Mobile Version
Desktop Version
TILDE JOHANSSON var bästa svenska på distans i damernas juniorklass. Foto: PER DANIELSSON/SSSF
TILDE JOHANSSON var bästa svenska på distans i damernas juniorklass. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

JVM i skidskytte inleddes i Lenzerheide:

Sverige långt från medaljerna

Det blev inga framskjutna placeringar för svenskarna i måndagens distanslopp för de äldre juniorerna i Lenzerheide, men däremot en godkänd laginsats av damerna med alla tre åkarna bland de 35 främsta. Tilda Johansson lyckades bäst på 22:a plats.
Heller inte i söndagens lopp för dom yngre juniorerna var Sverige med i medaljstriden.

 

Junior damer distans
Tilda Johansson inledde med en bom i första liggande och lämnade vallen som 46:a. Men efter fullt i stående gick hon ut på det tredje varvet som 20:e åkare - och tack vare fem nya fullträffar i det tredje skyttet avancerade hon till nionde plats. Tilda tappade visserligen fyra placeringar på vägen till sista stående, men hade fortfarande chansen att nå topp 10 med ännu en nolla. Det började också bra med fyra raka träffar, men sedan tvekade hon och missade tyvärr det sista skottet. Det gjorde att Tilda var 18:e ut på slutvarvet och 22:a i mål, 3,38 bakom segrande ryskan Anastasiia Khaliullina som sköt fullt. I spåret var hon knappt tre minuter efter världscupmeriterade bulgariskan Milena Todorova, men snabbast av svenskorna.
På vägen till det första liggande skyttet var Amanda Lundström en knapp halvminut från täten, men inledde fint med fem fullträffar och gick ut på det andra varvet som 12:a. Tyvärr åkte hon på en bom i stående och föll till 21:a plats, strax bakom Tilda - och efter ytterligare ett missat skott i andra liggande var Amanda 31:a. Däremot avslutade hon starkt med fullt på 21 sekunder i sista stående och avancerade till 21:a plats. I mål var hon 25:a, 3,46 från segern och åtta sekunder bakom Tilda. Amanda var drygt 40 sekunder långsammare än landslagskollegan i spåret, totalt 3,41 efter snabbaste åkare, men hade däremot nionde tid på skjutvallen, efter fyra serier på 1,50.
Precis som Tilda åkte Ella Halvarsson på en bom i första liggande och var 49:a ut på det andra varvet. Men därefter gick det som en dans på skjutvallen med idel nollor. Det gjorde att hon avancerade till 38:e plats efter det stående skyttet och var ytterligare fyra placeringar bättre när hon lämnade vallen efter andra liggande. När Ella sedan avslutade på samma fina sätt gick hon ut på slutvarvet som 32:a och hamnade på 35:e plats i mål, 4,35 bakom Anastasiia Khaliullina. I spåret var hon drygt fem minuter långsammare än Milena Todorova, men endast en bom på fyra skjutningar är imponerande och bäst av de tre duktiga svenskorna.  


Junior herrar distans
Oskar Ohlsson var åtta in till första liggande, men lämnade vallen på 40:e plats efter ett missat skott och med ytterligare tre i stående föll han tillbaka i resultatlistan. På nästa varv hade Oskar tredje åktid och avancerade 14 placeringar och trots en bom även i det tredje skyttet låg han på 60:e plats. Nu hade Oskar fått upp farten rejält och var snabbast på den fjärde rundan, men när han åkte på två bom till i sista stående lämnade han vallen som 61:a och blev 55:a i mål, drygt fem minuter bakom segrande tysken Max Barchewitz. Det var synd att Oskar inte lyckades hålla ihop skyttet, för i spåret hade han så bra som tredje åktid, 43 sekunder långsammare än italienaren Tommaso Giacomel.  
Efter en inledande bom i liggande lämnade Henning Sjökvist vallen som 62:a, men avancerade nio placeringar, trots ett missat skott även i det andra skyttet. När han sedan lyckades skjuta fullt i andra liggande klättrade han vidare till 48:e plats, men avslutade med ytterligare två bom och fick nöja sig med 58:e plats i mål, 5,32 från segern och 18 sekunder bakom Oskar. Totalt var Henning drygt fyra minuter efter snabbaste man i spåret.
Malte Stefansson åkte på två bom redan i första liggande och missade ytterligare tre skott i stående. Det gick bättre i det tredje skyttet där han nollade, men efter en avslutande bom i sista stående hamnade han på  66:e plats i mål, knappt sju minuter bakom Max Barchewitz. I spåret var han 3,23 långsammare än Tommaso Giacomel, men drygt 40 sekunder snabbare än Henning.  
Det blev en jobbig dag på vallen för Viktor Brandt som normalt är en snabb och säker skytt. Han hade visserligen fjärde skjuttid efter fyra serier på 1,43 och lyckades dessutom nolla i andra liggande, men med totalt åtta bom blev han 93:a i mål, drygt 11 minuter från segern. I spåret var Viktor 6,06 efter snabbaste åkare.

Yngre juniorer herrar distans
Anton Ivarsson var bra med från start som sjua in till det första liggande skyttet och efter fem fullträffar lämnade han vallen på fjärde plats, bara 14 sekunder från täten. Tyvärr blev det två bom i första stående vilket gjorde att Anton föll till 27:e plats. Däremot avancerade han nio placeringar på det tredje varvet och tack vare en ny nolla i det tredje skyttet klättrade han vidare till 11:e plats. Anton fortsatte fint även på nästa runda och låg nia inför sista stående. Men efter ytterligare två missade skott gick Anton ut på det sista varvet som 20:e man och hamnade på 18:e plats i mål, knappt tre minuter från segern, efter att ha avslutat starkt med sjätte åktid. Totalt hade Anton nionde tid i spåret, 1,57 efter segrande norrmannen Martin Nevland som var en dryg minut snabbare än näst bäste åkare. Det var synd med de två sista bommarna, för utan dem hade Anton faktiskt varit femma.  
På det första varvet var Alfred Eriksson 10 sekunder långsammare än Anton och inledde tyvärr med tre bom redan i första liggande. Han gick ut på den andra rundan som 85:a, men avancerade åtta placeringar på vägen till det andra skyttet. Där missade han ytterligare ett skott och efter två bom till i andra liggande var Alfred 67:a. Han avslutade sedan med en sjunde bom i sista stående och hamnade på 59:e plats i mål, drygt sju minuter från segern. Totalt var Alfred drygt fyra minuter efter snabbaste åkare, vilket räckte till 36:e tid i spåret.

Yngre juniorer damer distans
Alva Sköld startade lite försiktigt i spåret och var en knapp halvminut från täten in till första liggande, men efter fem fullträffar lämnade hon vallen på 15:e plats. Hon tappade visserligen åtta placeringar på vägen till det andra skyttet, men tack vare ännu en nolla avancerade hon till 11:e plats. Alva var fem placeringar sämre när det var dags för andra liggande och tyvärr blev det en bom, vilket gjorde att hon föll till 20:e plats. Inför det sista stående skyttet låg hon 24:a, men när hon lyckades skjuta fullt för tredje gången lämnade Alva vallen på 17:e plats. På slutvarvet fick hon sedan upp farten ordentligt och med sjunde tid i spåret klättrade hon till 13:e plats i mål, 1,14 efter segrande schweiziskan Lea Meier. Totalt var Alva 2,42 efter fransyskan Oceane Michelon som var snabbast i spåret, men en bom på fyra skjutningar är imponerande - och med fullt skytte hade hon varit sexa.  

På det inledande varvet var Erika Österman sju sekunder snabbare än klubbkompisen Alva, men lämnade vallen på 38:e plats efter ett missat skott i första liggande. När det blev en bom även i stående föll hon fem placeringar och därefter blev det ytterligare två bom i det tredje skyttet. Erika gick ut på det fjärde varvet som 58:a och avslutade sedan med två missade skott i sista stående. Det gjorde att hon hamnade på 60:e plats i mål, 5,30 från segern. Idag hade Erika inte samma fart som Alva utan var knappt 50 sekunder långsammare än henne i spåret, 3,31 efter snabbaste åkare.  

Resultaten hittar du här.

 

Del |
18.02.2020, Are, Sweden (SWE):Federico Pellegrino (ITA), Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), Renaud Jay (FRA), (l-r) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Are (SWE). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-lia

Klæbo tillbaka med stil – vann klart

Johannes Høsflot Klæbo hade mest lust att bryta Ski Tour 2020 i Östersund i helgen.
Sedan tog hen en snabb tur hem till Trondheim och kollade sitt brutna finger.
När han kom tillbaka till Åre var det som en vinnare igen. Klæbo var helt överlägsen i finalen där han parkerade samtliga motståndare.

 

Les mer
18.02.2020, Are, Sweden (SWE):Jonna Sundling (SWE) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Are (SWE). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Jonna och Linn i final – men Johaug vann

Spektakulär uppförssprint i Åre:

– I love uphills, sade Therese Johaug och berättade hur mycket det betyder för henne att äntligen få vinna en sprinttävling.
Fast för att få till det var man tvungen att åka i en slalombacke – åt fel håll!
Jonna Sundling och Linn Svahn försökte utmana dom omöjliga norskorna men kunde inte undvika att det blev tredubbelt igen till grannlandet i väster.

 

Les mer
18.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Hanna Oeberg (SWE) - IBU World Championships Biathlon, individual women, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna fick den sura 4:e platsen

Dorothea Wierer vann VM-guld igen:

Sverige står fortfarande utan medalj i årets skidskytte-VM i Antholz.
Men Hanna Öberg krigade på i distansloppet och såg länge ut att ha en medaljchans. Men den regerande mästarinnan från Östersund 2019 fick nöja sig med den sura 4:e platsen.
Dorothea Wierer vann guld igen, två sekunder före överraskningen Vanessa Hinz från Tyskland.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vasalopp med eller utan bön till gud?

Krönika:

Folket i Ovan-Siljan regionen kommer göra allt för att det ska bli ett Vasalopp även 2020. Blir det ”kris” får Vd:n Eva-Lena Frick och Sportchefen Tommy Höglund göra som Olle Wiklund gjorde 1942. Be till gud!

Les mer
20200217, SWE damlag VM distans (kopia)

Dags för Hannas favoritdistans på VM

Är det äntligen dags för svenska medalj på skidskytte-VM i Antholz under tisdagen?
Damernas distans är tävlingen där Hanna Öberg vann både OS-guldet 2018 och VM-guldet 2019.
Därför är det med förhoppningar som Sverige kommer till start på tisdag.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Iivo Niskanen (FIN) - FIS world cup cross-country, pursuit men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Norge på lyxhotell – Finland i militärläger

Hot om vallastrejk och kaos med boendet i ”Ski Tour 2020”:

Den pågående ”Ski Tour 2020” har fått tåla mycket skit under vilodagen måndag.
För i utländsk och svensk media handlar inte rapporterna om Johaug, Bolshunov eller skidprestationer.
Nej, rubrikerna går på risk för vallastrejk och ett boende som påminner om ett scoutläger och som nationerna vägrar använda.

 

Les mer
170305 Sälen-Mora VasaloppetFoto Nisse Schmidt

Kämpar för att rädda Vasaloppet

Ny startplats för Vasaloppet 45 och Nattvasan 45:

På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 som kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. Samtidigt pågår just nu arbetet för att snösäkra Vasaloppsspåret inför vinterveckan 2020.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Ny seger till Moras Gabriel Höjlind

Bessemerloppet gick i Harsa:

En kille som verkligen hittat formen på sistone är IFK Moras Gabriel Höjlind. I helgen vann han sitt andra raka långlopp då han körde hem det 43,5 km långa Bessemerloppet.
Det traditionsrika loppet i Gästrikland hade flyttats till Harsa i Hälsingland på grund av vädret. Det hindrade inte Gabriel att spurta hem segern före Ludwig Tärning från SK Bore/Team Serneke och Tom Fahlén från Landsbro.

 

Les mer
20180326, NILSSON, Klas 013 SM18 (kopia)

Klas Nilsson överlägsen i 7-mila

Team Ignes Klas Nilsson var överlägsen när 7-mila i Västerbotten 50-årsjubilerade i helgen. Skellefteå-åkaren vann med fyra minuter och gjorde ett mycket starkt lopp i ett riktigt skitväder.
Segertiden blev 3.45.03 och Klas Nilsson har också visat mycket fin form i Visma Ski Classics på dom sista tävlingarna.

 

Les mer
SKIDSKYTTE SM SPRINT - IDRE

Bettan höll undan - vann igen

Medan Sverige fortfarande väntar på första medaljen i skidskytte-VM i Antholz försvarade Elisabeth Högberg sin ledning i IBU-cupen i Martell då damerna körde jaktstart under söndagen.
Hon vann med nästan en minut och gjorde ett mycket fint lopp som följde upp lördagens sprintseger.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Frida Karlsson (SWE) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. ©THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Frida slog Johaug på andra etappen

Snövädret gjorde jaktstarten till en gruppresa för många:

När regnet övergick i snö blev det nästan omöjligt att åka ifrån i jaktstarten för damer i ”Ski Tour 2020”. Therese Johaug hade ingen fördel av att åka först över dom 10 kilometrarna i klassisk stil, men hon ökade ändå försprånget och är nu nästan en minut före dom andra.
Frida Karlsson slog dock Johaug i sträcktid och blev endast slagen av en imponerande Anamarija Lampic från Slovenien.

 

Les mer
16.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Emilien Jacquelin (FRA) - IBU World Championships Biathlon, pursuit men, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Emilien Jacquelin överraskande världsmästare

Bra svensk laginsats igen i VM jaktstart:

Sverige stod åter igen för en bra laginsats med Jesper Nelin som bäst på en 11:e plats i VM:s jaktstart i italienska Antholz.
Och det blev en mycket spännande tävling där fransmannen Emilien Jacquelin lyckades avgöra mot självaste Johannes Thingnes Bø när lagkompisarna Fillon Maillot och Fourcade misslyckades.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Paal Golberg (NOR) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. ©THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Golberg vann ”norska mästerskapen” i Östersund

Pål Golberg var starkast och vann det som bäst kan kallas ”norska mästerskapen med inblandning av en ryss” på skidstadion i Östersund.
Alexander Bolshunov såg nämligen ut som om han deltog i ett norskt lagtempo. Trots det hade den ryske världscupledaren bara Golberg före sig över mållinjen.
Sverige var åter igen helt utanför händelsernas centrum.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Starka juniorsegrare i Scandic Cup

Alla fyra juniorklasserna såg starka segrare när Scandic Cup-tävlingarna i Lycksele avslutades med klassiska distanstävlingar.
Måns Skoglund, Täby, William Poromaa, Åsarna, Märta Rosenberg, Duved och Louise Lindström, Högbo gav inga högoddsare om man spelat på dom fyra klasserna.

 

Les mer
16.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Dorothea Wierer (ITA) - IBU World Championships Biathlon, pursuit women, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna Öberg utmanade om medaljerna

Hanna Öberg var ett skytte från att riktigt utmana om VM-guldet i jaktstart. För i det första stående skyttet sköt hon två bom och det kostade en medalj – kanske ett VM-guld.
Nu slutade Hanna – som startade som 18:e dam – 4:a i jaktstarten i Antholz där Dorothea Wierer säkrade guldet för hemmanationen Italien.

 

Les mer
20181214, PANISI, Gilberto 003 (kopia)

Italiensk seger i Volkswagen Cup i Lycksele

Gilberto Panisi fixade italiensk seger i minitouren i Volkswagen Cup i Lycksele sedan han spurtat ner totalledaren Fredrik Jonsson efter 15 km klassisk jaktstart.
Den långe Falun-Borlänge-åkaren från Milano gör sin femte säsong i Sverige och förra helgen fick han också åka världscup i Falun.

 

Les mer
20181214, ÖHRN, Rebecca 010 (kopia)

Rebecca överraskade i svåra förhållanden

Inte många hade tippat Rebecca Öhrn som segrare i minitouren i Volkswagen Cup i Lycksele.
Men Vilhelmina-tjejen i IFK Umeås dräkt tog in 47 sekunder på ledande Moa Olsson och var starkast i avslutningen av dom fyra damer som gjorde upp om segern.
Ett ymnigt snöfall gjorde förhållandena svåra och det var tungt att åka först i spåret.

 

Les mer
15.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Calle Halfvarsson (SWE) - FIS world cup cross-country, 15km men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Calle sjuk – bryter ”Ski Tour 2020”

Motgångarna fortsätter för dom svenska herrarna i ”Ski Tour 2020”.
Under söndagsmorgonen meddelar FIS att Calle Halfvarsson blivit sjuk och inte kommer till start i söndagens jaktstart.
Därmed är han också ute ur hela touren.

 

Les mer
20191207, HÖGBERG, Elisabeth 007

Ny seger i IBU-cupen till Bettan

Elisabeth Högberg tog ännu en seger i IBU-cupen i skidskytte under lördagen. Med felfritt skytte var hon 19 sekunder före Norges Synnøve Solemdal. Båda sköt felfritt, något som alla dom fyra första gjorde.

 

Les mer
15.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Simen Hegstad Krueger (NOR), Sjur Roethe (NOR), Finn Haagen Krogh (NOR), (l-r) - FIS world cup cross-country, 15km men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture i

”Ski Tour Norway 2020” har startat

Katastrofal start för Sveriges herrar:

Sveriges chanser för en topplacering i ”Ski Tour 2020” försvann redan under 15 km i Östersund.
Det blev en katastrofal start för hemmanationen i herrklassen.
Istället tapetserade Norge den översta delen av prislistan och inte ens Alexander Bolshunov hade en chans.

 

Les mer