Mobile Version
Desktop Version
JOHANNA OJALA är doldisen som blir expert i SVT:s Vinterstudion i vinter. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
JOHANNA OJALA är doldisen som blir expert i SVT:s Vinterstudion i vinter. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Johanna, 31, också i Vinterstudion!

Vi har tidigare skrivit om att Mathias Fredriksson tar över efter Per Elofsson i SVT:s Vinterstudion den kommande säsongen.
En annan nyhet är 31-åriga Johanna Ojala - en doldis för dom som inte är inne i skidmiljön!

 

Johanna Ojala jobbar idag med Team Leaseplan Go, det norska teamet till Thomas Alsgaard med bland annat Anders Södergren och Jörgen Brink. Men den fd medelpadstjejen har en lång fartstid inom längdsporten.
Hon var en stor talang som junior och tog JSM-medaljer och deltog i JVM som Bergeforsen-åkare. Johanna kommer ursprungligen från Ånge.
Men 31-åringen har alltid varit en mångsysslare och hon har i många år också varit aktiv inom musiken - på flera olika sätt.
– Det känns som att vi har en riktigt bra uppställning med nya namn som kompletterar de mer etablerade SVT-experterna bra, säger projektledaren Jonas Karlsson till SVT:s hemsida.
– Johanna är väl kanske doldisen i sammanhanget. Just nu jobbar hon för ett norskt proffsstall. Det ska bli spännande att höra Johanna i vinter. Jag är övertygad om att hon har mycket att tillföra.
Johanna Ojala har efter sin aktiva karriär jobbat som ledare och tränare på flera nivåer inom svensk längdåkning.

 

Del |
RICHARDSSON Årefjäll 002 (kopia)

Daniel åker för gula tröjan

Växlar från landslaget till Visma Ski Classics:

Daniel Richardsson lägger ribban högt och går efter den gula tröjan i Visma Ski Classics när han nu lämnar landslaget och satsar 100 procent på långloppen i sitt nya Team Exspirit.
Dessutom vill han tvåla dit gamla landslagskompisen Johan Olsson!

 

Les mer
INGESSON, Magnus 003 (kopia)

Magnus Ingesson får inte ledigt

Polisen stoppar Charlotte Kallas personliga tränare:

- Jag sitter i en jäkligt trång situation, säger Magnus Ingesson till lokaltidningen NSD sedan han nu fått problem med att få ledigt från sitt jobb inom polisen för att följa Charlotte Kalla under vintern.
Magnus är Charlottes personliga tränare och han är också en viktig ledare i klubben Piteå Elit.

 

Les mer
Katrin Zeller mamma (kopia)

Katrin Zeller blev mamma

Förra tyska stjärnåkaren Katrin Zeller blev den 25:e september mamma till lilla Vincent. Tillsammans med sambon, kände servicemannen Yann Vallet från Frankrike, väntar nu ett nytt liv för Katrin, som slutade på toppnivå efter säsongen 2014.

 

Les mer
Bild, Anders Solin, Team IFK Mora SK (kopia)

IFK Mora SK satsar i Visma Ski Classics

Som första svenska skidklubb någonsin har IFK Mora SK beslutat att skapa ett Pro Team i Visma Ski Classics för att på sikt återskapa skidklubbens och bygdens tradition i långloppssammanhang. Håkan Holmberg, ansvarig för klubbens långloppssatsning, menar att man vill visa den framväxande unga generationen långloppsåkare att det går att stanna i klubbens ideella verksamhet - samtidigt som man är en del av finrummet av tävlingar både i Sverige som ute i Europa.
- Vi ska göra detta möjligt!

 

Les mer
Gruppbild alläger 2014 (kopia)

Dalarnas Skidförbund invaderar Grönklitt

Helgen 10-11 oktober invaderar Dalarnas Skidförbund Grönklitt. Ca 300 personer kommer att röra sig i de djupa skogarna  kring björnparken.
194 ungdomar från 23 olika längd klubbar är anmälda.

 

Les mer
Top-3-30km-VM-dam (kopia)

FIS vill stoppa Norges dominans

Norge dominerar stort i längdåkningen internationellt, speciellt på damsidan. Vid den nyss avslutade FIS-mötet i Zürich bestämde man sig för en fördelningspolitik som skall ge dom mindre nationerna bättre förutsättningar, samtidigt som det skall bli svårare att dominera som Norge har gjort på damsidan i flera år.

 

Les mer
PETTER ELIASSEN Årefjäll 002 (kopia)

Vasaloppssegraren ligger lågt

Vasaloppssegraren Petter Eliassen hade en fantastisk säsong med 4 segrar i Ski Classics och dessutom totalsegern i långloppscupen.
En framgång som han själv inte ens hade drömt om.
Men nu ligger den blyga norrmannen lågt inför den kommande säsongen och vill inte vara någon storfavorit inför premiären av nya Visma Ski Classics.

 

Les mer
OLSSON med guldet 001 (kopia)

VM-framgångar främjar utveckling

Efter skid-VM i Falun är förutsättningarna för att utveckla svensk längdskidåkning bättre än någonsin tidigare. Och Svenska Skidförbundets längdverksamhet vet hur man vill dra nytta av framgångarna.

– Vi kommer investera inom områden där vi tidigare haft för lite resurser, exempelvis att hjälpa föreningar i hela Sverige att fånga upp barn och ungdomar som vill åka skidor, säger Karin Ersson, utbildningschef på Svenska Skidförbundet längdskidor.

 

Les mer
Benjamin Aker

Visma ny titelsponsor för Ski Classics

Långdistanscupen Ski Classics har ingått ett samarbete med ekonomikoncernen Visma som ny titelsponsor för den kommande säsongen och i tre år framåt. Det avslöjades på en presskonferens i Oslo under tisdagen.

 

Les mer
PETTERSEN, Øystein 011 (kopia)

Öystein ”Pölsa” Pettersen på sjukhus

Norska toppåkaren Öystein ”Pölsa” Pettersen lades in på sjukhus under söndagskvällen sedan han av okänd orsak känt sig i obalans. Han hade avslutat ett träningsläger med sitt långloppsteam Team United Bakeries och kände sig alltså dålig efteråt.

 

Les mer
eva-lena_hallmarker_nises_stor

Eva-Lena Frick ny VD för Vasaloppet

Styrelserna för Vasaloppsföreningen Sälen-Mora och Vasaloppets Marknads AB har utsett Eva-Lena Frick, 54 år och idag VD för Vätternrundan, till ny VD för Vasaloppet.

 

Les mer
IMG_1194 (kopia)

Rullskidbanan i Kalhyttan invigd

Här forsar juniorlandslagstjejen Moa Olsson från Vansbro fram på den nya rullskidbanan i Kalhyttan  i Filipstad. Hon var en av dom som provade på nyheten när den nya asfalterade banan officiellt invigdes i strålande solsken.

 

 

Les mer
Calle fundersam (kopia)

Junior-Jonas slog Calle på hemmaplan

Calle Halfvarsson var i helgen tillbaka på gamla hemmamarker och sprang Hackmora bergslopp i Sågmyra. Han slutade trea, bland annat slagen av landslagsjunioren Jonas Eriksson, klubbkompis i Falun-Borlänge SK.
Men vann gjorde IFK Moras orienterare Roman Ryapolov.

 

Les mer
Rost o Södergren kopia2

Rost slog Södergren i Bollnäs

Orienteraren och skidorienteraren Erik Rost var bäst när Bollnäs Trail Race avgjorde för fjärde gången med närmare 300 startade.
Skidstjärnan Anders Södergren var strax bakom som god tvåa.

 

Les mer
Oskar Svärd Marcialonga (kopia)

Sista rycket för Oskar Svärd

Oskar Svärd förbereder sig för sin sista säsong på toppnivå. Som vi tidigare skrivit har han gått tillbaka till moderklubben Tvärred. Till Borås Tidning säger Oskar också att han kommer att åka färre tävlingar i vinter och att det stora målet är en fjärde seger i Vasaloppet.

 

Les mer
SMUTNA, Katerina 006 (kopia)

Alla har ångest för att snacka

Längdstjärnan ryter till om doping i landslaget:

- Kommer det en ändring? Jag tror inte, som alltid!!!! Alla har ångest för att säga något. TRÅKIGT.
Det skriver österrikiska långloppstjärnan Katerina Smutna på sin Facebook-sida sedan hon och hennes sambo har kritiserat landslagstränaren Gerald Heigl starkt.
Heigl har i flera år funnits i skuggan kring alla dopingskandalerna i Österrike. Nu är han landslagstränare.

Les mer
WURM, Harald 009 (kopia)

Harald Wurm misstänks för doping

Ännu en dopingskandal på gång i Österrike?

Den österrikiska världscupsprintern Harald Wurm utreds i hemlandet och misstänks för doping. 31-åringen är nu under polisutredning. En olustig sak för österrikiska skidförbundet, sedan krutröken nästan inte lagt sig efter landslagskollegan Johannes Dürrs dopingerkännande i samband med OS i Sochi 2014.

 

Les mer
Vallatrailern 002 (kopia)

Landslagstrailern på vallaturné

Har du drömt om ett besök i längdlandslagets spektakulära vallatrailer? Då kan drömmen bli verklighet. I alla fall om du befinner dig vid någon av Intersportbutikerna som får besök av trailern under oktober månad.

– Det ska bli jättekul att få chansen att visa vår fina arbetsplats för allmänheten, säger Mikael Jonsson, landslagsvallare och utbildningsansvarig för vallning.

 

Les mer
bild10

Björn Dählie SKI Challenge 2016

Nu är programmet spikat för Björn Dählie SKI Challenge 2016, den svenska långloppscupen på skidor som gjorde premiär i vintras.
Det blir samma lopp som förra säsongen med vissa justeringar i datum, samt att Intersportloppet byter namn till Moraloppet. Årets upplaga består av stora och långa skidupplevelser, från Ulricehamn i söder till Mora i norr.

Les mer
Verdens-stoerste-innendoers-skihall-i-Norge_ordinary_1200 (kopia)

Världens största skidhall i Norge

Med 2,5 km kuperat längdspår, klart i 2018:

I höst börjar man bygga det som skall bli världens största skidhall i Lörenskog strax öster om Oslo (vid Lilleström).
I 2018 skall hallen med 6 våningar och med en höjdskillnad på 120 meter stå klar och blir en rejäl konkurrent till svenska skidhaller som t ex Torsby och Göteborg.

 

Les mer