Mobile Version
Desktop Version
null
VANN IBU-CUPEN med endast två poäng efter en thriller. Tilda Johansson hissas av lagkompisarna i Kanada. Foto: SSSF

Ella Halvarsson på pallen efter rejäl klättring:

Tilda grejade IBU-cupen totalt

Ella Halvarsson klättrade 17 placeringar till tredje plats i mål efter fyra imponerande nollor i lördagens rafflande jaktstart i IBU-cupen. Dessutom lyckades Tilda Johansson ta hem segern totalt i IBU-cupen som åtta i mål - endast två poäng före fransyskan Gilonne Guigonnat!

 

null
ELLA HALVARSSON klev upp på pallen som trea i Canmore. Foto: SSSF

Damer jaktstart
Efter fem fullträffar i första liggande klättrade Ella Halvarsson till 13:e plats och plockade därefter ytterligare tre placeringar efter ännu en nolla på 25 sekunder i det andra skyttet. På vägen till första stående hade Ella näst bästa åktid och var sjua in på vallen - och efter en tredje felfri serie låg hon på fjärde plats. När svenskan avslutade med att sätta alla skotten för fjärde gången på 24 sekunder gick hon ut på slutvarvet som sensationell trea och lyckades hålla placeringen in i mål, 23 sekunder bakom Marthe Kråkstad Johansen från Norge. Det här måste vara Ellas bästa lopp i karriären efter fullt skytte och sjunde tid i spåret. Hon var 1,11 långsammare än italienskan Michela Carrara, men bara 13 sekunder efter näst snabbaste åkare. 23-åringen från Biathlon Östersund var dessutom överlägset bäst i själva jaktstarten, nästan en minut före närmaste konkurrent och klättrade hela 17 placeringar. Stort grattis Ella till en suverän insats och den allra första pallplatsen i IBU-cupen!

Johanna Skottheim fick en fin start på vallen med fullt i det första skyttet och avancerade tre placeringar till tredje plats. Hon lyckades nolla även i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som tvåa, men tog därefter över ledningen med 20 sekunder efter fem nya fullträffar i första stående. På väg in till det sista skyttet hade Johanna sällskap av Emilie Ågheim Kalkenberg för att skjuta om segern, men när båda åkte på straffrundor tog Marthe Kråkstad Johansen chansen och smet förbi. Svenskan gick i stället ut på slutvarvet som femma, men blev passerad av två åkare till sjunde plats i mål - 1,20 bakom den segrande norskan. Det var synd med de två avslutande bommarna, men Johanna fick det också allt tuffare i spåret efterhand och var totalt 2,10 långsammare än bästa åkare. Däremot var hon snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,52 - och dessutom sjua även i själva jaktstarten.

Tack vare en inledande nolla klättrade Tilda Johansson till fjärde plats. Hon fortsatte med samma fina resultat även i det andra skyttet och lämnade vallen som trea, men föll sedan fyra placeringar efter två missade skott i första stående. Inför det avslutande skyttet låg närmaste konkurrenten om totalsegern på placeringen strax bakom Tilda, men medan svenskan åkte på ytterligare en straffrunda lyckades Gilonne Guigonnat skjuta fullt och avancerade till sjunde plats - och tog sig dessutom förbi Johanna Skottheim på slutvarvet och spurtade i mål som sexa. Tilda lämnade vallen som åtta, men var tvungen att hålla den placeringen för att vara före i sammandraget. Flera åkare hotade en bit bakom, men svenskan lyckades genom en kämpainsats hålla undan och ta sig i mål som åttonde åkare, 23 sekunder bakom Johanna. Hon var 1,41 långsammare än Michela Carrara i spåret, men hade till sist två poäng tillgodo mot Gilonne Guigonnat som totalvinnare i IBU-cupen. Stort grattis Tilda!

Emma Nilsson inledde med fullt i båda liggande skyttena och avancerade sju placeringar till 14:e plats. Däremot gjorde en bom i första stående att hon föll tillbaka något, men avslutade sedan med en tredje nolla. Tack vare det fina jobbet på vallen klättrade Emma till 14:e plats och fick även samma placering i mål, 2,36 bakom Marthe Kråkstad Johansen. Hon var nio sekunder långsammare än Tilda i spåret, totalt 1,50 efter snabbaste åkare efter ett nytt stabilt lopp.

Den här gången lyckades inte hålla Felicia Lindqvist hålla ihop skyttet lika bra som i sprinten utan fick en bom i varje skytte. Det gjorde att hon föll sju placeringar från start till 17:e plats i mål, 13 sekunder bakom Emma. Åkmässigt var Felicia 2,26 långsammare än Michela Carrara.
Anna Hedström åkte på tre bom redan i det första skyttet och hamnade till sist på 27:e plats i mål efter totalt sju missade skott, drygt fem minuter från segern. Hon tappade sammanlagt 1,54 mot snabbaste åkare.

 

Herrar jaktstart
Tack vare en nolla i första liggande avancerade Viktor Brandt till 27:e plats, men åkte på en straffrunda i det andra skyttet. Däremot lyckades han nolla på 21 sekunder i första stående och satte punkt med ännu en felfri serie på 22 sekunder i det sista skyttet. Viktor gick ut på slutvarvet som 21:a och fick samma placering i mål, 4,15 bakom Johan Olov Botn från Norge. Åkmässigt var svensken 1,47 långsammare än norrmannen Martin Uldal, men åtta i själva jaktstarten efter starkt skytte.

Oskar Brandt inledde lovande med fullt i båda liggande skyttena och klättrade till 19:e plats. Tyvärr föll han tillbaka efter två bom i det tredje skyttet och ytterligare två missade skott i sista stående. Oskar tog sig ändå förbi två åkare på slutvarvet till 24:e plats i mål, 14 sekunder bakom Viktor. Han hade femte tid totalt i spåret, 22 sekunder efter snabbaste åkare.
Tobias Arwidson sköt felfritt i första liggande, men fick en straffrunda i det andra skyttet. Han avancerade tre placeringar till 29:e plats efter ytterligare en nolla i första stående och höll placeringen in i mål, sex minuter från segern. Åkmässigt var han 2,31 långsammare än Martin Uldal.

Det blev totalt sju straffrundor för Simon Hallström som blev 33:a i mål, knappt sju minuter bakom Johan Olov Botn - och han var 1,19 efter snabbaste åkare i spåret.

 

Del |
null

Börjar bli en tråkig vana för Jonna

Kristine Stavaas Skistad vann för tredje gången:

Jonna Sundling hade ledningen in på upploppet.
Men för tredje gången på tre sprinttävlingar blev hon nerspurtad av norskan Kristine Stavaas Skistad.
Den här gången i Tallinn.
Det börjar bli en tråkig vana för Jonna.

Les mer
null

Gemensam vallning – så funkar det

Historisk dag i världscupen:

Dagens världscupsprint i Tallinn är historisk.
För första gången skall åkarna ha samma valla och inga stora truckar finns på plats utanför arenan i det estniska huvudstaden.
sweski.com har undersökt hur det hela kommer att fungera.

Les mer
null

Anna Dyvik lägger av med elitkarriären

Anna Dyvik missade en plats i VM-truppen till Planica. Nu väljer 28-åringen från IFK Mora att avsluta sin karriär.
Orsaken är i första hand dom återkommande ryggproblemen, något som tidigare plågat flera av hennes landslagskollegor.

Les mer
null

Här är Sveriges lag till sprinten

Världscup i Tallinn redan på tisdag:

Efter en avslutad sprintdag i Falun som bjöd på både pallplatser och publikfest, har det blivit dags att ladda om inför Tallinn och stadssprint. Nu presenteras landslaget som kommer att representera Sverige i världscupen i Tallinn, tisdag 21 mars.

Les mer
null

Dom var snabbast på Lugnet

Glöm Klæbo, Jonna och Skistad.
Dom snabbaste på Lugnet ser ni här.
Johanna Hagström och Marcus Grate vann en extrainsatt supersprint efter de mixade stafetten på söndag.

Les mer
29.11.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Kontiolahti (FIN). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distributio

Perfekt avslutning för Hanna Öberg

Hanna Öberg avslutade säsongen på absolut bästa vis då hon vann den avslutande masstarten i världscupen i Holmenkollen i Oslo.
– Perfekt att avsluta med en seger, säger Hanna som kunde åka ensam på det sista varvet.

Les mer
null

Äntligen Sverige före Norge i stafett

Det svenska landslaget fick äntligen revansch på Norge och vann den mixade stafetten i världscupen på Lugnet i Falun.
Jonna Sundling avgjorde på slutsträckan och ryckte ifrån två norska lag samt Tyskland och Italien.

Les mer
VÄRLDSCUP ÖSTERSUND 2023 - TRÄNING

Sverige tvåa och trea också i skidskyttet

Precis som i Falun blev det blågult på andra och tredje plats i damernas sprint.
Hanna Öberg tampades precis som på VM med tyskan Denise Herrmann-Wick och fick stryk med några ynka sekunder.
Anna Magnusson slutade trea och tog sin andra pallplats i karriären.

Les mer
null

Jonna och Maja på pallen i Falun

Jonna Sundling hade segern nästan i fickan, men Norges Kristine Stavaas Skistad kom glidande på upploppet och stal segern i världscupsprinten på Lugnet i Falun. Det var Skistads andra raka världscupsprint-seger.
Maja Dahlqvist slutade trea och kapade in viktiga poäng på schweiziskan Nadine Fähndrich i kampen om sprintcupen totalt.

Les mer
null

Edvin en hundradel från finalen

Edvin Anger förlorade en plats i världscupfinalen i Falun med minst möjliga margin – en hundradels sekund skilde för att Åsarna-åkaren skulle få köra final på hemmaplan.
Istället blev det en final utan svenska åkare där Johannes Hösflot Kläbo som vanligt var snabbast.

Les mer
null

Ida Dahl fick släppa ledningen

Birkebeinerrennet med norska segrare:

Ida Dahl hade ledningen med 20-talet sekunder vid Midtfjellet under Birkebeinerrennet, men hon hämtades in och mot slutet var det Astrid Øyre Slind som hade mest krafter kvar och vann damklasser efter 54 kilometer.
Andreas Nygaard tog säsongens första seger i Ski Classics då han spurtade ner lagkompisen Johan Hoel från en fyrmannagrupp i täten. Emil Persson orkade för en gång skuld inte att haka på i tätgruppen.

Les mer
null

Jonna och Edvin vann kvalet i Falun

Jonna Sundling och Moa Lundgren fixade en dubbelseger och slog tisdagens segrare Kristine Stavaas Skistad från Norge.
Edvin Anger ”frälste” fyra busslaster med hemmasupportrar från Hedemora då han vann herrarnas prolog och slog självaste Johannes Høsflot Klæbo på Lugnet i Falun.
Det kunde knappast ha börjat bättre för Sverige i världscupsprinten på hemmaplan.

Les mer
null

Calle spände bågen, höll inte riktigt

Villa ha succé på födelsedagen:

– Jag kände i Mördarbacken första gången att det kanske var lite för hårt utgångstempo, säger Calle Halfvarsson som var i ledningen i herrarnas 10 km klassisk i världscupen på Lugnet i Falun.
Men det blev ingen pallplats på födelsedagen var Sågmyra-expressen som fick en tung avslutning och slutade på en 10:e plats.

Les mer
null

Jonna stark 5:a på 10 km i Falun

Jonna Sundling öppnade stenhårt och höll bra hela vägen på 10 km i världscupen på Lugnet i Falun.
Det räckte inte riktigt till pallen på slutet, men sprintstjärnan var nöjd med en 5:e plats på distans.
Kerttu Niskanen vann före tyskan Katharina Hennig och morskan Anne Kjersti Kalvaa.

Les mer
null

”Ponsi” bara slagen av Super-Bø i Kollen

Martin Ponsiluoma reste sig efter missade framgångar på hemmaplan i Östersund förra helgen.
I sprinttävlingen i Holmenkollens världscupfinal blev han bara slagen av ”utomjordingen” Johannes Thingnes Bø som vunnit alla sprinttävlingarna i vinter.
”Ponsi” sköt fullt och var mycket nöjd.

Les mer
null

Tunga svenska återbud i Falun

En förkylning stoppar både Ebba Andersson och Frida Karlsson också i helgens världscup i Falun. Dessutom missar VM-trean William Poromaa tävlingarna på Lugnet där det blir ett svenskt lag utan dom allra största stjärnorna.

Les mer
null

Eckhoff och Chevalier-Boucher lägger av

Igår var det Marte Olsbu Røiseland och Denise Herrmann-Wick.
Idag är det Tiril Eckhoff och Anais Chevalier-Bouchet.
Alla lägger dom av efter årets säsong och skidskyttet förlorar fyra av sina största stjärnor på damsidan.

Les mer
null

Marte och Denise sista helg i världscupen

Två av dom största lägger av:

Två av dom allra största inom kvinnornas skidskytte gör i helgen sina sista världscuptävlingar i Holmenkollen.
Under tisdagen meddelade både Marte Olsbu Røiseland och Denise Herrmann-Wick att dom lägger av efter den här säsongen.

Les mer
null

Stor svensk trupp till Svenska Skidspelen

Flera nya får sin världscupdebut i Falun:

Det har äntligen blivit dags för världscup på hemmaplan. 17–19 mars avgörs Svenska Skidspelen i Falun där världens bästa längdskidåkare möts på de tuffa banorna kring Lugnet och den svenska Riksskidstadion. Nu presenteras truppen som kommer att möta hemmapubliken under helgens tävlingar.

Les mer
null

Jonna 2:a bakom hemmafavoriten i Norge

Jonna Sundling har fortfarande sprintformen inne. I tisdagens klassiska världscupsprint i Drammen slutade hon 2:a, bara slagen av hemmafavoriten Kristine Stavaas Skistad som kommer från staden och som fick sin revansch för en missad medalj på VM.

Les mer