Mobile Version
Desktop Version
JESPER NELIN imponerade vid skidskyttepremiären i Östersund under lördagen. Foto: HÅKAN BLIDBERG
JESPER NELIN blev svensk mästare i jaktstart under blåsiga förhållanden i Boden under lördagen. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Boden:

Mona och Jesper bäst blåsig i jaktstart

Det var fortsatt kraftiga vindar i Boden som gjorde det chansartat på skjutvallen under lördagens jaktstarter vid SM i skidskytte. Mona Brorsson och Jesper Nelin blev SM-vinnare bland seniorerna medan fyra av sex juniorer förvarade segrarna från sprinten.

 

H Seniorer:
Limas Tobias Arwidson hade täten efter sprintsegern i går och kom också först in till vallen, men sköt hela fyra bom i första liggande och var tvåa ut på det andra varvet, fem sekunder efter Sebastian Olsson från Bore som sköt fullt. På väg in till det andra skyttet var Tobbe åter i ledningen, men med ytterligare fyra åkare i släptåg, och när han missade fyra skott var det i stället Piteås Jesper Nelin som lämnade vallen först. Han åkte i sin tur på tre straffrundor i första stående och föll till tredje plats, 17 sekunder bakom Sebastian och med Anundsjös Fredrik Lindström strax före sig i spåret. I det avslutande skyttet var Sebastian bäst med en bom och lämnade vallen sju sekunder före Tobbe som missade två skott och med Jesper strax bakom, efter ytterligare tre bom. Men på slutvarvet var det ingen tvekan om vem som var starkast. Jesper bara flög förbi konkurrenterna och tog hem SM-guldet med 15 sekunders marginal. Det blev däremot en hård kamp om övriga medaljer där Tullus Martin Ponsiluoma till sist vann spurten och silvermedaljen medan Sebastian lyckades fixa bronset, en sekund före Fredrik. Veteranen blev alltså utan medalj i sitt sista individuella lopp i karriären, men han fick i alla fall med sig ett silver från gårdagens sprint.

D Seniorer:
Emma Nilsson från Bore gick ut 20 sekunder före Finnskogas Mona Brorsson , men in till det första liggande skyttet var de tillsammans. Där inledde Emma med fem fullträffar och fick ett försprång på 18 sekunder, men på nytt var Mona ifatt när kom in till vallen för andra gången. Den här gången blev det två bom för Emma medan Mona klarade sig med en och tog över täten med drygt 20 sekunder och utökade sedan avståndet med ytterligare 16 sekunder på det tredje varvet. I första stående missade Mona två skott men behöll ledningen, nu 35 sekunder före Elisabeth Högberg som passerade Emma tack vare en bom mindre. Mona imponerade sedan med att helt kallt sätta alla skotten i sista stående och gick ut på slutvarvet 42 sekunder före Bettan som också lyckades skjuta fullt. På vägen till mål höll de exakt samma fart i spåret, vilket gjorde att Mona kunde njuta av SM-guldet till publikens applåder, medan Bettan var lika ohotad silvermedaljör. Emma avslutade med en sjätte bom, men tog hem bronset med god marginal, knappt 50 sekunder före Ingela Andersson från K4 som hade samma skjutresultat.

H 20/22:
Landslagsmannen Oskar Ohlsson från Tullus gick ut i en ledning med 20 sekunder före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, och med Bores Emil Nykvist ytterligare nio sekunder bakom och trots två straffrundor i första liggande behöll han täten. Men efter ytterligare fyra bom i det andra skyttet föll Oskar tillbaka till tredje plats medan Emil tog över ledningen, 25 sekunder före Henning. När den senare fick en straffrunda mindre i första stående var de i sällskap ut från vallen och tack vare snabb åkning skaffade sig Henning sedan ett försprång på 11 sekunder inför det avslutande skyttet. Där missade båda två skott var, vilket gjorde att Henning kunde defilera hem SM-guldet utan större problem. Han vann till slut med 30 sekunder före Emil som förbättrade gårdagens brons till ett silver. Tr
ots hela 15 bom lyckades Oskar köra hem en bronsmedalj med knappt 40 sekunder tillgodo på Johan Stridsman från I 19, tack vare riktigt fin fart i spåret.
– Jag visste att det skulle bli jättetufft på vallen idag, det skulle blåsa väldigt mycket och såg att det var på vallen det skulle avgöras på. Jag gick in med inställningen att så länge man håller ihop det och inte bommar för mycket kan allt hända. Det var fokus på skyttet, säger Henning i mål.

D 20/22:
Elvira Öberg från Pitea tog in 10 sekunder på Finnskogas sprintvinnare Annie Lindh på det första varvet och lämnade vallen i ledning, efter tre missade skott för båda. Men när Elvira åkte på ytterligare två bom i det andra skyttet medan Annie klarade sig med en tog den senare över täten med sju sekunder och utökade avståndet med ytterligare 20 sekunder efter första stående, tack vare ännu en bom mindre. Annie avgjorde sedan med endast ett missat skott i det sista skyttet och tog sitt andra SM-guld som säker segrare. Hon var nästan två minuter före Elvira som avslutade med fyra bom och fick nöja sig med ännu en silvermedalj. I kampen om bronset hade hemmaåkaren Amanda Lundström, I 19, ett klart grepp efter det tredje skyttet, men tack vare stark åkning kom Anna Hedström från I 21 ifatt inför sista stående. Där åkte Amanda på fyra bom medan Anna missade alla fem skotten. I stället kom gårdagens fyra, Fanny Johansson från Tullus, bakifrån och passerade duon, efter endast en bom. Trots att Anna tog in hela 20 sekunder på slutvarvet lyckades Fanny hålla undan och greja bronset.
– Det kändes tryggt med den utgångspunkten jag hade. Jag fick gå ut i den positionen som jag ville, säger Annie på frågan hur tankarna gick innan start.

H 18/19:
Malte Stefansson från Oxberg hade inga större problem att ta sitt andra SM-guld i dagens jaktstart. Han inledde visserligen med tre bom i den besvärliga vinden, men utökade ändå ledningen från 40 sekunder till 1,20 före Moras Joel Andersson och efter ytterligare tre straffrundor i andra liggande var hans försprång ytterligare 20 sekunder större. Malte blev kanske aningen orolig när han åkte på hela fyra bom i första stående, men Joel var fortfarande mer än en minut bakom och när den senare missade fyra skott i det avslutande skyttet medan Malte klarade sig med två var SM-guldet i praktiken klart. I mål var han 2,28 före Joel som tog silvret med 19 sekunder tillgodo på Alfred Eriksson, trots att snabbåkaren från Dala-Järna hämtade in 10 sekunder på slutvarvet. Det var verkligen svåra förhållanden på skjutvallen och Malte och Joel sköt 11 bom totalt medan Alfred hade hela 14 missade skott, precis som Tullus Anton Ivarsson som tog silver i sprinten men som hamnade på fjärde plats idag.

D 18/19:
Redan från start hade Häverödals Alva Sköld en ledning på 1,41 och efter endast en bom i första liggande var avståndet över två minuter. Det blev ytterligare en straffrunda i det andra skyttet, men eftersom konkurrenterna missade ännu mer var hennes ledning 2,13 när hon gick ut på det tredje varvet. Alva var helt överlägsen och trots fem bom i de två stående skjutningarna var farten i spåret så pass bra att hon till sist vann SM-guldet med över fyra minuter - dagens största segermarginal! Det blev däremot en tät duell om silvret mellan klubbkamraten Erika Österman och Älvdalens Lina Andersson. Erika var aningen före efter det tredje skyttet och hade ett försprång på 13 sekunder när hon lämnade vallen för sista gången. Trots att Lina tog in fem sekunder på slutvarvet klarade Erika silvermedaljen med knappt åtta sekunder tillgodo. Lina hade i sin tur god marginal ner till Lisa Melén Olsson från Häverödal som blev fyra, fem minuter från segern.

H 16/17:
Tullus Aksel Halvarsson startade 26 sekunder bakom Finnskogas Fabian Hermansson, men var honom tätt i hasorna efter att båda hade skjutit två bom i det första skyttet och passerade honom sedan in till andra liggande. Där återtog Fabian täten efter en bom mindre, men de var åter tillsammans in till det första stående skyttet. Där åkte båda på hela fyra straffrundor, men Aksel var snabbare och gick ut på det fjärde varvet med en ledning på 20 sekunder och var ytterligare 14 sekunder före in till det avslutande skyttet. Trots fyra bom mot Fabians tre lämnade Aksel vallen 26 sekunder före, men tryckte gasen i botten och utökade segermarginalen till nästan en minut i mål. Fabian hade inga problem med att ta hem silvret, 46 sekunder före Alexander Danneskog från Sundsvall. Moras Erik Larsson körde upp sig rejält i resultatlistan och tog in nästan en halvminut på Alexander på slutvarvet, men var till slut 12 sekunder från bronset som fyra i mål.
– Det var grisigt där ute idag men det var kul, säger en nöjd Aksel som haft en kämpig höst med mycket sjukdom.
– Det går att göra bra resultat trots en höst som har varit jobbig. Jag har varit sjuk två månader och träningen har inte riktigt funkat under sommaren heller. Men det går att träna ikapp på vintern också, avslutar Aksel.

D 16/17:
I damernas yngsta juniorklass hade Moras Sara Andersson en jätteledning redan från start efter segern i gårdagens sprint, men inledde med hela fyra bom i den svåra vinden. Eftersom de närmaste konkurrenterna också åkte på straffrundor var hon ändå helt ohotad ut från vallen och när Sara revanscherade sig med fullt i andra liggande hade hon i praktiken redan säkrat SM-guldet. Hon var nästan två och en halv minut för Dala-Järnas Märta Andersson när hon gick ut på det tredje varvet och utökade avståndet till nästan tre minuter efter ytterligare en bom i första stående. Sara avslutade sedan med två missade skott i det sista skyttet och spurtade i mål med fin fart i spåret som överlägsen vinnare, efter totalt sju bom. Hennes segermarginal blev till sist 3,48 före Märta som hade två bom mer, men som var lika ohotad silvermedaljör. Klubbkamraten Klara Andersson gick ut som fyra efter sista stående, 10 sekunder bakom Hedes Sofia Jonsson, men var den starkare på slutvarvet och klarade bronset med sex sekunder tillgodo, drygt sex och en halv minut från segern.

Fullständig resultat finner man här:
Seniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/69e74e61-6f7e-4ef1-9fe1-49c2f39ac9b3/resultat_sm_jaktstart.pdf
Juniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ecad9acc-856e-4b66-91c4-28e646d1c9cd/resultat_jaktstart_jsm.pdf
Ungdomar: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ded5b9fc-c347-4c65-834b-3edd674055f7/resultat_usm_distans.pdf

Del |
Rolf Zetterberg

Världsmästaren Holund åker till efter nästa OS

Världsmästaren på femmilen Hans Christer Holund har bestämt sig för när karriären tar slut.
30-åringen berättar för VG att han tänker avsluta sin karriär efter OS i Beijing 2022 då han blir 33 år. Efter det vill han ägna sig åt andra saker i livet.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Världscupen i Lillehammer i princip konkurs

Världscupen i Lillehammer senaste säsongen gick på en rejäl bakläxa skriver norska VG. Smällen var på hela 7,6 miljoner norska kronor och nu har man avvecklat arrangörsbolaget som stått för tävlingarna dom senaste åren.
Lillehammer kommer ändå att arrangera världscup också kommande vinter.

 

Les mer
20170128, TRITSCHER, Bernhard 003 (kopia)

Kompisarna dopade sig – han måste fortsätta

Världsstjärnan vädjar om pengar:

Bernhard Tritscher har varit i världseliten i längdåkning i tio år.
Men hans karriär har kantats av flera tråkiga dopingavslöjanden i det österrikiska landslaget. Nu senast under VM i Seefeld i vintras.
Bernhard står närmast på bar backe men han vill fortsätta och vädjar nu till sponsorer om att hjälpa honom.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Tråkigt besked för Viktor – ny operation

Viktor Thorn tvingas till en andra operation för diskbråck.
Det meddelar han på sociala medier efter att han i våras genomgick en operation för samma problem som nu visar sig inte ha blivit bra.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Är egna drönare och mobiler viktigare än media?

Krönika:

Det är med glädje jag noterar att såväl förbund som landslagsåkare satsar på egen exponering på sociala plattformar. Samtidigt är jag orolig över att egna mobiler, filmkameror och drönare prioriteras framför tid och möten med traditionella medieföretag.
Det kan drabba skidsporten hårt.

 

Les mer
20190122, KARLSSON Frida 001 (kopia)

”Alla” ville ha Frida – mamma tog jobbet

Ingen tvekan om vem som är den hetaste längdåkaren i Sverige:
”Alla” ville bli Frida Karlssons nya manager.
Det slutade med att mamma Mia tar jobbet – och det hela stannar i familjen!

 

Les mer
20190712, Supersprint Idre herrar (kopia)

Maja och Anton vann supersprint i Idre

Att världsmästaren Maja Dahlqvist skulle vinna supersprinten i Idre under fredagen var ingen överraskning.
Mer glädjande var nästan att  hennes sambo Anton Hedlund skulle vinna herrarnas tävling.

 

Les mer
20190711, Fjällturen inför (kopia)

6 OS-mästare i Fjällturen på cykel

Stor idrottshelg igen i Ramundberget:

Ca 1400 glada motionärer är huvuddelen av deltagarna. Självklart deltar många av Sveriges duktigaste mountainbikecyklister och vägcyklister i Fjällturen, men också flera av Sveriges största idrottsprofiler är med och cyklar. 6 olympiska mästare, flera världsmästare och världscupvinnare som skidåkarna Stina Nilsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Lars Nelson och Jan Ottosson.

Les mer
20181117, ANDERSSON, Simon 010 (kopia)

Lisa K och Simon är ”riktiga femmilare”

”För att ha visat ödmjukhet, god anda och intresse för ”skidåkningens blå band”, femmilen med individuell start, i tillägg till enastående styrka i spåret, blir Lisa K. Svensson och Simon Andersson de första mottagarna av Skidhistoriska Sällskapets stipendium”.

Les mer
ECKHOFF, Tiril VM001 (kopia)

Skidskytten Tiril Eckhoff bröt ena tån

Norska världsmästaren i skidskytte Tiril Eckhoff måste basera sig på altenativ träning ett tag framåt.
Hon har nämligen brutit en tå och det hände i en ”klantig händelse”.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom


”Billans” vinnande filosofi – lita på dig själv

Krönika:

Marie-Helene ”Billan” Östlund var skiddrottning på 1980-och 90-talet och vann Sveriges första kvinnliga VM-guld individuellt när hon triumferade i tyska Oberstdorf 1987. Mycket har hänt i träningsutveckling från då till nu. Men ”Billans” filosofi för att nå världstoppen är tänkvärt än idag:  Att våga lita på sig själv.

 

Les mer
20190707, HALFVARSSON Calle (kopia)

Calle äntligen före Petter Northug jr

Calle Halfvarsson har nästan drömt mardrömmar om alla förluster mot Petter Northug jr.
Men nu torde det inte bli flera.
I lördags var svensken nära att vinna rullskidtävlingen i norska Kristiansand, medan Northug höll till i den bakre delen av fältet.

 

Les mer
20190706, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tredje raka för Linn Sömskar i Kina

Linn Sömskar gjorde rent bord och tog alla tre vinsterna i världscupen på rullskidor i Kina. Hon spurtade också hem den avslutande distanstävlingen.
I herrklassen blev det stenhårt med hemmaseger till Qiang Wang. Victor Gustafsson hade samma tid som trea i mål.

 

Les mer
20190705, LINN o KLÆBO (kopia)

Dubbel-segrar för Linn och Klæbo i Kina

Linn Sömskar och Johannes Høsflot Klæbo vann båda också den andra supersprinten över 200 meter i Beijing, Kina.
Det var inte lika varmt som dagen innan, men åkarna fick kämpa mot en tuff vind.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Sixten Jernbergpriset 2019 till Ebba

Juryn för Sixten Jernbergpriset har beslutat om tilldelningen av 2019 års pris.

 

Les mer
20190704, LINN vinner VC Kina (kopia)

Linn direkt från SM-guld till VC-seger

Klæbo vann också supersprinten i Kina:

Det är bråda dagar för Linn Sömskar.
Hon åkte direkte från dubbla SM-guld på rullskidor i Malmö til seger i världscupen över 200 meter supersprint i Kina.
Moa Olsson följde överraskande upp med ytterligare en svensk pallplats medan Johannes Høsflot Klæbo slog alla specialister och vann en helnorsk uppgörelse på herrsidan.

 

Les mer
PICHLER, Wolfgang 006 (kopia)

Pichler och Grip tillsammans mot OS

Wolfgang Pichler och Rikard Grip – det borde ju vara en bra combo.
Du trodde kanske att dom båda var borta från skidsporten i Sverige.
Men nej, nu skall både Pichler och Grip hjälpa Sverige mot flera medaljer på OS, något som båda har upplevt i sina karriärer i skidskyttelandslaget respektive längdlandslaget.

 

Les mer
20190702, GUSTAFSSON Victor 002

Linn och Victor tog SM-gulden i sprint

Victor Gustafsson, IFK Mora fick sin revansch och vann SM-guldet i sprint på rullskidor, medan Linn Sömskar åter igen var omöjlig och vann damsprinten.
Nu åker landslaget till Kina och världscupen i natt.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Linn är rullskids-drottningen

Vann SM-guldet suveränt igen:

Linn Sömskar är rullskids-drottningen. Hon hade inga problem med att för femte gången åka hem SM-guldet. Den enda som bjöd på riktigt motstånd var kompisen Maria Nordström, men också hon fick ge sig på dom sista två varven i Malmö.
I mål var segermarginalen 24,9 sekunder, medan Evelina Settlin på bronsplats var över halvannan minut efter.

 

Les mer
DSC_8886 (kopia)

Karl-Johan Westberg tog hem SM-guldet

Som väntat blev det en tuff spurtuppgörelse som avgjorde herrarnas distanstävling på rullskids-SM i Malmö under måndagen.
Karl-Johan Westberg från Borås drog det längsta stråt men fick hårt motstånd av Victor Gustafsson från Mora.
Det skilde endast 0,1 sekunder i mål.

 

Les mer