Mobile Version
Desktop Version
EMMA HÖGLUND och Victor Sticko blir kranskulla och kransads under nästa års Vasalopp och alla övriga evenemang. Foto NISSE SCHMIDT
EMMA HÖGLUND och Victor Sticko blir kranskulla och kransads under nästa års Vasalopp och alla övriga evenemang. Foto NISSE SCHMIDT

Vasaloppet:

Emma och Victor kulla o mas 2019

En skidskytt som aldrig trodde det skulle hända och en skicrossåkare med fullt fokus på rehabträning. 2019 års kranskulla och kransmas heter Emma Höglund, IFK Mora SK och Mora Biathlon, och Victor Sticko, IFK Mora Alpina. Här presenterar vi dem!

I nuläget är över 65 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2019 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2019. Under fredagen presenterades den 95:e kranskullan och den 31:a kransmasen vid en presskonferens på Café Zorn i Mora. Emma Höglund och Victor Sticko, båda från Mora, har nu det som brukar kallas för det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Emma Höglund har utsetts till 2019 års kranskulla med följande motivering:
”Årets kranskulla har ’Vasaloppet i blodet’ och genom hennes och familjens starka engagemang för Vasaloppet under lång tid är hon väl förtrogen med vad jobbet med Vasaloppet innebär. Med sin positiva personlighet, sitt engagemang och sin gedigna bakgrund uppfyller årets kranskulla alla kriterier som en modern kranskulla ska ha. Emma Höglund är det självklara valet av kranskulla och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”
Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet.

Fakta Emma Höglund, kranskulla 2019
Ålder: 21 år (född 12 september 1997)
Bor: Östersund
Familj: mamma Kerstin, pappa Tommy, bror David
Gör: pluggar på universitetet och satsar på skidskytte
Idrotter: skidskytte och lite längdåkning
Meriter: silver i junior-SM masstart och silver i Junior-SM-herrstafetten 2016/2017, brons junior-SM rullskidskytte 2017/2018
Mål med din idrott: jag vill göra allt jag kan för att se hur långt jag kan gå
Intressen: redigera film, fota, laga mat. Och åka snowboard när jag får chansen
Beskriv dig själv med tre ord: tålmodig, envis och omtänksam

– Jag tackade med glädje ja men egentligen trodde jag aldrig att det här skulle hända, säger Emma Höglund.

Hon har åkt skidor sedan hon kunde gå och fastnade för skidskytte i tonåren. Sedan dess har Emma Höglund från Mora tagit studenten från skidskyttegymnasiet i Torsby och bor och pluggar i dag i Östersund för att kunna satsa helhjärtat på sporten som, enligt henne, kombinerar hjärnan och fysiken på det ultimata sättet.
– Tidigare var jag inte alls något fan av att tävla men skidskytte är fantastiskt rolig och det passar mig att ha två moment att fokusera på, säger Emma Höglund.

21-åriga Emma är fortfarande junior inom skidskytte och i år är det stora målet att få köra någon internationell tävling. Vinterns satsning ska dock kombineras med rollen som kranskulla under Vasaloppets vintervecka och även funktionärsarbete under VM i skidskytte som arrangeras i Östersund i mars.
– Det blir lite mycket där en period men jag gillar att ha många bollar i luften och det ska bli kul att testa att göra ett avbrott mitt under säsongen, säger Emma Höglund.

Vasaloppet har årets kranskulla fått med modersmjölken. Dels som uppvuxen i Mora där hon provat på de flesta sporterna som finns och därmed också de flesta funktionärsjobben inom organisationen. Och dels via pappa, Tommy Höglund, som jobbat på Vasaloppet sedan 2002, de senaste åtta åren som sportchef. Det är också på grund av det sistnämnda som Emma tidigare trott sig vara diskvalificerad som kranskulla. Just därför blev glädjen desto större när tävlingsledarna (som helt på egen hand utser kranskullan) ringde och meddelade att hon i år anförtrotts det ärofyllda uppdraget.
– Det här betyder jättemycket. Särskilt som det inte enbart handlar om mina sportsliga meriter utan också om mig som person. Jag tror att det kommer bli ett jättespännande år att få vara med i Vasaloppscirkusen som frontfigur, säger Emma Höglund.

2019 års kranskulla har avverkat Tjejvasan och Kortvasan ett antal gånger men främst har Vasaloppets vintervecka handlat om funktionärsuppdrag.
– Att vara en del av Vasaloppet är speciellt och något jag verkligen inte vill missa. Jag har försökt förklara för kompisarna varför jag alltid åker till Mora den här veckan men du måste nästan uppleva stämningen och atmosfären på plats för att förstå det fullt ut.

När det gäller funktionärssysslor har Emma testat på allt från att langa dricka till att stå i skidutlämningen och även agerat vägvakt. Till vintern tar hon sig äntligen an det som räknas som det absolut finaste funktionärsuppdraget, att vara kranskulla.
– Jag har fantiserat och drömt om det, men som sagt aldrig trott att det skulle bli verklighet. Nu är det verkligen en lycka att jag ska få göra det. Det känns jättestort och häftigt.

Vem hoppas du få ge kransen söndagen den 3 mars?
– Det var länge sedan en svensk vann så det vore så klart kul. Och sen extra roligt om det skulle vara någon från Mora. Till exempel Andreas Holmberg som satsar på långlopp.

Är det något speciellt du är extra nervös för?
– Så klart det klassiska, att ramla och kanske till och med fälla segraren på upploppssträckan. Nu är det väl inte så stor chans att det kommer in en ensam åkare som jag ska hänga kransen på men skulle det hända någon så skulle det nog vara jag.

Victor Sticko har utsetts till 2019 års kransmas med följande motivering:
”Intresset för skidåkning för årets kransmas har funnits sedan tidig ålder där familjen varit en stor del i engagemanget i och omkring ”hemma-backen” i Gopshus och de ideella krafterna i föreningen IFK Mora Alpina, en del av IFK Mora Idrottsallians. Victor Sticko har vuxit upp med Vasaloppet, upplevt målet och sett glädjen bland deltagarna som funktionär vid diplomutdelningen. Victors kärlek till idrotten och hans omtänksamma och ansvarsfulla personlighet gör honom till en god förebild för den kommande generationen idrottare och en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.”
Cathrine Mörk och Helene Söderlund, tävlingsledare för Tjejvasan.

Fakta Victor Sticko, kransmas 2019
Ålder: 27 år (född 23 juni 1991)
Bor: Gävle
Familj: flickvän Linnea, mamma Ing-Marie, pappa Lennart, bröder Joel och Simon
Gör: professionell skicrossåkare
Idrotter: skicross
Meriter: 12:e plats i världscupen i Idre 2017, SM-guld 2014
Mål med din idrott: just nu att vara topp-15 i totala världscupen 2020
Intressen: det blir mycket sport. Tittar mycket på hockey och är en trogen Mora-fan. Gillar överlag att träna och röra på mig
Beskriv dig själv med tre ord: lugn, omtänksam och nyfiken

– Ett grymt spännande uppdrag som jag tackade ja till på en gång, säger Victor Sticko.

Att utse kransmasar och kranskullor för Vasaloppet är inte alltid enkelt. Många av ungdomarna är aktiva och tränar och tävlar som mest under vintern. Så även årets kransmas Victor Sticko som satsar på den actionfyllda sporten skicross. Tidigare i höstas skadade han sig dock under ett träningsläger och drog sönder korsbandet i knät. Istället för att resa världen runt och tävla kommer han att ägna vintern åt rehabträning och nu även uppdraget som kransmas i 2019 års upplaga av Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.
– Jag blev lite förvånad när frågan kom men främst glad och eftersom jag är skadad och inte kan tävla i vinter funkar det bra för mig. Sen är det väldigt mycket som är nytt men jag vet i alla fall att jag ska bekransa de segrande damerna i Tjejvasan och Vasaloppet. Det blir ett väldigt spännande år, säger Victor Sticko.

Kommande års kransmas kommer från en aktiv familj där både han själv och brorsan Joel åkte alpint. Victor gick alpingymnasiet i Gällivare men kort därefter avslutade han sin satsning. 2013 testade han på skicross och 2014 spöade nykomlingen de etablerade åkarna på sin egen bana när han knep SM-guldet i Lofsdalen framför ögonen på landslagsåkarna.
– Överlag saknade jag skidåkningen och det här var en ny grej att testa. Jag trivs bättre att tävla man mot man än bara mot klockan. Sen gick det också väldigt bra väldigt fort, säger Victor Sticko.

Landslagsledningen hörde av sig nästan direkt och Victor har varit med i landslaget sedan säsongen 2013/2014 och även hunnit med två världsmästerskap. I vinter var det stora målet VM i USA men sen kom skadan och satte stopp för planerna.
– Självklart kändes det jättesegt men jag opererade mig i oktober och rehabtränar nu för fullt. Sen var det extra roligt när jag fick förfrågan om att bli kransmas så att det händer lite mer grejer i vinter. Jag siktar på att komma tillbaka hel och frisk och starkare än någonsin nästa säsong.

Något skidlopp i Vasaloppsspåret har det ännu inte blivit för Victor men Cykelvasan har han kört flera gånger. Och som alla andra föreningsaktiva i Mora är han väl bekant med funktionärsjobben under Vasaloppet, främst diplomskrivningen som faller på de alpina åkarnas lott.
– De senaste åren har jag varit ute och tävlat så då har mamma fått ställa upp som funktionär men nu känns det bra att vara med igen i lite annan form, säger Victor Sticko.

Vem hoppas du få ge kransen söndagen den 3 mars?
– Jag har ju inte jättebra koll på längdåkarna men en dalabördig åkare vore kul. Till exempel Lina Korsgren från Falun som tävlar för Åre.

Är det något speciellt du är extra nervös för?
– Inte så mycket för själva kranshängandet, målet är att kunna springa ikapp åkarna på upploppssträckan med mitt knä. Men det ska nog gå bra då i februari/mars!

FOTNOT:
Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan, Ultravasan, Vasastafetten samt Vasakvartetten.
 

Del |
17.03.2019, Oestersund, Sweden (SWE):Linn Persson (SWE) - IBU world championships biathlon, mass women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Tumashov/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Linn och Bettan top-10 i Kollen

Linn Persson och Elisabeth Högberg fixade båda top-10-placeringar i torsdagens världscupsprint i skidskytte i Holmenkollen. Båda sköt fullt och gjorde ett av sina bästa lopp för säsongen.
Anastasiya Kuzmina vann gör femte gången i Holmenkollen och meddelade samtidigt att hon lägger av efter årets säsong.

 

Les mer
20181117, SKOGLUND, Måns 001 (kopia)

Också Scandic Cup med final i Kalix

Det är också final för juniorernas Scandic Cup i Kalix i helgen. Juniorerna åker sprint på fredag precis som seniorerna, sedan är det klassisk distanstävling över 10 och 15 km lördag.
Sedan har juniorerna stafetter på söndag, men dom ingår givetvis inte i Scandic Cup där det skall koras fyra segrare.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuff avslutning på VW Cup i Kalix

Sverige-cupen – eller Volkswagen Cup som den heter – har en tuff minitour som avslutning i Kalix i helgen. Dom bästa svenska åkarna som inte är med i världscupfinalen i Quebec finns på plats och det är en tuff fight om topplatserna både bland damerna och herrarna.

 

Les mer
20171201, LINDSTRÖM, Fredrik (kopia)

Fredrik Lindströms sista världscuphelg

Fredrik Lindström väljer att avsluta sin karriär. Därför blir helgens världscupfinal i Holmenkollen hans sista.
– Det har varit väldigt känslosamt, säger han i SVT.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

”Operation Aderlass” – dopingskandalen växer

Dopingskandalen som bröt ut under skid-VM i Seefeld växer. Nu är 21 nya idrottare utpekade i fem olika idrotter, varav tre är vinteridrotter.
Vilka det är är ännu inte känd, men statsåklagaren i München berättade om den så kallade ”Operation Aderlass” under onsdagen.
Allt kretsar kring dopingläkaren Mark Schmidt från Erfurt i Tyskland.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Norge hejar på Sverige i OS-kampen!


Krönika:

Skidpresidenten i Norges skidförbund, Erik Röste, överraskar mig positivt i en debattartikel i tidningen Aftenposten. Den mäktiga idrottshövdingen skriver från sitt högkvarter på Ullevål i Oslo att han hejar på Sverige i kampen om de Olympiska spelen och Paralympics 2026.
Det är ett stöd som heter duga för Sveriges olympiska kommitté.

 

Les mer
Yngve Johansson

Volkswagen Tour i Gällivare blir tv-sänd

Det är dukat för en riktig skidfest när den svenska skideliten möter upp för Volkswagen Tour och SM 30/50 km i Gällivare 28-31 mars.

Tävlingarna direktsänds i Expressen TV med den populära studion Skidsnack på plats på Hellnerstadion samtliga tre tävlingsdagar!

Les mer
DET BLIR nog trångt i starten av Vasaloppet också 2016. Loppet är redan fullbokat. Foto: VASALOPPET

Vasaloppet och Volvo förlänger samarbetet

Volvo Car Sverige fortsätter som huvudsponsor för Vasaloppet och förlänger samarbetet som inleddes 2015. Nu har anmälan till nästa års Vasalopp öppnat.

Les mer
Rolf Zetterberg

Sergey Ustiugov måste opereras

Den ryska stjärnan Sergey Ustiugov är färdig för säsongen och det väntar operation för hans magproblem inom kort.
Därmed finns inte Ustiugov med vid världscupfinalen i Quebec den kommande helgen.

 

Les mer
GRIP, Rikard 004 Bruks16 (kopia)

Rikard Grip nämns som ny norsk längdchef

Svenska förbundskaptenen Rikard Grip nämns som en möjlig ny landslagschef för Norges längdlandslag efter Vidar Løfshus.
Det anses vara en av Norges mest utsatta arbetsplatser och kallas för ”det omöjliga jobbet”. Det är tidningen VG som kastar fram Grips namn tillsammans med flera andra kandidater.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Martin Johnsrud Sundby står över Kanada

Norge har en stor trupp i världscupfinalen i Kanada kommande helg, men världsmästaren Martin Johnsrud Sundby åker inte med-
– Luften har helt enkelt gått ur ballongen, säger Sundby, som har haft en lång säsong och inte orkar med finalen i Quebec.
Men Norge jagar seger i både damernas och herrarna världscup totalt.

 

Les mer
2018-12-01 Biathlon, IBU-Cup 1, Sprint Women - Idre, SWE

Johanna bästa svenska i IBU-cupen

Trots två bom i det första skyttet lyckades Johanna Skottheim avancera till nionde plats i mål i den avslutande masstarten i Martell. Ingela Andersson blev trea totalt i IBU-cupen och i nationscupen hamnade de svenska damerna på andra plats!

 

Les mer
17.03.2019, Oestersund, Sweden (SWE):Dominik Windisch (ITA) - IBU world championships biathlon, mass men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Bom-bonanza vända allt upp-ner

Aldrig tidigare har man sett något liknande som vid det sista stående skyttet i VM:s sista tävling i Östersund.
Extremt svåra förhållanden vände upp och ner på allt. Världens bästa skidskytt Johannes Thingnes Bø bomma alla fem skotten från ledarposition.
Vem som vann? Jo, italienaren Dominik Windisch var den som vann i lotteriet.

 

Les mer
20190317, WC Falun 3 bästa herrar (kopia)

Bolshunov säkrade spänning i cupen

Sverige efter Andorra på Skidspelen i Falun:

Supermannen Alexander Bolshunov verkar aldrig bli trött.
Han följde upp förra helgens triumf i femmilen i Holmenkollen med att vinna 15 km fristil på Lugnet i Falun. Därmed säkrade han också spänning i världscupen inför finalen i Quebec i Kanada nästa vecka.

 

Les mer
17.03.2019, Oestersund, Sweden (SWE):Dorothea Wierer (ITA) - IBU world championships biathlon, mass women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Tumashov/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Wierer tog första guldet – Hanna 4:a

28-åriga Dorothea Wierer hade aldrig någon individuell VM-medalj innan söndagens avslutande masstart på skidskytte-VM i Östersund.
Men nu slog hon till och tog guldet – även om det höll på att försvinna i sista skyttet då hon var i samma position som Mona Brorsson var i jaktstartsloppet.

 

Les mer
20190317, ANDERSSON Ebba 001 (kopia)

Ebba tillbaka på pallen i Falun

Ebba Andersson fick bra stryk av suveränen Therese Johaug och var tillbaka som tvåa i världscupen i Falun under söndagen. Över 10 km fristil i mycket lös snö och svåra förhållanden var Ebba 18,5 sekunder efter Johaug, som är obesegrad på distans i vinter.
Ett överraskande bra lopp gjorde också Maja Dahlqvist som åkte in bland dom tio bästa.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Rasmus Hörnfeldt, ÖSK vann i Rossön

ÖSK:s Rasmus Hörnfeldt vann under lördagen den traditionsrika tävlingen Sigvard Jonssons Minne i Rossön.
Rasmus var 12 sekunder före Alfred Buskqvist från göteborgsklubben IK Stern över 16,5 km klassisk intervallstart.
I damklassen var Åsarnas Ingrid Hallquist överlägsen.

 

Les mer
16.03.2019, Oestersund, Sweden (SWE):Sebastian Samuelsson (SWE), Martin Ponsiluoma (SWE), (l-r) - IBU world championships biathlon, relay men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svenska herrarna kunde inte följa upp

En 7:e plats var inte vad dom svenska herrarna hade hoppats på i VM-stafetten i Östersund.
Sverige var länge med i medaljkampen, men fem extraskott för Sebastian Samuelsson på slutsträckan släckte alla hopp om en medalj. Herrarna kunde inte följa upp damernas silver eller sitt eget OS-guld från förra året.

 

Les mer
20190316, BERGSTRÖM Martin (kopia)

Trippel Norge – personbästa för Martin

Martin Bergström, IFK Umeå nådde sin första världscupfinal i sprint i Falun och slutade 5:a. Ett härligt personbästa som tyvärr kom lite i skymundan för den totala norska dominansen med tredubbelt på pallen.
Johannes Høsflot Klæbo vann och säkrade segern i sprintcupen samtidigt som han drog ifrån Alexander Bolshunov i kampen om den totala cupen.

 

Les mer
20190316, NILSSON Stina 001 (kopia)

Stina tillbaka på toppen i Falun

Stina Nilsson slog Maiken Caspersen Falla i världscupsprinten i Falun.
Hon vann igen.
Hon ökade ledningen i sprintvärldscupen.
Visst var det en bra lördag på Lugnet för Malungs-Stina.

 

Les mer