Mobile Version
Desktop Version
SM-Masstart
ÄNTLIGEN var det Peppe Femlings tur att vinna SM-guldet. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

SM-masstarter i soliga Sollefteå

Det var perfekt vinterväder med minusgrader och strålande sol, men med viss vind som ställde till det för skidskyttarna på vallen under lördagens rafflande masstarter vid SM i Sollefteå. Elsa Tänglander, Jacob Larsson och Anna Magnusson vann för andra dagen i rad.

Damer senior
Tack vare snabbt och felfritt inledande skytte tog Piteås Hanna Öberg ledningen med nio sekunder och fortsatte med riktigt snabb åkning på nästa varv. Hon hade ett försprång på en dryg halvminut inför andra liggande, men sköt tre straffrundor och föll till fjärde plats. Det var i stället Finnskogas Mona Brorsson som var först ut från vallen efter sin andra nolla, två sekunder före Anna Magnusson från Piteå som hade samma skytte. När båda lyckades sätta alla skotten för tredje gången i första stående tog Anna över ledningen med fem sekunder och drog sedan ifrån Mona med ytterligare sex sekunder på det fjärde varvet. Hanna tog in hela 17 sekunder med fin fart i spåret och låg strax bakom lagkompisen som tvåa in på vallen för avgörandet i det sista skyttet.

Där imponerade Anna med sin fjärde nolla, medan Hanna missade ett skott - och tack vare det fina jobbet på vallen kunde Anna vinna sitt andra SM-guld i Sollefteå med en marginal på 12 sekunder i mål. Mona avslutade med en bom, men blev klar trea i mål - en dryg minut från segern. SK Bores Emma Nilsson hamnade på fjärde plats för andra dagen i rad, 50 sekunder bakom Mona - även hon med endast ett missat skott.

Herrar senior
Jesper Nelin från Piteå hade en knapp ledning före klubbkompisen Peppe Femling efter fem fullträffar i det första skyttet. De kom in till andra liggande tillsammans med två andra åkare, men när alla tvingades in i straffrundan tog Henning Sjökvist från Biathlon Östersund över täten efter två nollor. Inför första stående låg han sedan strax bakom Peppe och hade fyra sekunder upp till ledande Sebastian Samuelsson från I 21 - och när alla tre lyckades nolla var avståndet i stort sett oförändrat. Sebastian och Peppe hade däremot 14 sekunder tillgodo mot närmaste åkare när det var dags för sista stående.

Precis som sambon Anna imponerade Peppe med att sätta alla skotten, medan Sebastian avslutade med en bom och föll till fjärde plats. Däremot lyckades även Martin Ponsiluoma nolla och lämnade vallen som tvåa, 12 sekunder bakom Peppe som ändå höll undan på slutvarvet för snabbåkaren fråm Tullus och tog hem SM-guldet med sju sekunder i mål efter endast en bom. Jesper satte också punkt med fem fullträffar och hade Sebastian i släptåg ut från vallen, men drog ifrån och fixade bronset - fyra sekunder bakom Martin. Sebastian blev fjärde man i mål, 44 sekunder från segern.

 

SM-Masstart
OSCAR ANDERSSON, Älvdalen vann H22-klassen. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

Damer 20/22
Alva Sköld och Sara Andersson från Mora hade sällskap på det inledande varvet och skaffade sig ett försprång på 24 sekunder mot resten av startfältet. Men medan båda missade två skott vardera i första liggande lyckades Tullus Bente Skåle nolla och tog över täten med 18 sekunder. När hon åkte på tre straffrundor i det andra skyttet var det istället Wilma Björn från SK Bore som var först ut från vallen efter två nollor, men med Alva tätt i ryggen trots ytterligare en bom. På det tredje varvet ryckte Alva ifrån och hade ledningen med 19 sekunder inför första stående, men fick åka tre varv i straffrundan medan Wilma klarade sig med en bom och tog tillbaka täten.

När det var dags för det avslutande skyttet var det på nytt lagkompisarna från Mora som var i ledningen - och med Wilma 10 sekunder bakom som trea. Den här gången lyckades Sara nolla och lämnade vallen med 16 sekunder tillgodo och drygade sedan ut avståndet ytterligare till 35 sekunder i mål som SM-vinnare. Wilma avslutade också med fullt skytte och blev klar tvåa i mål, 19 sekunder före Alva som sköt två bom och fick nöja sig med bronset. Bente hamnade på fjärde plats, 1,23 från segern efter fyra missade skott.

Herrar 20/22
Tack vare fullt i första liggande gick Moras Erik Larsson och Victor Berglund från I 19 ut i delad ledning, men inför det andra skyttet hade Erik ett försprång på 15 sekunder mot närmaste konkurrent. Han åkte visserligen på två bom, men behöll täten och fick sedan sällskap av snabbåkande Alfred Eriksson från Dala-Järna som plockade in 15 sekunder på vägen till första stående. Där åkte båda på hela fyra bom vardera, medan Älvdalens Oscar Andersson smet förbi efter en bom i varje skytte - och inför det avslutande skyttet hade han en halvminut tillgodo mot Alfred och Erik.

När Oscar klarade sig med ännu en straffrunda lämnade han vallen 27 sekunder före Alfred som också sköt en bom - och på slutvarvet växte segermarginalen ytterligare till 36 sekunder i mål. Bakom Alfred blev det en hård kamp om den tredje pallplatsen mellan tre åkare som fortfarande höll ihop vid den sista mellantiden. Men till sist var fransmannen Jules Pessey den starkaste och blev trea, 44 sekunder från segern efter fyra missade skott. Fabian Hermansson var ytterligare en dryg sekund bakom på fjärde plats, men tog hem ett SM-brons till Finnskoga som tredje svensk i mål.

 

SM-Masstart
JÄTTETALANGEN Elsa Tänglander från Östersund (mitten) var överlägsen i D17. Hon vann före Wilma Helmersson, Sveg (tv) och Wilda Lundqvist, Mälarö. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

Damer 18/19
Det var Greta Seldahl från Tullus som inledde bäst med fem fullträffar i det första skyttet. Hon hade sex sekunder tillgodo mot Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund som åkte på en bom och utökade dessutom ledningen med fem sekunder på vägen till andra liggande. Där lyckades Greta nolla på nytt och lämnade vallen 20 sekunder före Astrid som missade ytterligare ett skott - och efter en bom mot konkurrentens två i det tredje skyttet var Tullusåkaren 53 sekunder före när det var dags för sista stående.

Där klarade sig Greta med ännu en bom och gick ut på slutvarvet i ensamt majestät - och tog till sist hem SM-guldet med en marginal på 51 sekunder. Sprintsegraren Teodora Westerlund från I 21 låg på tredje plats efter en bom i det sista skyttet, men avslutade starkt i spåret och blev tvåa i mål efter sammanlagt sex missade skott. Precis som Teodora passerade Astrid förbi Klara Sätter från Tullus på slutvarvet och tog hand om bronsmedaljen, en dryg minut från segern med totalt sex bom. Klara imponerade på skjutvallen med endast en straffrunda, men var 13 sekunder från pallen som fyra i mål - 1,15 bakom Greta.

Herrar 18/19
Trots en straffrunda i det inledande skyttet hade Moras Jacob Larsson ledningen med åtta sekunder före Karl Grönland från Lima som lyckades nolla. I andra liggande blev det ytterligare en bom för Jacob som ändå var kvar i täten, nu 15 sekunder före Luleås Albert Marjeta som hade två felfria skytten. På vägen till första stående fördubblade han avståndet, men åkte på ytterligare tre straffrundor. Karl sköt däremot fullt för andra gången och var bara fyra sekunder bakom ut på det fjärde varvet, men hade 19 sekunder upp till Jacob inför det sista skyttet.

Tack vare sin tredje nolla var det i stället Albert som lämnade vallen först, 13 sekunder före Karl som missade ett skott - och med Jacob ytterligare sekunden bakom efter två avslutande bom. Vid sista mellantiden var Moraåkaren bara fem sekunder efter och i sista backen lyckades Jacob passera och var tre sekunder före i mål som vinnare. Albert hade i sin tur drygt 20 sekunder tillgodo mot Karl som tröttnade lite mot slutet, men klarade bronsmedaljen utan problem. Henning Lindh Ten Berg från Tullus hamnade på fjärde plats, 45 sekunder från segern efter sex missade skott.

Damer 16/17
Tullus supertalang Elsa Tänglander körde ifrån resten av startfältet direkt och hade ett försprång på 25 sekunder inför första liggande - och efter fem fullträffar lämnade hon vallen 1,18 före närmaste åkare. När Elsa lyckades nolla även i det andra skyttet drygade hon ut avståndet ytterligare, men åkte på två bom i första stående. Trots det hade hon en ledning på två minuter ut på det fjärde varvet - och då spelade det ingen roll att det blev tre straffrundor till i det sista skyttet. Elsa hade fortfarande 1,50 tillgodo och utökade dessutom marginalen med 25 sekunder på slutvarvet till 2,15 i mål efter ännu en imponerande uppvisning.

Wilma Helmersson från Sveg följde upp en inledande bom med fullt i andra liggande och fortsatte med ytterligare en straffrunda i det tredje skyttet. Hon var en dryg minut före trean på väg in till sista stående - och efter en tredje bom blev Wilma säker silvermedaljör i mål. Hon hade 1,11 tillgodo mot Wilda Lundqvist som fixade ett nytt brons till Mälarö, 3,26 från segern med samma skytte som Wilma. Ramundbergets Ellen Rydhult avancerade två placeringar efter det sista skyttet och höll fjärdeplatsen in i mål, knappt fyra minuter bakom segrande Elsa med sex missade skott.

 

SM-Masstart
OSKAR JANSSON, Häverödal jublar för SM-seger i masstart i H17. Foto: PER DANIELSSON/SSSF

Herrar 16/17
Sprintvinnaren Philip Lindkvist-Flötten från Norge tog ledningen med sex sekunder efter fullt i första liggande och drygade ut avståndet med en knapp halvminut efter samma resultat även i det andra skyttet. Däremot åkte han på tre bom i första stående och fick sällskap av Ornäs Anton Modigs som också hade tre missade skott - medan Oskar Jansson från Häverödal hade en bom mindre och var fyra sekunder bakom ledarduon. När det var dags för avgörandet i det sista skyttet var de tre åkarna tillsammans, men det var Oskar som drog det längsta strået med en endast en bom - medan konkurrenterna tvingades åka flera varv i straffrundan.

Det gjorde att han hade en dryg halvminut tillgodo och tog till sist hem SM-guldet med 25 sekunder i mål. Bakom Oskar drog Anton ifrån Philip på slutvarvet och spurtade in som tvåa efter sex missade skott. Norrmannen hade en bom mindre på tredje plats, ytterligare 17 sekunder bakom Oskar. Simon Hernes från Norge blev fyra efter sammanlagt sex straffrundor, medan SM-bronset gick till loppets femma - Moras Oskar Bergman som var sju sekunder bakom Simon och 1,24 från segern efter sju missade skott.

 

Del |
null

Måns Skoglund klar för Åsarna IK

Måns Skoglund är ett starkt nyförvärv i Åsarna IK inför den kommande säsongen. 21-åringen från Täby deltog i vintras på U23-VM i Kanada och han har tidigare åkt JVM för Sverige.
Nu blir Måns klubbkompis med bland annat William Poromaa, Jens Burman och Edvin Anger.

Les mer
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer