Mobile Version
Desktop Version
20240324, SM masstart damer
MEDALJTRION i damernas masstart, fr v: Hanna Öberg, Elvira Öberg och Mona Brorsson. Foto: SSSF

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.
 

Herrar masstart
Jesper Nelin från Biathlon Östersund gjorde ett litet ryck i sista backen på det inledande varvet och hade tre sekunders försprång till konkurrenterna inför det liggande skyttet. Han lämnade också vallen i en ledning med fem sekunder före Henning Sjökvist efter fullt för båda, men fick sällskap av klubbkompisen på vägen till det andra skyttet. Där åkte Jesper på en bom, medan Henning lyckades nolla på nytt och tog över täten med 24 sekunder.
 

När det var dags för första stående hade Hennings ledning minskat till sju sekunder före en kvartett bestående av Jesper, Sebastian Samuelsson från I 21, SK Bores Emil Nykvist och Viktor Brandt från I 2 - och det var den sistnämnde som drog det längsta strået. Tack vare fem snabba fullträffar gick Viktor ut på det fjärde varvet sex sekunder före Jesper - och med Sebastian ytterligare 13 sekunder bakom. När det var dags för avgörandet hade Sebastian jobbat sig ifatt - så det var tre åkare som kom in tillsammans på vallen för att skjuta om segern i sista stående.
 

Där klarade sig Viktor med ett missat skott och lämnade straffrundan först, men bara tre sekunder före Jesper - och på slutvarvet var det ingen tvekan om vem som var starkast. Jesper var förbi redan vid mellantiden och hade gott om tid att vinka till den applåderande publiken på Pagla skidstadion på väg till sitt andra SM-guld i helgen efter totalt två missade skott. Viktor hade en bom mer och fixade silvret utan problem, 15 sekunder från segern. Bronsmedaljen gick till Sebastian trots tre straffrundor i det sista skyttet och sex bom totalt, men med snabbaste åktid - 59 sekunder bakom Jesper.
 

Piteås Peppe Femling var ytterligare fem sekunder bakom på fjärde plats med fyra bom i sitt sista individuella lopp, en dryg sekund före Henning som hade samma skytteresultat. Emil blev till sist sexa i mål, 1.09 bakom segrande Jesper efter totalt fem missade skott.
 

Oskar Brandt från I 2 fick nöja sig med 11:e plats i sin allra sista tävling, men firades med guldhjälm och skumpa av landslagskollegorna efter målgång som tack för en fin skidskyttekarriär.

 

Damer masstart


Efter ett samlat startfält på det inledande varvet var det Finnskogas Mona Brorsson som lämnade vallen i ledning efter det första liggande skyttet, fyra sekunder före Johanna Skottheim från Lima - och med Tullus Anna-Karin Heijdenberg ytterligare sex sekunder bakom, alla med fullt skytte. Mona utökade avståndet något på nästa varv och hade fortfarande fem sekunder tillgodo mot Johanna efter fem nya fullträffar för båda i andra liggande.
 

På det tredje varvet fick de sällskap av Piteåkarna Hanna Öberg, Elvira Öberg och Anna Magnusson som hade två bom vardera - och tack vare snabbt och felfritt skytte i första stående tog Hanna över täten, tre sekunder före Elvira som också sköt fullt. Det gjorde även Mona som följde som trea, ytterligare åtta sekunder bakom. Elvira och Hanna drygade sedan ut avståndet till 18 sekunder inför avgörandet i det sista stående skyttet.
 

Där åkte Hanna på två straffrundor, medan Elvira och Mona klarade sig med ett missat skott. Det gjorde att Elvira hade ett försprång på 23 sekunder före storasyster ut på slutvarvet och tog till sist hem SM-guldet med 25 sekunders marginal i mål, efter tre bom och snabbaste åktid. Hanna missade ett skott mer och hade sin tur nio sekunder tillgodo mot Mona som lyckades fixa ett brons i sin sista skidskyttetävling. Hon hyllades med vågen av Elvira och Hanna vid målgång och fick senare ta emot välförtjänta hyllningar även från de övriga konkurrenterna efter en lång och framgångsrik karriär.
 

Anna var 14 sekunder från pallen på fjärde plats i mål efter totalt fyra missade skott, medan SK Bores Emma Nilsson avancerade en placering på slutvarvet och blev femma med endast en bom - en dryg minut från segern. Anna-Karin missade två skott sammanlagt och hamnade på sjätte plats, ytterligare 10 sekunder bakom Elvira.
 

I morgon avslutas skidskyttarnas del av SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden med singelmixstafetter kl. 10.35.
 

Del |
20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.
 

20240407, NORGREN Tove 001 kopiera

Stark juniorseger till Tove Norgren

En mycket positiv insats stod Domnarvets Tove Norgren för i finalen av BAUHAUS cup i Sollefteå. Dalatjejen vann D18-klassen efter ett mycket bra lopp. 
I dom övriga tre juniorklasserna blev det jaktstartssegrar för favoriterna Evelina Crüsell, Eddie Pettersson och Anton Grahn.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

Surt då Frida slog Ebba i jaktstarten

Johan Häggström höll undan och vann herrklassen:

Frida Karlsson spurtade in till seger i jaktstarten i cupfinalen på hemmaplan i Sollefteå och bugade till publiken.
Två och en halv sekund bakom följde Ebba Andersson som inte alls var lika glad efter tävlingen.

20240407, Summit2Senja herrar kopiera

Max Novak utmanade om Ski Classics-seger

Max Novak slutade tvåa och utmanade rejält om segern i söndagens Ski Classics-tävling Summit2Senja i norra Norge. Team Aker Dæhlie-åkaren fick se den norska världsstjärnan Martin Løwstrøm Nyenget passera i den sista, hårda stigningen och ta sin andra raka seger i det 60 km långa loppet.
Men det var ändå den bästa placeringen i årets Ski Classics för Max Novak.
 

20240406, OSCARSSON, Hjalmar 001 kopiera

Hjalmar slog världsmästaren i sprint

Hjalmar Oscarsson, Ås blev det stora överraskningen i BAUHAUS cup-sprinten i Sollefteå under lördagen. Men minsta möjliga margin – 1 hundradels sekund – slog han juniorvärldsmästaren Anton Grahn från Mora i finalen i H20.
Inte bare det, han slog också JVM-trean Jonatan Lindberg, Mora som slutade tre också här.
 

20210414, Stadaas och Hoel

Johan Hoel tog första segern i Ski Classics

Johan Hoel är inte känd som någon sprinter, men han imponerade och slog både Martin Løwstrøm Nyenget och Eirik Sverdrup Augdal på upploppet i Reistadløpet i Bardufoss i norra Norge.
Med segern tog han också över ledningen i Ski Classics med två tävlingar kvar.
Där har nu redan Emilie Fleten avgjort även om Astrid Øyre Slind var överlägsen i lördagen 50 km långa tävling.
 

20240406, KARLSSON, Frida 002 kopiera

Frida tog revansch i sprinten

Frida Karlsson var överlägsen i lördagens klassiska sprint i cuptävlingen i Sollefteå och fick revansch för förlusten mot Ebba Andersson dagen innan.
Adam Persson vann herrklassen där Marcus Grate åter igen vann prologen men hade otur i kvartsfinalen.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Ida och Alvar missar helgens Ski Classics

Mot mycket spännande avslutning i herrklassen:

Det går mot en av tidernas mest spännande avslutningar i långloppscupen Ski Classics. Bland herrarna skiljer bara en futtig poäng mellan teamkompisarna Kasper Stadaas och Johan Hoel inför dom tre sista tävlingar.
Tyvärr fattas två av Sveriges största hopp i lördagens Reistadløpet: Ida Dahl och Alvar Myhlback finns inte på startlinjen i Setermoen i norra Norge.
 

20240215, TÄNGLANDER, Elsa 003 kopiera

Fyra favoritsegrar i juniorcupen

Det var inte plats för några överraskningar i fredagens klassiska enkelstart över 3,3 km i BAUHAUS cup för våra bästa juniorer.
Elsa Tänglander, Evelina Crüsell, Måns Ravald och Anton Grahn gav låga odds i Sollefteå.

20240405, ANDERSSON, Ebba 001 kopiera

Ebba vann superduellen mot Frida

Ebba Andersson avslutade starkast och vann superduellen mot Frida Karlsson i den första tävlingen i helgens cupfinaler i Sollefteå.
Efter 6,6 km klassisk åkning var avståndet till slut 15 sekunder i Ebbas favör.
Johan Häggström vann herrklassen och såg till att Piteå Elit fick full utdelning.
 

BØ, Tarjei 021 kopiera

Tarjei Bø fortsätter nästa säsong

Tarjei Bø har bestämt sig. 35-åringen fortsätter ännu en säsong. Det har länge varit oklart om den norska skidskyttestjärnan kommer att lägga av.
Men nu berättar han för VG att det blir en säsong till.
 

20240403, JOHAUG Therese 001 kopiera

Therese Johaugs VM-svar dröjer

Hela Norge skriker efter Therese Johaug inför VM i Trondheim 2025. Efter den totala uklassningen på tremilen vid norska mästerskapen där hon vann med nästan tre minuter på stenhårda banor i Lillehammer tror nu alla norrmän att hon kommer att köra hem VM-femmilen nästa år.
Men Johaug själv har inte bestämt sig för en satsning och det kan dröja innan vi får ett svar.