Mobile Version
Desktop Version
STORA DELAR av svenska landslaget möter norska världsrekordhållare på 100 meter utanför Berners i Östersund i helgen. Dessutom är det stor skidmässa, ungdomstävlingar och mycket annat.
STORA DELAR av svenska landslaget möter norska världsrekordhållare på 100 meter utanför Berners i Östersund i helgen. Dessutom är det stor skidmässa, ungdomstävlingar och mycket annat.

Stjärnmöte direkt i helgens supersprint

Redan i helgen smäller det med säsongens första stjärnmöte i skidspåret. Det handlar om Östersund Winter Grand Opener där norska världsrekordhållare möter stora delar av det svenska landslaget till 100 meter supersprint utanför Berners affär.
Tävlingen direktsänds i SVT och redan i helgen får man alltså en fingervisning om vem som är i form – även om distansen är udda.

 

Världsrekordhållarna Ludvig ”Ludde” Jensen och Marthe Nordlunde från Norge visade sig svåra att rå på förra året, även om banan då inte räckte för ett nytt världsrekord. Men det svenska landslaget ställer upp med flera av sina toppåkare.
På herrsidan tillhör ju både Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Oskar Svensson världseliten, medan Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist är erkänt snabba damer på 100 meter.
Men det är ofta andra namn som dominerar i en supersprint som det här. Så se upp för åkare som Karl-Johan Dyvik, Marcus Grathe, Linn Sömskar och några andra som säkert vill försöka gå hela vägen till finalen.
Det är Sportkompaniet med Ante Andersson och alla klubbarna i Jämtland/Härjedalen som i vanlig ordning står bakom tävlingen. Det är också ett gyllne tillfälle för alla ungdomar och andra intresserade att vara med och prova på den här speciella tävlingsformen.
Östersund Winter Grand Opener är också mycket bera än bara 100 meter sprint, där finalpasset för eliten sänds direkt i SVT på söndag klockan 12,30.

Så här ser hela programmet ut:
Fredag 2 november:

14.00    Östersund Winter Grand Opener öppnar vid Berners i Östersund
14.00    Intersport skidmässa, underhållning från scen
16.00    Invigning av Östersund Winter Grand Opener
16.30    Premiärvisning på VW Supersprint bil
17.00    Utmaningen med Robin Bryntesson

Lördag 3 november:
10.00    Intersport skidmässa
10.00    Robin Bryntesson - happenings hela dagen
11.00    JHSF:s årsmöte
12.00    We & Sports - premi8är för W & Sports webb
13.00    Lansering av JHSF:s metodbok och intervjuer
13.30    JHSF:s stipendieutdelning
14.30    VW Supersprint: Prolog ungdomar
16.30    VW Supersprint: Parautmaningen
17.00    VW Supersprint: Final ungdomar
18.15    VW Supersprint: Prisutdelning
20.00    Superbankett med show

Söndag 4 november:
09.00    Intesport skidmässa
09.00    Robin Bryntesson - happenings hela dagen
09.30    VW Supersprint: Prolog elit
12.30    VW Supersprint: Final elit (SVT direktsänder)
13.35    VW Supersprint: Ungdomsutmaningen
14.00    VW Supersprint: Prisutdelning
16.00    Östersund Winter Grand Opener slut

Förutom direktsändningen i SVT kommer också Mittmedia att direktsända en hel del av det som händer under helgen. Dom sänder på lördag både ungdomstävlingen och paratävlingen samt också eliten prolog på söndag (som inte går i SVT).

Här är några av dom elitåkare som kommer att starta:
Herrar:
Calle Halfvarsson, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Viktor Thorn, Jens Burman, Karl-Johan Westberg (alla svenska A-landslaget), Karl-Johan Dyvik, Petter Engdahl, Johan Häggstrlöm, Björn Sandström (alla Team Bauhaus, svenska B-landslaget), Ludvig Sögnen Jensen (världsrekordhållare från Norge), Sigurd Braathen Reigstad, Kristian Ankersen Santiago (alla Norge), Kentaro Ishikawa (Japan).
Damer: Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Jonna Sundling, Anna Dyvik, Ebba Andersson (alla svenska A-landslaget), Maja Dahlqvist, Maria Nordström, Evelina Settlin, Linn Sömskar (alla Team Bauhaus), Marthe Nordlunde (världsrekordhållare från Norge), Juylie Henriette Arnesen (Norge).

Det är gratis inträde för publiken och arrangören har byggt läktare som under förre årets supersprint vid Berners.

 

Del |
20180304, NYGAARD Andreas VL002 (kopia)

Nygaard åkte i 103,6 km/t på längdskidor

Fd vasaloppssegraren Andreas Nygaard är inte bara bra på att spurta. Han klockade in på en ny rekordtid på en 1 km lång utförsbacke i Tromsø – högsta hastigheten i backen var enligt Strava 103,6 km/t – på längdskidor!

 

Les mer
08.01.2021, Oberhof, Germany (GER):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribution is pro

Skidskyttet slår nya TV-rekord i Sverige

Under säsongen som gått är det inte bara de svenska skidskyttarna som har slagit rekord, utan även publiken hemma i TV-sofforna. Fler än någonsin har följt världscupen genom SVT under vintern, med snitt över en miljon tittare under varje tävling.

 

Les mer
Emma anno 1922 (kopia)

Vasaloppet återskapar det första loppet

Har du det som skall till för att åka som i 1922?

Träskidor med tårem, vadmalsbyxor, tjärvalla och packad snö på skogsvägar och stigar. Nästa år firar Vasaloppet 100 år och vad passar då bättre än att åka skidor som om det vore 1922? Lördag 12 februari 2022 arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp – ”Jubileumsvasan” – med målsättning att försöka efterlikna det första loppet så långt som möjligt. Ansökan till århundradets utmaning öppnar onsdag 12 maj och en jury väljer sedan ut 139 skidåkare som får chansen att delta i Jubileumsvasan.

Les mer
20210510, Lager 157 lagbild (kopia)

Stora ändringar hos Lager 157 Ski Team

Lager 157 Ski Team redo gör för sin åttonde säsong.
I dag presenterade Lager 157 Ski Team sitt lag inför säsongen 2021/2022, och det blir en hel del förändring mot det lag som tog hem den gula västen på herrsidan i våras.

 

Les mer
20210210, KVARNBRINK, Gustav 003 (kopia)

Team Svenska Spel og juniorlandslagen klara

18 längdåkare är uttagna till Team Svenska Spel inför den kommande säsongen. Dessutom är åtta åkare uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget.
– Årets Team Svenska Spel består av ett starkt gäng med en härlig blandning av yngre och mer erfarna åkare på väg framåt i sina karriärer, säger Ida Ingemarsdotter, samordnare och landslagstränare för Team Svenska Spel.

 

Les mer
20210209, ERIKSSON, Mia 004 (kopia)

Mia Eriksson avslutar sin skidkarriär

Mia Eriksson har meddelat Piteå Elit att hon inte kommer fortsätta sin längdskidssatsning nästa säsong. Mia har tävlat för klubben i 10 år och är med det den åkare som varit längst i Piteå Elit av nuvarande åkare.

Les mer
KEKs-kronika

SK Bore inte ensamma – klubbarna sliter

Krönika:

SK Bore kastar in handduken och lägger ner elitverksamheten.
Flera landslagsåkare och andra toppåkare står plötsligt utan klubb.
Men värmlandsklubben är inte ensamma. Klubbarna – som är ryggraden i den svenska tävlingsverksamheten – sliter tungt för att få verksamheten att gå runt. I slutändan är det dom elitaktiva som drabbas och för alla utom dom som är i A-landslaget är det ekonomiskt tungt.

 

Les mer
2015 TIV, Therese på toppen (kopia)

Therese Johaug 8 sekunder från OS-gränsen

Therese Johaug lyckades inte greja OS-kvalgränsen på 31,25 minuter på 10.000 meter under lördagen. Men skidstjärnan satte nytt personligt rekord och kom i mål på 31.32,88 på anrika Bislett stadion i Oslo.
32-åringen sade efteråt att hon aldrig haft några planer om att starta under OS i Tokyo i sommar.

 

Les mer
20210507, HOELGAARD Stian nytt lag (kopia)

Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard till svenskt team

Norske Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard har valt Team Curira för den fortsatta satsningen på långloppscupen Visma Ski Classics. Hoelgaard har lång erfarenhet från Ski Classics på högsta nivå och har bland annat varit på pallen i Vasaloppet fem gånger och har från 2016 till idag samlat hela tolv pallplatser i de största långloppen. I årets säsongsavslutning slutade han på andra plats.

Les mer
20210210, ANTON vinner SM-sprint (kopia)

SK Bore tvingas lägga ner elitsatsningen

Efter en rekordsäsong med VM-uppdrag, världscuprepresentation och nu senast uttagningar till landslaget lämnar elitåkarna SK Bore.

 

Les mer
14.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Therese Johaug (NOR) - FIS world cup cross-country, 10km women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johaug mot kvalgränsen till OS på 10.000 m

Therese Johaug nöjer sig inte med att satsa mot vinter-OS i Beijing. På lördag försöker hon att greja OS-kvalgränsen på 10.000 meter löpning på Bislett stadion i Oslo.
Hon har tidigare sprungit på 31,40 minuter utan speciell banträning och kvalgränsen till OS är 31,25.

 

Les mer
12.02.2021, Pokljuka, Slovenia (SLO):Martin Ponsiluoma (SWE) - IBU World Championships Biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.biathlonworld.com © Thibaut/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or dist

Tre skidskyttar klara för OS i Peking

Tre skidskyttar tas ut till OS i Peking. Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma är klara för vinterspelen i Kina i februari 2022. Fler skidskyttar kommer att tas ut i höst för att skapa slagkraftiga lag i herrstafett, damstafett och mixstafett.

 

Les mer
20210131, SVAHN Linn 001 (kopia)

Första svenskarna uttagna till Peking

Med nio månader kvar till invigningen av OS i Peking presenterar SOK den första uttagningen till vinterspelen. Längdåkarna Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson tas ut tillsammans med fyra stafettlag.

Les mer
20210211, BYSTRÖM Anders (kopia)

Här är landslagen för 2021-2022

Under måndagen presenterade Svenska Skidförbundet nästa säsongs A-landslag och Team BAUHAUS. Totalt har 22 åkare tagits ut i de två olika lagen som nu har siktet inställt på OS i Peking.

Les mer
20180111, HAGA, Ragnhild interview 001 (kopia)

OS-mästaren vräkt från Norges landslag

Ragnhild Haga vann två sensationella OS-guld i Pyeongchang 2018.
Nu har hon vräkts från det norska landslaget och är givetvis mycket besviken. Hon blev också 7:a på 10 km under vinterns VM i Oberstdorf efter stora problem tidigare som vi skrivit om.
Haga slet med en blodpropp i benet och förlorade flera veckor med träning innan säsongen.

 

Les mer
20180316, THORN Viktor 001 (kopia)

Varför alla dessa ryggskador?

Sverige med problem som andra länder inte upplever:

Ett flertal landslagsåkare i Sverige sliter med ryggproblem. Ett problem som andra länder i toppen inom längdåkningen inte upplever.
Bare i vinter har Hanna Falk och Viktor Thorn försvunnit från landslagscenen.
Men varför är det så här? Har någon ställt frågan om vad landslaget egentligen håller på med? Tränar man fel eller är det bara en tillfällighet? Och vad händer med dom åkare som fått problemen?

 

Les mer
Petra o Martin (kopia)

30.000 kr till Petra och Martin

Kungens stipendium för unga ledare på snö:

Elin Jonsson, Martin Persson och Petra Åkerblom tilldelas 30 000 kronor vardera ur "H.M. Konung Carl XVI Gustafs 70-årsfond för unga ledare på snö". Fonden premierar unga ledare som enligt Svenska Skidförbundet har potential att ta steget upp till elit-/landslagstränare. 

Les mer
20191029, BACK Ulrika Eriksson 001 (kopia)

Falun har lämnat in VM-ansökan

Nytt skid-VM i Dalarna 2027?

Nu är den formella ansökan för att få arrangera ett nytt VM i de nordiska skidgrenarna i Falun år 2027 inskickad till det Internationella Skidförbundet (FIS). FIS kommer att ta beslut om arrangör i maj 2022.

 

Les mer
20210428, FALK Hanna Lager 157 (kopia)

Hanna Falk klar för Lager 157 Ski Team

Hanna Falk har gjort klart med Lager 157 Ski Team och blir att se i långloppen i Visma Ski Classics kommande säsong.
Om ryggen håller.
Hon lämnade landslaget efter årets säsong och önskar att satsa på långloppen.

 

Les mer
20180316,TØNSETH, Didrik 003 (kopia)

Didrik Tønseth utanför norska landslaget

Efter 11 år ställs världsmästaren och OS-mästaren Didrik Tønseth utanför det norska landslaget. 29-åringen från Trondheim missade vinterns VM i Oberstdorf men kommer att satsa vidare mot OS i Beijing utan landslagets stöd.

 

Les mer