Mobile Version
Desktop Version
EMMA HÖGLUND och Victor Sticko blir kranskulla och kransads under nästa års Vasalopp och alla övriga evenemang. Foto NISSE SCHMIDT
EMMA HÖGLUND och Victor Sticko blir kranskulla och kransads under nästa års Vasalopp och alla övriga evenemang. Foto NISSE SCHMIDT

Vasaloppet:

Emma och Victor kulla o mas 2019

En skidskytt som aldrig trodde det skulle hända och en skicrossåkare med fullt fokus på rehabträning. 2019 års kranskulla och kransmas heter Emma Höglund, IFK Mora SK och Mora Biathlon, och Victor Sticko, IFK Mora Alpina. Här presenterar vi dem!

I nuläget är över 65 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2019 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2019. Under fredagen presenterades den 95:e kranskullan och den 31:a kransmasen vid en presskonferens på Café Zorn i Mora. Emma Höglund och Victor Sticko, båda från Mora, har nu det som brukar kallas för det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Emma Höglund har utsetts till 2019 års kranskulla med följande motivering:
”Årets kranskulla har ’Vasaloppet i blodet’ och genom hennes och familjens starka engagemang för Vasaloppet under lång tid är hon väl förtrogen med vad jobbet med Vasaloppet innebär. Med sin positiva personlighet, sitt engagemang och sin gedigna bakgrund uppfyller årets kranskulla alla kriterier som en modern kranskulla ska ha. Emma Höglund är det självklara valet av kranskulla och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”
Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet.

Fakta Emma Höglund, kranskulla 2019
Ålder: 21 år (född 12 september 1997)
Bor: Östersund
Familj: mamma Kerstin, pappa Tommy, bror David
Gör: pluggar på universitetet och satsar på skidskytte
Idrotter: skidskytte och lite längdåkning
Meriter: silver i junior-SM masstart och silver i Junior-SM-herrstafetten 2016/2017, brons junior-SM rullskidskytte 2017/2018
Mål med din idrott: jag vill göra allt jag kan för att se hur långt jag kan gå
Intressen: redigera film, fota, laga mat. Och åka snowboard när jag får chansen
Beskriv dig själv med tre ord: tålmodig, envis och omtänksam

– Jag tackade med glädje ja men egentligen trodde jag aldrig att det här skulle hända, säger Emma Höglund.

Hon har åkt skidor sedan hon kunde gå och fastnade för skidskytte i tonåren. Sedan dess har Emma Höglund från Mora tagit studenten från skidskyttegymnasiet i Torsby och bor och pluggar i dag i Östersund för att kunna satsa helhjärtat på sporten som, enligt henne, kombinerar hjärnan och fysiken på det ultimata sättet.
– Tidigare var jag inte alls något fan av att tävla men skidskytte är fantastiskt rolig och det passar mig att ha två moment att fokusera på, säger Emma Höglund.

21-åriga Emma är fortfarande junior inom skidskytte och i år är det stora målet att få köra någon internationell tävling. Vinterns satsning ska dock kombineras med rollen som kranskulla under Vasaloppets vintervecka och även funktionärsarbete under VM i skidskytte som arrangeras i Östersund i mars.
– Det blir lite mycket där en period men jag gillar att ha många bollar i luften och det ska bli kul att testa att göra ett avbrott mitt under säsongen, säger Emma Höglund.

Vasaloppet har årets kranskulla fått med modersmjölken. Dels som uppvuxen i Mora där hon provat på de flesta sporterna som finns och därmed också de flesta funktionärsjobben inom organisationen. Och dels via pappa, Tommy Höglund, som jobbat på Vasaloppet sedan 2002, de senaste åtta åren som sportchef. Det är också på grund av det sistnämnda som Emma tidigare trott sig vara diskvalificerad som kranskulla. Just därför blev glädjen desto större när tävlingsledarna (som helt på egen hand utser kranskullan) ringde och meddelade att hon i år anförtrotts det ärofyllda uppdraget.
– Det här betyder jättemycket. Särskilt som det inte enbart handlar om mina sportsliga meriter utan också om mig som person. Jag tror att det kommer bli ett jättespännande år att få vara med i Vasaloppscirkusen som frontfigur, säger Emma Höglund.

2019 års kranskulla har avverkat Tjejvasan och Kortvasan ett antal gånger men främst har Vasaloppets vintervecka handlat om funktionärsuppdrag.
– Att vara en del av Vasaloppet är speciellt och något jag verkligen inte vill missa. Jag har försökt förklara för kompisarna varför jag alltid åker till Mora den här veckan men du måste nästan uppleva stämningen och atmosfären på plats för att förstå det fullt ut.

När det gäller funktionärssysslor har Emma testat på allt från att langa dricka till att stå i skidutlämningen och även agerat vägvakt. Till vintern tar hon sig äntligen an det som räknas som det absolut finaste funktionärsuppdraget, att vara kranskulla.
– Jag har fantiserat och drömt om det, men som sagt aldrig trott att det skulle bli verklighet. Nu är det verkligen en lycka att jag ska få göra det. Det känns jättestort och häftigt.

Vem hoppas du få ge kransen söndagen den 3 mars?
– Det var länge sedan en svensk vann så det vore så klart kul. Och sen extra roligt om det skulle vara någon från Mora. Till exempel Andreas Holmberg som satsar på långlopp.

Är det något speciellt du är extra nervös för?
– Så klart det klassiska, att ramla och kanske till och med fälla segraren på upploppssträckan. Nu är det väl inte så stor chans att det kommer in en ensam åkare som jag ska hänga kransen på men skulle det hända någon så skulle det nog vara jag.

Victor Sticko har utsetts till 2019 års kransmas med följande motivering:
”Intresset för skidåkning för årets kransmas har funnits sedan tidig ålder där familjen varit en stor del i engagemanget i och omkring ”hemma-backen” i Gopshus och de ideella krafterna i föreningen IFK Mora Alpina, en del av IFK Mora Idrottsallians. Victor Sticko har vuxit upp med Vasaloppet, upplevt målet och sett glädjen bland deltagarna som funktionär vid diplomutdelningen. Victors kärlek till idrotten och hans omtänksamma och ansvarsfulla personlighet gör honom till en god förebild för den kommande generationen idrottare och en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.”
Cathrine Mörk och Helene Söderlund, tävlingsledare för Tjejvasan.

Fakta Victor Sticko, kransmas 2019
Ålder: 27 år (född 23 juni 1991)
Bor: Gävle
Familj: flickvän Linnea, mamma Ing-Marie, pappa Lennart, bröder Joel och Simon
Gör: professionell skicrossåkare
Idrotter: skicross
Meriter: 12:e plats i världscupen i Idre 2017, SM-guld 2014
Mål med din idrott: just nu att vara topp-15 i totala världscupen 2020
Intressen: det blir mycket sport. Tittar mycket på hockey och är en trogen Mora-fan. Gillar överlag att träna och röra på mig
Beskriv dig själv med tre ord: lugn, omtänksam och nyfiken

– Ett grymt spännande uppdrag som jag tackade ja till på en gång, säger Victor Sticko.

Att utse kransmasar och kranskullor för Vasaloppet är inte alltid enkelt. Många av ungdomarna är aktiva och tränar och tävlar som mest under vintern. Så även årets kransmas Victor Sticko som satsar på den actionfyllda sporten skicross. Tidigare i höstas skadade han sig dock under ett träningsläger och drog sönder korsbandet i knät. Istället för att resa världen runt och tävla kommer han att ägna vintern åt rehabträning och nu även uppdraget som kransmas i 2019 års upplaga av Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.
– Jag blev lite förvånad när frågan kom men främst glad och eftersom jag är skadad och inte kan tävla i vinter funkar det bra för mig. Sen är det väldigt mycket som är nytt men jag vet i alla fall att jag ska bekransa de segrande damerna i Tjejvasan och Vasaloppet. Det blir ett väldigt spännande år, säger Victor Sticko.

Kommande års kransmas kommer från en aktiv familj där både han själv och brorsan Joel åkte alpint. Victor gick alpingymnasiet i Gällivare men kort därefter avslutade han sin satsning. 2013 testade han på skicross och 2014 spöade nykomlingen de etablerade åkarna på sin egen bana när han knep SM-guldet i Lofsdalen framför ögonen på landslagsåkarna.
– Överlag saknade jag skidåkningen och det här var en ny grej att testa. Jag trivs bättre att tävla man mot man än bara mot klockan. Sen gick det också väldigt bra väldigt fort, säger Victor Sticko.

Landslagsledningen hörde av sig nästan direkt och Victor har varit med i landslaget sedan säsongen 2013/2014 och även hunnit med två världsmästerskap. I vinter var det stora målet VM i USA men sen kom skadan och satte stopp för planerna.
– Självklart kändes det jättesegt men jag opererade mig i oktober och rehabtränar nu för fullt. Sen var det extra roligt när jag fick förfrågan om att bli kransmas så att det händer lite mer grejer i vinter. Jag siktar på att komma tillbaka hel och frisk och starkare än någonsin nästa säsong.

Något skidlopp i Vasaloppsspåret har det ännu inte blivit för Victor men Cykelvasan har han kört flera gånger. Och som alla andra föreningsaktiva i Mora är han väl bekant med funktionärsjobben under Vasaloppet, främst diplomskrivningen som faller på de alpina åkarnas lott.
– De senaste åren har jag varit ute och tävlat så då har mamma fått ställa upp som funktionär men nu känns det bra att vara med igen i lite annan form, säger Victor Sticko.

Vem hoppas du få ge kransen söndagen den 3 mars?
– Jag har ju inte jättebra koll på längdåkarna men en dalabördig åkare vore kul. Till exempel Lina Korsgren från Falun som tävlar för Åre.

Är det något speciellt du är extra nervös för?
– Inte så mycket för själva kranshängandet, målet är att kunna springa ikapp åkarna på upploppssträckan med mitt knä. Men det ska nog gå bra då i februari/mars!

FOTNOT:
Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan, Ultravasan, Vasastafetten samt Vasakvartetten.
 

Del |
GREVENs krönika mellomrom

Är egna drönare och mobiler viktigare än media?

Krönika:

Det är med glädje jag noterar att såväl förbund som landslagsåkare satsar på egen exponering på sociala plattformar. Samtidigt är jag orolig över att egna mobiler, filmkameror och drönare prioriteras framför tid och möten med traditionella medieföretag.
Det kan drabba skidsporten hårt.

 

Les mer
20190122, KARLSSON Frida 001 (kopia)

”Alla” ville ha Frida – mamma tog jobbet

Ingen tvekan om vem som är den hetaste längdåkaren i Sverige:
”Alla” ville bli Frida Karlssons nya manager.
Det slutade med att mamma Mia tar jobbet – och det hela stannar i familjen!

 

Les mer
20190712, Supersprint Idre herrar (kopia)

Maja och Anton vann supersprint i Idre

Att världsmästaren Maja Dahlqvist skulle vinna supersprinten i Idre under fredagen var ingen överraskning.
Mer glädjande var nästan att  hennes sambo Anton Hedlund skulle vinna herrarnas tävling.

 

Les mer
20190711, Fjällturen inför (kopia)

6 OS-mästare i Fjällturen på cykel

Stor idrottshelg igen i Ramundberget:

Ca 1400 glada motionärer är huvuddelen av deltagarna. Självklart deltar många av Sveriges duktigaste mountainbikecyklister och vägcyklister i Fjällturen, men också flera av Sveriges största idrottsprofiler är med och cyklar. 6 olympiska mästare, flera världsmästare och världscupvinnare som skidåkarna Stina Nilsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Lars Nelson och Jan Ottosson.

Les mer
20181117, ANDERSSON, Simon 010 (kopia)

Lisa K och Simon är ”riktiga femmilare”

”För att ha visat ödmjukhet, god anda och intresse för ”skidåkningens blå band”, femmilen med individuell start, i tillägg till enastående styrka i spåret, blir Lisa K. Svensson och Simon Andersson de första mottagarna av Skidhistoriska Sällskapets stipendium”.

Les mer
ECKHOFF, Tiril VM001 (kopia)

Skidskytten Tiril Eckhoff bröt ena tån

Norska världsmästaren i skidskytte Tiril Eckhoff måste basera sig på altenativ träning ett tag framåt.
Hon har nämligen brutit en tå och det hände i en ”klantig händelse”.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom


”Billans” vinnande filosofi – lita på dig själv

Krönika:

Marie-Helene ”Billan” Östlund var skiddrottning på 1980-och 90-talet och vann Sveriges första kvinnliga VM-guld individuellt när hon triumferade i tyska Oberstdorf 1987. Mycket har hänt i träningsutveckling från då till nu. Men ”Billans” filosofi för att nå världstoppen är tänkvärt än idag:  Att våga lita på sig själv.

 

Les mer
20190707, HALFVARSSON Calle (kopia)

Calle äntligen före Petter Northug jr

Calle Halfvarsson har nästan drömt mardrömmar om alla förluster mot Petter Northug jr.
Men nu torde det inte bli flera.
I lördags var svensken nära att vinna rullskidtävlingen i norska Kristiansand, medan Northug höll till i den bakre delen av fältet.

 

Les mer
20190706, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tredje raka för Linn Sömskar i Kina

Linn Sömskar gjorde rent bord och tog alla tre vinsterna i världscupen på rullskidor i Kina. Hon spurtade också hem den avslutande distanstävlingen.
I herrklassen blev det stenhårt med hemmaseger till Qiang Wang. Victor Gustafsson hade samma tid som trea i mål.

 

Les mer
20190705, LINN o KLÆBO (kopia)

Dubbel-segrar för Linn och Klæbo i Kina

Linn Sömskar och Johannes Høsflot Klæbo vann båda också den andra supersprinten över 200 meter i Beijing, Kina.
Det var inte lika varmt som dagen innan, men åkarna fick kämpa mot en tuff vind.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Sixten Jernbergpriset 2019 till Ebba

Juryn för Sixten Jernbergpriset har beslutat om tilldelningen av 2019 års pris.

 

Les mer
20190704, LINN vinner VC Kina (kopia)

Linn direkt från SM-guld till VC-seger

Klæbo vann också supersprinten i Kina:

Det är bråda dagar för Linn Sömskar.
Hon åkte direkte från dubbla SM-guld på rullskidor i Malmö til seger i världscupen över 200 meter supersprint i Kina.
Moa Olsson följde överraskande upp med ytterligare en svensk pallplats medan Johannes Høsflot Klæbo slog alla specialister och vann en helnorsk uppgörelse på herrsidan.

 

Les mer
PICHLER, Wolfgang 006 (kopia)

Pichler och Grip tillsammans mot OS

Wolfgang Pichler och Rikard Grip – det borde ju vara en bra combo.
Du trodde kanske att dom båda var borta från skidsporten i Sverige.
Men nej, nu skall både Pichler och Grip hjälpa Sverige mot flera medaljer på OS, något som båda har upplevt i sina karriärer i skidskyttelandslaget respektive längdlandslaget.

 

Les mer
20190702, GUSTAFSSON Victor 002

Linn och Victor tog SM-gulden i sprint

Victor Gustafsson, IFK Mora fick sin revansch och vann SM-guldet i sprint på rullskidor, medan Linn Sömskar åter igen var omöjlig och vann damsprinten.
Nu åker landslaget till Kina och världscupen i natt.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Linn är rullskids-drottningen

Vann SM-guldet suveränt igen:

Linn Sömskar är rullskids-drottningen. Hon hade inga problem med att för femte gången åka hem SM-guldet. Den enda som bjöd på riktigt motstånd var kompisen Maria Nordström, men också hon fick ge sig på dom sista två varven i Malmö.
I mål var segermarginalen 24,9 sekunder, medan Evelina Settlin på bronsplats var över halvannan minut efter.

 

Les mer
DSC_8886 (kopia)

Karl-Johan Westberg tog hem SM-guldet

Som väntat blev det en tuff spurtuppgörelse som avgjorde herrarnas distanstävling på rullskids-SM i Malmö under måndagen.
Karl-Johan Westberg från Borås drog det längsta stråt men fick hårt motstånd av Victor Gustafsson från Mora.
Det skilde endast 0,1 sekunder i mål.

 

Les mer
X

U-landslaget blir Team Svenska Spel

Nytt avtal värt över 80 miljoner kronor:

Svenska Spel och Svenska Skidförbundet inleder ett långsiktigt samarbete som gör Svenska Spel till ny presenting partner till längdlandslaget. Det nya sjuåriga avtalet omfattar bland annat en extra satsning på unga talanger och är värt drygt 80 mnkr.

Les mer
20180318, KLÆBO, Johannes Høsflot finish 001 (kopia)

Klæbo åker världscup på rullskidor

Johannes Høsflot Klæbo är uttagen till världscuppremiären på rullskidor i Beijing. Det är ett otraditionellt grepp från den norska superstjärnan, som ännu inte skrivit på det norska landslagskontraktet.
Även Astrid Uhrenholdt Jacobsen finns med i den norska truppen till Kina där tävlingarna går 4-6 juli.

 

Les mer
20190630, JOHAUG Therese 001 (kopia)

Det var ju riktigt roligt, Therese!

Therese Johaug skrattar.
Och hon har all anledning till det.
Under söndagen fullföljde hon sin första femmil i tävling på rullskidor. Och skiddrottningen visade att formen är på topp också sommartid.
Suverän seger i Kanalrennet i Lunde i Telemark.

Les mer
20180706, WESTMAN vinner SM-sprint (kopia)

Klart för SM-start i Malmö

På måndag, på den allra första dagen av säsongen 2019/2020, inleds tävlingssäsongen direkt med SM i rullskidor i Malmö. Tävlingarna är en del av SM-veckan sommar.

 

Les mer