Mobile Version
Desktop Version
SM-Sprint
DUBBELT MORA i D22, fr v: Sara Andersson 2:a, Ava Sköld 1:a och Bente Skåle, Tullus 3:a. Foto: PER DANIELSSON/SSSF
SM-Sprint
DUBBELT DALARNA i H22. Fr v: Erik Larsson, Mora 2:a, Alfred Eriksson, Dala-Järna 1:a och Fabian Hermansson, Finnskoga 3:a. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

Tuffa fighter i JSM i skidskytte-sprint

Det var inte bara seniorerna som körde SM i sprint i Sollefteå under fredagen. Också juniorerna körde sprint och det blev många tuffa fighter.
Som i D22-klassen där Moras klubbkompisar Alva Sköld och Sara Andersson hade en hård duell. Det samma mellan dalaåkarna Erik Larsson, Mora och Alfred Eriksson, Dala-Järna i H22.

Damer 20/22
Damernas äldsta juniorklass blev en tuff duell mellan två klubbkompisar från Mora. Alva Sköld inledde med en nolla i liggande, medan Sara Andersson fick en straffrunda och var 13 sekunder bakom ut på mellanrundan. Där drygade Alva ut avståndet med ytterligare åtta sekunder - och lämnade sedan vallen 17 sekunder före Sara efter två bom vardera i det stående skyttet. På slutvarvet lyckades Alva hålla undan och ta hem SM-guldet med 11 sekunders marginal i mål, trots att Sara gjorde vad hon kunde och plockade in sex sekunder med en stark finish. Bente Skåle från Tullus blev trea i mål, 50 sekunder från segern efter ett missat skott. Hon hade i sin tur långt ner till Häverödals Erika Österman som hamnade på fjärde plats, 2,32 bakom Alva efter två bom sammanlagt.

Herrar 20/22
Erik Larsson från Mora hade 12 sekunder tillgodo mot närmaste åkare inför det liggande skyttet. Där lyckades han nolla och lämnade vallen 26 sekunder före Dala-Järnas Alfred Eriksson som sköt en bom. På mellanrundan minskade Alfred avståndet med 10 sekunder och fortsatte sedan med fem fullträffar i stående, medan Erik tvingades åka tre varv i straffrundan. Det gjorde att Alfred hade en dryg minut tillgodo ut på slutvarvet och var 1,12 före i mål som guldmedaljör. Trots de tre bommarna klarade Erik andraplatsen utan problem, en knapp halvminut före Fabian Hermansson från Finnskoga som imponerade med fullt skytte och belönades med en bronspeng. SK Bores Eric Westberg var bara en dryg sekund från medalj som fyra i mål, 1,19 från segern efter två missade skott.

Damer 18/19
Trots en inledande bom tog Teodora Westerlund från I 21 ledningen med 17 sekunder före Tullus Greta Seldahl som sköt fullt - och med Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund ytterligare två sekunder bakom efter ett missat skott. Inför det stående skyttet hade avståndet växt med sju sekunder, men när Teodora åkte på en bom medan Astrid lyckades nolla skiljde det bara en sekund mellan åkarna. På slutvarvet var Teodora ändå den starkaste och var 11 sekunder före i mål. Det blev även en spännande duell om bronset mellan Ornäs Elsa Brandt och Ida Eriksson från Mora. Elsa hade bara en sekund tillgodo ut på slutvarvet, men lyckades hålla undan in i mål - en knapp minut från segern men tre sekunder före Ida på fjärde plats.

Herrar 18/19
Moras Jacob Larsson tog täten med 19 sekunder trots en bom i det liggande skyttet - och hade mer än 40 sekunder tillgodo mot nollskytten Karl Grönland från Lima på väg in till stående. Där missade Jacob ytterligare ett skott, men lämnade ändå vallen en knapp minut före närmaste konkurrent och drygade dessutom ut segermarginalen till 1,15 i mål. Silvermedaljen gick lite överraskande till Sundsvalls Viggo Östlund som klarade sig med en bom i det stående skyttet. I mål var han tre sekunder före Karl som tog hem bronset till Lima, trots två avslutade bom - 1,18 bakom segrande Jacob. Henning Lindh Ten Berg från Tullus hade totalt tre missade skott och var sju sekunder från den tredje pallplatsen som fyra i mål.

Damer 16/17
Redan på vägen till liggande hade Tullus Elsa Tänglander ett försprång på 36 sekunder. Hon inledde dessutom med fem fullträffar och fortsatte lika snabbt på mellanrundan. När det var dags för det stående skyttet hade Elsa drygat ut ledningen till 1,27 och kunde kosta på sig en straffrunda. Hon gick ändå ut på slutvarvet 1,10 före närmaste åkare och vann till sist SM-guldet med en marginal på 1,32. Wilma Helmersson från Sveg blev klar tvåa i mål efter två fina nollor, medan Mälarös Wilda Lundqvist plockade in 19 sekunder mot Ellen Rydhult från Ramundberget på slutvarvet och fixade bronset med åtta tiondelar tillgodo. Hon var 1,58 från segern efter fullt skytte, precis som Ellen som fick nöja sig med fjärde plats.

Herrar 16/17
Det blev norsk seger i herrarnas yngsta juniorklass. Philip Lindkvist-Flötten tog täten med drygt 50 sekunder efter en nolla i det liggande skyttet och hade en minut tillgodo mot närmaste åkare på väg in till stående. Där åkte han på tre bom, men lämnade ändå vallen i fortsatt ledning med åtta sekunder och lyckades hålla undan efter en rafflande avslutning. Oskar Jansson från Häverödal plockade in sju sekunder mot norrmannen på slutvarvet, men var till sist en sekund för sent ute i mål. Med det tog han i alla fall hem SM-guldet, två sekunder före Ornäs Anton Modigs som också avslutade starkt i spåret. Båda hade två missade skott, precis som Thijn Omblets från Mora på bronsplatsen - 41 sekunder från segern.

 

Del |
null

Måns Skoglund klar för Åsarna IK

Måns Skoglund är ett starkt nyförvärv i Åsarna IK inför den kommande säsongen. 21-åringen från Täby deltog i vintras på U23-VM i Kanada och han har tidigare åkt JVM för Sverige.
Nu blir Måns klubbkompis med bland annat William Poromaa, Jens Burman och Edvin Anger.

Les mer
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer