Mobile Version
Desktop Version
20201120, HÅRD Jacob
JACOB HÅRD har mycket välförtjänt fått Stora Journalistpriset. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Stora Journalistpriset till Jacob Hård

Sveriges mest prestigefyllda pris för journalister, Lukas Bonniers Stora Journalistpris, tilldelas i år SVT Sports mångårige medarbetare, kommentatorn och sportprofilen Jacob Hård.

 

Stort grattis Jacob! Jag måste börja med en klassisk sportfråga. Hur känns det?
Det känns omtumlande och overkligt. Jag är så stolt och glad!

Det är vi också, stolta och glada för din skull. Stora Journalistpriset har delats ut sedan 1966 men bara sju sportjournalister (se lista längst ner i bloggen) har prisats. Hur är det att hamna i detta sällskap?
Det är förstås oerhört hedrande. Och samtidigt tänker jag på alla stora sportjournalister som varit förebilder för mig men inte fått Stora Journalistpriset, men som hade varit så oerhört förtjänta pristagare.

Du har jobbat på SVT sedan 1986 – hur hamnade du på SVT?
Jag jobbade på Radiosporten som vikarie en vinter i Falun. I samma veva skulle TV-sportens Falu-reporter Hasse Svens flytta till Finland och då fick jag frågan om jag ville prova på TV ett halvår i Falun. Efter det blev jag erbjuden jobb på SVT Sport i Stockholm.

Du är känd för den stora allmänheten som kommentator på längdskidor och friidrott – varför blev det dessa två sporter?
Friidrott är den sport jag har utövat själv och som jag tidigt fick referera ihop med Åke Strömmer på Radiosporten. Så när jag kom till TV var det bland annat för att vara just friidrottskommentator tillsammans med Christer Ulfbåge. Skidorna ligger på många sätt nära löpningen som sport och jag har alltid haft ett intresse för längdåkning så efter något år på TV-sporten (som SVT Sport hette tidigare) fick jag möjlighet att börja jobba med ”Bågen” (Christer Ulfbåge) även i skidsammanhang. En härlig person att kampera med!

Du har gjort mycket inom sportjournalistiken, kommentator är en del men även projektledare, programledare, reporter och dessutom rösten till Bo A Orm i Lilla Sportspegeln. Vilka höjdpunkter listar du i din långa karriär?
Som kommentator listar jag stora dramatiska ögonblick när jag känt att vi lyckats fånga skeendet på ett bra sätt, exempelvis Torgny Mogrens VM-guld i Falun 1993, Carolina Klüfts övertrampsdrama i Paris 2003, Stefan Holms OS-guld 2004 och damernas stafettseger i skid-VM 2019. Men också reportage och intervjuer som haft en speciell nerv. Jag tänker kring Thomas Wassbergs VM-guld 1987 (mitt första skid-VM) och med Michael Johnson som hotade lämna studion under pågående intervju när ämnet doping kom på tal.

Finns det något som du är extra stolt över?
Jag vet inte om stolt är rätt ord men jag är oerhört glad över den fantastiska resa jag gör. Från att sitta på tjänsterummet hos den första svenska sportreferenten i radio, Sven Jerring, och höra honom berätta ögonvittnesskildringar från ryska revolutionen 1917, till att filma själv med bara mobiltelefonen som verktyg. Från radio- och TV-monopol till dagens mångfacetterade medielandskap. Jag är så nyfiken på vart resan bär härnäst.

Du har verkat inom sportjournalistiken sedan 1976. Vad tycker du sportjournalister / sportjournalistiken är bra på och vilka utvecklingsområden har branschen?
Min bild från radio och TV är att sportjournalister är bra på att jobba snabbt, enkelt och direkt och att göra bra journalistik med små medel. Även om det numera görs en massa kvalitativ grävande sportjournalistik är det nog ett område som skulle kunna utvecklas mer. Sportjournalister har mycket elitidrotten i fokus medan andra aspekter på idrotten som samhällsfenomen ofta behandlas av andra redaktioner. Här skulle samarbeten över gränser kunna ge intressant journalistik, tror jag.

Om du skulle få ge ett pris till någon i mediabranschen – vem skulle det vara och varför?
Oj…. det finns så många men jag säger Peter Jonsson på SVT Sport. En skicklig journalist som för mig representerar det bästa med jobbet på en redaktion, en kille som med aldrig sinande energi levererar fina reportage, kommentarer, leder program morgon som kväll och sprider positivism i det oglamourösa vardagsarbetet. Han får priset som representant för de många som sällan nomineras till de fina priserna men som bär upp en redaktion.

Har du vunnit något annat tidigare och vad  i så fall?
Ett hederspris från SVT:s TV-akademi Club 100, pris för dokumentären om Toini Rönnlund från sportfilmfestivalen i Milano och Torsten Tegnér-stipendiet är tre fina utmärkelser. Dessutom fick Radiosporten Stora Journalistpriset 1984 när jag jobbade där – lite delaktig känner jag mig även om det knappast var min förtjänst. Tre segrar i Dagbladsstafetten med IFK Lidingö smäller också högt!

Men du, glöm inte segern i Vinterstudions På Spåret special också! Och apropå Vinterstudion, i helgen startar vintersäsongen på allvar, sista säsongen på ett tag där SVT har hela världscupen i längd och VM. Hur tänker du inför detta och framtiden?
Jag är taggad att göra ett bra jobb med den sista fullödiga längdsäsongen även om pandemin gör det svårjobbat. Det känns förstås trist att bli av med rättigheterna efter det men jag har varit med så länge att jag sett rättigheter både komma och gå och SVT Sport stå fortsatt starkt. Och är det något den här redaktionen varit mästerlig på så är det att hitta nya vägar när rättighetskartan ritas om. Det skapar kreativitet och jag är övertygad om att det kommer att bli så nu också.

Vilka har betytt mest för dig i din utveckling som journalist?
Jag har ju haft fantastiska förebilder! Jag har ju fått jobba med giganter som Lennart Hyland, Åke Strömmer, Sven ”Plex” Petersson, Göran Zachrisson för att inte nämna alla expertkommentatorer med Anders Blomquist i spetsen. Ska jag nämna två som betytt särskilt mycket så blir det Tommy Engstrand som var en krävande men enormt inspirerande chef när jag lärde mig yrket på Radiosporten. Och så Kjell Andersson på TV-sporten som alltid höll bildberättandet högt och inspirerade och uppmuntrade i historieberättandet.

Till sist – hur firar du?
Just nu firar jag med att jobba med säsongens första Vinterstudiohelg. Fest, med andra ord! När jag fick veta att jag skulle få priset blev det hummer och champagne med min sambo.
Stort tack för denna stund, grattis igen och lycka till i vinter!

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT och tidigare jurymedlem för Stora Journalistpriset (bilden här nedan från avslutningen 2019). Och jag gratulerar inte bara Jacob Hård till priset utan skickar även ett grattis till årets jury som gjort bästa tänkbara val av pristagare till Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Sportjournalister som vunnit Stora Journalistpriset:
1971: Lars-Gunnar Björklund (Sveriges Radio), för rapportering av ishockey VM i Schweiz.
1978: Lennart Hyland (SVT), för sina insatser för Gomorron Sverige, men han får hänga med på denna lista eftersom han under många år arbetade som sportjournalist i flera olika roller parallellt med andra uppdrag.
1980: Åke Strömmer (Sveriges Radio), för mästerliga direktreferat bl a från OS i Lake Placid.
1984: Radiosporten (Sveriges Radio), för insatser under Olympiaåret 1984.
1992: Arne Hegerfors (SVT), för hans personliga sätt att leda sommarens OS-sändningar.
2002: Mats Olsson (Expressen), för sin gärning inom musik- och sportjournalistiken.
2013: Lasse Granqvist (C More), för sin kommentatorsgärning.
2020: Jacob Hård (SVT Sport). Även SVT Sports nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby har tilldelats Stora Journalistpriset i år, i klassen ”Årets Röst”. Johanna prisas för sin bok om ”Familjen” (ej sportjournalistik).

 

Del |
13.03.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU world cup biathlon, sprint women, Kontiolahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna Öberg utklassade världseliten

Sveriges damer dominerade också i sprint:

Hanna Öberg utklassade världseliten och sköt fullt. Vann världscupen i sprint med 23,9 sekunder före VM-drottningen Marte Olsbu Røiseland.
Damernas skidskytte-sprint i Kontiolahti blev precis som herrarnas lopp en norsk-svensk uppgörelse där dom svenska damerna åter igen dominerade och imponerade med sin enorma laginsats.

 

Les mer
20180318, KLÆBO, Johannes Høsflot finish 001 (kopia)

Klæbo med kyla avgjorde igen

Ny bra insats av William Poromaa:

William Poromaa gjorde åter en stark insats också i jaktstarten i Ruka. Med det gröna startnumret som bästa U23-åkare kom han in som 17:e man och var klart bäste svensk.
Johannes Høsflot Klæbo hämtades av Bolshunov och Iversen, men han var iskall på slutet och avgjorde på exakt samma vis som förra året.

 

Les mer
Dahlqvist

Förstörde för egna chanser i Ruka

Svenskorna krockade inför spurten:

Sverige hade fyra åkare med chansen på en andra och tredje plats i jaktstarten över 10 km fristil i världscupen i Ruka. Men dom svenska damerna klantade till det hela och sprintkanonerna Linn Svahn och Maja Dahlqvist krockade ut ur chansen till en pallplats – och för Linn en gul tröja i världscupen.
Therese Johaug tog istället den tröjan och var överlägsen.

 

Les mer
20201129, PONSILUOMA Martin (kopia)

”Sebbe” 2:a och Martin 3:a i sprint

Ny stor skidskytte-framgång i världscupen:

Sebastian Samuelsson 2:a.
Martin Ponsiluoma 3:a.
Dom svenska skidskyttarna stod för en ny kanoninsats i världscuppremiären i skidskytte i Kontiolahti.
Nu var det herrarnas tur och sprinttävlingen blev en ren norsk-svensk duell.

 

Les mer
20191116, ANDERSSON Ingela 002 (kopia)

Ingela tvåa i norska cupens sprint

Ingela Andersson missade världscuplaget i skidskytte men passade på att göra en helgjuten insats i den norska cupen som startade med en sprinttävling i Geilo.
Hon var mycket nära segern och visade att Sverige har folk att slänga in om någon faller ifrån i det starka världscuplaget.

 

Les mer
20201128, SKOTTHEIM, Johanna (kopia)

Johanna Skottheims första pallplats

Fem svenskor top-11, två sköt fullt på distans:

Vilken start på världscupen för dom svenska damerna:
Johanna Skottheim tar sin första pallplats i världscupen.
Fem svenskor bland dom 11 bästa.
Skottheim och Linn Persson skjuter felfritt på 20 skott!

 

Les mer
20180316, KLÆBO, Johannes Høsflot podium 010 (kopia)

Klæbo slog tillbaka direkt i Ruka

William Poromaa bäste svensk på 15:e plats:

Johannes Høsflot Klæbo behövde ett dygn för han slog tillbaka efter att landsmannen Erik Valnes knäckte honom i världscupsprinten i Ruka under fredagen.
24-åringen från Trondheim var klart bäst i 15 km klassisk och har nu ett gyllene läge att ta hem sin tredje totaltriumf i minitouren.
Sverige spelade B-fiol, men William Poromaa gjorde personbästa.

 

Les mer
20201128, SAMULESSON, Sebastian (kopia)

Snabba svenskar bommade för mycket

Norsk sensation vann i Kontiolahti:

Sebastian Samuelsson hade tredje bästa åktiden i herrarnas distanslopp och visade prov på att han har en pallplats inom räckhåll när världscupen i skidskytte inleddes i finska Kontiolahti.
Men två bom förde honom bort från pallen. Det blev ändå en stark 6:e plats i premiären som sensationellt vanns av den 23-årige doldisen Sturla Holm Lægreid från Norge.

 

Les mer
20190124, KARLSSON, Frida 010 (kopia)

Johaug fortfarande snäppet bättre

Frida försökte i Ruka, men:

Frida Karlsson spände bågen och tog ledningen efter 3,2 km, men Therese Johaug hade kyla och rutin till att disponera loppet perfekt.
Hon drog iväg på slutvarvet och vann till slut med 21,8 sekunder. Men både Frida och dom andra svenska damerna visade att dom är där uppe.

 

Les mer
20181201, WENG, Heidi 001 (kopia)

Heidi Weng bryter minitouren i Ruka

Heidi Weng var en av förhandsfavoriterna till en topplacering i världscuppremiären i Ruka.
Nu bryter den norska stjärnan tävlingen efter en blytung 67:e plats i sprinten under fredagen.
Weng sliter mentalt och har större fruktan för covid-19 än dom andra i laget.

 

Les mer
20171203, VITTOZZI, Lisa 054 (kopia)

VM-tvåan åker med positiv Covid-19

VC-premiär i skidskytte i Kontiolahti:

Italienska Lisa Vittozzi har varit sjuk i covid-19. Hon åkte ändå till världscuppremiären i Kontiolahti.
Där testade hon positivt igen.
Ändå får hon starta i lördagens distanslopp över 15 km. Hon har startnummer 9. Vittozzi var tvåa på distansen efter Hanna Öberg vid VM i Östersund 2019.

 

Les mer
20190316, EINARSSON, Snorri 001 (kopia)

Skandal för Island vid premiären i Ruka

Så orättvis är längdåkningen på toppnivå:

Islands Snorri Einarsson fick aldrig starta sprinttävlingen i Ruka. Hans tränare hade åkte på ett ”falskt” positivt test precis som Norges tränare Eirik Myhr Nossum.
Men medan Norge betalade för ett snabbt svar på B-provet fick Island vänta i två dagar och stackars Snorri satt i karantän när sprinten startade.
Nu beklagar FIS och han får starta i resten av minitouren.

 

Les mer
20201127, VALNES Erik Ruka-seger (kopia)

Han spurtade ner ”omöjliga” Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo brukar göra som han vill i världscupsprinter i klassisk stil.
Men i Ruka mötte han sin överman.
Och det är av sina egna man skall få det.
24-årige Erik Valnes kämpade överraskande ner ”omöjliga” Klæbo.

 

Les mer
20200208, SVAHN, Linn 017 (kopia)

Trippel Sverige i världscuppremiären

Blågula damer dominerade totalt:

Sverige dominerade totalt i världscuppremiären i längdåkning i Ruka.
Linn Svahn vann igen och fick med sig både Maja Dahlqvist och Jonna Sundling på pallen.
Tredubbelt Sverige alltså.
– Det kändes som om jag var tvungen att försvara ledartröjan från förra säsongen, säger Linn som vann sprintvärldscupen senast.

 

Les mer
20171203, BABIKOV, Anton 005 (kopia)

Nya skidskytte-nationer testade positivt

Det är kaos inför världscupstarten i skidskytte i finska Kontiolahti i morgon. Förutom dom fem länderna vi tidigare rapporterade med positiva covid-19-tester i sina trupper har nu ytterligare två nationer drabbats av positiva tester.
Nu gäller det Polen och Italien.

 

Les mer
20200209, HÄGGSTRÖM, Johan 001 (kopia)

Dubbelt Norge – svenskarna i kön

Bare två svenska herrar vidare i Ruka:

Inte oväntat var Johannes Høsflot Klæbo snabbast i herrarnas klassiska världscupsprint i Ruka och han är storfavorit att vinna tävlingen där han tabbade ut sig senast och stannade för tidigt i finalen.
Bakom sig hade han lagkompisen Erik Valnes, medan dom svenska herrarna hade större problem. Endast Johan Häggström och Oskar Svensson kvalade in till kvartsfinalen.

 

Les mer
20190221, DAHLQVIST Maja prolog (kopia)

Starka svenska damer i prologen

Ebba Andersson ensam svenska ute:

Ebba Andersson var enda svenska dam som inte gick vidare till kvartsfinalen när världscupen drog igång med den klassiska sprintprologen i Ruka under fredagsförmiddagen.
Endast norskan Ane Appelkvist Stenseth slog Maja Dahlqvist och Linn Svahn som båda var bland dom tre bästa. Övriga svenskor övertygade också.

 

Les mer
LUGNET atmosphere stadium 002 (kopia)

Falun söker skid-VM igen i 2027

Falun önskar att arrangera skid-VM igen. Nu har man bestämt sig för att söka om att få arrangera skid-VM i nordiska grenar 2027, det skulle bli 12 år efter succétävlingarna på Lugnet i 2015.

 

Les mer
15.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Quentin Fillon Maillet (FRA), Alexander Loginov (RUS), Martin Fourcade (FRA), (l-r) - IBU World Championships Biathlon, sprint men, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fe

Positiva tester också inför Kontiolahti

Det kan bli skidskytte-premiär utan Ryssland:

Norges lag sattes i karantän i Ruka då herrtränaren Eirik Myhr Nossum testade positivt. Nu visade det sig att testet var falskt och B-provet visade att han är frisk.
Men det är positiva tester också hos skidskyttarna inför helgens världscuppremiär – också det i Finland, nämligen i Kontiolahti i Karelen.

 

Les mer
MYHR NOSSUM, Eirik 2016-001 (kopia)

Nossums B-prov negativt, Norge åker i Ruka

Johaug, Klæbo & co kan starta i världscuppremiären:

Den norska landslagstränaren Eirik Myhr Nossum testade negativt för Covid-19 i ett andre test i Ruka och är därmed inte smittad av corona.
Därmed kommer det norska laget ut ur sin karantän och kan tävla som planerat i världscuppremiären i längdåkning under fredagen.

 

Les mer