Mobile Version
Desktop Version
VASALOPPET är oerhört viktigt för regionen. Här kan du läsa intressanta fakta om besökarna i samband med Vasaloppets sommar- och vintervecka. Foto: VASALOPPET/Ulf Palm
VASALOPPET är oerhört viktigt för regionen. Här kan du läsa intressanta fakta om besökarna både sommar och vinter. Foto: VASALOPPET/Ulf Palm

Det här betyder Vasaloppet för regionen

Vasaloppets vintervecka är utan tvekan en av Sveriges största idrottsklassiker, med anor sedan 1922. 2009 arrangerades Vasaloppets sommarvecka för första gången. Evenemangen är årligt återkommande och drar många besökare till Mora och Ovansiljan.

Här kommer resultatet av en intressant undersökning om Vasaloppets betydning för regionen som Mora kommun har publicerat.

 

I och kring Mora finns många välbesökta och välarrangerade idrottsevenemang med hög kvalitet. Grunden till den här evenemangskulturen lades redan 1922 då det första Vasaloppet arrangerades mellan Sälen och Mora. Sedan dess har Vasaloppet utvecklats och växt till att bli det äldsta, längsta och deltagartätaste långloppet i världen. Det har knoppats av lopp med andra distanser och målgrupper. Allt samlat under en tio dagar lång "vecka", Vasaloppets vintervecka, i slutet av februari och finalen med Vasaloppet första söndagen i mars. Vasaloppet är numera en året runt arrangör som erbjuder lopp även på sommaren, Vasaloppets sommarvecka. Cykelvasan arrangerades för första gången 2009. Vasastafetten är sommarveckans äldsta lopp och hade premiär för Vasaloppet som arrangör 2008. Ultravasan genomfördes för första gången 2014.

Vasaloppet, som blivit ett av landets starkaste varumärken, genererar många positiva värden för Mora. De kommer ofta frågor om hur mycket Vasaloppets vintervecka och sommarvecka betyder. Marknadsföringsvärdet är nog inte möjligt att värdera fullt ut, men mycket är det. 2016 var det mer än 65 000 anmälda till Vasaloppets vintervecka och över 28 000 anmälda deltagare till sommarveckan.

De turistekonomiska effekterna
Upplevelse institutet har på uppdrag av Vasaloppet och de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora genomfört undersökningar av de turistekonomiska effekterna av Vasaloppets vinter- respektive sommarvecka. Undersökningarna tar sin utgångspunkt i det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ha ägt rum (om det inte vore för evenemanget).

De båda senaste undersökningarna (vinter 2017 och sommar 2014) visar att Vasaloppsarrangemangen genererar turismintäkter på över en kvarts miljard, vinterveckan 243,3 miljoner kr och sommarveckan över 60 miljoner i turistekonomisk omsättning årligen.
Den senaste turistekonomiska undersökningen för vinterveckan genomfördes 2015. Omsättningen uppgick då till 226 miljoner kronor.

 
Några utdrag från undersökningen av vinterveckan 2017:
Uträkningarna beräknar att de ca 70.780 turister som kom till Vasaloppsregionen i samband med Vinterveckan har spenderat ca 243,3 miljoner kronor under sin vistelse. Logi/boende står för ca 57,2 miljoner medan övrig konsumtion står för ca 186,1 miljoner. Turisternas omsättning i regionen (de tre Vasaloppskommunerna) ligger på ca 234,6 miljoner kronor. Det är en ökning med ca 4% jämfört med 2015, vilket beror på att konsumtionen per individ ökat något (vistelselängden är förhållandevis oförändrad).

Den genomsnittlige deltagaren från Sverige spenderade 833 kronor på konsumtion per dygn, samt de som övernattade spenderade därtill 319 kronor på logi/boende per dygn under vistelsen. De utländska deltagarna spenderade i snitt mer än de svenska. Medföljarna beräknas ha spenderat motsvarande som deltagarna.

Publiken som besöker evenemanget har spenderat 765 kronor på konsumtion per dygn. De som övernattade har lagt ytterligare 248 kronor per natt.

Deltagare
Vinterveckan lockade deltagare från 62 länder. 2% av deltagarna var lokala (bor permanent i någon av Vasaloppskommunerna; Mora, Malung-Sälen eller Älvdalen), medan 87% kom från andra kommuner i Sverige, 4% kom från Norge och 7% kom från något annat land. Det ger en turistandel om 98% och en exportandel om 11%.

En övervägande majoritet (93%) av de turistande deltagarna övernattade i samband med deltagandet, medan en mindre del (7%) var dagpendlare. Ca 75% övernattade kommersiellt medan 18% hittade icke kommersiella alternativ ( till exempel släkt och vänner). Den genomsnittlige dagpendlaren har besökt evenemanget 1,4 dagar. De övernattande turisterna stannade i genomsnitt 3,2 dagar och 2,6 nätter i samband med deltagande i evenemanget. 85% av övernattarna bodde i någon av Vasaloppskommunerna (45% bodde i Malung-Sälen, 36% i Mora och 4% i Älvdalen), medan 13% hittade boende i någon annan kommun i Dalarna och 2 % bodde utanför Dalarnas gränser.

Publiken
26% av publiken var lokala (bor permanent i någon av Vasaloppskommunerna; Mora, Malung-Sälen eller Älvdalen), medan 70% kom från andra kommuner i Sverige, 1% kom från Norge och 3% kom från något annat land. I publiken fanns det en stor andel (46%) som även var deltagare i evenemanget. Turistandelen i publiken låg på 85% medan exportandelen låg på 4% detta efter att "publikdeltagarna" exkluderats.   

18% av den del av publiken som var där av rent intresse dagpendlade till evenemanget medan resterande 82% övernattade (ca 56% bodde kommersiellt och ca 26% bodde icke kommersiellt). Den genomsnittlige dagpendlaren gjorde 1,4 dagsbesök till vinterveckan medan övernattarna tillbringade ca 4,3 dagar och 3,7 nätter i regionen. 81% av övernattarna bodde i någon av Vasaloppskommunerna (51% bodde i Mora medan 24% bodde i Malung-Sälen och 6% bodde i Älvdalen).

Förberedelser
38% av deltagarna uppger att de åkt på träningsläger (på annan ort med minst en övernattning) inför deltagandet i Vinterveckan, och de stannade i genomsnitt 4,9 dygn på lägret. 19% åkte på arrangerade läger medan 81% åkte på privata läger. Grönklitt/Orsa (23%), Sälen (17%) och Mora (11%) har varit de mest populära orter att förlägga träningsläger på. För Moras del generade det drygt 11 miljoner i omsättning kopplat till träningsläger.

 
Några utdrag från undersökningen av sommarveckan 2014:
Uträkningarna ger vid handen att de 19 870 turister (deltagare och medföljare) som kom till regionen i samband med evenemanget har spenderat ca 60,9 miljoner kronor under sitt vistelse. Logi/boende står för ca 11,9 miljoner medan övrig konsumtion står för ca 49 miljoner. Vidare att "svenska turister" är den stora gruppen och de står för ca 54,2 miljoner av omsättningen medan "norska turister" omsätter ca 3,6 miljoner och "övriga utlandet" 3,1 miljoner. Tittar man på de olika loppen så dominerar "CykelVasan" med ca 56,5 miljoner medan VasaStafetten står för ca 0,8 miljoner och UltraVasan för ca 3,6 miljoner.

54% av "övernattarna" bodde i Malung-Sälens kommun medan 32% bodde i Mora och 2% i Älvdalen. 9% bodde i andra dalakommuner medan 1% bodde utanför Dalarna. Andelen som bodde i Mora har ökat jämfört med för två år sedan på bekostnad på de som valde att bo utanför Dalarna.

Det genomsnittliga resesällskapet bestod av 6,3 personer av vilka 5,2 deltog och 1,1 var medföljare (deltog ej). 7% av deltagarna pendlade till evenemanget från sin egen permanentbostad. Övriga 93% övernattade i samband med vistelsen. En övervägande majoritet av "övernattarna" bodde kommersiellt (ca 75%) medan andra hittade icke kommersiellt boende (ca 18%). "Övernattarna" tillbringade i genomsnitt 3,1 dagar och 2,5 nätter i regionen. Inkluderat boendekostnad och övrig konsumtion spenderade de 1184 kr per dygn. Deltagare från "utlandet övrigt" stannade något längre än de svenska och norska.

Förberedelser
11% svarar att de legat på träningsläger inför SommarVeckan. De som legat på läger tillbringade i snitt ca 5,3 dygn på träningsläger. 80% åkte privat medan 20% åkte på arrangerade träningsläger. 21% av de som varit på läger har varit i Sälen, medan 5% varit i Mora och 2% i respektive Idre, Grönklitt/Orsa och Funäsdalen. Den stora massan (76%) har varit på annan ort än de listade alternativen; bland dessa så nämns Mallorca, Säfsen, Norge och Öland mest frekvent. Ett genomsnittligt läger har kostat ca 3.900 kr.

I undersökningen har hänsyn tagits till direkt konsumtion i de tre kommunerna, och tar inte hänsyn till lokal konsumtion. Vasaloppets deltagaravgifter eller sponsorintäkter ingår heller inte.  

Undersökningen kan du också läsa här.

 

 

Del |
2024f0507, KEK Lugnet 001 kopiera

Sweski.com blir en del av Langd.se!

Den här veckan kommer du att upptäcka att sweski.com försvinner och riktas om till Langd.se. Många blir säkert överraskade.

Här skall jag förklara varför det blir så.

20240504, skidskyttarna till Mallorca kopiera

Skidskyttarna på läger på Mallorca

A-landslaget ska till Mallorca på säsongens första läger. Fokus är att komma i gång med träningen och laget kommer att vara borta en vecka. 

20240503, BJØRGEN, Marit 001  kopiera

Bjørgen och Mikkelsplass nya landslagstränare

Norska skidförbundet chockade:

Norska skidförbundet kommer med en stor överraskning när man nu ersätter damtränaren Stig Rune Kveen som valt att sluta.
Marit Bjørgen och Pål Gunnar Mikkelsplass skall dela på en heltidstjänst och assistera damtränaren Sjur Ole Svarstad.
 

20240502, J-landslaget 2024-25

Och här är juniorlandslaget 2024/2025

Svenska Skidförbundet längd presenterar tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2024/2025. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

20240502, A-landslaget o BAUHAUS kopiera

A-landslaget och Team BAUHAUS 2024/2025

Med ytterligare en rekordsäsong i bagaget är Svenska Skidförbundet längd nu redo att presentera landslagstrupperna inför 2024/2025. Totalt är 15 damer och 15 herrar uttagna och en del av A-landslaget och Team BAUHAUS, som nu påbörjar arbetet mot kommande vinter.

20240430, KALLE forskare kopiera

Ny metod förbättrar glidet för längdskidor

Och i Luleå utvecklas glidet med AI-baserad metod:

Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat en unik AI-baserad metod för att optimera glidet på längdskidor för olika förhållanden. Med hjälp av forskarnas metod kan elitåkarnas skidval, slipning och därmed kontaktzonen och trycket mot snön i skidspåret anpassas efter snö- och väderförhållanden redan innan skidorna testas inför loppet – något som ger förutsättningar för riktigt bra glid.
 

20240430, MATINTALO-NISKANEN-SUNDLING 004 kopiera

Matintalos hemlis gav succé i Falun

Finskt företag utvecklar revolutionerande skidor:

Johanna Matintalo gjorde sitt livs lopp i blöta förhållanden under världscupen i Falun den 16 mars. Hon var nära att vinna och blev bara slagen av landslagskollegan Kerttu Niskanen.
Bakom framgången låg enligt Matintalo en detalj som så här långt varit topp hemlig.
 

Training

Skidskyttarnas A-landslag säsongen 2024/2025

En ny säsong står för dörren och det är dags att presentera årets A-landslag tillsammans med en ny satsning som går under namnet Elitidrottsmiljö Östersund. 

20240428, HAGSTRÖM, Johanna 002 kopiera

Johanna Hagström vann i blågul trippel

Svenskorna dominerade i Bysprinten:

Dom svenska damerna dominerade totalt i lördagens Bysprinten i Mosjøen mitt i Norge. En sen tävling som har skapat mycket liv i staden och som också direktsändes på norska TV2.
Johanna Hagström vann finalen i ett starkt fält där fyra svenskor åkte in bland dom fem bästa.
 

202409217, ANDERSSON Fredrik 001 kopiera

Syskonen Andersson vann Trilleturen

Några håller igång säsongen så länge det går.
Under lördagen vann syskonen Ebba och Fredrik Andersson den 26,4 km långa Trilleturen i Trillevallen.
I herrklassen blev det dubbelseger till Piteå Elit före segraren i Vasaloppet.
 

20211118, OLSSON, Perry 001 kopiera

”Supervallaren” Perry sparkas från landslaget

Det svenska längdlandslaget har haft problem med skidorna vid flera världscuptävlingar i vinter. Senast i finalen i Falun var det helt klart att man missat med vallningen.
Överraskande sparkas nu ”supervallaren” Perry Olsson, veteranen på 68 år som hämtades från det norska landslaget.
 

20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.