Mobile Version
Desktop Version
magnus_osth@mac.com
EMIL PERSSON, Lager 157 vann Visma Ski Classics förra vintern och förväntas ställa upp i Värnamorullen med 40.000 till segraren den 4 september. Foto: MAGNUS ÖSTH/Visma Ski Classics

Värnamorullen med store prispengar

Den 5:e Värnamorullen den 4:e september blir något man aldrig sett tidigare i Småland. Rullskidstävlingen är nu en del av Visma Ski Classics Challenger och det förväntas ett högklassigt startfält när elitsegrarna belönas med 40.000 kronor vardera.

– Att Värnamorullen blir en deltävling i Visma Challenger 2021, är en stor händelse och borgar för kvalité och flera toppskidåkare från hela Norden. Värnamo´s tävling är en deltävling och nämnas kan bl.a andra deltävlingar som Kinesiska Vasaloppet och Årefjällsloppet som ingår i samma tävling. Man kan säga att vi är i förstadiet av att bli en riktig topptävling, säger Bosse Ybe som är marknadschef.

Tävlingen avgörs som vanligt i de västra delarna av Alandsrydsterrängen med start och mål starx bortom Räddningstjänsten i Värnamo, på gamla Nästavägen. Rundbanan är exakt 10 km och eliten kommer att köra 4 varv på denna, sen blir det som minst för barnklassen på fm. ett halvt varv. Det kommer bli livesändning på Facebook och publiken som man hoppas

– Ett trevligt inslag är det som eftertävlingen bjuds till samtliga löpare, nämligen en kamratmåltid i klubbarnas hemvist, nämligen Borgen. Här kommer det bjudas i tält utanför på en måltid med pasta, med prisutdelning och underhållning, allt för att åkare, sponsorer och personal får nätverka. Detta finns även på den välkända skidtävlingen Macialonga, så varför skulle inte Värnamorullen ta efter detta trevliga inslag.

Värnamoklubbarna hoppas nu verkligen att de restrektioner som gällde under förra årets året, nu lättar och att man får ta tävlingen med sidoarrangemang. Och publik helt ut, annars skulle det visa sig att Coronan fortfarande har ett grepp finns en plan B även detta år, meddelar tävlingsledningen. Denna dag skall verkligen bli en festdag!

– Fastighetsbolaget NIVIKA, med säte i Värnamo, går in som huvudsponsor i arrangemanget. Dessutom har ett flertal större företag gått in i tävlingen, vilket möjliggör för arrangören att kunna erbjuda prisbord som heter duga, dessutom med prispengar till elitklassen herr + dam. Den totala summan är mycket bra, med 40.000 kronor till segrarna i respektive elitklass herr + dam, berättar Bosse Ybe.

– Dessutom så ser vi tendens att ungdomsklasser och motionsklasser har ökat intresse och detta känner vi av i hela marknaden att det är mer poppis med rullskidor. Helt klart, och mycket glädjande för vi vill se ett brett arrangemang med en bra elit också. Tävlingen är dessutom Vasaloppsseedande inför kommande Vasalopp 2022 i mars. Detta tror vi många Smålänningar och Sydsverige boende, tar chansen att åka, då banan inte är alltför tuff.

 

 

Del |
GREVENs krönika mellomrom

Torneklint, Knotten, äntligen en kvinna...?

Krönika:

Karin Torneklints namn känns onekligen spännande i spekulationerna om vem som ska bli ny längdchef, men också mycket vågat mot bakgrund av hur det gick för en annan friidrottsledare - Ulf Karlsson – som hamnade i en ”kulturkrock” och blev  kortvarig landslagschef i skidförbundet.

 

Les mer
Vasaloppets segrare 1922 Ernst Alm (kopia)

Var är Vasaloppets första segertrofé?

I februari och mars 2022 firar Vasaloppets sitt 100-årsjubileum då man, förutom ordinarie Vasaloppets vintervecka med tolv olika skidlopp, även arrangerar det historiska loppet ”Jubileumsvasan”, som med 139 deltagare ska återskapa 1922 års lopp. Nu efterlyser Vasaloppet ett av de främsta prisen från 1922, en bronsskulptur av en skidåkande Gustav Vasa, vars öde är okänt sedan den fyrfaldige Vasaloppssegraren Arthur Häggblad i Stockholm sålde sin prissamling strax före sin död 1989. Var finns priset?

 

Les mer
20180111, NYENGET, Martin Løwstrøm 010 (kopia)

Ett höghöjdsläger enbart på hotellrummet

Den norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget fick ett något annourlunda höghöjdsläger i Italien än sina landslagskollegor.
Eller vad sägs om två veckor isolerad på hotellrummet hela tiden.

 

Les mer
20210913, SÖMSKAR, Linn 001 (kopia)

Sveriges trupp till VM på rullskidor

På torsdag inleds VM på rullskidor i italienska Val di Fiemme. Svenska skidförbundet har tagit ut nio åkare att representera Sverige under mästerskapet.

 

Les mer
20101018, Ante o W

We & Sports - finalist i Årets Eldsjäl i kategorin Hälsa

Årets Eldsjäl är en hyllning till föreningslivets eldsjälar. Eldsjälar nomineras i kategorierna Inkludering, Hälsa, Ledare och Årets Idrottsförening. I år är We & Sports nominerad i kategorin Hälsa. I mars avgörs vem som blir vinnare.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Makt och prestige i förbunden påverkar det sportsliga


Krönika:

Skidförbunden i Sverige och Norge lever inte längre som de lär. Högsta ledningarna skyddar varandra istället för att vara lösningsorienterade. Makt och prestige tycks betyda mer för topparna än att värna arbetsmiljön och det sportsliga utmaningarna.

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Lyckad operation för Linn Svahn

I onsdags morse opererades Linn Svahn för sin axelskada som hon ådrog sig på världscuptävlingen i Ulricehamn i vintras. Operationen gick bra och nu påbörjar Sveriges sprintstjärna kampen tillbaka.

 

Les mer
JEMTEBORN, Patrik 026 (kopia)

Patrik får toppjobb i Trondheims-VM 2025

Patrik Jemteborn blir arrangemangschef för skid-VM i Trondheim 2025.
Hans namn var kanske det mest överraskande när Trondheim idag presenterade ledningsgruppen för det kommande skid-VM’et i Norge.
Men Patrik har lång erfarenhet som ledare för VM- och världscuporganisationen i skidskytte i Östersund.

 

Les mer
jens_oskar_teamengcon (kopia)

Jens och Oskar till Team Engcon

Landslagsåkarna Jens Burman och Oskar Svensson kommer att förstärka Teanm Engcon kommande vinter när dom hr möjligheten att åka långlopp.
Därmed förstärker Jerry Ahrlin sitt team ytterligare efter den lyckade värvningen av norrmannen Torgeir Sulen Hovland och flera andra.
Men för Jens och Oskar är det givetvis OS som är det stora målet den kommande vintern.

 

Les mer
20200208, SVAHN, Linn 017 (kopia)

Linn Svahn tvingas till operation

Rehabiliteringen har inte gett det resultat som önskat och det står nu klart att Linn Svahn tvingas till operation för att komma till rätta med axelproblematiken.

 

Les mer
20210905, NOVAK Max 001 (kopia)

Ännu en seger till Max Novak

Precis som Emma Ribom på damsidan så flyter Max Novak på en segervåg på rullskidorna nu i sommar. Han vann helgens första upplaga av OnePartnerGroup-loppet i Östersund efter att ha spurtbesegrat Oskar Kardin.
Lina Korsgren vann damklassen och såg till att Team Ramudden tog båda klasserna.

 

Les mer
20210905, Ribom vann i Frankrike (kopia)

Emma Ribom vann också i Frankrike

Emma Ribom vann tre gånger under Trollhättan Action Week förra veckan, och i helgen visade hon att det inte var någon tillfällighet.
Piteå-åkaren från Kalix segrade också i Martin Fourcade Nordic Festival i Annecy i Frankrike.

 

Les mer
20210102, SVAHN Linn (kopia)

Längdlandslaget till höjden igen

Satsningen mot OS i Peking fortsätter när längdlandslaget nu åker på sitt andra läger på hög höjd. Denna gång Font Romeu i Frankrike, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.

 

Les mer
20210904, Värnamorullen (kopia2)

Norsk spurtseger i Värnamorullen

Hanna Falk bäst bland damerna:

Norrmannen Torgeir Sulen Hovland från svenska Team Engcon spurtade hem segern i elitklassen i lördagens Värnamorullen över 40 km. Han tog dessutom det inlagda bergspriset och fick 40.000 kronor för segern.
I damklassen vann Hanna Falk enkelt i avslutningen mot lagkompisen Britta Johansson Norgren och Laila Kveli.

 

Les mer
X

Dessa 398 klarade Vasaloppstrippeln

Vasaloppsåret 2021 lider mot sitt slut och det blev ännu ett år med anpassade arrangemang på grund av pandemin. Detta till trots har 398 deltagare lyckats med prestationen att slutföra en Vasaloppstrippel när de i tre olika lopp åkt skidor, sprungit och cyklat – i den fysiska eller i den virtuella Vasaloppsarenan. Här presenterar vi namnen, län för län.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Iversens omoderna kvinnosyn

Krönika:

Norges landslagstränare Ole Morten Iversen säger i en NRK-intervju att den bästa jämtställdheten för skidsportens utveckling är att kvinnorna inte tävlar på lika långa distanser som män i VM, OL och världscup. Hjälp!

Les mer
05.12.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Johannes Thingnes Boe (NOR) -  IBU World Cup Biathlon, pursuit men, Kontiolahti (FIN). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or dis

Lægreid triggar Johannes Thingnes Bø

Skidskytte-kungen Johannes Thingnes Bø fick något att tänka på vid senaste VM’et i Pokljuka i Slovenien. För 28-åringen tvingades stå i skuggan av den tills då betydligt mindre kända landsmannen Sturla Holm Lægreid, 24.
Nu medger Johannes att situationen triggar honom inför den kommande OS-vintern.

 

Les mer
20210828, RIBOM vinner (kopia2)

Emma Ribom vann allt i Trollhättan

Emma Ribom gav inte bort något alls under Trollhättan Action Week. Efter seger både över 15 km och i sprint fortsatte hon med att också vinna Alliansloppet över 48 km, dessutom tog hon båda spurtpriserna.
Men hon pressades hårt på upploppet av Hanna Falk, som verkligen har tagit steget från sprinter till långlöpare på kort tid.

 

Les mer
20210828, NOVAK Max 001 (kopia)

Max Novak imponerade åter igen

Team Ramudden-åkaren vann också Alliansloppet:

Max Novak, Team Ramudden är lite av sommarens man på rullskidor. Under lördagen imponerade han igen och med en mycket stark avslutning vann han Alliansloppet över 48 km i mycket stark konkurrens i Trollhättan.
Tidigare har han också utklassat den norska eliten i ett långlopp i Toppidrettsveka.

 

Les mer
20210827, Ribom sprintseger (kopia)

Emma Ribom med en dubbel i Trollhättan

Ingen tvekan om att Emma Ribom är i form. Piteå-åkaren tog under fredagen sin andra seger på två dagar då hon vann sprinten under Trollhättan Action Week efter torsdagens klara seger över 15 km klassisk åkning.
Och det var inga dåliga åkare hon hade bakom sig i sprinten.

 

Les mer