu är det väl inte snack om Frida skall till VM eller inte. Det borde heller vara snack om hon behöver åka JVM, hon kommer ju att åka rundor runt dom andra i Lahtis… Med ett lopp som idag är ju Frida en kandidat till en placering helt uppe i toppen i Seefeld. Söndagens insats var helt enkelt mycket imponerande.

Trots att avstånden var enorma till Frida gjorde också flera andra svenska damer mycket fina insatser. Medan Emma Wikén föll tillbaka efter sin 5:e plats halvvägs klev andra fram.
Anna Dyvik var 5:a efter ännu en stark avslutning. Men landslagstjejen Anna blev slagen med två minuter och 16 sekunder av Frida, som hade en åktid på 53,03 minuter.
Sprintsegrarinnan Johanna Hagström var 7:a, Emma Ribom 8:a, Moa Olsson 9:a och Elina Rönnlund 10:a. Alla med mycket fina placeringar och viktiga poäng i Skandinaviska cupen.

Resultat
DAMER, 20 km/F masstart:

1)    Frida Karlsson, SWE                53.03,2
2)    Anne Kjersti Kalvå, NOR            + 1.50,6
3)    Eveliina Piippo, FIN                + 1.53,2
4)    Emilie Fleten, NOR                + 1.58,1
5)    Anna Dyvik, SWE                + 2.16,2
6)    Emmi Lämsä, FIN                + 2.19,4
7)    Johanna Hagström, SWE            + 2.19,7
8)    Emma Ribom, SWE                + 2.21,6
9)    Moa Olsson, SWE                + 2.23,3
10)    Elina Rönnlund, SWE                + 2.24,9
11)    Tiril Liverud Knudsen, NOR            + 2.25,3
12)    Yana Kirpichenko, RUS            + 2.25,6
13)    Johanna Matintalo, FIN            + 2.29,6
14)    Frida Erkers, SWE                + 2.31,5
15)    Moa Lundgren, SWE                + 2.32,5
17)    Alicia Persson, SWE                + 2.34,7
20)    Emma Wikén, SWE                + 2.51,1
23)    Ida Lindkvist, SWE                + 4.26,1
24)    Jenny Larsson, SWE                + 4.28,4
26)    Rebecca Öhrn, SWE                + 4.30,5
28)    Wilma Jönsson, SWE                + 4.34,8
29)    Jennie Jirhed, SWE                + 4.44,1

Komplett resultatlista här.

Del |
20171119, BØ, Johannes Thingnes 060 (kopia)

Dubbelt Bø – ”Sebbe” 10:a

Världscupen i skidskytte i Ruhpolding:

Sebastian Samuelsson sköt fullt och grejade en top-10-placering i herrarnas världscupsprint i skidskytte i tyska Ruhpolding under torsdagsförmiddagen. Den sedan onsdagen uppskjutna tävlingen gav svensken en 10:e plats.
Bröderna Johannes Thingnes och Tarjei Bø tog för andra gången i karriären en dubbelseger.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Landslaget till juniorlandskampen och EYOF

Svenska Skidförbundet har tagit ut laget som ska representera Sverige på juniorlandskampen i Otepää, Estland, den 24–27 januari 2019. Dessutom har SOK tagit ut de svenska åkare som ska tävla på Europaungdoms-OS (EYOF) i Sarajevo den 10–15 februari 2019.

Les mer
20180131, VALNES, Erik 012 (kopia)

Norges lag till JVM och U23-VM

Norge tillhör i vanlig ordning favoriterna i både JVM och U23-VM och blir troligen bland Sveriges hårdaste konkurrenter. Flera av dom uttagna i den norska truppen har redan medaljer från antingen JVM eller U23-VM.
Tävlingarna går i år i Lahtis mellan 20-26 januari. Norge har tagit ut 7 damer och 8 herrar till U23-VM (betydligt flera än Sverige) och 8 damer och 7 herrar till JVM.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Truppen till JVM i skidskytte uttagen

27 januari drar säsongens Junior-VM igång i Osrblie, Slovakien. Nu är det klart vilka svenska skidskyttar som tävlar om medaljerna.
 

Les mer
KEKs-kronika

– Hej Finland, har ni gett upp?

Krönika:

Var i Dresden i helgen och jobbade som speaker på världscupen i längd.
Folk betalade 35 Euro för att stå ute i ett ösande regn och se på en teamsprint som var lika spännande som att se målning torka tills det var 2 varv kvar.
Men inte bara vädret och den urusla tävlingsformen gjorde det tråkigt:
När stora nationer som Finland inte ställer upp är frågan om längdvärldscupen redan har gått utför branten och hänger i fritt fall.

Les mer
Per Danielsson

Skidskyttelandslaget till Idrottsgalan

Med nomineringar i hela fyra kategorier och dessutom till Radiosportens Jerringpris har skidskyttesporten ett framgångsrikt år bakom sig. De som är nominerade till priser på årets Idrottsgala kommer att besöka galan den 21 januari i Stockholm.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Längdvärldscupen snart som bandy-VM

Längdvärldscupen börjar bli lika omväxlande som bandy-VM, men med den stora skillnaden att Norge är bäst av de tre-fyra länder som gör upp om medaljerna.

Les mer
Snöproduktion lassalyckan (kopia)

Snön säkrad till världscupen i Ulricehamn

Kylan de senaste dygnen har gjort att snökanonerna på på arenan Lassalyckan i Ulricehamn har gått för fullt. Det innebär att hela banan om 5km nu är säkrad med snö och kommer vara klar i god tid till världscupstävlingarna 26-27 januari.

Under kommande vecka kommer den sista snön att prepareras med pistmaskin och bekräfta till internationella skidförbundet (FIS) att tävlingarna kan genomföras som planerat.

Les mer
morten nordli

Norska JVM-hopp behandlades med växthormon

Det norska skidförbundet gick under måndagen ut med ett pressmeddelande angående två av vinterns största favoriter på JVM i Lahtis nästa vecka som har behandlats med hormoner.
Det gäller Helene Marie Fossesholm, också kallad ”den nya Marit Bjørgen” och sprintstjärnan Kristine Stavås Skistad, som var tvåa i JVM-sprinten efter Moa Lundgren och före Frida Karlsson förra året.

 

Les mer
ÖBERG, Elivar (kopia)

Tre dubbelsegrare på JSM och SWE Cup

Skidskytte i Sollefteå:

Det var mindre blåsigt på vallen under söndagens tävlingar i Sollefteå, med bättre skjutresultat som följd. Juniorerna Sara Andersson och Emil Nykvist tog sina andra segrar för helgen, liksom Gabriel Stegmayr bland herrseniorerna.

 

Les mer
20190114, SKOTTHEIM Johanna IBU-cup (kopia)

Johanna Skottheims första pallplats i IBU-cupen

Johanna Skottheim slutade tvåa och tog därmed sin första pallplats någonsin i IBU-cupen i söndags i polska Duszniki Zdroj. Hon var fyra dagen innan och gjorde en mycket fin tävlingshelg i Polen.

Chardine Sloof var också tillbaka i IBU-cupen och slutade 10:a i sprinten.

Les mer
Offerdalspropagandan (kopia)

Valla lika och hållbart i Offerdalspropagandan

Offerdals SK tar initiativet till enkel, hållbar och jämlik skidvallning i samband med den nationella tävlingen Offerdalspropagandan den 19 januari. Under projektet ”VallaLika” kommer utvalda åldersgrupper att få sina skidor gemensamt preparerade av samma vallateam oavsett föreningstillhörighet.

Les mer
20180317, KALLA, Charlotte finish 003 (kopia)

Landslaget till världscupen i Otepää

Nio damer och tio herrar är uttagna av Svenska Skidförbundet att representera Sverige på världscupen i estniska Otepää den 19–20 januari 2019.

Les mer
20180322, BÅNGMAN, Mattias 006 (kopia)

Mattias Bångman spurtvann Föllingeloppet

Sweski.com:s egen frilansare Mattias Bångman från Offerdal visade god form då han spurtvann det 44 kilometer långa Föllingeloppet under söndagen. Han grejade precis av Magnus Näslund från IFK Strömsund som stretade emot bra.
Helt överlägsen bland damernas var Evelina Bångman, också från Offerdal, som ju har god rutin i långlopp från Visma Ski Classics.

 

Les mer
20180322, LARSSON, Moa 003 (kopia)

Moa Larsson och Adam Steen bäst i Bergebo

Det har tävlats intensivt i Bergebo i Borlänge i helgen. Bergebo Ski Weekend och Bergeboloppet samlade stora startfält både ungdomsklasserna och också flera toppnamn i junior- och seniorklasserna.
Bästa seniorer i söndagens tävling blev Moa Larsson från Falun-Borlänge SK och Adam Steen från AXA SC.

 

Les mer
Markus Götlands 2017 (kopia)

Markus Jönsson vann Ulricehamnsloppet

Tre åkare inom 1,5 sekunder i mål:

Rutinerade Markus Jönsson från Tranemo vann Ulricehamnsloppet över 42 km efter en stenhård finish mot Joakim Lindberg, Kayak Team Bohus och Johannes Eklöf, Hallby. Alla tre korsade mållinjen inom 1,5 sekunder.
Dom tre hade gått loss från det övriga fältet och var 1,44 minuter före nästa åkare i mål.

 

Les mer
13.01.2019, Oberhof, Germany (GER):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU world cup biathlon, relay women, Oberhof (GER). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Sverige kunde inte försvara segern

Kaos i VC-stafetterna i Oberhof:

Kaosartade scener utspelade sig i världscupstafetterna i skidskytte i Oberhof. I ett ihållande snöväder med skarpa utförskörningar föll åkarna både hit och dit. Några förstörde gevären, några bröt stavar och några bröt skidorna.
Sverige grejade sig från det, men kunde inte upprepa förra årets överraskande seger i herrklassen här.

 

Les mer
20161119, JOHNSSON, Jimmie 004 (kopia)

Jimmie Johnsson spurtvann i Långberget

Jimmie Johnsson och teamkollegan Oscar Persson i Team Serneke var i en klass för sig i Skistart Ski Marathon i Långberget under söndagen.
Oscar tog spurten och dom båda var över fyra minuter före nästa åkare över dom 42 kilometrarna.

 

Les mer
20190113, Stina o Maja seger Dresden (kopia)

Vilken avslutning av Maja Dahlqvist

Svensk dubbel igen i damstafetten:

Maja Dahlqvist hängde av världsmästaren Maiken Caspersen Falla och var helt suverän i avslutningen då hon spurtade hem segern för andra året i följd i världscupen i teamsprint i tyska Dresden.
En mycket bestämd Dahlqvist trampade gasen i botten och lämnade inte den norska megastjärnan någon chans.

 

Les mer
Dahlqvist

Maja tar ansvaret istället för Stina

Sverige storfavoriter i teamsprinten i Dresden:

Sveriges damer är storfavoriter i teamsprinten i världscupen i tyska Dresden under söndagen.
Men det blir inte Stina Nilsson som skall avgöra. Överraskande för många sätter man Maja Dahlqvist på slutsträckan, men då skall ni veta att Maja avgjorde den här sprintstafetten förra året och spurtade ner just Stina.

 

Les mer