Mobile Version
Desktop Version
JOHANNA OJALA är doldisen som blir expert i SVT:s Vinterstudion i vinter. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
JOHANNA OJALA är doldisen som blir expert i SVT:s Vinterstudion i vinter. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Johanna, 31, också i Vinterstudion!

Vi har tidigare skrivit om att Mathias Fredriksson tar över efter Per Elofsson i SVT:s Vinterstudion den kommande säsongen.
En annan nyhet är 31-åriga Johanna Ojala - en doldis för dom som inte är inne i skidmiljön!

 

Johanna Ojala jobbar idag med Team Leaseplan Go, det norska teamet till Thomas Alsgaard med bland annat Anders Södergren och Jörgen Brink. Men den fd medelpadstjejen har en lång fartstid inom längdsporten.
Hon var en stor talang som junior och tog JSM-medaljer och deltog i JVM som Bergeforsen-åkare. Johanna kommer ursprungligen från Ånge.
Men 31-åringen har alltid varit en mångsysslare och hon har i många år också varit aktiv inom musiken - på flera olika sätt.
– Det känns som att vi har en riktigt bra uppställning med nya namn som kompletterar de mer etablerade SVT-experterna bra, säger projektledaren Jonas Karlsson till SVT:s hemsida.
– Johanna är väl kanske doldisen i sammanhanget. Just nu jobbar hon för ett norskt proffsstall. Det ska bli spännande att höra Johanna i vinter. Jag är övertygad om att hon har mycket att tillföra.
Johanna Ojala har efter sin aktiva karriär jobbat som ledare och tränare på flera nivåer inom svensk längdåkning.

 

Del |
Lina Korsgren LeasePlan (kopia)

Starkt fält i Vålådalen Classic Ski Marathon

Säsongens första svenska långlopp, Vålådalen Classic Ski Marathon på söndag 11 december, lockar ett mycket starkt startfält. Lina Korsgren, Laila Kveli, Sara Lindborg, Emilia Lindstedt, Evelina Bångman och Astrid Öyre Slind väntas göra upp i damklassen.
Favoriter i herrklassen är Tore Bjørseth Berdal och Jerry Ahrlin, men det saknas inte starka utmanare.

 

Les mer
LINDBLAD, Anton 0034 (kopia)

Startlistor Skandinaviska cupen lördag

250 herrar i fristilsloppet över 10 km:

Enorma startfält både i dam- och herrklassen när Skandinaviska cupen går vidare med korta fristilslopp under lördagen.
Nästan 250 herrar med flera av världens bästa på plats, medan kring 100 damer finns i listan där också Charlotte Kalla är med. Du kan följa tävlingen live på nätet.

 

Les mer
EKSTRÖM, Axel 004 (kopia)

Calle ute - Axel Ekström kör i Davos

Calle Halfvarsson startar inte på lördagens tremil i Davos. Andraårssenioren Axel Ekström från Garphyttan gör världscupsdebut i sådana här sammanhang och Marcus Hellner blir det stora svenska herrhoppet.
Så är situationen i ett snöfattigt Davos inför lördagens världscup.

 

Les mer
DAHLMEIER skjutning ÖSD001 (kopia)

Laura Dahlmeier ökade VC-ledningen

Den 23-åriga tyskan från Garmisch-Partenkirchen Laura Dahlmeier vann sin 9:e världscuptävling och ökade därmed totalledningen under fredagen. En stark avslutning säkrade segern med 3,5 sekunder före den 20-åriga fransyskan Justine Braisaz med Norges Marte Olsbu som trea.
Svenskorna var inte med i täten, men tre av fyra kvalade in till lördagens jaktstart.

 

Les mer
SILFVER, Erik 002 Bruks16 (kopia)

Svenskarna åkte ur i semifinalen

Skandinaviska cupen för herrar i Lillehammer:

Herrarnas sprintfinal vid Skandinaviska cupen i Lillehammer blev en helnorsk affär. Svenskarna Carl Quicklund och Erik Silfver åkte ur i semifinalen och istället vann Sindre Odberg Palm medan OS-mästaren Ola Vigen Hattestad lite överraskande missade pallen och slutade fyra.

 

Les mer
FOURCADE, Martin ÖSD002 (kopia)

Klasseseger till Martin Fourcade igen

- Det var en högklassig tävling och därför är jag extra nöjd med den här segern. Jag hade problem med att komma hit på grund av flygproblem och anlände först på onsdag kväll, säger Martin Fourcade som med en enorm slutrunda avgjorde världscupsprinten i skidskytte i Pokljuka i Slovenien under fredagen.

 

Les mer
DYVIK, Anna VdF-JWCH01 (kopia)

Harsem föll - Anna Dyvik vann i Lillehammer

Storfavoriten Kathrine Harsem från Norge vann prologen och dominerade Skandinaviska cupen i klassisk sprint i Lillehammer.
Helt till precis före upploppet. Då föll hon och istället kunde Anna Dyvik från Falun Borlänge SK ta hem segern för det svenska landslaget.

 

Les mer
QUICKLUND, Carl 001 Bruks16 (kopia)

Svenska herrarna slet i prologen

Dom norska åkarna på världsnivå dominerade prologen i den klassiska sprinten i Skandinaviska cupen i Lillehammer under fredagsmorgonen. Bäste svensk var Carl Quicklund helt ende på en 18:e plats, och endast fyra blågula åkare gick vidare till kvartsfinalen.

 

Les mer
DYVIK, Anna 002 (kopia)

Stark prolog av Anna Dyvik i Norge

Skandinaviska cupen med klassisk sprint:

Anna Dyvik visade åter igen att hon är i mycket fin form då Skandinaviska cupen i Lillehammer inleddes med prolog i klassisk sprint under fredagsmorgonen. Dalatjejen var endast slagen av den norska toppåkaren Kathrine Harsem, som å sin sida var ganska överlägsen.
9 svenska damer åkte in bland dom 30 som går vidare till kvartsfinalen.

Les mer
BRÄNNMARK, Viktor 003 Bruks (kopia)

Viktor och Sara vann Daniel Karlssons Minne

Under torsdagskvällen har Östersunds SK arrangerat Daniel Karlssons Minne på Östersunds Skidstadion.  Denna minnestävling arrangerar ÖSK tillsammans
med familjen Karlsson till minne av deras bortgångne elitåkare, Daniel Karlsson. Halva vinsten från tävlingen tillfaller Daniel Karlssons minnesfond som årligen delar ut ett stipendium till en satsande skidåkare.

 

Les mer
BRORSSON, Mona 005 OSD16 (kopia)

Startlistor världscupen sprint i Pokljuka

På TV under fredagen:

Fredag fortsätter världscupen i skidskytte med spännande sprinttävlingar i slovenska Pokljuka. Först ut är herrarna som startar klockan 11,30, medan damernas första start är kl 14,15.
Sverige är som vanligt där med fullt lag och efter premiären i Östersund så är det inte utan förhoppningar att dom blågula kommer till start.

 

Les mer
ARWIDSON, Tobbe ÖSD15-001 (kopia)

Sverige 7:a och 9:a i IBU-cupen

Under torsdagen inleddes IBU-cupen i skidskytte i Ridnaun helt norr i Italien, inte långt från Brennerpasset mot Österrike och Innsbruck.
Sverige slutade 7:a och 9:a i mixed stafett och single mixed stafett och det var flera ljuspunkter i dom svenska lagen.

 

Les mer
DSC_0070 (kopia)

Charlotte Kalla åker i Lillehammer

Här kan du se Scan-cupen direkt på nätet:

Efter några träningsdagar i Idre Fjäll är det nu beslutat att Charlotte Kalla kommer att tävla i Skandinaviska cupen, som genomförs i Lillehammer den 9–11 december. – Jag är nöjd med den träning jag har fått genomföra i Idre och nu ser jag fram emot att få dra på nummerlappen, säger Charlotte Kalla.

 

Les mer
27.11.2016, Ruka, Finland (FIN):Johan Olsson (SWE) - FIS world cup cross-country, 15km men, Ruka (FIN). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johan Olsson avstår Davos

Anders Svanebo får chansen i världscupen i Schweiz:

Johan Olsson, Stockviks SF, har haft av en lättare förkylning. Han är igång och tränar igen, men väljer att avstå helgens tävlingar i Davos, Schweiz.

 

Les mer
04.12.2016, Lillehammer, Norway (NOR):Marit Bjoergen (NOR) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Marit Björgen åker inte i Davos

Marit Björgen kommer inte till start i helgens världscuptävlingar i Davos. Hon känner sig inte 100 procent frisk och har valt att avstå dom schweiziska tävlingarna och istället satsa på franska La Clusaz nästa helg.
Om det nu blir några tävlingar i den för tillfället snöfattiga orten i Frankrike.

 

Les mer
MYHR, Fredrik VW (kopia)

VW storsatsar på skidfest i Gällivare

Succétävlingen Volkswagen Tour, Gällivares eget Tour de Ski, blir ett årligt återkommande arrangemang.
SportEvent Gällivare Lapland och Volkswagen har tecknat ett treårigt samarbetsavtal som omfattar Volkswagen Tour och Gällivarepremiären, som blir officiell, tv-sänd, säsongpremiär vartannat år med start 2017.

 

Les mer
BRINK, Jörgen 010 Bruks16 (kopia)

400 starter i Sollefteås helgtävlingar

Skidfest med bredd och elit väntar till helgen i Sollefteå. Norrskogssvängen och klassiska tävlingar väntar på lördagen på Hallstaberget i Sollefteå. Söndagens Ica Kvantum Race bjuder fri teknik i samma utmanande terräng.

 

Les mer
ÖBERG, Hanna 013 (kopia)

Sveriges lag till Pokljuka och Ridnaun

Sverige är givetvis också med i helgens världscuptävlingar i skidskytte i Pokljuka i Slovenien och i IBU-cupen i Ridnaun i Italien.
Här är dom svenska lagen.

 

Les mer
ÖSTBERG, Mikael Davos001 (kopia)

Ex-landslagsåkarens mardröm

Skulle importera drömbilen från USA:

Mikael Östberg var en av världens snabbaste sprintåkare på början av 2000-talet. Men efter att han slutade har en mardröm inte tagit slut.
Då Micke skulle importera drömbilen från USA tog problemen aldrig slut. Här är hans långa - och skräckliga - historia som han berättar själv

 

Les mer
ECKHOFF, Tiril 021 (kopia)

Världscup i Pokljuka och IBU-cup i Ridnaun

Skidskyttarna har lämnat Östersund:

Världscuppremiären i skidskytte är avklarat i Östersund. Efter fina tävlingar - trots en del vind i början - är nu eliten på plats i Slovenien för vidare världscupstävlande i Pokljuka på hög höjd. Där kör man fredag-söndag.
IBU-cupen, som är snäppet under världscupen, kör i italienska Ridnaun torsdag-söndag.

 

Les mer