Mobile Version
Desktop Version
ANNA HAAG och sambon Emil Jönsson väcktes klockan 06,00 på onsdagsmorgonen för ett oanmält dopingtest i Davos. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Dopingtestades klockan 06,00

Det blev ett tidigt uppstigande för Anna Haag och Emil Jönsson på onsdagsmorgonen.
Klockan 06,00 knackade dopingpolisen på dörren för ett oanmält test!

 

– Jag förstod direkt vad det var frågan om och sa åt Emil (sambon Jönsson) att gå och öppna, säger Anna till Dalarnas Tidningar.

Har det hänt förr att dopningspolisen knackat på så tidigt?

– Ja, det händer ganska ofta, cirka en gång i månaden. Reglerna är att man måste nämna en timme på dygnet då de kan få tag i en och jag har sagt att jag är anträffbar mellan 06.00-07.00.

Vad tycker du om att dopningskontrollanterna kan komma precis när som helst på dygnet och begära ett prov av den aktive?

– Jag tycker det är bra.

Hur ofta testas du och de övriga i skidlandslaget?

      Det händer i alla fall en gång per månad, ibland oftare. Men när det är tävlingssäsong brukar de inte komma så tidigt på morgonen, säger Anna till DT-sporten.

Hon lägger till att dom gärna får testa henne oftare, det är ju som hon säger snabbt gjort. Paret Haag/Jönsson bor för tiden i sin lägenhet i Davos, som dom tog över efter Dario Cologna inför den gångna säsongen.

Där finns fortfarande snö. Davos har upplevt en av sina bästa snövintrar någonsin. Men är man inte less på skidåkningen vid den här tiden?

– Nej, det är jag inte, det är så kul. Men jag ska även klämma in nåt cykelpass senare under veckan.

Ska du ändra något i upplägget gällande försäsongen från i fjol med tanke på att kommande vinter är mästerskapssäsong?

– Jag ska försöka träna lika mycket som i fjol, runt 700-750 timmar, men däremot köra lite hårdare. Det ska bli spännande att se om jag fixar det, avslutar Anna för DT-sporten.

 

Del |
BIRKLIN, Jimmy 029 (kopia)

Nytänkande präglar Falun

100 dagar till Svenska Skidspelen:

Dags för nystart för Svenska Skidspelen och världscuptävlingarna i Falun! Den signalen kommer från Jimmy Birklin, ny VD för Svenska skidspelen, när drygt tre månader återstår till vinterns arrangemang (28-29 januari):

– Vi ska på ett nytt sätt arrangera ett långsiktigt och hållbart arrangemang, som är bättre anpassat efter de aktuella förutsättningarna. Det skapar en ekonomisk grund för framtida skidspel och VM- tävlingar.

 

Les mer
Idre Fjäll med snö (kopia)

Unikt läger för landslaget

Seniorer och juniorer tränar tillsammans:

I helgen samlas Marcus Hellner, Hanna Falk och de andra landslagsstjärnorna i Idre Fjäll. För första gången på ett landslagsläger ska de träna sida vid sida med juniorlandslaget.

– Vi vill skapa förutsättning för våra framtida stjärnor att inspireras av sina idoler, säger förbundskapten Rikard Grip.

 

Les mer
VinterstudionSVT

En månad kvar – så sänds Vinterstudion

Nedräkningen har börjat – nu är det en månad kvar till årets första Vinterstudion. Och det blir kanske den hetaste säsongen någonsin, menar programledare André Pops.

 

Les mer
JOHAUG, Therese 003 ODsprint (kopia)

Johaug kan missa hela säsongen

Therese Johaug är avstängd i två månader, men experter i Norge tror att skiddrottningen missar hela säsongen. Idrottsadvokaten Gunnar Martin Kjenner säger till norsk media att han inte tror det kommer någon dom mot Johaug före framåt påsk.
Det betyder i sådana fall att hon missar hela säsongen.

 

Les mer
BENDIKSEN, Fredrik läkare 001 (kopia)

Landslagsläkaren åtalas i Norge

Den fd norska landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen som gav Therese Johaug den mycket omtalade läppsalvan kommer att åtalas.
Det meddelar Antidoping Norge under onsdagen. Dom öppnar en sak mot läkaren för möjligt brott på reglerna.

 

Les mer
USTIUGOV, Sergey 001 ODkval (kopia)

Ny tränare för Ustiugov & co

Med bara en månad kvar till säsongen får Sergey Ustiugov och flera av dom ryska toppåkarna en ny tränare. Avtalet med schweizaren Reto Burgermeister och tyskan Isabel Knauthe är avslutat och tyske Markus Cramer går in som ny tränare.

 

Les mer
JOHAUG PK-Fischer001 (kopia)

Therese Johaug tränar på som vanligt

Det är en mycket tung tid för världsettan Therese Johaug, men 28-åringen försöker övervinna dopingsaken genom att träna som vanligt.
Enligt norska tidningar skall hon vara klar att kunna åka världscuppremiären i Kuusamo, men ingen vet riktigt vad som händer med avstängning eller andra åtgärder.

 

Les mer
-Elina-Maria-7770[2].jpg

Nya åkare i Team SkiProAm

Vårt mål är Inspiration för tjejer som vill satsa aktivt på längdskidåkning. Påverka utvecklingen och förbättra förutsättningarna för tjejer inom elitidrotten. Därför är det roligt att vi till kommande säsong kan presentera ett lag med stort spann från etablerade elitåkare till unge kommande stjärnor!

Det skriver ledaren Ole Jörgen Wold i damlaget Team SkiProAm i ett pressmeddelande där han också meddelar att teamet förstärkt inför den kommande säsongen.

Les mer
3 km i Vålådalen (kopia)

3 km skidspår i Vålådalen

Ett hundratal längdåkare var på plats när Vålådalen inledde skidsäsongen idag. De kunde njuta av välpreparerade spår och härligt frostigt vinterväder Anläggningen kan erbjuda hela tre kilometer spår, plus skidskyttestadion, redan från start.

 

Les mer
CCC1000 Elit 2016 (kopia)

CCC1000 mot elitledet med Stockholmsåkare

Fredrik Erixon är reklammannen och sportentreprenören som för sex år sedan startade CCC1000. Syftet från början var att lyfta in längdskidåkningen i ”finrummet” och därigenom inspirera fler Stockholmare till att träna och tävla på längdskidor. Nu efter år succéfyllda säsonger är det alltså dags för CCC1000 att starta en ”riktig” skidklubb för att vända sig till den yttersta skideliten i Stockholm regionen.

Les mer
Sebastian Eriksson performs during Red Bull Nordenskioldsloppet 2016 Sweden on 10 April 2016 // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // P-20160413-01229 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Nordenskiöldsloppet med ny bansträckning

Blir 220 km i 2017.

Nordenskiöldsloppet kör vidare efter sin succé med återupplivad tävling i vintras. Nu blir det 220 km till Jokkmokk med ny spårprofil och ny bansträckning.
Tävlingen går den 15 april 2017 och i Jokkmokk väntar man bara på snön, som inte kommit än även om det har varit ganska många minusgrader i området.

 

Les mer
JOHAUG, Therese finish 006 (kopia)

Se Therese Johaugs förklaring här

Förkrossad skidstjärna på presskonferensen i Oslo:

Therese Johaug var helt förkrossad över dopingdopingen när hon mötte pressen i Oslo under torsdagen.
- Det har varit den värsta veckan i mitt liv, säger en gråtande Johaug.

 

Les mer
JOHAUG ODsprint001 (kopia)

Therese Johaug testade positivt för doping

Chock i hela längdvärlden:

Världens bästa kvinnliga skidåkare Therese Johaug har testat positivt för ett förbjudet ämne som hon använt för en solbränd läpp uppger nu det norska skidförbundet.
Ämnet är en anabol steroid som tidigare användes av idrottare från det forna DDR.

 

Les mer
Raiden unplugged 002 (kopia)

Planerna för Raiden tar form

Populärt långlopp återuppstår som 2-dagarstävling:

Vi har tidigare skrivit om att man i Idre och Särna vill återuppta långloppet Raiden, tidigare Raid Norvegia-Svezia som arrangerades fram till och med 1989.
Nu börjar Ole Jörgen Wold och hans manskap i Idre-regionen att få fart på planerna och snart fattas bara snön.

 

Les mer
NORTHUG i Sverigedräkt001 (kopia)

Petter Northug jr till 2020?

Kanske blir inte dom svenska åkarna av med Petter Northug jr för efter år 2020. Nu tror många att han vill satsa för att få med sig den planerade touren i Jämtland och Trøndelag om tre säsonger. Då kan han få uppleva målgång i hemstaden Trondheim.

 

Les mer
JOHAUG i täten Lenzer (kopia)

Therese Johaugs tips för höstträningen

Therese Johaug gillar inte att använda för mycket energi på att jaga snö för tidigt. Istället tycker hon det är bättre med kvalitetsträning på barmark så länge det går.
I höst har hon varit suverän på dom tuffa passen när det norska damlandslaget haft läger och många tror att hon kommer att dominera ännu mera den här vintern än tidigare.

 

Les mer
Grönklitt nattävling (kopia)

Nattmarathon på skidor i Grönklitt

Orsa Grönklitt lanserar ett nytt skidlopp i vinter – Orsa Grönklitt Nattmarathon, en helt ny tävling med start klockan 23 på kvällen, lördag den 4 februari.

 

Les mer
SM SÖDERHAMN stadion 001 (kopia)

Bandyplan blir SM-arena 2017

Den 22 januari spelar Broberg/Söderhamn hemma på Hällåsen mot Västerås i bandyallsvenskan. 10 dagar senare är samma arena klar att ta emot åkarna i skid-SM och den 12 februari är det åter igen elitbandy då Broberg/Söderhamn möter Hammarby.
- Vi skall bygga en arena där publiken trivs, säger banläggaren Ulf Olsson.

 

Les mer
Jimmy på Lugnet 001 (kopia)

Jimmy skall lyfta Skidspelen

Han är världsmästare i orientering, han har varit chef för O-ringen femdagars två gånger och han har byggt upp Dala Sports Academy.
Men när ex-göteborgaren Jimmy Birklin nu har tagit över som ny VD för Svenska Skidspelen i Falun är han i okänd terräng utan karta och kompass.

 

Les mer
NORTHUG, Tomas OSS15 (kopia)

Tomas Northug slog storebror Petter

Tomas Northug vann lördagens Hommelvik Grand Prix på rullskidor utanför Trondheim och spurtslog självaste storebror Petter i en tuff avslutning på det 18 km långa loppet i fristil.
Bröderna fixade en dubbelseger då fyra åkare spurtade om segern.

 

Les mer