Mobile Version
Desktop Version

Skippa teampsrinten i framtiden!

Hemma igen efter ännu en speakerhelg med världscupen, nu i Nove Mesto i Tjeckien.
Och åter igen med samma känsla som många gånger efter jobb med sprintåkarna:
Skippa teamsprinten i framtiden, FIS!

 

Kjell-Erik2

Jag märker på publiken (det var 7.000 i Vysocina Arena i söndags) att stora delar av teamsprinten är ett långt suck… Tävlingen har inte tillräckligt med dramaturgi i sin nuvarande form.
För det första är längdåkningen internationellt en för smal sport för den här tävlingsformen. Semifinalerna - eller kvalet - blir inte riktigt spännande trots att bara två lag går direkt vidare.
Det bland annat för att det är svårt att jämföra tiderna, man har för dålig grafik för att förmedla dramaturgin och det fattas ett spänningsmoment som t ex skyttet i skidskytte.
I finalerna, där tiderna inte spelar någon roll, blir det i regel taktik-körning i fyra varv innan åkarna kör för fullt på sina slutrundor. Dramaturgin som uppstår är som oftast olyckor: Stavbrott, vurpor eller annat.
Jag har varit speaker på över 400 världscuprace och teamsprinten kommer längst ner på min popularitetslista. Varför? Jo, just för att dramaturgin helt enkelt är för dålig.

En gång i Düsseldorf lade sig dom tio finallagen på en linje efter starten och det var inte en placeringsändring på sex varv runt på banan.
En annan gång i Sapporo vurpade både Norge och Sverige ut sig ur tävlingen och ingen av favoritlagen kunde kämpa om segern.
Visst har det varit några bra teamsprinter upp genom åren, men det finns flera tråkiga än bra. En individuell sprinttävling har i regel betydligt mer att bjuda på vad gäller dramaturgi och spänning för publik både på plats och framför TV:n.
I helgen hade det i mina ögon varit betydligt roligare om man kört två individuella sprinttävlingar, gärna en i fristil och en i klassisk stil.
Då kunde också flera åkare deltagit båda dagarna och landslagen hade fått utnyttjat sina åkare på ett bättre sätt.

Annars har ju längdåkningen ett tankkors jämfört med skidskyttet, som utvecklat sig till en publiksport av stora mått. I Oberhof var det under Tour de Ski-dagarna 3.500 och 4.000 åskådare på dom två två tävlingsdagarna. Veckan efter kom det 44.000 till världscupen i skidskytte!
På Alpe Cermis var det heller inte många åskådare och i Nove Mesto var det 5.000 i lördags och 7.000 i söndags. Samtidigt var det 20-25.000 (minst) på skidskyttet i Ruhpolding, och i samma arena i Nove Mesto var det det över 40.000 på tävlingsdagarna under skidskyttet vid VM 2013.
Med dessa fakta på bordet tycker jag det är dags för dom ansvariga inom längdåkningen att gå igenom tävlingsprogrammet och fundera vilka tävlingar som dramaturgisk håller för framtiden.
Jag tycker inte att teamsprinten är en av dessa!

Del |