Mobile Version
Desktop Version
IMG_6746_2
KLARA FÖR start i UVK-rullen 2019.
Dampallen
DAMPALLEN i årets UVK-rullen.
IMG_6998_2
RENA Finnkampen i UVK-rullen den här gången.
Vinnare_Per_Eklund_H11-12
PER EKLUND, stolt segrare i 11-12-årsklassen.

Tom och Elin vann UVK-RULLEN 2019

Tom Fahlén Landsbro IF fortsätter att leverera toppresultat denna sommar. I ett mycket bra startfält på herrsidan blev det som en förlängning av Finnkampen. Tre åkare, Tom Fahlén, Isac Holmström från Åland (If Sibbo Vargarna och Vitava Fund Ski Team) samt Jonathan Hedbys Nusnäs IF, kunde efter 8 km åka ifrån en stor, samlad klunga i en lång slakmota. De ökade bara  farten, gled iväg och utökade avståndet till klungan med ca 1 minut vid varvningen efter 24 km.

 

 

För att vinna Spurtpriset på 1000 kr vid varvningen blev det en hård kamp mellan Tom och Isac. Tom knep spurtpriset skidlängden före Isac med Jonathan Hedbys 10 meter efter. Här gjorde Tom Fahlén en skicklig taktisk manöver genom att fortsätta att trycka på och med två toppåkare som går på för fullt så var Jonathan Hedbys chanslös. Vi som följde loppet via mellantider trodde i det här läget på en spurtstrid om segern men Tom var så stark att han bara kunde öka farten och åka ifrån sina motståndare. I den långa slakmotan, efter drickakontrollen med ca 10 km kvar, så ökade Tom farten och åkte sedan ensam resten av loppet. Isac försökte i motvinden in mot mål, att komma tillbaka till Tom, men Tom var alldeles för stark. Bakom dessa två så gjorde Jonathan Hedbys ett av sina bästa rullskidlopp och höll undan för en jagande klunga på sex man som försökte komma ikapp den ensamåkande Jonathan. Fredrik Wallström Naprapat Walles SK tog spurten i den klungan före Ronny Wedin Pumpens SK.

 

I damernas tävling blev det mycket spännande. Olivia Hansson Karlsunds IF startade mycket bra och ledde med sju sekunder vid första mellantiden efter 2,5 km men där fick Olivia problem med en rullskida och var tvungen att byta skidor. Imponerande att lyckas med det men här försvann Olivias chans till seger. Istället blev damloppet en spännande kamp mellan två åkare som, i princip, följdes åt hela loppet. Under det första varvets Spurtpriset (vid 24 km) så lyckades Elin McCallen Stockholms RK i en stenhård spurtstrid ta priset med en skidlängd före Julia Angelsiöö Storvreta IK (Team Serneke). Både damerna följdes sedan åt ända tills Julia fick en lucka och vid sista mellantiden, 2,5 km före mål så ledde Julia med 13 sekunder. Vi trodde då av damtävlingen var avgjord men på något övermänskligt sätt så lyckades Elin komma ikapp Julia i den starka motvinden in mot mål och vid förvarningen vid starten av målbacken var det helt jämt. För andra gången så lyckades Elin slå Julia i en spurt i målbacken och en mycket glad Elin vann UVK-RULLEN 2019. Trea i damernas tävling blev ensamåkande Olivia Hansson och fyra Emma Hållström Naprapat Walles SK

 

I år kördes UVK-RULLEN på en ny bana med en helt fantastisk startplats. 178 åkare kom till start och både banan och tävlingsarenan vid Wik Slott fick toppbetyg av alla åkare. Den långa banan var 48 km och loppet var seedningsgrundande för Vasaloppet. Damvinnaren åkte loppet med en snittfart på 22 km/h och herrarnas vinnare hade 26 km/h. Imponerande, speciellt med tanke på att dagen bjöd på mycket motvind på några av de öppna avsnitten på banan.

 

I ungdomsklasserna var det ganska få startande men vi såg ändå väldigt fina prestationer. H17-20 vanns av Elliot Angesslsiöö Storvreta. D15-16 vanns av Wilma Rune Valbo AIF, H15-16 vanns av Oskar Jäderblom Fjärdhundra. För de som åkte 5 km så segrade för D13-14 Moa Söderkvist Storvreta IK och i H11-12 Julius Eklund IK Rex.
Del |
20180131, STEWART-JONES, Katherine 005 (kopia)

Överklagade – fick plats i landslaget

Katherine Stewart-Jones är med i Kanadas landslag inför den kommande längdsäsongen.
Men hon kom först med efter en överklagan av den lite mer ovanliga sorten. Landslagsledningen hade nämligen missat att deras kriterier för att komma med också gäller för sträcktiderna i en jaktstart i en tour.

 

Les mer
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter snabbast till Sveriges tak

Satte rekord upp och ner till Kebnekaise:

Petter Engdahl, 25 från Falun-Borlänge SK är en av världens bästa på att springa uppför långa och branta berg. Han har flera topplaceringar i världscupen i trialrunning, men i brist på tävlingar i Covid 19-tiden passade han på att sätta ett lite speciellt rekord:
Snabbaste tiden upp och ner till Kebnekaise – Sveriges högsta erg på 2.098 meters höjd.

 

Les mer
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer