Mobile Version
Desktop Version
null
SVERIGES killar slutade 6:a i JVM-stafetten. I laget åkte Oscar Andersson, Jacob Larsson, Erik Larsson och Alfred Eriksson. Foto: SSSF
null
6:E PLATS också till dom svenska damerna med laget Bente Skåle, Elsa Tänglander, Alva Sköld och Sara Andersson. Foto: SSSF

Sverige sexa i båda JVM-stafetterna

Det var svåra förhållanden med kraftiga vindar under onsdagens stafetter vid Junior-VM i Shchuchinsk. De svenska damerna kom på sjätte plats trots sex straffrundor efter en stark avslutning. Herrarna slogs länge om en pallplats, men blev också sexa med sju straffrundor.

 

Damer stafett
Italienskan Linda Zingerle satte upp ett högt tempo redan från början, vilket gjorde att Bente Skåle hade vissa problem att hänga med. Hon var 10 sekunder från täten på 14:e plats det liggande skyttet och lämnade vallen som 15:e åkare efter två straffrundor i blåsten. Tyvärr åkte Bente på ytterligare två straffrundor i stående och växlade till sist på 14:e plats, 2,47 bakom ledande Tyskland. I spåret var hon sammanlagt 1,10 långsammare än slovenskan Ziva Klemencic med 13:e åktid.

Elsa Tänglander avancerade till 13:e plats på sitt första varv och höll även placeringen trots två straffrundor i liggande. I det stående skyttet klarade hon sig med ett extraskott och gick ut på slutvarvet som 10:a, men passerade även Bulgarien med tredje åktid och växlade som nionde lag - 4,12 bakom Tyskland som fortfarande var i täten. 15-åriga Elsa kämpade fint mot de äldre konkurrenterna och hade femte tid totalt i spåret, 38 sekunder efter tyskan Joanna Puff - och hon var sexa på sträckan.

Tack vare snabbaste åktid tog sig Alva Sköld förbi Schweiz på vägen till det liggande skyttet och lämnade sedan vallen som sjua efter fem fullträffar på 31 sekunder. Hon fortsatte med andra åktid på mellanrundan och avancerade sedan till sjätte plats efter ett extraskott. Alva passerade dessutom Italien med bästa åktid på slutvarvet och växlade som femte lag, 2,43 bakom Tyskland. 22-åringen från Mora gjorde en kanoninsats med snabbaste åktid sammanlagt, 11 sekunder före distanstvåan Jeanne Richard från Frankrike. Hon var dessutom klart bäst både skyttemässigt och på själva sträckan!

Sara Andersson närmade sig lagen framför med snabbaste åktid på sitt första varv, men åkte tyvärr på två straffrundor i liggande och föll till sjunde plats. Hon tvingades därefter använda alla tre extraskotten i det sista stående skyttet och lämnade vallen som fortsatt sjua, men lyckades ta sig förbi österrikiskan Lea Rothschopf med bästa åktid på slutvarvet och spurtade till sist i mål strax bakom Italien på sjätte plats, 2,57 bakom Tyskland som vann överlägset. Sara imponerade med snabbaste tid totalt i spåret, 14 sekunder före Selina Grotian från Tyskland - och hon var sexa på sträckan.

Sverige hade andra åktid sammanlagt, 37 sekunder efter Tyskland - och var femma på skjutvallen, 25 sekunder långsammare än Norge.


Herrar stafett
Oscar Andersson avancerade mot slutet det första varvet och var andre man på väg in till det liggande skyttet. Tack var fem fullträffar på 26 sekunder lämnade han också vallen som tvåa, men blev passerad av Norge på mellanrundan. Trots två extraskott i stående var Oscar återigen tvåa ut på slutvarvet, men tröttnade en aning och växlade som fjärde lag - 43 sekunder bakom Bulgarien. 21-åringen från Älvdalen hade åttonde åktid sammanlagt, en minut långsammare än norrmannen Trym Gerhardsen.

Tack vare näst bästa åktid passerade Jacob Larsson förbi Tjeckien, men fick sedan släppa Tyskland förbi sig efter ett extraskott i liggande. Han var fortsatt fyra inför det stående skyttet, men lämnade vallen som trea trots tre extraskott och växlade även på samma placering - 55 sekunder efter Tyskland men strax bakom Bulgarien på andra plats. I spåret hade Jacob 10:e tid totalt, 58 sekunder långsammare än amerikanen Maxime Germain - men han var fyra på själva sträckan efter en fin insats mot äldre konkurrenter.

Jacob storebror Erik Larsson tog över på tredjesträckan. Han passerade både USA och Bulgarien med bästa åktid på sitt första varv och lämnade också vallen som tvåa efter ett extraskott i det liggande skyttet. Däremot åkte han på hela fyra straffrundor i stående, vilket gjorde att svenska laget föll till femte plats. Erik växlade på samma placering, 2,10 bakom Tyskland som fortfarande var i täten. Han imponerade med andra åktid sammanlagt, fem sekunder efter norrmannen Martin Nevland, men var åtta på sträckan.

Alfred Eriksson höll både sin placering och avståndet till täten med tredje åktid på vägen till liggande, men fick släppa Polen förbi sig efter hela tre straffrundor. Efter tredje åktid även på mellanrundan tog han revansch med fem fullträffar på 22 sekunder i det stående skyttet, men lämnade ändå vallen som fortsatt sexa och förde också Sverige i mål som sjätte lag, 3,05 bakom segrande Norge. Alfred var 52 sekunder långsammare än norrmannen Isak Frey med fjärde åktid - och han var åtta på sträckan.

Sverige hade tredje åktid sammanlagt, 2,34 efter Norge - men var tvåa på skjutvallen, drygt fem sekunder långsammare än USA.

 

Del |
null

Börjar bli en tråkig vana för Jonna

Kristine Stavaas Skistad vann för tredje gången:

Jonna Sundling hade ledningen in på upploppet.
Men för tredje gången på tre sprinttävlingar blev hon nerspurtad av norskan Kristine Stavaas Skistad.
Den här gången i Tallinn.
Det börjar bli en tråkig vana för Jonna.

Les mer
null

Gemensam vallning – så funkar det

Historisk dag i världscupen:

Dagens världscupsprint i Tallinn är historisk.
För första gången skall åkarna ha samma valla och inga stora truckar finns på plats utanför arenan i det estniska huvudstaden.
sweski.com har undersökt hur det hela kommer att fungera.

Les mer
null

Anna Dyvik lägger av med elitkarriären

Anna Dyvik missade en plats i VM-truppen till Planica. Nu väljer 28-åringen från IFK Mora att avsluta sin karriär.
Orsaken är i första hand dom återkommande ryggproblemen, något som tidigare plågat flera av hennes landslagskollegor.

Les mer
null

Här är Sveriges lag till sprinten

Världscup i Tallinn redan på tisdag:

Efter en avslutad sprintdag i Falun som bjöd på både pallplatser och publikfest, har det blivit dags att ladda om inför Tallinn och stadssprint. Nu presenteras landslaget som kommer att representera Sverige i världscupen i Tallinn, tisdag 21 mars.

Les mer
null

Dom var snabbast på Lugnet

Glöm Klæbo, Jonna och Skistad.
Dom snabbaste på Lugnet ser ni här.
Johanna Hagström och Marcus Grate vann en extrainsatt supersprint efter de mixade stafetten på söndag.

Les mer
29.11.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Kontiolahti (FIN). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distributio

Perfekt avslutning för Hanna Öberg

Hanna Öberg avslutade säsongen på absolut bästa vis då hon vann den avslutande masstarten i världscupen i Holmenkollen i Oslo.
– Perfekt att avsluta med en seger, säger Hanna som kunde åka ensam på det sista varvet.

Les mer
null

Äntligen Sverige före Norge i stafett

Det svenska landslaget fick äntligen revansch på Norge och vann den mixade stafetten i världscupen på Lugnet i Falun.
Jonna Sundling avgjorde på slutsträckan och ryckte ifrån två norska lag samt Tyskland och Italien.

Les mer
VÄRLDSCUP ÖSTERSUND 2023 - TRÄNING

Sverige tvåa och trea också i skidskyttet

Precis som i Falun blev det blågult på andra och tredje plats i damernas sprint.
Hanna Öberg tampades precis som på VM med tyskan Denise Herrmann-Wick och fick stryk med några ynka sekunder.
Anna Magnusson slutade trea och tog sin andra pallplats i karriären.

Les mer
null

Jonna och Maja på pallen i Falun

Jonna Sundling hade segern nästan i fickan, men Norges Kristine Stavaas Skistad kom glidande på upploppet och stal segern i världscupsprinten på Lugnet i Falun. Det var Skistads andra raka världscupsprint-seger.
Maja Dahlqvist slutade trea och kapade in viktiga poäng på schweiziskan Nadine Fähndrich i kampen om sprintcupen totalt.

Les mer
null

Edvin en hundradel från finalen

Edvin Anger förlorade en plats i världscupfinalen i Falun med minst möjliga margin – en hundradels sekund skilde för att Åsarna-åkaren skulle få köra final på hemmaplan.
Istället blev det en final utan svenska åkare där Johannes Hösflot Kläbo som vanligt var snabbast.

Les mer
null

Ida Dahl fick släppa ledningen

Birkebeinerrennet med norska segrare:

Ida Dahl hade ledningen med 20-talet sekunder vid Midtfjellet under Birkebeinerrennet, men hon hämtades in och mot slutet var det Astrid Øyre Slind som hade mest krafter kvar och vann damklasser efter 54 kilometer.
Andreas Nygaard tog säsongens första seger i Ski Classics då han spurtade ner lagkompisen Johan Hoel från en fyrmannagrupp i täten. Emil Persson orkade för en gång skuld inte att haka på i tätgruppen.

Les mer
null

Jonna och Edvin vann kvalet i Falun

Jonna Sundling och Moa Lundgren fixade en dubbelseger och slog tisdagens segrare Kristine Stavaas Skistad från Norge.
Edvin Anger ”frälste” fyra busslaster med hemmasupportrar från Hedemora då han vann herrarnas prolog och slog självaste Johannes Høsflot Klæbo på Lugnet i Falun.
Det kunde knappast ha börjat bättre för Sverige i världscupsprinten på hemmaplan.

Les mer
null

Calle spände bågen, höll inte riktigt

Villa ha succé på födelsedagen:

– Jag kände i Mördarbacken första gången att det kanske var lite för hårt utgångstempo, säger Calle Halfvarsson som var i ledningen i herrarnas 10 km klassisk i världscupen på Lugnet i Falun.
Men det blev ingen pallplats på födelsedagen var Sågmyra-expressen som fick en tung avslutning och slutade på en 10:e plats.

Les mer
null

Jonna stark 5:a på 10 km i Falun

Jonna Sundling öppnade stenhårt och höll bra hela vägen på 10 km i världscupen på Lugnet i Falun.
Det räckte inte riktigt till pallen på slutet, men sprintstjärnan var nöjd med en 5:e plats på distans.
Kerttu Niskanen vann före tyskan Katharina Hennig och morskan Anne Kjersti Kalvaa.

Les mer
null

”Ponsi” bara slagen av Super-Bø i Kollen

Martin Ponsiluoma reste sig efter missade framgångar på hemmaplan i Östersund förra helgen.
I sprinttävlingen i Holmenkollens världscupfinal blev han bara slagen av ”utomjordingen” Johannes Thingnes Bø som vunnit alla sprinttävlingarna i vinter.
”Ponsi” sköt fullt och var mycket nöjd.

Les mer
null

Tunga svenska återbud i Falun

En förkylning stoppar både Ebba Andersson och Frida Karlsson också i helgens världscup i Falun. Dessutom missar VM-trean William Poromaa tävlingarna på Lugnet där det blir ett svenskt lag utan dom allra största stjärnorna.

Les mer
null

Eckhoff och Chevalier-Boucher lägger av

Igår var det Marte Olsbu Røiseland och Denise Herrmann-Wick.
Idag är det Tiril Eckhoff och Anais Chevalier-Bouchet.
Alla lägger dom av efter årets säsong och skidskyttet förlorar fyra av sina största stjärnor på damsidan.

Les mer
null

Marte och Denise sista helg i världscupen

Två av dom största lägger av:

Två av dom allra största inom kvinnornas skidskytte gör i helgen sina sista världscuptävlingar i Holmenkollen.
Under tisdagen meddelade både Marte Olsbu Røiseland och Denise Herrmann-Wick att dom lägger av efter den här säsongen.

Les mer
null

Stor svensk trupp till Svenska Skidspelen

Flera nya får sin världscupdebut i Falun:

Det har äntligen blivit dags för världscup på hemmaplan. 17–19 mars avgörs Svenska Skidspelen i Falun där världens bästa längdskidåkare möts på de tuffa banorna kring Lugnet och den svenska Riksskidstadion. Nu presenteras truppen som kommer att möta hemmapubliken under helgens tävlingar.

Les mer
null

Jonna 2:a bakom hemmafavoriten i Norge

Jonna Sundling har fortfarande sprintformen inne. I tisdagens klassiska världscupsprint i Drammen slutade hon 2:a, bara slagen av hemmafavoriten Kristine Stavaas Skistad som kommer från staden och som fick sin revansch för en missad medalj på VM.

Les mer