Mobile Version
Desktop Version
GUSTAF BERGLUND, IFK Mora SK vann totalt i Scandic Cup i H20-klassen. Foto: ROLF ZETTERBERG
GUSTAF BERGLUND, IFK Mora SK vann totalt i Scandic Cup i H20-klassen. Foto: ROLF ZETTERBERG

Här är slutresultaten i Scandic cup

Lördagens jaktstart på Skyttis IP i Örnsköldsvik var sista deltävlingen i årets Scandic cup för våra bästa juniorer. Segrade i dom fyra klasserna gjorde Gustaf Berglund, Mora, Moa Lundgren, IFK Umeå, Pål Jonsson, Strömnäs och Moa Hansson, Landsbro IF.
Här kan du lästa hur det slutade i dom fyra klasserna.

 

I herrarnas äldre juniorklass tog Gustaf Berglund en 1:a och 2:a plats i helgen och det räckte till seger med totalt 269 poäng. Då räckte det inte för Leo Johansson, Skillingaryd som vann jaktstarten. Han slutade på 246 och blev tvåa.
Det blev jämnt om tredje plats där Simon Stenberg från Kalix grejade den med 208 poäng trots en dålig finalhelg i Övik. Dom båda Hudik-åkarna Jacob Nystedt och Felix Erlander slutade båda på 205 poäng och var ett enda poäng före Fredrik Andersson, Sollefteå på 6:e plats.
I den yngre juniorklassen tog William Poromaa från Åsarna maximala 100 poäng på dom två avslutande tävlingarna, men det blev ändå Pål Jonsson, Strömnäs som drog i land slutsegern. Han hade tre segrar på dom fyra första tävlingarna och det försprånget kunde ingen hämta in. Pål fick 288 poäng, medan Wille blev tvåa med 272 poäng.
Jonathan Norder, IF Hallby SOK har varit god trea i flera tävlingar i H18-klassen och slutade också trea i totalen. Smålänningen fick 235 poäng och var före ett gäng där det var extremt jämnt. Anton Eriksson, Sollefteå vann båda tävlingarna i Ulricehamn men kunde inte följa upp i helgen. Därmed blev 228 poäng och en fjärde plats. Det var en enda poäng före Gustav Kvarnbrink, IFK Umeå som missade helgens tävlingar. Han hade å sin sida två poäng till godo på 6:an Samuel Oskarsson, Leksand som skrapade ihop 68 poäng i Övik i helgen.

Moa och Moa vann
Moa var namnet man borde ha om man ville ta hem en damjuniorklass. Moa Lundgren, IFK Umeå vann inte bara JVM-guldet i sprint, hon vann också Scandic cup totalt trots att Johanna Hagström, Ulricehamn vann båda tävlingarna i helgen.
Men med två andraplatser och totalt 284 poäng var Moa Lundgren 6 poäng före Johanna i den spännande slutstriden. Frida Karlsson vann säsongens två första tävlingar men har inte tävlat i juniorklassen i cupen efter det. Hon vann ju seniorklassen i lördagens deltävling i Volkswagen cup.
Linn Svahn, också IFK Umeå, slutade trea med 250 poäng efter att ha tagit poäng i alla tävlingarna.
Mellan 4:an och 8:an var det endast 4 poäng. Emma Larsson, Mora hade 208 poäng, följd av Tua Dahlgren, Offerdal med 207, Kristina Axelsson, Sya 206 och både Josefina Sundman, Åsarna och Alicia Persson, Stockvik med 204.
I D18-klassen tog Moa Hansson, Landsbro maximala 100 poäng i helgen och slutade totalt på 296 poäng. Det var 40 poäng före tvåan Olivia Alm, Strömnäs som inte riktigt kom upp i samma standard i Övik som vid flera av dom tidigare tävlingarna i vinter.
Tilda Östberg, Stora Tuna var tvåa i båda tävlingarna i helgen och blev till slut trea i cupen med 243 poäng. Sedan följde Hanna Abrahamsson, Eksjö som 4:a, Louise Lindström, Högbo 5.a och därefter ett stort språng till 6:an Maja Årebäck från Boliden.

Hela ställningen i Scandic cup hittar du här.

 

 

 

Del |
20180322, LINDBLAD Anton 001 (kopia)

Vem vinner SM-stafetterna i Skellefteå?

På fredag är det dags för dom prestigefyllda SM-stafetterna i Skellefteå. Men vem vinner?
Kan Piteå Elit försvara hegemonin på damsidan? Och skall Hudiksvall ta tillbaka tätpositionen på herrsidan?
Det är trots ganska få lag mera öppet än på länge.

 

Les mer
22.03.2018, Tyumen, Russia (RUS):Fredrik Lindstroem (SWE), Simon Desthieux (FRA), Martin Fourcade (FRA) - IBU world cup biathlon, sprint men, Tyumen (RUS). www.nordicfocus.com. © Tumashov/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Äntligen pallen för Fredrik Lindström

Fredrik Lindström gjorde ett jättelopp vid världscupfinalen i ryska Tyumen och nådde pallen för första gången den här säsongen. Dom 7 första åkarna i resultatlistan sköt alla fullt, men Fredrik hade bättre fart på skidorna än på länge och grejade en tredje palts.
Martin Fourcade var dock suverän och avgjorde världscupen då norrmannen Johannes Thingnes Bø först slutade på en 14:e plats.

 

Les mer
20180322, CALLE vinner SM-finalen (kopia)

Calle kontrollerade SM-finalen

Skid-SM sprint herrar:

Calle Halfvarsson fick stryk av Viktor Thorn i prologen, men sedan var landslagsprofilen den dominerande åkaren under sprint-SM i klassisk stil på Vitberget i Skellefteå.
I finalen hade han full kontroll in på upploppet och ett par av Calles ryck på vägen fram till finalen var av det svettigare slaget. Hans tredje SM-guld.

 

Les mer
20180322, STINA vinner SM-finalen (kopia)

Efter OS-guld kommer äntligen SM-guld

Skid-SM sprint damer:

Stina Nilsson blev svenska sprintmästare i Skellefteå. Inte så överraskande för dom flesta. Hon vann ju OS-guldet i Pyeongchang.
Men det överraskande är att det här var Stinas första SM-guld.
- Det känns skönt att äntligen få det, medger Mora-åkaren.

 

Les mer
20180322, HAGSTRÖM Johanna 001 (kopia)

Imponerande prolog av Johanna

Klassisk SM-sprint i Skellefteå:

Junioren Johanna Hagström var den stora överraskningen i prologen vid skid-SM i Skellefteå. I den klassiska sprintprologen var Johanna bara 4 hundradelar efter klubbkompisen Hanna Falk i Ulricehamnsdräkten och det räckte till en tredjeplats.
Ingen kunde dock göra något åt OS-mästarinnan Stina Nilsson.

Les mer
20170205, KALLA, Charlotte 073 (kopia)

Ny taktik - men Kallas 26:e SM-guld

SM 15 km masstart damer:

Normalt sticker Charlotte Kalla direkt och avgör SM-loppen tidigt. Nu väntade hon till det tredje och sista varvet i damernas 15-kilometerslopp i Skellefteå innan hon satte in sin stöt.
Men därifrån och in var det aldrig något snack om saken. Skiddrottningen från Piteå Elit tog sitt 26:e (!) individuella SM-guld.

 

Les mer
Målgång (kopia)

Marcus Hellner tog 9:e raka på tremilen

SM-veckan inleddes med herrarnas masstart:

Jens Burman och Petter Engdahl var ungtupparna som utmanade Daniel Richardsson och Marcus Hellner på tremilen med masstart under SM-veckan i Skellefteå.
Men till slut gick det som vanligt: Marcus Hellner tog sin 9:e (!) raka SM-titel på tremilen och putsade på sitt eget eget SM-rekord.

 

Les mer
20170205, SVANEBO-ANDERSSON-SVENSSON-BRÄNNMARK 001 (kopia)

Så ser du SM-veckan i SVT

Redan i morgon onsdag drar SM-veckan i Skellefteå igång. Längdskidåkningen är som vanligt en av höjdpunkterna och det är ett tufft tävlingsprogram. SVT sänder nästan allt och här har du alla tiderna om hur du kan följa skidfesten i norra Västerbotten.

 

Les mer
Event, participants, portrait.

Starkt startfält i Nordenskiöldsloppet

På lördag avgörs det 22 mil långa Red Bull Nordenskiöldsloppet för tredje gången i modern tid. Loppet växer och fortsätter att locka världseliten. Klar för start är bland andra årets Vasaloppsvinnare Andreas Nygaard.

 

Les mer
20180319, KLÆBO med VC-trofé 004 (kopia)

Är Klæbo för stor för norska förbundet?

Johannes Høsflot Klæbo är säsongens stora namn inom längdåkningen. Nu spekulerar man i Norge om 21-åringen kommer att bli för stor för norska skidförbundet - precis som Petter Northug jr blev då han lämnade landslaget i 2013 och gick sin egen väg.
Klæbos pappa Haakon har managerrollen och medger att telefonen ringer i princip hela tiden.

 

Les mer
SAMUELSSON, Sebastian 032 (kopia)

Sveriges skidskyttarna nära pallen

Det svenska herrlaget som vann OS-stafetten i Pyeongchang var åter igen nära en pallplats i världscupstafetten i Holmenkollen i Oslo under söndagen.
Men Fredrik Lindström på slutsträckan fick släppa Österrike förbi och Sverige slutade på 4:e plats i mål. Norge var helt överlägsna segrare.

 

Les mer
DET BLIR nog trångt i starten av Vasaloppet också 2016. Loppet är redan fullbokat. Foto: VASALOPPET

Vasaloppet fulltecknat på timmar

På söndagsmorgonen öppnades anmälan till Vasaloppet 2019. Vasaloppet är nu fulltecknat och efter några timmar hade över 30 000 deltagare anmält sig till loppen i Vasaloppets vintervecka 2019. För den som vill åka skidor i Vasaloppsarenan redan nu är det fortfarande mycket gott om snö och Vasaloppet kommer att preparera spåren inför varje helg så länge snötillgången är tillräcklig.

 

Les mer
20180318, BOLSHUNOV Alexander 001 (kopia)

Bolshunov - den nya storstjärnan

Johannes Hösflot Kläbo vann världscup totalt och blev bästa U23-åkare.
Men i finalen på Lugnet så var det den jämngamla Alexander Bolshunov från Ryssland som utklassade hela världseliten och dom båda 21-åringarna kommer att dominera i många år framåt.
Var så säker.

 

Les mer
20180318, WENG Heidi 001 (kopia)

Heidi Weng höll undan i världscupen

Heidi Weng har tappat formen helt på slutet av säsongen, men hon kunde ro hem den totala världscupen för andra året i rad.
Det var dock bara 40 poäng ner till Jessica Diggins, som klättrade från tredje till andra plats i finalen i Falun. Ingvild Flugstad Østberg hade chansen men orkade inte i slutet av jaktstartsloppet.

 

Les mer
20180317, BJØRGEN Marit 001 (kopia)

Bjørgen höll undan - Kalla 7:a

Marit Bjørgen höll undan i minitouren i Falun även om amerikanskan Jessica Diggins åt upp över halva försprånget till den 37-åriga norskan. Diggins var snabbast på sträckan, medan Charlotte Kalla slutade 7:a som bästa svenska.

 

Les mer
Anna o Emil slutar (kopia)

Emil och Anna avslutar sina karriärer

Anna Haag och Emil Jönsson gör imorgon sin sista tävling i landslaget vid världscupfinalen i Falun.
- Det känns konstigt, medger Anna och säger att dom nog kommer att dyka upp i tighta trikoter också senare.
Men på toppnivån är det över.

 

Les mer
20180317, 3 bästa herrar 002 (kopia)

Calle så nära den stora fullträffen

Calle Halfvarsson höll på att ge sig själv den bästa födelsedagspresenten han kunde: En seger i världscupen på hemmaplan i Falun.
Han var i ledningen till 80 meter före mål då den unge ryssen Alexander Bolshunov kom upp på sidan och gled förbi. Men en 2:a plats var ett stort steg framåt.

 

Les mer
20180317, Birken 3 bästa (kopia)

Trippel Team Santander i Birkebeinerrennet

Britta med ny poängförlust i Norge:

I ett iskallt Birkebeinerrenn mellan Rena och Lillehammer i Norge vann Team Santander tredubbelt i herrklassen och vasaloppssegraren Andreas Nygaard spurtade ifrån teamkollegan Tord Asle Gjerdalen.
Bland damerna gick Britta Johansson Norgren på en ny, oväntad smäll och Katerina Smutna tog in många poäng i Visma Ski Classics.

 

Les mer
20180317, KRISTA o MARIT mål (kopia)

Ebba Andersson imponerande fyra

Pärmäkoski spurtade ner Bjørgen på Lugnet:

Marit Bjørgen förlorade spurten mot Krista Pärmäkoski i damernas 10 km klassisk masstart på Lugnet. Men hon leder med 36 sekunder inför söndagens jaktstart och var nöjd trots förlusten.
Världscupen lever inför avslutningen och Ebba Andersson imponerade med en 4:e plats.
Det var vad storpublik4n i Falun fick se under lördagsförmiddagen.

 

Les mer
20180316, KLÆBO vinner (kopia)

Klæbo omöjligt - svenskarna föll i finalen

Johannes Høsflot Klæbo var omöjlig i herrfinalen i VC-finalen på Lugnet och var överlägsen till slut.
Sverige gjorde en mycket bra tävling helt fram till finalen, men där orkade inte Oskar Svensson och Teodor Peterson att leverera lopp till pallplaceringar.

 

Les mer