Mobile Version
Desktop Version
BIATHLON ÖSTERSUND (mitten) vann lite överraskande SM-stafetten före Piteå (tv) och SK Bore. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
BIATHLON ÖSTERSUND (mitten) vann lite överraskande SM-stafetten före Piteå (tv) och SK Bore. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

SM skidskytte i Lima:

Östersund dominerade SM-stafetterna

Biathlon Östersund hade en stor dag med segrar i båda seniorstafetterna. Felicia Lindqvist, Elisabeth Högberg och Olga Alifiravets utgjorde det vinnande damlaget som kämpade ner favorittippade Piteå SK med 19 sekunder, medan SK Bore blev trea. Daniel Gustavsson, Jesper Nelin och Torstein Stenersen hade en marginal på hela 1.46 i herrtävlingen före tvåan Tullus SG  - och med hemmalaget Lima SKG på bronsplats. I ungdomsstafetterna vann Tullus SG flickornas tävling, medan Ornäs IK tog hem segern i pojkklassen.

 

Spännande och omväxlande stafetter för både seniorer och ungdomar satte punkt för SM-tävlingarna i Lima, i ett fantastisk vackert vårväder. Spåren hade frusit till under natten och var aningen mer lättåkta än under söndagens tunga jaktstarter.

Damernas seniorstafett
Biathlon Östersund tog tag i dirigentpinnen redan på den första sträckan, med Felicia Lindqvist i ledning, 16 sekunder före JVM-medaljören Elvira Öberg för Piteå SK - båda med stark åkning och stabilt skytte. Ytterligare en dryg halvminut senare växlade SK Bores junior Moa Olsson som trea - med Finnskogas Kim Adolfsson tätt efter i hasorna.
Både Elisabeth Högberg och Hanna Öberg gjorde starka insatser på den andra sträckan, men tack vare fullt skytte ökade Bettan Östersundslagets försprång till 23 sekunder. Chardine Sloof från SK Bore hade snabbast tid på sträckan och var ytterligare 23 sekunder bakom Hanna i växlingen, nu som klar trea.
Piteås Anna Magnusson gjorde allt vad hon kunde på slutsträckan, men Olga Alifiravets var omutlig och lyckade hålla undan, även om avståndet minskade med några sekunder. I mål var Biathlon Östersund 19 sekunder före Piteå SK, medan Emma Nilsson inte hade några problem med att bärga bronset till SK Bore. Däremot tappade hon tid, både i spåret och på vallen, och var mer än två minuter bakom vinnarna.

Herrarnas seniorstafett
Trots en straffrunda i det stående skyttet tog Martin Ponsiluoma från Tullus SG hem startsträckan, tack vare snabbare åkning än Daniel Gustavsson, Biathlon Östersund, som var sju sekunder efter i växlingen. Junioren Oliver Gabrielsson gjorde en fin insats för Biathlon Östersunds andralag, både i spåret och på vallen, och var inte mer än en dryg halvminut från täten.
På den andra sträckan hade Jesper Nelin inga problem med att ge Östersund en ledning på över 50 sekunder, trots hela tre straffrundor i det liggande skyttet - särskilt som Tullusåkaren Olle Olsson Bad åkte på två straffrundor i stående. Junioren Emanuel Westberg förde upp mixlaget Tullus 4/USA till tredje plats, tätt före snabbåkande Simon Hallström från Lima SKG, medan Östersunds andralag föll tillbaka till femte plats.
Trots försprånget slog Torstein Stenersen inte av på takten utan åkte snabbt och sköt säkert - och ledde Biathlon Östersund i mål som överlägsna segrare. Peppe Femling tappade 55 sekunder mot Torstein på slutsträckan men grejade silvret till Tullus - och i kampen om tredjeplatsen lyckades Limas Tobias Arwidson hålla undan för hårt spurtande Viktor Olsson från Östersunds andralag, som kom tillbaka fint på slutsträckan, men som missade bronset med två sekunder.

Ungdomarnas flickstafett
Hanni Beronius sköt på en straffrunda i liggande men gav ändå Region Syd ledningen efter den första sträckan, en dryg halvminut före Frida Hamrin, Västernorrland och Agnes Kallhed för Nässjö SKI. 
Tack vare snabb åkning körde Jonna Hangasjärvi upp Tullus SG från fjärde plats till en ledning med 11 sekunder, trots två straffrundor i det liggande skyttet. Ida Helgesson behöll andraplatsen för Västernorrland efter tre straffrundor, medan Olivia Grönkvist åkte på fem, vilket gjorde att Region Syd föll till tredje plats, nästan en minut från täten.
På slutsträckan åkte Tea Strömkvist snabbt och klarade sig utan straffrundor. I mål var Tullus 52 sekunder före Västernorrland där Tilma Sundelin var stabil, både i spåret och på vallen. Bakom dem tog Vanja Kant från Jämtland/Härjedalen in 55 sekunder på Region Syds Thuva Andersson och lyckades pressa sig förbi på upploppet med mindre än en sekund, i dagens mest rafflande spurtstrid. Riktigt surt för Thuva som drog hela spurtvarvet men hon och Region Syd kommer säkert tillbaka och kniper en medalj nästa år.

Ungdomarnas pojkstafett
Det var jämnt redan på den första sträckan med Isak Österman i täten för Häverödals SK, sex sekunder före William Grip, Jämtland/ Härjedalen, och Jacob Larsson, Mora  BK - som fick åka ett respektive tre varv i straffrundan.
På andrasträckan tvingades Häverödals Sebastian Norr att släppa Moras Albin Gezelius förbi sig med 17 sekunder, trots att Albin hade tre straffrundor mot Sebastians två. Dessutom blev han passerad av Jakob Carlsson från Ornäs IK, även han med tre straffrundor, men också med bästa sträcktid.
På slutsträckan blev Moras Erik Larsson passerad av både Ornäs och Häverödal - och efter två straffrundor i liggande körde Jonas Carlsson ifrån Loke Sköld och tog hem segern för Ornäs, 17 sekunder före tvåan Häverödal. Till slut hamnade Mora utanför pallen, för snabbåkande Aksel Halvarsson tog in närmare en minut och knep bronset för Tullus SG med nio sekunder, trots en straffrunda. 

 

Del |
AXELSSON, Erik (kopia)

Piteå-åkare förlamad efter cykelolycka

Kompisarna från universitetet i USA samlar in pengar:

Piteås Erik Axelsson, som dom senaste säsongerna studerat i USA, har förlamats efter en cykelolycka precis innan skolstarten.
Plötsligt har livet vänts upp och ner både för Erik och hans aktiva familj hemma i Piteå.
Nu samlar kompisarna i USA in pengar för att han skall kunna få en specialgjord rullstol och komma tillbaka inom handikappidrotten.

 

Les mer
20180923, Britta i Klarälvsloppet (kopia)

Lager 157 vann dubbelt i Klarälvsloppet

Det blev Lager 157 som stack iväg med båda segercheckarna på 50.000 kronor i Klarälvsloppet mellan Uddeholm och Karlstad under söndagen.
Anton Karlsson spurtade hem herrklassen medan favoriten Britta Johansson Norgren fick kämpa hårt för att greja av fjolårssegrarinnan Maria Gräfnings i damklassen.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Förklaringen håller inte FIS och Mignerey

Krönika:

FIS racingdirektör Pierre Mignerey tar självkritik efter senaste krönika:  ”Sluta slakta vårt kulturav FIS”.
Längdhövdingen erkänner ödmjukt för tidningen Aftenposten att VC-programmet 2018-2019 långt ifrån blev optimalt.
Men förklaringen till varför de längre loppen fått styrka på foten för de korta känns inte trovärdig.  För visst kan vi köra 15/30 km skiathlon på arenorna i Lillehammer, Falun och Lahti…

 

Les mer
MARIA o JENS 001 (kopia)

Se Klarälvsloppet i Värmland direkt här

Websändningen startar söndag kl.08,45:

Stora delar av långloppseliten kommer till start i söndagens Klarälvsloppet på den gamla banvallen mellan Hagfors/Uddeholm och målet i Karlstad.
Det kallas för ”Sommarens Vasalopp” och är också 90 km långt.
Du kan se loppet direkt här. Starten går 09,00 på söndagsmorgonen.

 

Les mer
20180318, KYLLÖNEN, Anne 008 (kopia)

Anne Kyllönen tvingades till operation

30-åriga finska landslagsåkaren Anne Kyllönen har problem med ryggen - så stora problem att hon tvingades till operation.
Det kan förstöra stora delar av VM-säsongen för Kyllönen som också hade en problematisk säsong i vintras.

 

Les mer
KEKs-kronika

Därför får inte ”Sebbe” kollegornas stöd

Krönika:

WADA tar in Ryssland i värmen. En skandal tycker idrottsvärlden.
Svenska OS-hjälten Sebastian Samuelsson står på barrikaderna och kämpar för en ren idrott. Han har hotats av en rysk ”dödspatrull”.
Men var är stödet från idrottskompisarna?
Det har uteblivit. Något som inte överraskar.

 

Les mer
20170107, KLÆBO, Johannes Høsflot 008 (kopia)

Klæbo fick rejält med stryk i test

Tillbaka efter tandproblem och förkylning, men:

Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka efter problem med en tand och påföljande förkylning. Men han är långt ifrån i toppform.
Under onsdagskvällen tappade han rejält i det skallade ”Brå-testet” - OS-kungen slutade först på en 15:e plats. Slagen med 2,36 minuter av Didrik Tønsth.

 

Les mer
20180919, KORSGREN Lina Vasaseger 2018 (kopia)

Vasaloppssegrarinnan i nytt team

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, kommer i Visma Ski Classics, representera långloppsteamet Team Ramudden. Teamet är en satsning från Ramudden tillsammans med Korsgren, för att ge förutsättningar för nästa generations skidåkare att växa fram.

Les mer
Newspower.it

Sverige vann 3 av 4 världscuptitlar

Världscupen på rullskidor avslutades i helgen:

Sverige dominerade totalt i världscupen på rullskidor i sommar. Totalt blev det svensk seger i 3 av 4 världscuper och det blev blågult på pallen i samtliga.
I herrklassen blev det dubbelt i den totala listan genom Robin Norum och Victor Gustafsson, medan juniorerna Johan Ekberg och Moa Hansson också kom hem från finalen i Italien med världscupstrofén.

 

Les mer
2

Nu åker damlandslaget till Toblach

Damerna har varit hemma i två veckor efter det senaste lägret vid skidtunneln i Torsby. Nu är det barmarksläger i italienska Toblach som gäller.
Idag ansluter längdlandslagets damer till lägret i tyroleralperna, där herrarna tillbringat en vecka. Fyra dagar får de tillsammans innan det är dags för herrarna att åka hem.

 

Les mer
Newspower.it

Gjerdalen starkast på Alpe Cermis

Tord Asle Gjerdalen brukar trivas bra i Val di Fiemme, där han dominerat Marcialonga flera gånger. Nu var han också bäst när Guide World Tour på rullskidor avslutades med en fem mil lång etapp med målet uppe på Alpe Cermis, samma plats som Tour de Ski avslutas varje år.

 

Les mer
Newspower.it

Svenska segrar i VC-finalen i Italien

Juniorerna var på segerspåret:

Dom svenska rullskidåkarna gjorde sina saker mycket bra under helgens avslutande två tävlingar i Val di Fiemme. En tight masstart under lördagen följdes upp med en jaktstart under söndagen.
Sverige fanns med i toppen i samtliga fyra klasser och till slut blev det svensk seger i fyra av världscuperna (det återkommer vi till).

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa Hansson vann i världscupen

Landsbro-junioren Moa Hansson fixade Sveriges enda seger på dom två första tävlingarna av världscupfinalen på rullskidor i Trentino i norra Italien.
Hon vann den inledande korta distansen över 2,5 km i klassisk stil. Sverige fick flera pallplatser, men det här var enda segern.

 

Les mer
20180914, multibana i Grönklitt (kopia)

Bygger rullskidbana för vanliga motionärer

Orsa-Grönklitt:

Det har varit en dröm länge, att anlägga en multiskidbana i Orsa Grönklitt. Nu är det första spadtaget avklarat och byggnationen har påbörjats. Redan nästa höst kommer en cirka fem kilometer lång bana att vara färdigbyggd. En investering i tiden, till glädje för ett flertal olika målgrupper.

 

Les mer
Sälen-Mora 110228 Öppet SpårFina spår vid SmåganFoto Nisse Schmidt

99.847 anmälda under Vasaloppsåret 2018

Vasaloppets vintervecka 2018 och Vasaloppets sommarvecka 2018 lockade totalt 97 803 anmälda deltagare, varav 68 procent män och 32 procent kvinnor. Lägger man dessutom till loppen för de yngsta (Barnens Vasalopp skidor, cykel och löpning i både Sälen och Mora) blev det totala antalet 99 847. Det är nytt rekord för elfte året i följd.

 

Les mer
20180913, 60 åkare i MS biathlon (kopia)

60 åkare i skidskyttets masstart

Många förväntar kaos när IBU nu dubblar antalet deltagare i masstartstävlingarna från 30 till 60.
- Men vi har testat det här med bra resultat, säger dom ansvarige för det internationella förbundet som röstade genom ändringen vid IBU-kongressen i Kroatien förra veckan.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Sluta slakta vårt kulturarv FIS!

Krönika:

Slitvargarnas tid är i princip över i längdvärldscupen. FIS rensar bort de verkliga uthållighetsproven till förmån för i huvudsak snabba, TV-vänliga ”F 1-lopp” med korta åktider.
Det känns som en FIS-slakt av vårt kulturav.

 

Les mer
ski-team-sweden-rollerski-2018 (kopia)

Rullskidslandslaget till VC-finalen i Italien

Svenska Skidförbundet har tagit ut truppen till sommarens final av rullskidsvärldscupen i Italienska Trento/Val di Fiemme.
Världscupen avslutas med en mintour som omfattar fyra etapper. I Trento startar tävlingarna med ett tufft uppförslopp i klassisk teknik 13 september. 14 september blir det supersprint i fri teknik.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Northug vill ha höjdträning i landslaget

Det norska herrlandslaget har bestämt sig för att inte träna i höjden så mycket som tidigare inför den kommande VM-säsongen.
Det retar Petter Northug jr, som menar det är oerhört viktigt att träna mycket i höjden. 32-åringen är helt klart av en annan uppfattning än landslagschefen Vidar Løfshus.

 

Les mer
20171203, HERRMANN, Denise 040 (kopia)

Skidskytte-VM till Pokljuka och Oberhof

Pokljuka i Slovenien skall arrangera VM i skidskytte 2021 och tyska Oberhof blir VM-ort i 2023. Det bestämdes på IBU-kongressen i Kroatien den gångna veckan.
Nästa VM är dock i Östersund kommande vinter. Innan Oberhof:s VM kommer också OS i Kina 2022.

 

Les mer