Mobile Version
Desktop Version
Rolf Zetterberg
UTE UR LANDSLAGET. Ingvild Flugstad Østberg förlorar sin plats och tillsammans med Therese Johaug och Maiken Caspersen Falla är det en mycket märkbar förlust i det norska landslaget. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Klæbo fortsätter i landslaget efter osäkerhet:

Tre tunga namn borta i norska damlandslaget

Johannes Høsflot Klæbo fortsätter i det norska sprintlandslaget också nästa säsong. Annars blev det få överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper för nästa säsong i Oslo under måndagen.
Men på damsidan ställs det flera frågetecken. Tre riktigt tunga namn är borta.

 

Främst är det givetvis guldgrossisten Therese Johaug som lägger av. Förutom Johaugs alla framgångar så hade dom norska damerna bara tre pallplatser i världscupen i vintras.
Dessutom lägger som bekant också Maiken Caspersen Falla av. Sprintstjärnan tog en världscupseger i Drammen och har varit nästan som en garanti för mästerskapsmedaljer under en tioårsperiod.
Den tredje som försvinner är Ingvild Flugstad Østberg som inte har kommit tillbaka efter sina hälsoproblem. Hon har inte fått godkänt sin hälsoattest av förbundet och i vinter har hon inte tävlat. Hon förlorar nu också sin landslagsplats som hon hade i vintras och frågan är om hon överhuvudtaget kommer tillbaka.

På herrsidan har det ställts frågan om Johannes Høsflot Klæbo skulle göra som Petter Northug jr i sin tid gjorde då han gick ur landslaget och satsade på egen hand. Klæbo har inte varit nöjd med landslagsavtalet och han har ett privat avtal med Uno-X som sägs vara värt kring 5 miljoner i året.
Men i söndags skrev han under avtalet som alla landslagsåkare måste ha. Tidigare har stjärnan uttalat att det är viktigt för honom att ha stödet från sprinttränaren Arild Monsen som är med vidare.

Det är inte damtränarna Ole Morten Iversen och Ola Vigen Hattestad som båda slutar nu. Någon ny tränare presenterades inte i Colosseum Kino under måndagen, men skidförbundet jobbar med detta. Flera aktuella namn har nämnts i diskussionerna.

Bland herrarna är Didrik Tønseth tillbaka efter ett år utanför laget, där han dock levererade flera bra lopp. Och i sprintlaget tillkommer Even Northug, som blir den tredje av bröderna från Mosvik att ta en plats i landslaget. Ingen åkare försvinner på herrsidan.

Tre nya damer fick chansen. OS-mästarinnan från 2018, Ragnhild Haga är tillbaka liksom Tønseth. Dessutom är Marte Skaanes och Julie Myhre i A-laget. Damerna har bara ett lag och inte ett eget sprintlag som många har frågat efter.

I U-lagen finns inte Emma Kirkeberg Mørk, 19-åringen från Drammen som var med och vann JVM-guldet i stafett på hemmaplan. Hon har uttryckt stor besvikelse i media och hade räknat med att få en plats.

Dessa ingår i Norges längdlandslag för säsongen 2022/2023:

HERRAR DISTANS
Emil Iversen
Hans Christer Holund
Harald Østberg Amundsen
Martin Løwstrøm Nyenget
Sjur Røthe
Didrik Tønseth

HERRAR SPRINT
Johannes Høsflot Klæbo
Erik Valnes
Håvard Solås Taugbøl
Pål Golberg
Sindre Bjørnestad Skar
Even Northug

DAMER
Ane Appelkvist Stenseth
Mathilde Skjærdalen Myhrvold
Anna Svendsen
Anne Kjersti Kalvå
Heidi Weng
Helene Fossesholm
Tiril Udnes Weng
Lotta Udnes Weng
Julie Myhre
Marte Skaanes
Ragnhild Haga

U-LAG HERRAR
Håvard Moseby
Andreas Fjorden Ree
Jon Rolf Skamo Hope
Iver Tildheim Andersen
Lars Agnar Hjelmeset
Martin Kirkeberg Mørk

U-LAG DAMER
Hedda Østberg Amundsen
Margrethe Bergane
Karoline Simpson-Larsen
Kristin Austgulen Fosnæs
Synne Arnesen

Del |
20211205, KALVÅ Anne Kjersti 001 kopiera

Ny norsk damtränare klar

Norge har anställd ny landslagstränare för sina längddamer. Det blir 40-årige Sjur Ole Svarstad. Han gör comeback efter att ha varit med i dom gyllna åren när Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen var på topp.

 

Les mer
20220311, WC TROPHY 001 kopiera

Äntligen är världscupprogrammet här

Det har dröjt länge, men nu verkar FIS ha enats om världscupprogrammet för den kommande säsongen. Svenska Skidspelen i Falun 17-19 mars är enda gången världscupen i längd gästar Sverige och finalen går i Lahtis veckan efter.

 

Les mer
START LADIES 002 Falun17 (kopia)

Damer och herrar skall åka lika distanser

FIS längdkommitté går för ändringarna:

FIS längdkommitté sade ja till förslaget om lika distanser för damer och herrar. Det är ett historiskt beslut även om det måste godkännas av FIS Council, något som dock normalt bara är en formalitet.
Därmed fick den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang sin vilja i ett av sina förslag till kommittén.

 

Les mer
20191208, INGESSON, Lisa 001 (kopia)

Lisa Ingesson tas upp i Piteå Elit

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit den lovande lokala åkaren Lisa Ingesson kontrakt med klubben. Lisa kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där hon haft en lovande juniorkarriär med flertalet framskjutna placeringar på junior-VM och junior-SM. Lisa blev i dagarna även uttagen till Skidlandslagets Team Bauhaus.

Les mer
20220518, HOFER Lukas med SWE kopiera

Italienska stjärnan tränar med Sverige

Det svenska skidskytteförbundet och det italienska skidskytteförbundet kommer att samarbeta kring den världscupmeriterade skidskytten Lukas Hofer kommande sommar. Lukas stod så sent som förra säsongen överst på pallen vid världscupen i Östersund och kommer vara med på flera träningsläger och bidra med sparring till laget.

 

Les mer
20220326, SM sprint 3 bästa kopiera

24 aktiva i A-landslaget och Team BAUHAUS

Svenska Skidförbundet längd presenterar tillsammans med Svenska Spel landslaget inför kommande säsong. Totalt 24 aktiva är uttagna till A-landslaget och Team BAUHAUS med siktet inställt mot VM i Slovenien.

 

Les mer
20220205, SKOGLUND, Måns 003 kopiera

Nio talanger i Team Svenska Spel

Svenska Skidförbundet presenterar tillsammans med Svenska Spel nio talangfulla längdåkare som är uttagna till Team Svenska Spel inför säsong 2022/2023.

 

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Linn Svahn ut ur landslaget

Satsar mot VM på egen hand:

Senaste året har handlat om ihärdig rehabilitering. Nu väljer Linn att satsa vidare mot VM utanför längdlandslaget.

 

Les mer
KEKs-kronika

Nya FIS-presidenten trampar rakt i salladen

Krönika:

Den nya, svenska FIS-presidenten Johan Eliasch har redan orsakat höga vågor inom det internationella skidförbundet.
Det gäller i första hand kring TV-rättigheterna. Flera, bland annat den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang efterlyser öppenhet och samarbete i den nya FIS-organisationen.
Klimatet har helt klart hårdnat och världscupprogrammet för kommande säsong är ännu inte 100 procent klart.

 

Les mer
05.02.2022, Beijing, China (CHN):Emilien Jacquelin (FRA), Quentin Fillon Maillet (FRA), Anais Chevalier-Bouchet (FRA), Julia Simon (FRA), (l-r) - XXIV. Olympic Winter Games Beijing 2022, Biathlon, mixed relay, Beijing (CHN). www.biathlonworld.com © Ma

Här är Frankrikes landslag för 2022/23

Frankrike har tagit ut sina landslagsgrupper både i skidskytte och längdåkning inför den kommande säsongen.
Landet går sakta genom en generationsväxel men dom flesta stjärnorna från den gångna säsongen är kvar.

 

Les mer
20181216, JACOBSSON, Hugo 001 (kopia)

Sprintåkaren Hugo Jacobsson lägger av

Hugo Jacobsson har beslutat för att lägga av. 25-åringen från Falun-Borlänge SK har under flera år varit ut och in i det svenska världscuplaget och han har många starka placeringar både nationellt och några också internationellt.
– Det känns konstigt, men jag är också nyfiken på livet som väntar nu, säger Hugo i en intervju med den egna klubben.

 

Les mer
LAMPIC, Anamarija 010 kopiera

Anamarija Lampic gör ”en Stina Nilsson”

Längdstjärnan byter till skidskytte:

Längdstjärnan Anamarija Lampic, 26 gör ”en Stina Nilsson”, det vill säga att byta från längd till skidskytte.
Det meddelar Radio Slovenia och Lampic förväntas meddela beslutet på en presskonferens på måndag.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vill se Frida och Ebba i femmilsdueller

Krönika:

En rafflande femmilsduell mellan Frida Karlsson, Kerttu Niskanen, Jessie Diggins, Ebba Andersson och Heidi Weng är väl lika god underhållning som om Simen Hegstad Krüger, Iivo Niskanen och William Poromaa gör upp om segern på samma distans...

 

Les mer
20190817, Allians men sprint (kopia)

Dags för Smart Energy Cup sommar

Tre tävlingsorter, här är reglerna:

Nu är det snart klart för den första Smart Energy Cup på sommartid. Tre tävlingsplatser är klara och alla tävlingar går att följa på olika TV- och streamingkanaler.
Vinner man samtliga sju deltävlingar så vinner man en ”Grand Slam” och belönas med 50.000 kronor.
Falun-Borlänge, Linköping (SM) och Trollhättan (Alliansloppet) är platserna där våra bästa åkare skall kämpa på rullskidor.

 

Les mer
X

Falun kommer att få skid-VM 2027

Avgörs på FIS-kongressen 25 maj:

Nästa vecka är det FIS-kongress då man bland annat skall bestämma arrangör av skid-VM 2027.
Det blir givetvis Falun som får detta.
Orsak: Det är bara en sökare till mästerskapen!
Och visst uppfyller Falun alla dom kriterier som FIS ställer på en VM-arrangör.

 

Les mer
06.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Johannes Hosflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross country, photoshooting, Lillehammer, Norway (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johannes Høsflot Klæbo fortsätter med Fischer

Johannes Høsflot Klæbo och Fischer fortsätter samarbetet också framöver. Det är känt att Klæbo har testat andra skidor, bland annat Atomic efter säsongen, men han har nu alltså valt att fortsätta med Fischer både på skidor, pjäxor och bindningar.

Det som Fischer kallar ett komplett Speedmax-paket.

Les mer
20190226, ØSTBERG, Ingvild Flugstad 004 (kopia)

Flugstad Østberg satsar vidare ensam

31-åriga Ingvild Flugstad Østberg förlorade sin plats i det norska längdlandslaget inför den kommande säsongen. Världsstjärnan har inte fått godkänt hälsoattesten med förbundet och hon har numera varit borta från allt tävlande under två säsongern.
– Men jag ger inte upp, jag vill komma tillbaka, meddelade då hon mötte pressen i Oslo under onsdagen.

 

Les mer
20220510, EDSTRÖM Eddie kopiera

Eddie Edström också till Team Engcon

Igår berättade vi att Ida Dahl går från Team Ramudden till Team Engcon.
Nu meddelas också att Eddie Edström kommer till teamet. Han har den senaste säsongen åkte för Lager 157.
Det händer mycket på långloppsfronten just nu.

 

Les mer
20220115, DAHL Ida kopiera

Ida Dahl klar för Team Engcon

Långloppsstjärnan Ida Dahl har klart med nytt lag efter att hon som vi tidigare meddelat lämnar Team Ramudden.
26-åringen skall nästa säsong tävla för Team Engcon.

 

Les mer
20210116, LINA o JENNY (kopia)

Jenny Larsson ersätter Marit Bjørgen

Joel Andersson till Team Eksjöhus:

Jenny Larsson är klar för det norska topplaget Team Ragde Charge inför nästa långloppsäsong. Därmed kommer hon också att ersätta Marit Bjørgen som lägger av.
Team Eksjöhus fortsätter också sina värvningar och har gjort klart med segraren i den svenska långloppscupen den gångna säsongen.

 

Les mer