Mobile Version
Desktop Version
SVERIGEPREMIÄR KORTDISTANS
STINA NILSSON finns med i det svenska laget till världscuppremiären i Östersund. Det borde höja publikintresset avsevärt. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

Sveriges lag till Östersund och IBU-cup i Idre:

Stina Nilsson med i världscuppremiären

Stina Nilsson finns med i det svenska laget som är uttaget till världscuppremiären i skidskytte i Östersund om en dryg vecka. Det bådar för stort publikintresse på hemmaplan, dit också hela det svenska landslaget åker med stora förhoppningar.

- Det känns väldigt bra att kunna presentera starka trupper till både IBU – Cup i Idre Fjäll och World Cup i Östersund, säger skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo. Vi har en bra mix av rutinerade åkare och åkare som vi tror på för framtiden.

 

World Cup 1 Östersund

- Vi har förmånen att på damsidan ha tre etablerade världsåkare som visat toppresultat genom hela försäsongen i Hanna, Elvira och Linn, säger huvudtränare Johannes Lukas. Att se Johannas resultat i Sverigepremiären var väldigt kul och ett positivt steg framåt. Johanna har nu fokus på att förbereda sig för att tävla under andra veckan i Östersund.

 

- Anna Magnusson och Mona Brorsson är två etablerade världscupåkare som i Idre Fjäll visade vilken hög kapacitet de har och bidrar till ett starkt damlag.

 

- Glädjande är också att Stina Nilsson visade fin form vid Sverigepremiären där hon hade snabbaste åktid i distansloppet. Stina visar också att hon tagit viktiga steg mot att bli en komplett skidskytt och med hennes åkfart kan det räcka långt, även i världscupsammanhang.

 

Stina Nilsson säger så här om att få chansen i Världscuppremiären i Östersund:

- Det känns jätte-jättekul och jag är jätteglad att jag får chansen att åka i Östersund. Det känns extrafint eftersom det var här jag fick chansen att göra världscuppremiär i våras. Det här med publik är ju helt nytt för mig eftersom det var corona förra säsongen. Så att få uppleva publiken i skidskytte för första gången blir ju hur spännande som helst.

 

Förutsättningarna är att Sverige har startplatser för 6 damer och 6 herrar i Världscupen hela vintern.

 

- På herrsidan var har vi sett Malte och Oskar visa hög kapacitet hela träningsåret, enligt Johannes. I kombination med våra fyra etablerade världscupåkare känns det som att vi har en herrtrupp som tagit viktiga steg framåt.

 

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson kommenterar uttagningen så här:

- Det ska bli kul! Vi avslutad ju förra säsongen här i Östersund, då utan publik och nu är publiken tillbaka och det ska bli härligt. Jag dras med av stämningen och publiken betyder mycket för mig. Förra säsongens resultat var ju extremt bra och den blir svår att toppa.  Fast å andra sidan finns det inte så mycket som talar för att vi skulle vara sämre i år… Vi är ett taggat gäng som kommer göra allt för att vi kan för att upprepa det vi gjorde förra året.

 

Sveriges lag till World Cup Östersund

Damer

Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb                                   

Elvira Öberg, Piteå Skidskytteklubb                                       

Linn Persson, SK Bore                                          

Stina Nilsson, Lima SKG                                       

Mona Brorsson, Finnskoga IF                                      

Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb  

Johanna Skottheim, Lima SKG (uttagen till World Cup 2, Östersund)                                      

 

Herrar

Peppe Femling, Piteå Skidskytteklubb

Oskar Brandt, I 2 IF

Malte Stefansson, Oxbergs IF

Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb

Martin Ponsiluoma, Tullus SG

Sebastian Samuelsson, I 21 IF

 

IBU–Cup 1, Idre Fjäll

- Äntligen är vi igång med en IBU-cup som startar på hemmaplan i Idre Fjäll, meddelar Erika Oskarsson, landslagstränare. Här har vi gjort en uttagning där vi fokuserar på två delar; dels åkare med höga ambitioner som har visat fina resultat i inledningen av säsongen och som kan vara med och fightas om platser till World Cup. Men också den grupp av åkare som vi ser är viktiga för framtiden och som fortsätter ta stora steg i sin utveckling.

 

I IBU–Cup har Sverige 6 startplatser för damer och 5 för herrar den kommande vintern. Dock har vi på hemmaplan möjlighet att starta med fulla trupper vilket innebär att vi i Idre Fjäll har 6 startplatser även på herrsidan.

 

- Alla i den här gruppen har tävlat i Idre Fjäll förut, fortsätter Erika. Så vi kommer fokusera på att bibehålla styrkorna varje individ har på denna tävlingsbana samtidigt som vi får en fin chans att finslipa de små detaljerna man vill göra bättre efter helgens premiärtävlingar.

 

Sveriges lag till IBU Cup Idre Fjäll

Damer

Ingela Andersson, K 4 IF

Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund

Emma Nilsson, SK Bore

Ella Halvarsson, Biathlon Östersund

Annie Lindh, Finnskoga IF

Bente Skåle, Tullus SG

 

Herrar

Viktor Brandt, I 2 IF

Henning Sjökvist, Biathlon Östersund

Anton Ivarsson, Tullus SG

Erik Larsson, Mora Biathlon

Emil Nykvist, SK Bore

Simon Hallström, Lima SKG

Del |
SPRINT 211202

”Sebbe” trodde inte själv det var möjligt

Andra raka segern och ledning i världscupen:

– Jag trodde inte det skulle gå att vinna en sprint med en straffrunda, säger Sebastian Samuelsson eftrer att han åter igen utklassat konkurrenterna i världscupen i skidskytte i Östersund.
Och han tog ledningen i världscupen på kuppen.
– Det är en dröm, säger han.

 

Les mer
SPRINT 211202

Elvira åkte skjorten av alla andra

Personbästa i världscupen trots två bom:

Elvira Öberg är världens snabbaste skidskytt på damsidan idag.
Under torsdagens sprint i Östersund slutade hon tvåa trots två bom och hon åkte 20 sekunder snabbare än någon annan åkare. Förra årets världscupsegrare Tiril Eckhoff tappade minuten bara i åktid.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Landslagen är satta under press

Krönika:

Johannes Hösflot Kläbo vägrar göra reklam för sitt landslags nya sponsor Nent/Viaplay. Jag tror Kläbos protest kan följas av nya stora utmaningar för skidförbunden i både Norge och Sverige.

 

Les mer
20211201, NILSSON Emma (kopia)

Emma Nilsson 9:a i supersprinten i IBU

Emma Nilsson blev bästa svenska på en 9:e plats när IBU-cupen drog igång med en supersprint i norska Sjusjøen under onsdagen.
Dom svenska åkarna lyckades inte riktigt trots att det i damfinalen var hela 5 blågula bland dom 30 som kvalade in från prologen.

 

Les mer
20181204, KLÆBO Johannes Høsflot PK-RZ (kopia)

Klæbo i strid med egna förbundet

Vägrar bära logo för Viaplay:

Johannes Høsflot Klæbo ligger i strid med det norska skidförbundet. Han vägrar att bära en logo för Viaplay på den norska landslagsdräkten då han men att det är fel med tanke på att dom som rapporterar om honom borde vara oberoende och inte en sponsor.
Skidförbundet svarar än så länge med tystnad, men i värsta fall kan Klæbo nekas start i helgens världscuptävlingar i Lillehammer.

 

Les mer
20180316, PÄRMÄKOSKI, Krista 060 (kopia)

Krista Pärmäkoski avstår VC i Lillehammer

Krista Pärmäkoski ligger tre i världscupen efter Frida Karlsson och Therese Johaug efter den första tävlingshelgen i Ruka.
Men den 30-åriga finskan kommer inte att tävla i Lillehammer kommande helg. En förkylning ställer till det för det finska hoppet.

 

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - DISTANS

Vaccinationsbevis i publiktälten i Östersund

Nya krav på världscupen:

Som en följd av nya regler för inomhusevenemang med mer än 100 deltagare från den 1 december kommer krav på och kontroll av vaccinationsbevis att införas i de båda publiktälten under resterande tävlingar i Östersund.

Les mer
20211130, kulla o mas 2022 (kopia)

Wilma och Edvin kulla o mas 2022

Vasaloppet med 100-årsjubileum i vinter:

En sjungande, sportande mångsysslare och en tävlingsinriktad slalomåkare. Båda med en gedigen bakgrund som Vasaloppsfunktionär. 2022 års kranskulla och kransmas, som nu tar sig an det som brukar kallas det mest ärofyllda uppdraget bland alla Vasaloppets funktionärer, heter Wilma Björkman från IFK Mora SK och Edvin Nilsson från Sälens IF Alpina.

Les mer
KEKs-kronika

Ändra reglerna – det här är bara löjligt

Krönika:

Nu måste FIS göra något med sin köldgräns.
När hälften av toppåkarna väljer att inte åka så blir det bara löjligt.
Värst är det för dom unga, lovande som inte vågar säga nej och tvingas ut i sin kondomdräkt i 20 minusgrader.
Många kommer ihåg vad som hände i Visma Ski Classics-tävlingen La Diagonela i Schweiz förra vintern där flera blev långtidsskadade på grund av kylan.

 

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - SPRINT

Stina ut och Johanna Skottheim in i VC-laget

Efter en dramatisk första världscuphelg med två svenska segrar genom Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson fortsätter nu världscuptävlandet i Östersund medan IBU-Cuptävlingarna flyttar till Sjusjön.

Stina Nilsson måste ner i IBU-laget, medan Johanna Skottheim kommer upp i världscupen igen.

Les mer
20210227, POROMAA William (kopia)

Dessa kör världscup i längd i Lillehammer

Emma Ribom och William Poromaa är tillbaka i det svenska landslaget i Lillehammer kommande helg. Men Jens Burman och Oskar Svensson fortfarande fattas. Dessutom debuterar sprintåkaren George Ersson.

Les mer
20200117, Britta o Emil inför La Diagonela (kopia)

Britta och Emil vann långloppspremiären

Långlöparna har också börjat röra på sig i tävlingssammanhang inför vinterns Visma Ski Classics. Under söndagen dominerade Lager 157 Ski Team den egna tävlingen Grönklittspremiären i Orsa.

Emil Persson vann herrklassen och Britta Johansson Norgren damklassen. Inga stora överraskningar.

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - SPRINT

– Mitt bästa lopp i karriären!

”Sebbe” kopierade Hanna Öberg i Östersund:

– Det här var nog mitt bästa lopp i karriären, säger Sebastian Samuelsson och jublar på skidskyttestadion i Östersund.
Han kopierade Hanna Öberg och fixade Sveriges andra världscupseger inom bara några timmar på hemmaplan i herrarnas 10 km sprint.

 

Les mer
20200103, OLSSON, Moa 002 (kopia)

Frida fick släppa förbi Johaug

Svår kyla ställde till det i jaktstarterna:

Efter flera gånger att ha skjutit på starten blev det till slut en jaktstart för damerna i världscupen i längd i Ruka. Men med 23 minusgrader på morgonen valde flera att dra sig ur, ännu flera i herrtävlingen än bland damerna.
Frida Karlsson gjorde ett försök men fick se Therese Johaug passera och återställa ordningen så som vi är vana att se den.

 

Les mer
VÄRLDSCUP SKIDSKYTTE - SPRINT

Vilken revansch för Hanna Öberg!

Vilken revansch och vilket styrkebesked av Hanna Öberg och hela det svenska damlaget.
Från en nattsvart dag på skjutvallen i lördagens individuella tävling till seger och tre bland dom tio bästa i söndagens sprint.
Hanna strålade på skidstadion i Östersund efter att ha vunnit sin 7:e världscuptävling, den tredje i sprint.

 

Les mer
20211112, LÆGREID, Sturla Holm 003 (kopia)

Världsmästaren imponerade också i herrklassen

Också dom svenska herrarna sköt bort sig:

Herrarnas 20 km individuella tävling i skidskyttevärldscupen i Östersund blev nästan en kopia av damtävlingen strax innan.
Världsmästaren sköt 20 träffar och vann klart.
Svenskarna sköt bort sig och hade inte med tätstriden att göra.
Dagens man var Sturla Holm Lægreid.

 

Les mer
20210105, KARLSSON, Frida  (kopia)

Frida var stekhet i iskylan

Knäckte Therese Johaug med superlopp i Ruka:

Frida Karlsson var stekhet i iskylan i Ruka.
Med runt 20 minusgrader var hon klart bäst och slog Therese Johaug med imponerande 13,7 sekunder och vann damernas 10 km klassisk i världscupen.
Ja, så het var Frida att byxorna brann upp efter målgång!

 

Les mer
20211115, DAVIDOVA, Marketa 008 (kopia)

Uppvisning av världsmästarinnan Davidova

Svenskorna sköt bort sig på hemmaplan:

Dom svenska segerhoppen försvann på skjutvallen i Östersund när världscupen i skidskytte inleddes med 15 km individuell tävling.
Istället bjöds publiken på en rejäl uppvisning av den 24-åriga världsmästarinnan Marketa Davidova från Tjeckien. Hon träffade med alla 20 skotten, precis som på VM förra säsongen, och vann med över minuten.

 

Les mer
20190227, NISKANEN, Iivo 002 (kopia2)

Iivo Niskanen före Ryssland och Norge

Dom svenska herrarna hängde inte med:

Iivo Niskanen var starkast i iskylan i Ruka när herrarna körde 15 km klassisk i världscupen under lördagsförmiddagen. Han var den enda bland dom 10 bästa som inte kommer från Ryssland eller Norge.
Dom svenska herrarna hängde inte alls med och Leo Johansson på 22:a plats var den enda som tog världscuppoäng som ges till dom 30 bästa.

 

Les mer
20211120, JONSSON, Fredrik 001 (kopia)[1]

Svenskarna först ut i Rukas distanslopp

Svenska åkare startar första både i herr- och damklassen när längdåkarnas världscup fortsätter med distanslopp i klassisk stil under lördagen.
Fredrik Jonsson som äntligen är tillbaka i världscupen har startnummer 1 i herrarnas 15 km medan Louise Lindström går ut först på damernas 10 km.

 

Les mer