Mobile Version
Desktop Version
Kjell-Erik2

Vem tar ansvaret för fiaskot?

När Sverige gör sin sämsta sprintinsats någonsin - dessutom på ett för-OS - måste det få konsekvenser.
Det skall bli spännande att se om någon tar ansvaret för fiaskot - eller om allt bara flyter på som vanligt igen!

Givetvis var det en rejäl vallamiss. Den första riktiga sedan Urban Nilsson tog över som chef för vallateamet. Hans föregångare Larry Poromaa råkade ut för det samma på 15 km i VM i Holmenkollen.
Den gången kom revanschen direkt.
Vad som oroar är att man inte var bättre förberedda på den kommande OS-arenan. Här skall det kämpas om OS-medaljer nästa säsong och Sverige verkade totalt utan koll på hur man vallar på det här föret.
Det kan inte hända igen nästa år!
En förklaring är att utrustningen kom bort på vägen. Det gav givetvis mindre tid till förberedelser, men Sverige var ensamma om att missa så totalt. Att bagaget kommer bort kan man aldrig garantera sig mot.

Inte akklimatiserade
Många har också pekat på att dom svenska åkarna inte var akklimatiserade och redo för tävling på den här höjden. Där ligger givetvis ansvaret på förbundskaptenen Lars Öberg och hans team. Även om det bara är ett för-OS är det viktigt att komma hem med positiva erfarenheter från den här platsen.
Och Sverige kommer inte att kämpa i toppen idag heller. Med ett B-lag på startlinjen är man tyvärr chanslösa mot Kowalczyk, Northug, Cologna och andra världsstjärnor.
Än har jag inte sett något resultat av det omfattande höghöjdsprosjektet som startade tidigare innan säsongen. Jag var redan då skeptisk till att göra ett sådant projekt i en VM-säsong, men jag hoppas givetvis att det ger något positivt på sikt - för igår var det totalt mörker.
Därmed återstår i princip endast söndagens teamsprint för att dom svenska åkarna skall få med sig positiva minnen som dom kan ha i bakhuvudet under det året dom nu skall förbereda sig inför OS 2014.
Låt oss hoppas att dom lyckas då.

Få tillbaka SM-veckan
Min kollega Thord Eric Nilsson har redan skrivit det: Total-SM är inget för längdåkningen. Jag håller med och vill ha tillbaka den gamla, goda SM-veckan!
Total-SM har helt från början varit en dålig deal för längdåkningen. Det är ett förslag för att dom små idrotterna skall få TV-tid, en TV-tid som dom i princip får för att längdåkningen är på plats.
Men vår populära vintersport bör vara tillräckligt stor för att stå på egna ben och locka TV att sända direkt - så som man gör i våra grannländer Norge och Finland också.
Nu blev det en urusel TV-sändning, en ännu sämre uppdatering på nätet och ett SM där man delade ut priser medan snöscotrar störde i bakgrunden.
Längdåkningen är för stor och folkkär för att dela en sådan högtidsstund med velodromcykel, snöscotrar, curling och andra miniidrotter i Sverige.

Tror inte på utförsbacken
SM var också det första testet av VM-banorna inför Falu-VM 2015.
Tyvärr tror jag inte på idén med den branta utförsbacken. Nu såg vi flera vurpor, värst var det för Maria Gräfning som fick köras bort i ambulans.
Ett ögonvittne har berättat att hon landade på en isfläck efter ett fall på över en meter, och hade hon landat en meter längre bort kunde hon ha slagit huvudet i ett betongblock.
Det oroar mig inte så mycket, för till VM kommer allt det här att vara färdigt och säkrat. Vad som oroar mig är att på ett VM kommer 50-60 åkare tillsammans nerför här. På SM har fältet redan hunnit sträcka ut sig så mycket att det inte blir någon trängsel.
Och med så många åkare samtidigt kan några av favoriterna riskera att få VM förstörd på grund av tillfälligheter. Det hände bland annat vid VM i Sapporo 2007, där flera åkare fick köras på sjukhus.
När jag nämnde den nya utförsbacken på Lugnet för den norska damtränaren Egil Kristiansen så tände han till direkte och berättade att han kommer att ta upp saken när dom olika landslagen träffas nästa gång!

Del |
VÄLBE, Elena 002 (kopia)

Elena Välbe invald i FIS Council

Den tidigare skiddrottningen Elena Välbe har valts in i FIS Council och kommer nu alltså in i finrummet där dom viktigaste besluten i världens skidåkning tas.
Välbe, född 1968, är en av historiens mest framgångsrika åkare och vid VM i Trondheim 1997 vann hon bland annat alla längdgulden för damer.

 

Les mer
20180711, SILFVER Erik SMrull (kopia)

Dubbelt Sverige i rullskidornas världscup

Linn Sömskar var överlägsen och vann sin tredje raka seger i slovakiske Banska Bystrica den här helgen när världscupen på rullskidor avslutade tävlande där med klassisk motbackstävling.
Och herrarna fick äntligen en vinst. Erik Silfver gick helt till topps och Alfred Buskqvist följde med på pallen.

 

Les mer
20200809, BUSKVIST, Alfred (kopia)

Linn vann igen – svenskarna bättre

Linn Sömskar tog sin andra raka seger när världscupen på rullskidor fortsatte med masstarter i fristil i slovakiska Banska Bystrica under lördagen.
Också dom svenska herrarna hängde bättre med än i fredagens supersprint även om det inte blev någon pallplats.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Linn räddade Sverige i världscupen

Linn Sömskar räddade som så många gånger tidigare Sverige i världscupen på rullskidor som drog igång i slovakiska Banska Bystrica under fredagseftermiddagen.
Hon vann damernas supersprint över 200 meter efter finalseger över hemmafavoriten Alena Prochazkova.

 

Les mer
07.03.2020, Nove Mesto, Czech Republic (CZE):Sebastian Samuelsson (SWE), Jesper Nelin (SWE), Peppe Femling (SWE), Martin Ponsiluoma (SWE), (l-r) - IBU world cup biathlon, relay men, Nove Mesto (CZE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every dow

Skidskyttarnas världscup och OS 2021-2022

OS i Beijing blir givetvis höjdpunkten för dom flesta skidskyttarna den kommande säsongen. Sverige skall försvara framgångarna från Pyeongchang i Korea 2018 där man bland annat tog en sensationell seger i herrstafetten.
Men även världscupen blir spännande med start över dubbla helger i Östersund.

 

Les mer
HA-Leksand-Oskarshamn

Så mycket tränar Marit Bjørgen nu

Vill kämpa i toppen i Visma Ski Classics:

Marit Bjørgen satsar på att köra fem långlopp i Visma Ski Classics kommande vinter.
Hon säger till VG att hon tränar mer än förra säsongen och att hon ibland hänger på med Therese Johaug när hon springer i Nordmarka utanför Oslo där dom båda bor.
41-åriga Bjørgen debuterade i Vasaloppet som tvåa efter Lina Korsgren i vintras.

 

Les mer
20210129, BOLSHUNOV Alexander (kopia)

Bolshunovs barndomsdröm: Skidskytte!

Kommer han att göra ”en Stina Nilsson” efter OS?

Alexander Bolshunov är världens bästa längdåkare.
Men han har alltid haft en dröm sedan han var barn: Att bli skidskytt!
Nu är det lite troligt att den 24-årige ryssen gör som Stina Nilsson, men kanske en gång i framtiden.

 

Les mer
20210713, Frida o Wille (kopia)

Frida o Wille satte nya rekord

Imponerade i välkända Hallstatestet:

Frida Karlsson och William Poromaa är på gång inför den stundande OS-säsongen. Nu har dom båda slagit rekord i det välkända Hallstatestet hemma i Sollefteå.
– Överraskad att jag var så snabb i dag, säger Frida Karlsson efter rekordet.

 

Les mer
20191207, OLSSON, Sandra 010 (kopia)

Sandra Olsson avslutar sin karriär

Torsby-tjejen Sandra Olsson, 26 som tävlar för Malungs IF väljer att avsluta sin karriär och gå vidare i arbetslivet.
Hon var en jättetalang i sina ungdomsår och som junior och hon har också världscupsegrar på rullskidor.

 

Les mer
Gianfranco Kasper VM2015-2

Gian Franco Kasper har avlidit

Den tidigare FIS-presidenten Gian Franco Kasper är död. Han blev 77 år.
Schweizaren Kasper avgick nyligen som FIS-president och ersattes av den svensk-brittiska miljardären Johan Eliasch, 59.

 

Les mer
Emma anno 1922 (kopia)

139 namn som får åka Jubileumsvasan

Här är alla namnen:

Nu är det klart vilka som får starta i Jubileumsvasan lördag 12 februari 2022 när Vasaloppet firar 100 år med att återskapa det allra första Vasaloppet. Totalt kom 548 ansökningar in och juryn hade ett gediget arbete med att välja ut de 139 deltagare som med träskidor, vadmalsbyxor och näbbskor ska skida sträckan mellan Sälen och Mora på stigar och skogsvägar täckta av packad snö.

 

Les mer
20200821, NORTHUG Petter PK (kopia)

Northug pratar om livet i ”fängelse”

Petter Northug, 35 pratar för första gången om sitt nya liv efter att han fick 7 månaders fängelse för att ha kört i 221 km/t och dessutom narkotika i sin bostad i augusti förra året.
Den 35-årige fd skidstjärnan säger att han varit egoistisk och att han lärt mycket dom senaste månaderna.

 

Les mer
20200313, FÅHRAEUS Daniel (kopia)

Skidförbundet söker ny längdchef

Svenska Skidförbundet söker åter igen ny längdchef sedan Daniel Fåhraeus har sagt upp efter kort tid i jobber. Den 11 juli är fristen for att ansöka om jobbet som har sin bas i Falun.
Jobbet som längdchef har man det yttersta ansvaret inom längdåkningen i Sverige. Det gäller mer än bara landslagen.

 

Les mer
20190316, ALESHINA, Tatiana 002 (kopia)

Tatiana Sorina vill träna med Johaug

Tatiana Sorina var lite av den store överraskningen på damsidan i förra säsongens världscup i längdåkning. Den tidigare sprintern med efternamnet Aleshina hade aldrig visat något riktigt stort, men redan från säsongsstarten var hon plötsligt i världseliten i distanstävlingar.
Nu vill han träna med Therese Johaug för att bli ännu bättre i fortsättningen.

 

Les mer
Axel-Justterstrom-webb (kopia)

Axel Jutterström till Team Eksjöhus

Nystartade Team Eksjöhus fortsätter att presentera nya åkare inför sin första säsong i Visma Ski Classics.

Sista tillskottet är lovande Axel Jutterström från IFK Mora.

Les mer
20190904, JONSSON Pål 005 (kopia)

Piteå Elit satsar på unga lokala talanger

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit de två lovande lokala åkarna Pål Jonsson och Eric Granström kontrakt med klubben. Pål och Eric kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där de båda åkarna har haft lovande juniorkarriärer med flertalet framskjutna placeringar på junior-SM och andra nationella tävlingar.

Les mer
20180318, BJØRGEN, Marit finish 010 (kopia)

Träna med Marit Bjørgen i Holmenkollen

Unik möjlighet för tjejer 16-20 år:

Nu har svenska längdtjejer i åldern 16-20 år en helt speciell möjlighet att träna och lära av Marit Bjørgen på hennes hemmaplan i Holmenkollen i september.
Marit bjuder nämligen in till utvecklingsläger för tjejer i åldern 16-20 år, där man tar in 30 norskor och 10 från dom övriga nordiska länderna. Lägret hålls i dagarna 2-5 september.

 

Les mer
läger Eksjö (kiopia)

Team Eksjöhus på sitt första läger

– Vi är otrolig glada att få starta denna resa på hemmaplandär vi får träna i fantastiskt fin miljö och samtidig träffa vår huvudpartner, lära känna varandra så vi tillsammans kan utvecklas i detta samarbete, säger sportchef Espen Träldal.

Les mer
20210627, Norge mot Sverige deltagare (kopia)

Dessa tävlar i ”Sverige mot Norge”

Samtliga fyra har tagit hem OS- eller VM-guld. Det är ett starkt lag meritmässigt som Sverige ställer på benen i årets säsong av ”Sverige mot Norge” på TV4. - Jag har sett programmet tidigare. Jag tycker det är ett jättekul sätt för olika idrottare att få mötas och man får också höra varandras historier. Jag gillar att vara med i den här typen av tävlingar. Jag vet inte riktigt vad mina styrkor kommer att vara i programmet, men jag tror att det kanske kan vara tävlingar med statisk armstyrka och så är jag en glädjespridare, säger Stina Nilsson.

 

Les mer
20200104, KROGH, Finn Hågen-AAS, Jens 004 (kopia)

Stafetthjälten tappade självförtroendet

Finn Hågen Krogh, 30 petad från landslaget:

Många kommer säkert ihåg den spännande slutsträckan på VM-stafetten i Lahtis 2017 då norrmannen Finn Hågen Krogh jagades av den ryske björnen Sergey Ustiugov under hela sträckan men lyckades hålla undan och ta guldet.
Nu är stafetthjälten petad från landslaget och 30-åringen berättar att han tappade självförtroendet.

 

Les mer