Mobile Version
Desktop Version

Vyacheslav Vedenin har gått bort

En av 60- och 70-talets stora längdåkare har gått bort. Sovjetunionens stjärna Vyacheslav Vedenin är död, 80 år gammal.
Han har guld både från OS och VM och var en stor hjälte i hemlandet.

 

Vid OS i Sapporo 1972 kommer säkert några ihåg hur Norge var i ledningen men den orutinerade avslutaren Johs Harviken föll och passerades av Vednin som säkrade sovjetiskt guld. Då hade han redan vunnit OS-tremilen på samma plats.

Guld på tremilen och i stafetten blev det också på VM i då varande Tjeckoslovakien 1970 då tävlingarna gick i Vysoke Tatry som nu ligger i Slovakien. Här tog han också silver på femmilen.

I Norge kommer man väl ihåg Vedenin som vid VM i Holmenkollen 1966 hade en klar ledning på femmilen. Han var över två minuter före VM-kungen Gjermund Eggen, men Vedenin gick in i väggen totalt och Eggen tog sitt tredje VM-guld i Oslo.
Eggen och Vedenin träffades för övrigt i Ryssland i 2016 och pratade om gamla minnen – även om dom inte förstod varandra annat än med fingerspråket. Nu är tyvärr båda borta.

Vyacheslav Vedenin dog efter lång tids sjukdom. Hans son har på senare år varit en profilerad person inom längdåkningen, dels som tränare hemma i Ryssland och dels som TD på några av FIS internationella tävlingar.

 

Del |