Mobile Version
Desktop Version
SM-Masstart
ÄNTLIGEN var det Peppe Femlings tur att vinna SM-guldet. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

SM-masstarter i soliga Sollefteå

Det var perfekt vinterväder med minusgrader och strålande sol, men med viss vind som ställde till det för skidskyttarna på vallen under lördagens rafflande masstarter vid SM i Sollefteå. Elsa Tänglander, Jacob Larsson och Anna Magnusson vann för andra dagen i rad.

Damer senior
Tack vare snabbt och felfritt inledande skytte tog Piteås Hanna Öberg ledningen med nio sekunder och fortsatte med riktigt snabb åkning på nästa varv. Hon hade ett försprång på en dryg halvminut inför andra liggande, men sköt tre straffrundor och föll till fjärde plats. Det var i stället Finnskogas Mona Brorsson som var först ut från vallen efter sin andra nolla, två sekunder före Anna Magnusson från Piteå som hade samma skytte. När båda lyckades sätta alla skotten för tredje gången i första stående tog Anna över ledningen med fem sekunder och drog sedan ifrån Mona med ytterligare sex sekunder på det fjärde varvet. Hanna tog in hela 17 sekunder med fin fart i spåret och låg strax bakom lagkompisen som tvåa in på vallen för avgörandet i det sista skyttet.

Där imponerade Anna med sin fjärde nolla, medan Hanna missade ett skott - och tack vare det fina jobbet på vallen kunde Anna vinna sitt andra SM-guld i Sollefteå med en marginal på 12 sekunder i mål. Mona avslutade med en bom, men blev klar trea i mål - en dryg minut från segern. SK Bores Emma Nilsson hamnade på fjärde plats för andra dagen i rad, 50 sekunder bakom Mona - även hon med endast ett missat skott.

Herrar senior
Jesper Nelin från Piteå hade en knapp ledning före klubbkompisen Peppe Femling efter fem fullträffar i det första skyttet. De kom in till andra liggande tillsammans med två andra åkare, men när alla tvingades in i straffrundan tog Henning Sjökvist från Biathlon Östersund över täten efter två nollor. Inför första stående låg han sedan strax bakom Peppe och hade fyra sekunder upp till ledande Sebastian Samuelsson från I 21 - och när alla tre lyckades nolla var avståndet i stort sett oförändrat. Sebastian och Peppe hade däremot 14 sekunder tillgodo mot närmaste åkare när det var dags för sista stående.

Precis som sambon Anna imponerade Peppe med att sätta alla skotten, medan Sebastian avslutade med en bom och föll till fjärde plats. Däremot lyckades även Martin Ponsiluoma nolla och lämnade vallen som tvåa, 12 sekunder bakom Peppe som ändå höll undan på slutvarvet för snabbåkaren fråm Tullus och tog hem SM-guldet med sju sekunder i mål efter endast en bom. Jesper satte också punkt med fem fullträffar och hade Sebastian i släptåg ut från vallen, men drog ifrån och fixade bronset - fyra sekunder bakom Martin. Sebastian blev fjärde man i mål, 44 sekunder från segern.

 

SM-Masstart
OSCAR ANDERSSON, Älvdalen vann H22-klassen. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

Damer 20/22
Alva Sköld och Sara Andersson från Mora hade sällskap på det inledande varvet och skaffade sig ett försprång på 24 sekunder mot resten av startfältet. Men medan båda missade två skott vardera i första liggande lyckades Tullus Bente Skåle nolla och tog över täten med 18 sekunder. När hon åkte på tre straffrundor i det andra skyttet var det istället Wilma Björn från SK Bore som var först ut från vallen efter två nollor, men med Alva tätt i ryggen trots ytterligare en bom. På det tredje varvet ryckte Alva ifrån och hade ledningen med 19 sekunder inför första stående, men fick åka tre varv i straffrundan medan Wilma klarade sig med en bom och tog tillbaka täten.

När det var dags för det avslutande skyttet var det på nytt lagkompisarna från Mora som var i ledningen - och med Wilma 10 sekunder bakom som trea. Den här gången lyckades Sara nolla och lämnade vallen med 16 sekunder tillgodo och drygade sedan ut avståndet ytterligare till 35 sekunder i mål som SM-vinnare. Wilma avslutade också med fullt skytte och blev klar tvåa i mål, 19 sekunder före Alva som sköt två bom och fick nöja sig med bronset. Bente hamnade på fjärde plats, 1,23 från segern efter fyra missade skott.

Herrar 20/22
Tack vare fullt i första liggande gick Moras Erik Larsson och Victor Berglund från I 19 ut i delad ledning, men inför det andra skyttet hade Erik ett försprång på 15 sekunder mot närmaste konkurrent. Han åkte visserligen på två bom, men behöll täten och fick sedan sällskap av snabbåkande Alfred Eriksson från Dala-Järna som plockade in 15 sekunder på vägen till första stående. Där åkte båda på hela fyra bom vardera, medan Älvdalens Oscar Andersson smet förbi efter en bom i varje skytte - och inför det avslutande skyttet hade han en halvminut tillgodo mot Alfred och Erik.

När Oscar klarade sig med ännu en straffrunda lämnade han vallen 27 sekunder före Alfred som också sköt en bom - och på slutvarvet växte segermarginalen ytterligare till 36 sekunder i mål. Bakom Alfred blev det en hård kamp om den tredje pallplatsen mellan tre åkare som fortfarande höll ihop vid den sista mellantiden. Men till sist var fransmannen Jules Pessey den starkaste och blev trea, 44 sekunder från segern efter fyra missade skott. Fabian Hermansson var ytterligare en dryg sekund bakom på fjärde plats, men tog hem ett SM-brons till Finnskoga som tredje svensk i mål.

 

SM-Masstart
JÄTTETALANGEN Elsa Tänglander från Östersund (mitten) var överlägsen i D17. Hon vann före Wilma Helmersson, Sveg (tv) och Wilda Lundqvist, Mälarö. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

Damer 18/19
Det var Greta Seldahl från Tullus som inledde bäst med fem fullträffar i det första skyttet. Hon hade sex sekunder tillgodo mot Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund som åkte på en bom och utökade dessutom ledningen med fem sekunder på vägen till andra liggande. Där lyckades Greta nolla på nytt och lämnade vallen 20 sekunder före Astrid som missade ytterligare ett skott - och efter en bom mot konkurrentens två i det tredje skyttet var Tullusåkaren 53 sekunder före när det var dags för sista stående.

Där klarade sig Greta med ännu en bom och gick ut på slutvarvet i ensamt majestät - och tog till sist hem SM-guldet med en marginal på 51 sekunder. Sprintsegraren Teodora Westerlund från I 21 låg på tredje plats efter en bom i det sista skyttet, men avslutade starkt i spåret och blev tvåa i mål efter sammanlagt sex missade skott. Precis som Teodora passerade Astrid förbi Klara Sätter från Tullus på slutvarvet och tog hand om bronsmedaljen, en dryg minut från segern med totalt sex bom. Klara imponerade på skjutvallen med endast en straffrunda, men var 13 sekunder från pallen som fyra i mål - 1,15 bakom Greta.

Herrar 18/19
Trots en straffrunda i det inledande skyttet hade Moras Jacob Larsson ledningen med åtta sekunder före Karl Grönland från Lima som lyckades nolla. I andra liggande blev det ytterligare en bom för Jacob som ändå var kvar i täten, nu 15 sekunder före Luleås Albert Marjeta som hade två felfria skytten. På vägen till första stående fördubblade han avståndet, men åkte på ytterligare tre straffrundor. Karl sköt däremot fullt för andra gången och var bara fyra sekunder bakom ut på det fjärde varvet, men hade 19 sekunder upp till Jacob inför det sista skyttet.

Tack vare sin tredje nolla var det i stället Albert som lämnade vallen först, 13 sekunder före Karl som missade ett skott - och med Jacob ytterligare sekunden bakom efter två avslutande bom. Vid sista mellantiden var Moraåkaren bara fem sekunder efter och i sista backen lyckades Jacob passera och var tre sekunder före i mål som vinnare. Albert hade i sin tur drygt 20 sekunder tillgodo mot Karl som tröttnade lite mot slutet, men klarade bronsmedaljen utan problem. Henning Lindh Ten Berg från Tullus hamnade på fjärde plats, 45 sekunder från segern efter sex missade skott.

Damer 16/17
Tullus supertalang Elsa Tänglander körde ifrån resten av startfältet direkt och hade ett försprång på 25 sekunder inför första liggande - och efter fem fullträffar lämnade hon vallen 1,18 före närmaste åkare. När Elsa lyckades nolla även i det andra skyttet drygade hon ut avståndet ytterligare, men åkte på två bom i första stående. Trots det hade hon en ledning på två minuter ut på det fjärde varvet - och då spelade det ingen roll att det blev tre straffrundor till i det sista skyttet. Elsa hade fortfarande 1,50 tillgodo och utökade dessutom marginalen med 25 sekunder på slutvarvet till 2,15 i mål efter ännu en imponerande uppvisning.

Wilma Helmersson från Sveg följde upp en inledande bom med fullt i andra liggande och fortsatte med ytterligare en straffrunda i det tredje skyttet. Hon var en dryg minut före trean på väg in till sista stående - och efter en tredje bom blev Wilma säker silvermedaljör i mål. Hon hade 1,11 tillgodo mot Wilda Lundqvist som fixade ett nytt brons till Mälarö, 3,26 från segern med samma skytte som Wilma. Ramundbergets Ellen Rydhult avancerade två placeringar efter det sista skyttet och höll fjärdeplatsen in i mål, knappt fyra minuter bakom segrande Elsa med sex missade skott.

 

SM-Masstart
OSKAR JANSSON, Häverödal jublar för SM-seger i masstart i H17. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

Herrar 16/17
Sprintvinnaren Philip Lindkvist-Flötten från Norge tog ledningen med sex sekunder efter fullt i första liggande och drygade ut avståndet med en knapp halvminut efter samma resultat även i det andra skyttet. Däremot åkte han på tre bom i första stående och fick sällskap av Ornäs Anton Modigs som också hade tre missade skott - medan Oskar Jansson från Häverödal hade en bom mindre och var fyra sekunder bakom ledarduon. När det var dags för avgörandet i det sista skyttet var de tre åkarna tillsammans, men det var Oskar som drog det längsta strået med en endast en bom - medan konkurrenterna tvingades åka flera varv i straffrundan.

Det gjorde att han hade en dryg halvminut tillgodo och tog till sist hem SM-guldet med 25 sekunder i mål. Bakom Oskar drog Anton ifrån Philip på slutvarvet och spurtade in som tvåa efter sex missade skott. Norrmannen hade en bom mindre på tredje plats, ytterligare 17 sekunder bakom Oskar. Simon Hernes från Norge blev fyra efter sammanlagt sex straffrundor, medan SM-bronset gick till loppets femma - Moras Oskar Bergman som var sju sekunder bakom Simon och 1,24 från segern efter sju missade skott.

 

Del |
Mixstafett

Hopplöst utgångsläge – supersträcka av ”Sebbe”

Sverige kom helt snett ut i världscupstafetten för herrar i Östersund och hade ett tag bara två av dom 20 lagen bakom sig i spåret.
Men en super slutsträcka av Sebastian Samuelsson förde Sverige upp till en 6:e plats och med hopp om framgångar i helgens tävlingar för ”Sebbe”.

20231130, NYKVIST Emil 001 kopiera

Svenska top-10-placeringar i Finland

IBU-cupen i Kontiolahti:

IBU-cupen drog igång i Kontiolahti i Finland under torsdagen. Distanstävlingar både för damer och herrar stod på programmet och Sverige fick en godkänt start med top-10-placeringar både på dam- och herrsidan.
 

PERSSON, Emil 029 kopiera

Vasalopps-segraren också med covid

Samtidigt som stora delar av det svenska längdlandslaget har däckats med covid kommer meddelandet om att också Vasalopps-segraren Emil Persson har fått covid.
Tråkigt för Lager 157-profilen som var förra säsongens stora gigant Ski Classics och som nu var i förberedelser inför långloppsstarten i österrikiska Bad Gastein i början av december.
 

Mixstafett

Hannas kollaps kostade Sverige segern

Hanna Öberg hade matchboll om det varit tennis. Men det handlade om skidskytte, stafett och världscup på hemmaplan.
Då kollapsade världsmästarinnan och bommade fyra raka skott. Det resulterade i en straffrunda och Sverige missade chansen att vinna på hemmaplan.
 

Mixstafett

Spännande damstafett i Östersund?

Sverige ett av flera favoritlag:

Onsdagens damstafett i världscupen i skidskytte i Östersund kan bli en riktigt spännande tävling.
Flera lag har segerchanser och Sverige är så absolut ett av dom. Man kör med sina vanliga fyra stafettåkare men mixar om lite på ordningsföljden.
 

20231128, MYHLBACK, Alvar 002 kopiera[1]

Men Alvar Myhlback, 17 får chansen

Många har väntat på det. Och nu får 17-årige Alvar Myhlback chansen i världscupen på hemmaplan i Gällivare.
Supertalangen som imponerat i långloppen för Lager 157, bland annat som 8:a i Vasaloppet. Helgens tävlingar blir Alvars debut i världscupen – och han kan sätta många rekord där.
 

POROMAA, William 005 kopiera

Världscuplaget sänkta av covid

Fyra har testat positivt, tre är borta från helgens tävlingar:

Covid härjar i det svenska världscuplaget inför den kommande helgens tävlingar i Gällivare.
Jonna Sundling, William Poromaa och Linn Svahn är alla drabbade. Dessutom har Frida Karlsson testat positivt men har inga sjukdomssymptom.

20231127, Ebba-Frida-Moa 001 kopiera

6 blågula åkare bland dom 8 bästa

Sverige och USA dominerar damernas världscup:

Sverige och USA är dom enda nationerna bland dom åtta bästa i världscupen i längdåkning för damer efter den första tävlingshelgen i Ruka.
Frida Karlsson åker från Finland med den gula tröjan, följd av amerikanskorna Rosie Brennan och Jessica Diggins. Sedan följer inte mindre än ytterligare fem blågula åkare.

20231126, VITTOZZI Lisa 001 kopiera

Vittozzi vann med 0,1 sekund i distansloppet

Svenskarna sköt bort segerchanserna:

Dom svenska åkarna bommade för mycket i distanstävlingarna på hemmaplan i Östersund.
Istället blev det en oerhört spännande duell i damloppet där italienskan Lisa Vittozzi vann med 0,1 sekund till tyskan Franziska Preuss – alltså minsta möjliga marginal.
Tyskland hade en stor dag och tog en dubbelseger i herrarnas 20 km.

20231126, HENRIKSSON Sofia 001 kopiera

Sofia vann – Gustaf tog en dubbel

Ford Smart Energy Cup i Idre söndag:

Gustaf Berglund som segrare igen och en rejäl utskåpning från den klassiska specialisten Sofia Henriksson. Det blev slutresultaten när 10 kilometer klassiskt avslutade Ford Smart Energy Cup i Idre.

20231126, JENSSEN Jan Thomas 001 kopiera

Norska reserven slog alla i masstarten

Jan Thomas Jenssen fick en telefon i veckan om att Sjur Røthe är sjuk. Därmed fick den norska reserven chansen i masstarten över 20 km fristil i Ruka.
Han tackade med att slå alla i spurten och vann sin allra första världscuptävling.
Svenskarna hängde inte med och Calle Halfvarsson var bäst helt nere på en 18:e plats.
 

20231126, ILAR Moa seger kopiera

Moa Ilar vann sin första världscuptävling

Moa Ilar spurtade överraskade hem 20 km masstart i fristil vid världscupen i finska Ruka. Dalatjejen tog sin första världscupseger och imponerade oerhört i avslutning då det svenska laget tog sin tredje seger av tre möjliga.
 

20231125, FRIDA i gult kopiera

Frida i gult för att stanna?

Frida Karlsson tog över den gula ledartröjan i världscupen efter lördagens millopp i Ruka.
Nu är frågan om hon är där för att stanna. Hon är en av dom stora favoriterna att vinna världscupen totalt den här säsongen.
 

20231125, Kardin o Fleten kopiera

Fleten och Kardin bäst i långloppspremiären

Långloppsåkarna testade formen för första gången i Edsåsdalen under lördagen.
Oskar Kardin tog sin första seger för Lager 157 medan Emilie Fleten vann bland damerna när det åktes 45 kilometer.
 

"DEN NYA THERESE JOHAUG

Norska supertalangen utklassade alla

Märta Rosenberg och Louise Lindström bästa svenskor i Idre:

Förra säsongens suveräna juniorvärldsmästare Milla Grosberghaugen Andreassen utklassade alla dom svenska damerna när Sverige-cupen fortsatte med 10 km fristil i Idre under lördagen.
Hon var över halvminuten före alla andra och i Norge kallas hon för ”den nya Therese Johaug”.

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

IFK Moras herrar dominerade i Idre

IFK Moras herrar dominerade stort under andra dag av Sverige-cup-tävlingen i Idre Fjäll.
Gustaf Berglund vann 10 km fristil före klubbkompisen Eric Rosjö och med Borås veteran Karl-Johan Westberg som trea.

Sprint

Sverige vann direkt i Östersunds världscup

Världscupen i skidskytte i Östersund kunde inte ha startat bättre för Sverige.
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg vann single mixed-stafetten efter en spännande duell mot Norge.
Över 3.000 på läktaren jublade över en start som arrangören bara kunde drömma om.

20231125, POROMAA William 001 kopia

Poromaa 9:a, Calle 10:a i Ruka

Norge och Finland på pallen i herrarnas lopp:

Norge dominerade som väntat i herrarnas 10 km klassisk i Ruka, men hemmafavoriten Iivo Niskanen grejade en andra plats mellan norrmännen Martin Løwstrøm Nyenget och Erik Valnes.
William Poromaa och Calle Halfvarsson åkte både in bland dom tio bästa och gjorde att den blågula insatsen var bättre än i fredagens sprint.

20231125, TOP-3 DAMER (kopia)

Ebba Andersson vann 10 km klassisk

Svenska damerna dominerade totalt igen:

Ebba Andersson vann direkt när hon världscupsdebuterade för säsongen över 10 km klassisk stil i finska Ruka. Och dom svenska damerna dominerade totalt – precis som i fredagens sprint – men nu med andra namn.
Frida Karlsson var trea och Moa Ilar imponerade som 4:a. Dessutom Linn Svahn också in i top-10.
 

Mediadag

Svensk seger direkt också i skidskyttet?

Två spännande stafetter i Östersund redan under lördagen:

Kan dom svenska skidskyttarna göra som längddamerna och vinna direkt när världscupen drar igång i Östersund under lördagen?
Sverige går hårt ut och startar med VM-hjältarna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg redan i single mixed-stafetten som är första tävlingen.
Också laget i den mixade stafetten har helt klart segerchanser.