Mobile Version
Desktop Version
17-ÅRIGA Ida Andersson gav anorexian ett ansikte då hon berättade om sina problem på We & Sports presskonferens i Östersund. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
17-ÅRIGA Ida Andersson gav anorexian ett ansikte då hon berättade om sina problem på We & Sports presskonferens i Östersund. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Hon är orsaken till att We & Sports uppstod:

Tuffa Ida, 17 ger anorexia ett ansikte

17-åriga Ida Andersson är en tuff skidtjej. Östersundstjejen har blivit frisk efter flera år med anorexia och under torsdagen berättade hon för en fullsatt sal på E-hälsocentrum i hemstaden om sin resa då pappa Ante Andersson med flera presenterade We & Sports som skall jobba för att hjälpa idrottare som har problem med ätstörningar, anorexi och liknande problem.
– Men nu är jag frisk och jag satsar vidare mot mina mål, sade Ida till församlingen.

 

IDA ANDERSSON har redan börjat tävla igen efter sjukdom. Hon har gjort flera bra lopp i juniorklassen. Foto: ROLF ZETTERBERG
IDA ANDERSSON är tillbaka i tävlingsspåret igen efter sin anorexia. Foto: ROLF ZETTERBERG

Ida var orsaken til We & Sports
Men det var först under torsdagen som man fick höra bakgrunden till det hela:
17-åriga Ida Andersson, skidtalangen från Stuguns SK som är orsaken till det hela.
Ida drabbades svårt av anorexia och flyttade till en klinik i Stockholm för att få hjälp. Pappa Ante sade upp sitt jobb och flyttade med.
– Innan hade vi inte alls så bra kontakt som vi borde haft, säger Ante, som dock genom året i Stockholm fick en mycket tät kontakt med sin dotter, som är tvillingsyster med Elin - också hon aktiv skidåkare i Stuguns SK.
– Nu är Ida min stora idol, säger Ante och dottern säger det samma om sin pappa.
– Nu är jag frisk, säger Ida och vill visa alla som har problem att det går att bli av med sin anorexia.

Har börjat tävla igen
Hon har nu gått ett år på skidgym i Östersund, något som inte alls var självklart. Ante berättar att det var stora diskussioner innan man kom till det beslutet. En sjukdom som det här påverkar hela familjen.
– Men nu har Ida börjat tävla igen och det är det här hon vill. Därför beslutade vi att hon får satsa vidare.
I vinter har hon tävlat och var faktisk så bra placerat som 15:e på 10 km klassisk masstart vid JSM i Jönköping.
Men resultaten är inte det viktigaste för Ida, som inte var i närheten av att kunna träna eller tävla när sjukdomen härjade som värst.

 

GENOM SJUKDOMEN hittade Ida och pappa Ante Andersson åter tillbaka till varandra och det var bakgrunden för arbetet med We & Sports som nu officiellt har börjat sitt arbete. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
GENOM SJUKDOMEN hittade Ida och pappa Ante Andersson åter tillbaka till varandra och det var bakgrunden för projektet We & Sports som nu officiellt har börjat sitt arbete. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Omfattande hjälpprogram
We & Sports lanserade under torsdagen sitt program för att hjälpa idrottare med problem av den typen som Ida hade. Man har uppsökt idrottare, tränare och familjer – främst i Jämtland, men på sikt har man större planer.
Bland publiken fanns tränare från landslagsnivå och neråt samt flera partners som tycker det här är viktigt att satsa på.
Psykisk ohälsa inom idrotten har länge varit ett tabubelagt område, men We & Sports lyfter frågan upp på dagordningen och kommer att vara en plattform som man kan vända sig till för att få hjälp. Dessutom består mycket av arbetet av förebyggande information.

Hemsidan är klar
En ny hemsida har man också klar och den premiärvisades på torsdagens presskonferens. Her kan man få tips i ämnet och man kan få kontaktinformation om det är behov för att kontakta We & Sports.
Sajten består mycket av sitater från idrottens värld och det är helt klart att det här behovet är större än många kan tänka sig.
Men utan ansikten som Ida Andersson är det svårare att komma ut med budskapet. Hon gjorde en imponerande insats och visade styrka som vågade berätta som sina problem och sin resa från svårt sjuk till frisk idrottare.

Du hittar We & Sports hemsidan här.

 

 

Del |
20191024, ATMOSPHERE FALUN 003 (kopia)

Falun ensam VM-sökare 2027

Enligt det internationella skidförbundet FIS är Falun den enda sökare till VM i nordiska grenar 2027. Det är fyra som vill arrangera alpina VM, men nordiska VM kommer med stor sannolikhet att hamna i Sverige när ingen utmanar Falun.

 

Les mer
20171202, AUDIENCE ÖSTERSUND 002 (kopia)

Extra världscuphelg i skidskytte i Östersund

En mindre ändring i världscupprogrammet för nästa säsong gör att Östersund får en extra helg med skidskytte.
IBU gav nämligen finska Kontiolahti den helg som Minsk i Belarus skulle haft 3-6 mars 2022 och därmed tar Östersund över också öppningshelgen som skulle ha arrangerats i Finland.

 

Les mer
20210206, DYVIK, Anna 001 (kopia)

SM-segraren vill till OS – utan landslaget

Hon vann SM i Borås.
Hon vann Volkswagen Cup totalt.
Hon har två guld från U23-VM tidigare.
Hon var 7:a i världscupen i Falun.
Men till VM i Oberstdorf kom hon inte.
Nu vill Anna Dyvik, 26 till OS i Beijing. Men hon vill dit utan landslagets hjälp!

 

Les mer
20180304, NYGAARD Andreas VL002 (kopia)

Nygaard åkte i 103,6 km/t på längdskidor

Fd vasaloppssegraren Andreas Nygaard är inte bara bra på att spurta. Han klockade in på en ny rekordtid på en 1 km lång utförsbacke i Tromsø – högsta hastigheten i backen var enligt Strava 103,6 km/t – på längdskidor!

 

Les mer
08.01.2021, Oberhof, Germany (GER):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribution is pro

Skidskyttet slår nya TV-rekord i Sverige

Under säsongen som gått är det inte bara de svenska skidskyttarna som har slagit rekord, utan även publiken hemma i TV-sofforna. Fler än någonsin har följt världscupen genom SVT under vintern, med snitt över en miljon tittare under varje tävling.

 

Les mer
Emma anno 1922 (kopia)

Vasaloppet återskapar det första loppet

Har du det som skall till för att åka som i 1922?

Träskidor med tårem, vadmalsbyxor, tjärvalla och packad snö på skogsvägar och stigar. Nästa år firar Vasaloppet 100 år och vad passar då bättre än att åka skidor som om det vore 1922? Lördag 12 februari 2022 arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp – ”Jubileumsvasan” – med målsättning att försöka efterlikna det första loppet så långt som möjligt. Ansökan till århundradets utmaning öppnar onsdag 12 maj och en jury väljer sedan ut 139 skidåkare som får chansen att delta i Jubileumsvasan.

Les mer
20210510, Lager 157 lagbild (kopia)

Stora ändringar hos Lager 157 Ski Team

Lager 157 Ski Team redo gör för sin åttonde säsong.
I dag presenterade Lager 157 Ski Team sitt lag inför säsongen 2021/2022, och det blir en hel del förändring mot det lag som tog hem den gula västen på herrsidan i våras.

 

Les mer
20210210, KVARNBRINK, Gustav 003 (kopia)

Team Svenska Spel og juniorlandslagen klara

18 längdåkare är uttagna till Team Svenska Spel inför den kommande säsongen. Dessutom är åtta åkare uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget.
– Årets Team Svenska Spel består av ett starkt gäng med en härlig blandning av yngre och mer erfarna åkare på väg framåt i sina karriärer, säger Ida Ingemarsdotter, samordnare och landslagstränare för Team Svenska Spel.

 

Les mer
20210209, ERIKSSON, Mia 004 (kopia)

Mia Eriksson avslutar sin skidkarriär

Mia Eriksson har meddelat Piteå Elit att hon inte kommer fortsätta sin längdskidssatsning nästa säsong. Mia har tävlat för klubben i 10 år och är med det den åkare som varit längst i Piteå Elit av nuvarande åkare.

Les mer
KEKs-kronika

SK Bore inte ensamma – klubbarna sliter

Krönika:

SK Bore kastar in handduken och lägger ner elitverksamheten.
Flera landslagsåkare och andra toppåkare står plötsligt utan klubb.
Men värmlandsklubben är inte ensamma. Klubbarna – som är ryggraden i den svenska tävlingsverksamheten – sliter tungt för att få verksamheten att gå runt. I slutändan är det dom elitaktiva som drabbas och för alla utom dom som är i A-landslaget är det ekonomiskt tungt.

 

Les mer
2015 TIV, Therese på toppen (kopia)

Therese Johaug 8 sekunder från OS-gränsen

Therese Johaug lyckades inte greja OS-kvalgränsen på 31,25 minuter på 10.000 meter under lördagen. Men skidstjärnan satte nytt personligt rekord och kom i mål på 31.32,88 på anrika Bislett stadion i Oslo.
32-åringen sade efteråt att hon aldrig haft några planer om att starta under OS i Tokyo i sommar.

 

Les mer
20210507, HOELGAARD Stian nytt lag (kopia)

Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard till svenskt team

Norske Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard har valt Team Curira för den fortsatta satsningen på långloppscupen Visma Ski Classics. Hoelgaard har lång erfarenhet från Ski Classics på högsta nivå och har bland annat varit på pallen i Vasaloppet fem gånger och har från 2016 till idag samlat hela tolv pallplatser i de största långloppen. I årets säsongsavslutning slutade han på andra plats.

Les mer
20210210, ANTON vinner SM-sprint (kopia)

SK Bore tvingas lägga ner elitsatsningen

Efter en rekordsäsong med VM-uppdrag, världscuprepresentation och nu senast uttagningar till landslaget lämnar elitåkarna SK Bore.

 

Les mer
14.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Therese Johaug (NOR) - FIS world cup cross-country, 10km women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johaug mot kvalgränsen till OS på 10.000 m

Therese Johaug nöjer sig inte med att satsa mot vinter-OS i Beijing. På lördag försöker hon att greja OS-kvalgränsen på 10.000 meter löpning på Bislett stadion i Oslo.
Hon har tidigare sprungit på 31,40 minuter utan speciell banträning och kvalgränsen till OS är 31,25.

 

Les mer
12.02.2021, Pokljuka, Slovenia (SLO):Martin Ponsiluoma (SWE) - IBU World Championships Biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.biathlonworld.com © Thibaut/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or dist

Tre skidskyttar klara för OS i Peking

Tre skidskyttar tas ut till OS i Peking. Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma är klara för vinterspelen i Kina i februari 2022. Fler skidskyttar kommer att tas ut i höst för att skapa slagkraftiga lag i herrstafett, damstafett och mixstafett.

 

Les mer
20210131, SVAHN Linn 001 (kopia)

Första svenskarna uttagna till Peking

Med nio månader kvar till invigningen av OS i Peking presenterar SOK den första uttagningen till vinterspelen. Längdåkarna Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson tas ut tillsammans med fyra stafettlag.

Les mer
20210211, BYSTRÖM Anders (kopia)

Här är landslagen för 2021-2022

Under måndagen presenterade Svenska Skidförbundet nästa säsongs A-landslag och Team BAUHAUS. Totalt har 22 åkare tagits ut i de två olika lagen som nu har siktet inställt på OS i Peking.

Les mer
20180111, HAGA, Ragnhild interview 001 (kopia)

OS-mästaren vräkt från Norges landslag

Ragnhild Haga vann två sensationella OS-guld i Pyeongchang 2018.
Nu har hon vräkts från det norska landslaget och är givetvis mycket besviken. Hon blev också 7:a på 10 km under vinterns VM i Oberstdorf efter stora problem tidigare som vi skrivit om.
Haga slet med en blodpropp i benet och förlorade flera veckor med träning innan säsongen.

 

Les mer
20180316, THORN Viktor 001 (kopia)

Varför alla dessa ryggskador?

Sverige med problem som andra länder inte upplever:

Ett flertal landslagsåkare i Sverige sliter med ryggproblem. Ett problem som andra länder i toppen inom längdåkningen inte upplever.
Bare i vinter har Hanna Falk och Viktor Thorn försvunnit från landslagscenen.
Men varför är det så här? Har någon ställt frågan om vad landslaget egentligen håller på med? Tränar man fel eller är det bara en tillfällighet? Och vad händer med dom åkare som fått problemen?

 

Les mer
Petra o Martin (kopia)

30.000 kr till Petra och Martin

Kungens stipendium för unga ledare på snö:

Elin Jonsson, Martin Persson och Petra Åkerblom tilldelas 30 000 kronor vardera ur "H.M. Konung Carl XVI Gustafs 70-årsfond för unga ledare på snö". Fonden premierar unga ledare som enligt Svenska Skidförbundet har potential att ta steget upp till elit-/landslagstränare. 

Les mer