Mobile Version
Desktop Version
null
URBAN NILSSON var tidigare vallachef för svenska längdlandslaget. Nu kommer han att jobba för Rossignol. ARKIVFOTO

Sveriges tidigare vallachef till Rossignol

Världens största skidproducent, Rossignol, med bland annat världs- och olympiamästaren Jonna Sundling i teamet, har rekryterat svenska längdlandslagets tidigare vallachef Urban Nilsson som Trade marketing manager i Norden.

I kölvattnet av VM-framgångarna i slovenska Planica, där märkesåkarna Sundling, Emma Ribom och Pål Golberg vann glimrande guld, växlar Rossignol upp tempot på den nordiska marknaden.

Momentumet känns rätt.

- Vi har vind i seglen efter vinterns framgångar. Även om marknaden påverkas av omvärldsfaktorer så behöver vi titta över hur vi kan stärka vår organisation. Vi upplever att vi tar marknadsandelar och önskar att ytterligare växa, säger Jerker Nyman, Managing director i Rossignol Norden.

I en omorganisering investeras det i nya roller.

Urban Nilsson blir Trade marketing manager. Han ska bidra till att göra varumärket ännu mer känt och attraktivt hos allmänhet, återförsäljare och konsumenter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Urbans primära uppdrag blir att driva genomförsäljning till slutkonsument och stärka varumärkenas position lokalt på den nordiska marknaden, säger Jerker Nyman.

- Vi är förstås jätteglada över att ha lyckats rekrytera en så kompetent och erkänd person inom skidmiljöerna i Norden och internationellt som Urban Nilsson. Drivet och viljan att ständigt jaga utveckling, resultat och mål är egenskaper som kännetecknar honom. Urban blir en av frontfigurerna inom marknads- och säljorganisationen.

Matchningen med Rossignol är klockren, tycker också nyförvärvet:

- Det är som att en dröm gått i uppfyllelse. Allt sedan jag slutade i längdlandslaget har min intre kompass sökt sig mot mitt franska favoritmärke. Nu har drömmen äntligen blivit verklighet. Det här blir en ny härlig utmaning, säger Urban Nilsson.

Urban Nilsson tillträder tjänsten 1 juni.

Närmast kommer Urban Nilsson från en tjänst som sportchef i Orsa Grönklitt där han bland annat ansvarat för destinationens längdutveckling, skidbutik och varit spindeln i nätet när Ski Classics långlopp organiserats och arrangerats.

De senaste åren har Urban också hjälpt det svenska Skicross landslaget med råd inom material, vallning och skidpreparering.

Under sina tiotalet år som vallachef för längdlandslaget stod Urban Nilsson och hans blå-gula team bakom 42 OS- och VM-medaljer. Nilsson var han chefen bakom de dubbla OS-gulden i stafett i Sotji 2014.

En av dem som Urban jobbade med i landslaget var sprintstjärnan Jonna Sundling som tagit sju medaljer, varav tre individuella guld i OS- och VM de tre senaste åren. Sundling, Emma Ribom, Calle Halfvarsson och Marcus Grate är fyra landslagsåkare i Sverige som tävlar på Rossignols skidor. I Norge är femmilsvärldsmästaren Pål Golberg det stora affischnamnet.

 

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer