Mobile Version
Desktop Version
Nicklas Olausson
FAVORITEN Sara Andersson vann JSM i sprint på hemmaplan i Mora. Foto: NICKLAS OLAUSSON

JSM skidskytte i helgen:

Spännande sprintdueller i Mora

Det blev flera rafflande uppgörelser under lördagens sprinttävlingar vid Junior-SM i Mora. Alfred Eriksson från Dala-Järna och hemmaåkaren Sara Andersson tog hem SM-gulden i de äldsta juniorklasserna.

 

Damer 16/17
Säkerligen stärkt av stafettsegern på hemmaplan tog Moras Ida Eriksson hem SM-guldet i damerna yngsta juniorklass, efter felfritt jobb på skjutvallen. Hon var tvåa efter det liggande skyttet, 24 sekunder efter snabbåkaren Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund som också sköt fullt. Men när Astrid åkte på två bom i stående tog Ida över ledningen med drygt 20 sekunder - och trots att konkurrenten närmade sig oroväckande var hon sex sekunder före i mål. Astrid klarade andraplatsen med 24 sekunder tillgodo på Tullus Greta Seldahl som blev trea efter ett missat skott. Elsa Brandt från Ornäs tog in nio sekunder mot Greta på slutvarvet men var sex sekunder från medalj på fjärde plats i mål.

Herrar 16/17
Filip Eriksson från SK Bore tog täten med 25 sekunder efter fem fullträffar i liggande och hade fortfarande 12 sekunders marginal till närmaste konkurrent inför det stående skyttet. Men när han åkte på en bom smet Ornäs Anton Modigs förbi med sex sekunder efter två imponerande nollor - och drygade sedan ut avståndet med ytterligare 20 sekunder på vägen till mål och ett säkert SM-guld. Filip fick nöja sig med silver medan Simon Frimodig från Tullus tog hand om den tredje medaljen efter tre missade skott, 47 sekunder från segern. Simon hade i sin tur 10 sekunder tillgodo på Leo Kristiansson från Dala-Järna som tog in 12 sekunder på slutvarvet,  men som hamnade på den snöpliga fjärdeplatsen i mål.

Damer 18/19
Kimstads Alice Pettersson var säkerheten själv på skjutvallen, vilket bäddade för SM-guldet i dagens sprint. Hon ledde med några sekunder före Vera Edvardsson från Mälarö efter fullt i det liggande skyttet, men var 11 sekunder bakom inför stående. Där åkte Vera på hela tre bom och föll till sjätte plats, medan Alice tog tillbaka täten trots ett missat skott. Hon lämnade vallen en halvminut före Tullus Linn Jansson som plockade in 20 sekunder på slutvarvet, men var 10 sekunder efter i mål med totalt tre bom. Olivia Grönkvist från IF Hallby avancerade två placeringar från det sista skyttet och tog hand om bronset trots fem missade skott, 35 sekunder från segern - medan Tullus Frida Eriksson var fyra sekunder bakom henne på fjärde plats.

Herrar 18/19
Loke Sköld från Älvdalen tog täten efter fem fullträffar i det liggande skyttet och hade fem sekunder tillgodo när det var dags för stående. Men efter ett missat skott fick han släppa nollskytten Sondre Swahn från OK Landehof förbi sig med några sekunder - medan Henning Lindh Ten Berg från Tullus var trea, fyra sekunder bakom Loke. På slutvarvet var Henning den klart starkaste och tog hem SM-guldet med 17 sekunder tillgodo på Loke, efter totalt två bom. Trots det fina skyttet hamnade Sondre drygt två sekunder utanför pallen som fyra i mål, efter att även ha blivit passerad av Hennings klubbkompis Vincent Grein som fixade ytterligare en bronsmedalj till Tullus efter tre missade skott, 29 sekunder från segern.

Damer 20/22
Hemmafavoriten Sara Andersson visade inte någon respekt för sina äldre konkurrenter. Hon inledde visserligen med två bom i det liggande skyttet och lämnade vallen som fyra, men åkte snabbt på mellanvarvet och var en dryg sekund före Anna-Karin Heijdenberg från Tullus på väg in till stående. Där lyckades båda skjuta fullt, men Sara var något snabbare och hade 11 sekunders ledning när hon gav sig ut på slutvarvet, ett avstånd som hon drygade ut rejält till 35 sekunder i mål som segrare. Anna-Karin imponerade med två nollor och klarade SM-silvret med 12 sekunder tillgodo på Moras Alva Sköld som sköt två bom, men var snabb i spåret. Tullus Bente Skåle blev fyra efter ett missat skott, 1,34 bakom Sara.

Herrar 20/22
Trots en bom i det inledande skyttet tog Älvdalens Oscar Andersson en knapp ledning, men blev passerad av tre åkare på mellanrundan. Det var i stället Alfred Eriksson från Dala-Järna som hade täten på väg in till stående och som sedan följde upp ett missat skott i liggande med fem fullträffar. Han lämnade vallen med ett stort försprång och kunde helt ohotad ta hem SM-guldet med 52 sekunder tillgodo på Anton Ivarsson. Tullusåkaren passerade Oscar på slutvarvet och var en dryg halvminut före honom i mål, efter totalt tre missade skott. Oscar hade en bom mindre och höll undan för Antons klubbkompis Emanuel Westberg på vägen till mål som bronsmedaljör, trots att Emanuel tog in 13 sekunder på slutvarvet.

Del |
20220624, WC Rollerskis NOR kopiera

Värmen nära knäcka Linn i världscupen

Linn Sömskar gick ut stenhårt och var i en klar ledning på det första av dom tre varven när världscupen på rullskidor inleddes med 10 km fristil i norska Notodden under midsommaraftonen.
Men i den nästan 30-gradiga värmen höll hon på att ta helt slut. Den rutinerade IFK Umeå-åkaren kunde dock samla sig och slutade trea, 0,3 sekunder från ”silvret”.

 

Les mer
20220624, Calle-Junior kopia

Välkommen till världen Calle-Junior

– Det absolut häftigaste jag varit med om och ett minne för livet, skriver Calle Halfvarsson på Instagram sedan hans sambo Isabell fött parets första barn sent under torsdagskvällen.
Vi säger välkommen till världen Calle-Junior.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Novak i banbrytande längdsatsning

Krönika:

När Björn Dählie, 55, lägger sin hand över Max Novaks, 26, axel är det för att den gamla skidkungen vill lyfta sporten till en ny nivå. Tillsammans utgörs nya Team Aker Dählie av långloppsåkare, allroundåkare och funktionsnedsatta.
Novak har hamnat i en för längd världsunik satsning.


 

Les mer
X

Cykelvasan 2022 sänds direkt i SVT1

Att Sveriges Television direktsänder Vasaloppet den första söndagen i mars varje år är väl känt. Nytt för i år är att SVT även kommer att direktsända Sveriges största mountainbikelopp Cykelvasan 90, som körs den andra lördagen i augusti. – Äntligen kan vi bjuda upp till en ny tradition med tv-frukost och blåbärssoppa och visa upp Vasaloppsarenan i sommarskrud, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

 

Les mer
20220622, Marcialonga ny sträcka kopiera

Marcialonga fyller 50 och ändrar sträckan

”Mur de la Stria” med 20 procents stigning precis före mål:

Marcialonga – en av Ski Classics största tävlingar – fyller 50 år i vinter och i den anledningen gör man också stora ändringar på bansträckningen innan mål.
Den avsluttande Cascata-backen har varit en mardröm för många. Nu blir den kortare, men betydligt brantare. Dessutom kommer man in till mål från andra hållet än tidigare.

 

Les mer
20210527, SÖMSKAR Linn (kopia)

Liten blågul trupp till VC i Norge

Under midsommarhelgen är det dags för säsongens första deltävling i världscupen på rullskidor i vårt grannland Norge. Tävlingarna kommer att avgöras på tre orter i Telemarken och är en del av ”Telemarks Veka”.

 

Les mer
IMG_0450 kopiera

Full fart på Lycksele Sommarskidskola

En efterlängtad sommarskidskola i Lycksele genomförs i den gångna veckan, efter två års frånvaro när man tvingats ställa in pga coronapandemin.  

 

Les mer
220620-CK-juniorläger-pm kopiera

Charlotta Kalla hjälper juniorlandslaget

Charlotte Kalla blir ”sidekick” till Andreas Domeij, tränare för Team Svenska Spel Juniorlandslaget i sommar och höst. Stärker upp med en ovärderlig erfarenhet och kommer bidra till att inspirera en ny generationen skidåkare.

 

Les mer
20220130, VUKUEV, Ermilk kopiera

Ski Classics portar alla ryssar nästa säsong

Långloppscupen Ski Classics har beslutat att inga ryska åkare får starta i deras tävlingar kommande säsong. Det är givetvis på grund av kriget i Ukraina.

 

Les mer
20200103, TAUBØL Håvard Solås001 (kopia)

Slog Klæbo och Northug men fick stryk

Start av Emil och Johannes i Norge:

Emil Persson och Johannes Eklöf spurtade mycket bra och hade både Johannes Høsflot Klæbo och Petter Northug jr bakom sig i norska Totenrullen över 60 km under lördagen.
Det var bara ett problem: Håvard Solås Taugbøl hade en lucka och var fyra sekunder före dom båda svenskarna i mål.

 

Les mer
20220108, Pustertaler målgång kopiera

Här är hela Ski Classics-programmet

Säsong XIV av Ski Classics Pro Tour består av 14 evenemang på 10 evenemangshelger i 6 olika länder.

Den helt nya säsongen har 5 nya evenemang: Bad Gastein PTT och Bad Gastein Criterium i Österrike; Grönklitt Criterium och Grönklitt ITT på samma plats som förra året i Sverige men med nya evenemang och datum; och Ski Classics Finale Summit 2 Senja i Norge.

 

Les mer
20220618, Ernst Alm hylla 100 år kopiera

Första vasaloppssegraren hyllas i hembyn

Firar 100 år sedan Ernst Alm vann:

100 år har gått sedan Ernst Alm från Hemmingen vann det första Vasaloppet genom tiderna, det kommer Hemmingens byastugeförening uppmärksamma genom en folkfest och hemvändardag i sommar.

 

Les mer
20220617, Dæhlie o Novak (kopia)

Max Novak till Bjørn Dæhlies lag

Max Novak byter lag inför den kommande långdistanssäsongen. Han blir nu en del av en ny norsk storsatsning med Bjørn Dæhlie och storkoncernen Aker som sponsoerer.
Laget får flera toppåkare som Astrid Øyre Slind och Stian Hoelgaard och namnet blir Team Aker Dählie.

 

Les mer
20220107, WESTBER KJ segrare kopiera

Här går vinterns cup- och SM-tävlingar

Programmet inför vinterns Smart Energy Cup och BAUHAUS Cup är beslutat och redo att presenteras. Med nedslag i bland annat Idre, Ulricehamn och Lycksele kommer Sveriges juniorer och seniorer göra upp pе de svenska arenorna.

 

Les mer
20220614, ELVIRA Årets skidskytt (kopia)

Elvira Öberg blev Årets skidskytt

Det var föga överraskande, men Elvira Öberg har av Svenska skidskytteförbundet utsetts till Årets skidskytt.
Hon har haft sitt stora, internationella genombrott i vinter och hotade länge norskan Marte Olsbu Røiseland om totalsegern i världscupen. Dessutom tre OS-medaljer och flera topprestationer i världscupen.

 

Les mer
20220614, ny Pellegrino på väg (kopia)

En ny Pellegrino är på väg

En ny Pellegrino är på väg.
Men det kommer att ta tid innan det blir några resultat i skidspåret.
Sprintstjärnan Federico Pellegrino och hans nyblivna fru Greta Laurent väntar nämligen sitt första barn.

 

Les mer
20220312, ANGER Edvin kopiera

Sixten Jernbergpriset till Edvin Anger

Juryn för Sixten Jernbergpriset har enats om att tilldela 2022 års pris till Edvin Anger som därmed blir den yngste herrpristagaren sedan priset instiftades, 1965.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Öberg borde ha gjort som Bjervig

Krönika:

Medan den svenska längdchefen Lars Öberg satte hårt mot hårt mot sina stjärnor så valde hans norska motsvarighet Espen Bjervig att tillmötesgå Johannes Hösflot Kläbos krav på ett eget träningsupplägg. 
Jag hade gärna sett en liknande ”politisk”  lösning i Sverige.


 

Les mer
20220613, PERSSON Alicia till ÅIK (kopia)

Alicia Persson klar för Åsarna IK

Åsarna IK har gjort klart med ett starkt nyförvärv på damsidan:
24-åriga Alicia Persson med landslagsmeriter kommer från Stockviks SF i Sundsvall.

 

Les mer
20211219, PERSSON Emil kopiera

Nya Ski Classics-lopp till Orsa Grönklitt

Nu är det klart! Ski Classics och Orsa Grönklitt bjuder in till ny skidfest 18 - 19 februari 2023.
– Grönklitt Classics över 50 km blir huvudnumret, men det kommer också att bli en teamsprint på Orsas fantastiska skidanläggning, säger Grönklitts sportchef Urban Nilsson.

 

Les mer