Mobile Version
Desktop Version
FINNS DET CHANS för medalj för den här kvartetten? Fr h: Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg kör VM-stafetten för Sverige. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet
FINNS DET CHANS för medalj för den här kvartetten? Fr h: Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg kör VM-stafetten för Sverige. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet

Här är Sveriges stafettlag i Östersunds-VM

Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg utgör kvartetten som kör lördagens damstafett, medan herrlaget består av Fredrik Lindström, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Det är Sveriges medaljhopp i lördagens VM-stafetter i skidskytte i Östersund under lördagen.

På fredagens presskonferens presenterades de båda svenska stafettlagen som ska tävla på lördag. 

Fredrik Lindström, som är uttagen att köra första sträckan för herrarna och som haft VM som mål efter att ha kommit tillbaka från körtelfeber, kommenterar:

- Herrstafetten var nog en av de drömmar jag hade när jag var långt ifrån tävlingsspåret. En herrstafett på hemmaplan... Det fanns ett grymt stort sug att komma tillbaka tills dess.

Även Martin Ponsiluoma, som ska åka tredje sträckan ser fram emot lördagen:

- Det är något man längtat efter hela året. Jag är väldigt laddad på min uppgift, säger Martin.

Damlaget:

Linn Persson - Första sträckan. Femma i mixstafetten, 42:a i sprinten, 21:a i jaktstarten och 15:e i distansen. 
Linn sköt fullt i mixstafetten och hade där fjärde tid i spåret. I sprinten blev det tre bom men hon var endast 54 sekunder långsammare än snabbaste Denise Hermann. I jaktstarten klättrade hon rejält och hade 19:e åktid. I och med resultatet i distansen kvalificerade Llinn sig till söndagens masstart. 

Mona Brorsson - Andra sträckan. Femma i sprinten, sjua i jaktstarten, sexa i distansen.
Mona imponerade i sprinten och var länge med i medaljstriden, dessutom hade hon sjunde bästa åktid. Hon hade även sjunde åktid under jaktstarten och var snabbast av svenskorna. Det var hon även i distansen och där missade hon bara ett skott, vilket gav en sjätteplats.

Anna Magnusson - Tredje sträckan. 43:a i sprinten, 11:a i jaktstarten, 65:a i distansen.
Anna åkte fort i sprinten och hade 19:e åktid. I jaktstarten avancerade hon 32 placeringar med bara en bom på fyra skjutningar. 

Hanna Öberg - Fjärde sträckan. Femma i mixstafett, fyra i sprint, femma i jaktstart, etta i distans, trea i singelmix-stafett.
Hanna gjorde en stark insats i mixstafetten och sköt en av sina stående serier på bara 21 sekunder. I sprinten både åkte och sköt hon snabbt och var bara 0,6 sekunder bakom bronsplats. Även i jaktstarten var hon nära medalj, men någon bom för mycket och 13 tid i spåret räckte till en femteplats. I distansen sköt hon fyra nollor och tog därmed som bekant ett VM-guld. I torsdagens singelmix-stafett gjorde hon och Sebastian Samuelsson en stark insats som gav en tredjeplats. 

Herrlaget:

Fredrik Lindström - Första sträckan. 66:a i sprint. 
Fredrik fick känna på formen under sprintloppet efter säsongens körtelfeber. Det resulterade i en 66:e plats, och tyvärr ingen jaktstart. 

Jesper Nelin - Andra sträckan. Femma i mixstafett, 41:a i sprint, 33:a i jaktstart, 28:a i distans. 
Jesper åkte fort och stabilt under mixstafetten och hade sjätte tid i spåret. I sprinten gjorde han en godkänd skjutinsats med bara två bom men var något långsammare i spåret. I jaktstarten åkte han betydligt snabbare med 14:e tid och klarade en 33:e plats med fem missade skott. Distansen var något tyngre och med tre missade skott blev det en 28:e plats. 

Martin Ponsiluoma - Tredje sträckan. 47:a i distans. 
Martin fick prova formen i distansloppet, där det blev fyra bom, och där han slutade 47:a 

Sebastian Samuelsson - Fjärde sträckan. Femma i mixstafett, 29:a i sprint, 16:e i jaktstart, fyra i distans, trea i singelmix-stafett. 
Sebastian visade upp att formen finns där under mixstafetten och var snabbast av alla i spåret. Tyvärr ställde stående skyttet till det i sprinten, men där hade han ändå 12:e åktid. I jaktstarten klättrade Sebastian 13 placeringar och visade god åkform med 10:e tid i spåret. I distansen imponerade Sebastian med 19 av 20 träff och åttonde bästa åktid, en prestation som räckte till ej fjärde plats. I singemix-stafetten hade Sebastian nerverna med sig i sista stående skyttet och pkte in Sverige på en tredje plats. 

 

Norge presenterade också sitt damlag under fredag: Synnøve Solemdal, Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold och Marte Olsbu Røiseland är den norska kvartetten.

- Vi har bättre förutsättningar för att ta guld nu än när vi vann VM-stafetten i Holmenkollen 2016, säger Tiril Eckhoff i samband med norska lagets pressträff.

 

 

Del |
Nicklas Olausson

Och skidskyttarna cyklar på Kreta

En ny, tuff försäsong tar sin början när skidskyttelandslaget åker till Kreta på cykelläger.

Les mer
Rolf Zetterberg

Landslaget på snö i Norge

Idag samlas längdlandslaget i norska Sognefjäll. Här väntar en veckas träningsläger på snö fram till den 27 maj. 

Les mer
06.01.2019, Val di Fiemme, Italy (ITA):Johannes Hoesflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross-country, tour de ski, final climb men, Val di Fiemme (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Tour de Ski kan ändras radikalt

Kanske kommer Tour de Ski att ändras radikalt redan kommande säsong. FIS funderar nämligen över ett förslag om att göra den sista etappen uppför Alpe Cermis om till en masstart istället för en jaktstart som det är idag.
Det har skapat olika reaktioner bland åkarna, många menar att den som kommer först till toppen skall vara segraren i Tour de Ski. Andra ropar på ändringar i ett format som kanske har gått ut på datum.

 

Les mer
20190518, La Venosta karta (kopia)

La Venosta – ny tävling i Ski Classics

Långloppscupen Visma Ski Classics introducerar en helt ny tävling inför säsongen 2019-2020.
Det är 45 km långa La Venosta i norra Italien som kommer att arrangeras den 14 december. Tävlingen följer efter dom två inledande tävlingarna i Livigno och före Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld.

 

Les mer
DAHLMEIER skjutning ÖSD001 (kopia)

Tack för showen, Laura Dahlmeier

Laura Dahlmeier lägger av, bara 25 år gammal.
VM-drottningen i skidskytte från Hochfilzen 2017 lämnar den stora scenen och lämnar ett stort tomrom efter sig.
– Det är dags att säga adjö, skriver Laura Dahlmeier på instagram.

 

Les mer
20190519, BDO-mila Holund o Krüger (kopia)

Orienterarna sprang ifrån skidåkarna

BDO-mila har startat i Norge:

I Norge kör längdlandslagets sponsor BDO den numera populära BDO-mila på flera ställen runt om i landet i maj och juni.
Skidlandslagets profiler springer, men den här första veckan har längdstjärnorna fått stryk av starka orienterare på två olika ställen.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Gratulerer med dagen, skid-Norge!

Vi har lämnat en vinter fylld med skidfester, jubel och stolthet i vårt västra grannland. Segermarscherna i Seefeld och i världscuptävlingar runt om i världen har fått norrmännen att dansa och le och sjunga ”Ja vi elsker dette landet” i det oändliga. Men idag är det 17 maj – på riktigt. Norges verkliga nationaldag. Då säger vi Gratulerer med dagen.

 

Les mer
20161203, CHEVALIER, Anais 009 (kopia)

Skidskytten Anais Chevalier är gravid

Den franska skidskytten Anais Chevalier är gravid och kommer inte att tävla i världscupen den kommande säsongen.
Men hon satsar på en comeback säsongen efter och hoppas kunna få åka OS i Beijing 2022.

 

Les mer
Nicklas Olausson

Ny huvudsponsor för skidskytte-landslaget

Efter en briljant skidskyttesäsong har både landslagschef och huvudtränare bytts ut, en ny generalsekreterare är på väg in och förändringarna sker i högt tempo. Det passar därför bra att vi nu kan presentera en ny huvudsponsor till Svenska Skidskytteförbundet, nämligen Optimera Bygghandel.


Les mer
ROLF ZETTERBERG

Daniel kör sin egen satsning

När landslagen inför den kommande säsongen presenterades så fattades veteranen Daniel Rickardsson.
Men 37-åringen från Hudik tänker inte lägga av, utan han kör vidare med en personlig satsning inför nästa säsong. Därför hoppar han självmant av landslaget.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Anders Södergren vann ”Mästarnas mästare”

Det blev skidseger i SVT:s populära ”Mästarnas mästare”.
Anders Södergren kämpade ner Carolina Klüft i finalen och vann titeln för 2019.
– Vi har ju tävlat så himla länge nu, och så får man vinna finalen. Det är ju underbart, säger Anders Södergren i ”Mästarnas mästare”.

 

Les mer
20190512, ENGDAHL Petter skyrunning (kopia)

Petter Engdahl imponerade i Transvulcania

Petter Engdahl har inte mer än tagit klistret av skidorna innan han åter igen imponerar i stenhård löpning i bergen. Han blev i helgen trea i det 75 km långa loppet Transvulcania på ön La Palma.
ÖSK-åkaren var i ledningen i 50 km, men på slutet passerades han av fransmannen Thibaut Garrivier och ryssen Dmitry Mityaev.

 

Les mer
BIRKLIN, Jimmy 029 (kopia)

Jimmy Birklin lämnar Svenska Skidspelen

Det är tydligen tiden för att hitta nytt jobb.
Skidförbundets längdchef Johan Sares och förbundskaptenen Rikard Grip har båda meddelat att dom slutar.
Nu kommer också beskedet om att Svenska Skidspelens VD Jimmy Birkling söker sig nya vägar.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Framåt marsch efter Sares och Grip

Krönika:

Det är bara att ta av sig toppluvan för de imponerande insatser som avgående längdchefen Johan Sares och tidigare landslagschefen Rikard Grip gjort. Ribban ligger högt för efterträdarna, men Sares och Grip är själva goda exempel på vad ny energi i SSF kan ge för resultat.

 

Les mer
20190510, SARES Johan 001 (kopia)

Johan Sares slutar på skidförbundet

Efter 10 år på Svenska Skidförbundet, varav sju år som ytterst ansvarig för längdverksamheten, har Johan Sares bestämt sig för att gå vidare i sin yrkeskarriär.
– Det har varit en helt fantastisk resa med längdlandslaget och skid-Sverige, men nu är det dags att gå vidare. Jag är redo för nya utmaningar, säger den avgående längdchefen.

Les mer
20181101, W

Sveriges enda chatt för idrottande ungdomar

We & Sports jobbar för idrottare med psykisk ohälsa:

We & Sports som arbetar med att förebygga och stärka den mentala hälsan hos idrottande ungdomar öppnade den 6 maj Sveriges första chatt för idrottande ungdomar.

We & Sports som bildades i januari 2018, har sedan tidigare lanserat metoder för att öka motståndskraften hos idrottande ungdomar på skidgymnasier och skiduniversitetet. Vidare finns en hemsida, möjlighet att boka personligt samtal, föreläsningar och yoga. I höst kommer även bredare utbud på hjälp och stöd, samtalsgrupper och flertalet utbildningar bland klubbar är inplanerade. Den psykiska ohälsan är ett växande samhällsproblem och hela 30% av svenska elitidrottare har upplevt psykiska besvär någon gång under sin karriär.

Les mer
20171202, AUDIENCE ÖSTERSUND 002 (kopia)

Här är världscupen i skidskytte 2019-2020

Östersund är tillbaka som premiärort när världscupen i skidskytte rullar vidare i säsongen 2019-2020.
Det stora målet för dom flesta tävlande är givetvis VM i italienska Antholz.
Annars innehåller inte världscupen i skidskytte stora överraskningar.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

USA:s landslag inför säsongen 2019-2020

USA har också tagit ut sina landslagsgrupper inför den kommande säsongen. Dom är uppdelade i ett A-lag med endast två herrar och fyra damer, ett B-lag och ett D-lag med unga åkare.
D-laget bygger för övrigt på killarna som vann JVM-stafetten i Lahtis i vintras.

 

Les mer
20190507, Daniel Tynells stipendium (kopia)

Maja och Nils blev Daniel Tynellstipendiater

Maja Heikki från Sälens IF och Nils Bergström från Domnarvets GoIF blev Daniel Tynellstipendiater 2019.
– Dom är glädjespridare inom skidpsorten, säger den trefaldige vasaloppssegraren Tynell.

 

Les mer
20190223, BURMAN Jens 001 (kopia)

Så gick det för våra landslagstips

Vi tippade väldigt mycket rätt när det gäller nästa års landslagsgrupper i Sverige.
Men några överraskningar var det:
Främst att man gjorde U-laget så stort som det blev och dessutom att man bara behåller fyra damer i Team Bauhaus. A-lagen var inte speciellt överraskande varken på dam- eller herrsidan.

 

Les mer