Mobile Version
Desktop Version
EMMA HÖGLUND och Victor Sticko blir kranskulla och kransads under nästa års Vasalopp och alla övriga evenemang. Foto NISSE SCHMIDT
EMMA HÖGLUND och Victor Sticko blir kranskulla och kransads under nästa års Vasalopp och alla övriga evenemang. Foto NISSE SCHMIDT

Vasaloppet:

Emma och Victor kulla o mas 2019

En skidskytt som aldrig trodde det skulle hända och en skicrossåkare med fullt fokus på rehabträning. 2019 års kranskulla och kransmas heter Emma Höglund, IFK Mora SK och Mora Biathlon, och Victor Sticko, IFK Mora Alpina. Här presenterar vi dem!

I nuläget är över 65 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2019 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2019. Under fredagen presenterades den 95:e kranskullan och den 31:a kransmasen vid en presskonferens på Café Zorn i Mora. Emma Höglund och Victor Sticko, båda från Mora, har nu det som brukar kallas för det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Emma Höglund har utsetts till 2019 års kranskulla med följande motivering:
”Årets kranskulla har ’Vasaloppet i blodet’ och genom hennes och familjens starka engagemang för Vasaloppet under lång tid är hon väl förtrogen med vad jobbet med Vasaloppet innebär. Med sin positiva personlighet, sitt engagemang och sin gedigna bakgrund uppfyller årets kranskulla alla kriterier som en modern kranskulla ska ha. Emma Höglund är det självklara valet av kranskulla och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”
Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet.

Fakta Emma Höglund, kranskulla 2019
Ålder: 21 år (född 12 september 1997)
Bor: Östersund
Familj: mamma Kerstin, pappa Tommy, bror David
Gör: pluggar på universitetet och satsar på skidskytte
Idrotter: skidskytte och lite längdåkning
Meriter: silver i junior-SM masstart och silver i Junior-SM-herrstafetten 2016/2017, brons junior-SM rullskidskytte 2017/2018
Mål med din idrott: jag vill göra allt jag kan för att se hur långt jag kan gå
Intressen: redigera film, fota, laga mat. Och åka snowboard när jag får chansen
Beskriv dig själv med tre ord: tålmodig, envis och omtänksam

– Jag tackade med glädje ja men egentligen trodde jag aldrig att det här skulle hända, säger Emma Höglund.

Hon har åkt skidor sedan hon kunde gå och fastnade för skidskytte i tonåren. Sedan dess har Emma Höglund från Mora tagit studenten från skidskyttegymnasiet i Torsby och bor och pluggar i dag i Östersund för att kunna satsa helhjärtat på sporten som, enligt henne, kombinerar hjärnan och fysiken på det ultimata sättet.
– Tidigare var jag inte alls något fan av att tävla men skidskytte är fantastiskt rolig och det passar mig att ha två moment att fokusera på, säger Emma Höglund.

21-åriga Emma är fortfarande junior inom skidskytte och i år är det stora målet att få köra någon internationell tävling. Vinterns satsning ska dock kombineras med rollen som kranskulla under Vasaloppets vintervecka och även funktionärsarbete under VM i skidskytte som arrangeras i Östersund i mars.
– Det blir lite mycket där en period men jag gillar att ha många bollar i luften och det ska bli kul att testa att göra ett avbrott mitt under säsongen, säger Emma Höglund.

Vasaloppet har årets kranskulla fått med modersmjölken. Dels som uppvuxen i Mora där hon provat på de flesta sporterna som finns och därmed också de flesta funktionärsjobben inom organisationen. Och dels via pappa, Tommy Höglund, som jobbat på Vasaloppet sedan 2002, de senaste åtta åren som sportchef. Det är också på grund av det sistnämnda som Emma tidigare trott sig vara diskvalificerad som kranskulla. Just därför blev glädjen desto större när tävlingsledarna (som helt på egen hand utser kranskullan) ringde och meddelade att hon i år anförtrotts det ärofyllda uppdraget.
– Det här betyder jättemycket. Särskilt som det inte enbart handlar om mina sportsliga meriter utan också om mig som person. Jag tror att det kommer bli ett jättespännande år att få vara med i Vasaloppscirkusen som frontfigur, säger Emma Höglund.

2019 års kranskulla har avverkat Tjejvasan och Kortvasan ett antal gånger men främst har Vasaloppets vintervecka handlat om funktionärsuppdrag.
– Att vara en del av Vasaloppet är speciellt och något jag verkligen inte vill missa. Jag har försökt förklara för kompisarna varför jag alltid åker till Mora den här veckan men du måste nästan uppleva stämningen och atmosfären på plats för att förstå det fullt ut.

När det gäller funktionärssysslor har Emma testat på allt från att langa dricka till att stå i skidutlämningen och även agerat vägvakt. Till vintern tar hon sig äntligen an det som räknas som det absolut finaste funktionärsuppdraget, att vara kranskulla.
– Jag har fantiserat och drömt om det, men som sagt aldrig trott att det skulle bli verklighet. Nu är det verkligen en lycka att jag ska få göra det. Det känns jättestort och häftigt.

Vem hoppas du få ge kransen söndagen den 3 mars?
– Det var länge sedan en svensk vann så det vore så klart kul. Och sen extra roligt om det skulle vara någon från Mora. Till exempel Andreas Holmberg som satsar på långlopp.

Är det något speciellt du är extra nervös för?
– Så klart det klassiska, att ramla och kanske till och med fälla segraren på upploppssträckan. Nu är det väl inte så stor chans att det kommer in en ensam åkare som jag ska hänga kransen på men skulle det hända någon så skulle det nog vara jag.

Victor Sticko har utsetts till 2019 års kransmas med följande motivering:
”Intresset för skidåkning för årets kransmas har funnits sedan tidig ålder där familjen varit en stor del i engagemanget i och omkring ”hemma-backen” i Gopshus och de ideella krafterna i föreningen IFK Mora Alpina, en del av IFK Mora Idrottsallians. Victor Sticko har vuxit upp med Vasaloppet, upplevt målet och sett glädjen bland deltagarna som funktionär vid diplomutdelningen. Victors kärlek till idrotten och hans omtänksamma och ansvarsfulla personlighet gör honom till en god förebild för den kommande generationen idrottare och en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.”
Cathrine Mörk och Helene Söderlund, tävlingsledare för Tjejvasan.

Fakta Victor Sticko, kransmas 2019
Ålder: 27 år (född 23 juni 1991)
Bor: Gävle
Familj: flickvän Linnea, mamma Ing-Marie, pappa Lennart, bröder Joel och Simon
Gör: professionell skicrossåkare
Idrotter: skicross
Meriter: 12:e plats i världscupen i Idre 2017, SM-guld 2014
Mål med din idrott: just nu att vara topp-15 i totala världscupen 2020
Intressen: det blir mycket sport. Tittar mycket på hockey och är en trogen Mora-fan. Gillar överlag att träna och röra på mig
Beskriv dig själv med tre ord: lugn, omtänksam och nyfiken

– Ett grymt spännande uppdrag som jag tackade ja till på en gång, säger Victor Sticko.

Att utse kransmasar och kranskullor för Vasaloppet är inte alltid enkelt. Många av ungdomarna är aktiva och tränar och tävlar som mest under vintern. Så även årets kransmas Victor Sticko som satsar på den actionfyllda sporten skicross. Tidigare i höstas skadade han sig dock under ett träningsläger och drog sönder korsbandet i knät. Istället för att resa världen runt och tävla kommer han att ägna vintern åt rehabträning och nu även uppdraget som kransmas i 2019 års upplaga av Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.
– Jag blev lite förvånad när frågan kom men främst glad och eftersom jag är skadad och inte kan tävla i vinter funkar det bra för mig. Sen är det väldigt mycket som är nytt men jag vet i alla fall att jag ska bekransa de segrande damerna i Tjejvasan och Vasaloppet. Det blir ett väldigt spännande år, säger Victor Sticko.

Kommande års kransmas kommer från en aktiv familj där både han själv och brorsan Joel åkte alpint. Victor gick alpingymnasiet i Gällivare men kort därefter avslutade han sin satsning. 2013 testade han på skicross och 2014 spöade nykomlingen de etablerade åkarna på sin egen bana när han knep SM-guldet i Lofsdalen framför ögonen på landslagsåkarna.
– Överlag saknade jag skidåkningen och det här var en ny grej att testa. Jag trivs bättre att tävla man mot man än bara mot klockan. Sen gick det också väldigt bra väldigt fort, säger Victor Sticko.

Landslagsledningen hörde av sig nästan direkt och Victor har varit med i landslaget sedan säsongen 2013/2014 och även hunnit med två världsmästerskap. I vinter var det stora målet VM i USA men sen kom skadan och satte stopp för planerna.
– Självklart kändes det jättesegt men jag opererade mig i oktober och rehabtränar nu för fullt. Sen var det extra roligt när jag fick förfrågan om att bli kransmas så att det händer lite mer grejer i vinter. Jag siktar på att komma tillbaka hel och frisk och starkare än någonsin nästa säsong.

Något skidlopp i Vasaloppsspåret har det ännu inte blivit för Victor men Cykelvasan har han kört flera gånger. Och som alla andra föreningsaktiva i Mora är han väl bekant med funktionärsjobben under Vasaloppet, främst diplomskrivningen som faller på de alpina åkarnas lott.
– De senaste åren har jag varit ute och tävlat så då har mamma fått ställa upp som funktionär men nu känns det bra att vara med igen i lite annan form, säger Victor Sticko.

Vem hoppas du få ge kransen söndagen den 3 mars?
– Jag har ju inte jättebra koll på längdåkarna men en dalabördig åkare vore kul. Till exempel Lina Korsgren från Falun som tävlar för Åre.

Är det något speciellt du är extra nervös för?
– Inte så mycket för själva kranshängandet, målet är att kunna springa ikapp åkarna på upploppssträckan med mitt knä. Men det ska nog gå bra då i februari/mars!

FOTNOT:
Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan, Ultravasan, Vasastafetten samt Vasakvartetten.
 

Del |
20190221, SVENSSON Oskar VM-semi (kopia)

Sverige misslyckades – Klæbo vann

Herrarnas VM-sprint i Seefeld:

Dom svenska förhoppningarna försvann snabbt i herrarnas VM-kvartsfinal.
Först Calle Halfvarsson, sedan Viktor Thorn.
Oskar Svensson blev bäste svensk men missade precis en plats i finalen. Där vann Johannes Høsflot Klæbo sitt första individuella VM-guld före Federico Pellegrino.

 

Les mer
20190221, VM-final damer sprint (kopia)

Maiken vann igen – Stina tog silvret

Dahlqvist och Sundling krockade i VM-finalen:

Maiken Caspersen Falla packades in av tre svenskor i den sista kurvan innan upploppet i VM-finalen i sprint. Det kunde ha blivit 1, 2 eller 3 svenska medaljer.
Då krockade Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Båda förlorade medaljchansen och Maiken Caspersen Falla fick chansen att sticka ifrån till ett nytt VM-guld, Stina tog ett nytt VM-silver.

 

Les mer
20190221, THORN Viktor prolog (kopia)

Sensationell Viktor Thorn vann kvalet

1:a och 3:a till Sverige i VM-sprintens prolog var en högoddsare.
Men det blev – precis som för damerna – en fantastisk VM-öppning i Seefeld.
Viktor Thorn vann med en hundradels sekund före Sergey Ustiugov, medan Calle Halfvarsson delade 3:e med Finn Hågen Krogh, som var bäste norrman.

 

Les mer
20190221, DAHLQVIST Maja prolog (kopia)

Maja vann direkt – alla damer vidare

Maja Dahlqvist slog till direkt och vann prologen i VM-sprinten i Seefeld.
Alla fyra svenskorna gick lätt vidare och Stina Nilsson är med vidare och visade att hon är frisk igen efter skadan.
Alla favoriterna gick vidare.

 

Les mer
20190112, WC Dresden SWE 3 första (kopia)

Dags för medaljer direkt i Seefeld?

Blir det svenskt redan i första medaljkampen:

Sverige kommer till start med stora förhoppningar när VM:s första medaljkamp startar med damerna och herrarna sprinttävlingar under torsdagen.
Speciellt den svenska kvartetten på damsidan har medaljer i siktet och det blir mycket spännande att se om dom kan lyckas.

 

Les mer
Sälen-Mora 110228 Öppet SpårFina spår vid SmåganFoto Nisse Schmidt

Vasaloppet genererar 419 miljoner

Bra business för arrangörskommunerna:

De turistekonomiska effekterna av Vasaloppets evenemang, sommar som vinter, visar att det omsätts hissnande 419,1 miljoner kronor i boende och konsumtion i de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Mora och Älvdalen i samband med och kopplat till loppen.

Les mer
20.02.2019, Minks-Raubichi, Belarus (BLR):Hanna Oeberg (SWE) - IBU Open European championships biathlon, individual women, Minsk-Raubichi (BLR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna Öberg imponerade och vann EM

Hanna Öberg visade gryende VM-form då hon under onsdagen vann damernas distanslopp vid EM i Minsk-Raubichi i Vitryssland.
Det gjorde Hanna trots 3 tilläggsminuter, något som vittnar om att hennes fart i spåret är där den skall vara.
Annars var det på skjutvallan det inte stämde för dom blågula.

 

Les mer
Per Danielsson Frilansfotografer

Nya kompisar på Nordiska Ungdomsspelen

Johanna Ojalas projekt har blivit riktigt populärt:

På lördag brakar skidfesten Nordiska Ungdomsspelen lös i och runt omkring Östersund. Tillväxttakten är snabb för evenemanget som hade nypremiär år 2017 och som i år, utöver fyra skidgrenar, involverar konståkning, ishockey och friidrott. Bakom spakarna står bland andra Vinterstudioprofilen Johanna Ojala som har större målsättningar med helgen än svett, snor och resultatlistor.

Les mer
VIRTANEN, Teemu-KEK 009 (kopia)

De åker Vasloppet tur och retur

För Jan Erik Länta, Jokkmokk och Teemu Virtanen, Finland, känner båda att de vill ha en större utmaning än att bara åka Sälen-Mora enkel väg. Därför ska de använda den klassiska målportalen i Mora två gånger. Dels som startpunkt för sitt 180 kilometer långa lopp, dels som mål, de ska åka Mora-Sälen tur och retur.

Les mer
20190219, VM Seefeld arena (kopia)

Seefeld är klara – här är VM-tiderna

Sommarvärme, sol och fantastiska vyer gör att optimismen råder inför skid-VM i Seefeld som är vinterns definitiva höjdpunkt för alla som håller på med nordisk skidsport.
Här skall det tävlas i längdåkning, nordisk kombination och backhoppning.
Den stora Berg Isel-backen i Innsbruck används, allt annat försiggår i Seefeld. Det gäller också alla medaljceremonier.

 

Les mer
29.12.2018, Toblach, Italy (ITA):Stina Nilsson (SWE) - FIS world cup cross-country, tour de ski, individual sprint, Toblach (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Stina Nilsson klar för medaljfighten

Osäker på egen status inför torsdagens VM-sprint:

Stina Nilsson testade dom solfyllda VM-spåren i Seefeld under tisdagen och hon är klar för att kämpa om VM-medaljerna i sprint på torsdag.
– Men det har varit mycket tårar och en sorgefas, sade Stina då hon mötte pressen i VM-byn i Österrike.,

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Jubel, tårar och bragder från Seefeld

Krönika:

Seefeld är svensk skidhistoria så det håller.  
Det var där Thomas Wassberg gjorde sin mästerskapsdebut,  det var där Gunde Svan blev VM-kung 1985,  det var där Benny Södergren sensationellt vann OS-brons på femmilen 1976, det var där Sixten Jernberg avslutade sin sagolika karriär med femmilsguld 1964,  och det var där Assar Rönnlund rundade den världsberömda ladan först i en av tidernas mest ovissa stafetter.

 

Les mer
Skinnarloppet 2019 segrare (kopia)

Axel Bergsten bäst i Skinnarloppet

Traditionsrika Skinnarloppet i Malung vanns i helgen av Axel Bergsten från IFK Skövde på tiden 1.52,30 över dom 42 kilometrarna.
Det var bara superveteranen Peo Svahn från Boxholm-Ekeby som kunde följde Axel det mesta av banan.

 

Les mer
20180326, NILSSON, Klas 013 SM18 (kopia)

Klas Nilsson vann också 7-mila

Skellefteå-åkaren Klas Nilsson vann också 7-mila i Västerbotten i helgen och han har haft en fin säsong i dom lokala långloppen.
Men han fick hårt motstånd och vann endast med 4,5 sekunder på dom 76 kilometrarna.
Bland damerna var formstarka Sofia Lindberg från Robertsfors överlägsen.

 

Les mer
17.02.2019, Cogne, Italy (ITA):Gilberto Panisi (ITA) - FIS world cup cross-country, 15km men, Cogne (ITA). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

”Svensk” italienare debuterade i världscupen

Sverige hade en ungt lag med flera världscupdebutanter i helgens tävlingar i italienska Cogne.
Men det var också en annan ”svensk” åkare som debuterade i cupen.
Falun-Borlänges dräkt syntes nämligen i vårvädret då hemmaåkaren Gilberto Panisi åkte i den nationella gruppen för hemmanationen.
Han är ju sedan länge Falun-Borlänge-åkare.

 

Les mer
17.02.2019, Soldier Hollow, United States of America (USA):Peppe Femling (SWE), Ingela Andersson (SWE), (l-r) -  IBU world cup biathlon, relay mixed, Soldier Hollow (USA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liabl

Svenskt B-lag 5:a i mixed-stafetten

Världscupen i skidskytte i Soldier Hollow:

Det reservbetonade svenska laget överraskade genom att bli så bra som femma i söndagens mixstafett i Världscupen, tack vare stabil åkning och näst bästa skytte i startfältet.

Les mer
20190218, Elin Mohlin Bessemerloppet (kopia)

Elin och Anton vann Bessemerloppet

Paret Elin Mohlin och Anton Karlsson som båda tävlar för Lager 157 Ski Team vann huvudklasserna i helgens Bessremerloppet över 52 km i Gästrikland.
För båda var det ett viktigt test inför Vasaloppet och Anton kämpar ju också om sprinttröjan i Visma Ski Classics.

 

Les mer
20180322, BRÄNNMARK, Viktor 004 (kopia)

Stenhårt då Viktor Brännmark spurtvann

Volkswagen Cup i Hudiksvall, H21:

Fyra åkare inom en sekund, sex åkare inom 3,4 sekunder.
Det blev en stentuff avslutning på herrarnas klassiska tremil med masstart i söndagens Volkswagen Cup i Hudiksvall.
Starkast till slut?
Viktor Brännmark fixade Piteå-seger också i herrklassen.

 

Les mer
17.02.2019, Cogne, Italy (ITA):Alexander Bolshunov (RUS) - FIS world cup cross-country, 15km men, Cogne (ITA). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Vem kan slå den här killen på VM?

Sverige helt utan världscuppoäng bland herrarna:

Alexander Bolshunov skrämde hela världseliten och visade en grym form med bara dagar kvar till VM i Seefeld.
Vem kan slå en man på 15 km klassisk som vinner världscupen med 43,7 sekunder?
Sverige skickade ett B-lag och fyra av dom fem åkarna hamnade på den sista sidan i resultatlistan och Sverige blev helt utan världscuppoäng.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

George Ersson stack ifrån och vann

Scandic Cup i Hudiksvall, H17-18:

H17-18-klassen blev inte lika spännande som flera av dom andra klasserna under Scandic Cup i Hudiksvall.
Tacka George Ersson från IF Strategen för det.
Han stack ifrån dom andra och vann solo före Jonathan Eder och Eelis Murto som var dom två som följde med längst på 20 km masstart.

 

Les mer