Mobile Version
Desktop Version
17-ÅRIGA Ida Andersson gav anorexian ett ansikte då hon berättade om sina problem på We & Sports presskonferens i Östersund. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
17-ÅRIGA Ida Andersson gav anorexian ett ansikte då hon berättade om sina problem på We & Sports presskonferens i Östersund. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Hon är orsaken till att We & Sports uppstod:

Tuffa Ida, 17 ger anorexia ett ansikte

17-åriga Ida Andersson är en tuff skidtjej. Östersundstjejen har blivit frisk efter flera år med anorexia och under torsdagen berättade hon för en fullsatt sal på E-hälsocentrum i hemstaden om sin resa då pappa Ante Andersson med flera presenterade We & Sports som skall jobba för att hjälpa idrottare som har problem med ätstörningar, anorexi och liknande problem.
– Men nu är jag frisk och jag satsar vidare mot mina mål, sade Ida till församlingen.

 

IDA ANDERSSON har redan börjat tävla igen efter sjukdom. Hon har gjort flera bra lopp i juniorklassen. Foto: ROLF ZETTERBERG
IDA ANDERSSON är tillbaka i tävlingsspåret igen efter sin anorexia. Foto: ROLF ZETTERBERG

Ida var orsaken til We & Sports
Men det var först under torsdagen som man fick höra bakgrunden till det hela:
17-åriga Ida Andersson, skidtalangen från Stuguns SK som är orsaken till det hela.
Ida drabbades svårt av anorexia och flyttade till en klinik i Stockholm för att få hjälp. Pappa Ante sade upp sitt jobb och flyttade med.
– Innan hade vi inte alls så bra kontakt som vi borde haft, säger Ante, som dock genom året i Stockholm fick en mycket tät kontakt med sin dotter, som är tvillingsyster med Elin - också hon aktiv skidåkare i Stuguns SK.
– Nu är Ida min stora idol, säger Ante och dottern säger det samma om sin pappa.
– Nu är jag frisk, säger Ida och vill visa alla som har problem att det går att bli av med sin anorexia.

Har börjat tävla igen
Hon har nu gått ett år på skidgym i Östersund, något som inte alls var självklart. Ante berättar att det var stora diskussioner innan man kom till det beslutet. En sjukdom som det här påverkar hela familjen.
– Men nu har Ida börjat tävla igen och det är det här hon vill. Därför beslutade vi att hon får satsa vidare.
I vinter har hon tävlat och var faktisk så bra placerat som 15:e på 10 km klassisk masstart vid JSM i Jönköping.
Men resultaten är inte det viktigaste för Ida, som inte var i närheten av att kunna träna eller tävla när sjukdomen härjade som värst.

 

GENOM SJUKDOMEN hittade Ida och pappa Ante Andersson åter tillbaka till varandra och det var bakgrunden för arbetet med We & Sports som nu officiellt har börjat sitt arbete. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
GENOM SJUKDOMEN hittade Ida och pappa Ante Andersson åter tillbaka till varandra och det var bakgrunden för projektet We & Sports som nu officiellt har börjat sitt arbete. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Omfattande hjälpprogram
We & Sports lanserade under torsdagen sitt program för att hjälpa idrottare med problem av den typen som Ida hade. Man har uppsökt idrottare, tränare och familjer – främst i Jämtland, men på sikt har man större planer.
Bland publiken fanns tränare från landslagsnivå och neråt samt flera partners som tycker det här är viktigt att satsa på.
Psykisk ohälsa inom idrotten har länge varit ett tabubelagt område, men We & Sports lyfter frågan upp på dagordningen och kommer att vara en plattform som man kan vända sig till för att få hjälp. Dessutom består mycket av arbetet av förebyggande information.

Hemsidan är klar
En ny hemsida har man också klar och den premiärvisades på torsdagens presskonferens. Her kan man få tips i ämnet och man kan få kontaktinformation om det är behov för att kontakta We & Sports.
Sajten består mycket av sitater från idrottens värld och det är helt klart att det här behovet är större än många kan tänka sig.
Men utan ansikten som Ida Andersson är det svårare att komma ut med budskapet. Hon gjorde en imponerande insats och visade styrka som vågade berätta som sina problem och sin resa från svårt sjuk till frisk idrottare.

Du hittar We & Sports hemsidan här.

 

 

Del |
null

Måns Skoglund klar för Åsarna IK

Måns Skoglund är ett starkt nyförvärv i Åsarna IK inför den kommande säsongen. 21-åringen från Täby deltog i vintras på U23-VM i Kanada och han har tidigare åkt JVM för Sverige.
Nu blir Måns klubbkompis med bland annat William Poromaa, Jens Burman och Edvin Anger.

Les mer
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer