Mobile Version
Desktop Version
Kjell-Erik2

Krönika:

Skidorna i ekonomisk kris, FIS på lyxkonferens i Mexico

Längdskidåkningen internationellt hotas av en ekonomisk kris. Då åker FIS på kongress till ett lyxhotell i Cancun i Mexico.
Bara det norska skidförbundet lägger 800.000 kronor på konferensen, medan flera av dom stora producenterna inom skidindustrin ligger i ekonomisk brygga och kämpar för sin överlevnad.
Något är på tok fel!

 

Norge skickar 27 personer till den kommande FIS-kongressen i Cancun, något som enligt VG kostar nästan 800.000 kronor. Finland skickar 30 personer och försvarar dom stora kostnaderna.
Det är en betydlig utgift också för Sverige, även om vi inte har lika många representanter i kommittéer inom backhoppning och nordisk kombination.

Och det känns på något vis mycket märkligt att man lägger FIS-kongressen till ett femstjärnigt hotell på stranden i semesterparadiset Cancun i Mexico. Men FIS har en tradition av att vara på lyxiga platserna som man inte alls förbinder med skidor. Här har dom senaste FIS-kongresserna arrangerats:
2014: Barcelona, Spania.
2012: Kangwonland, Sør-Korea.
2010: Antalya, Tyrkia.
2008: Cape Town, Sør-Afrika.
2006: Vilamoura, Portugal.
2004: Miami, USA.
2002: Portoroz, Slovenia.
2000: Melbourne, Australia.
1998: Praha, Tsjekkia.
1996: Christchurch, New Zealand.
1994: Rio de Janeiro, Brasil

Den norska skidpresidenten Erik Röste säger till VG att 800.000 kronor är mycket pengar för en kongress och han förstår kritiken från allmänheten om att det är konstigt att lägga en FIS-kongress till Karibien.
FIS har en egen resebyrå som inte brukar vara den billigaste. Deltagaravgiften på kongressen är på 300 schweizerfranc, 2.515 kronor. Övernattingen kostar 1750 schweizerfranc på det femstjärniga hotellet för 6 nätter, 14.675 kronor. I tillägg skall FIS egen resebyrå ha ca 10.500 kronor för resan från Frankfurt till Cancun och tillbaka. Då är anslutningsflyg från och till Sverige inte inkluderad.

Kris i branschen
Samtidigt sliter flera av dom största producenterna i branschen mycket tungt. En dålig snövinter, rubel-krisen i Ryssland och avtagande intresse för längdåkningen är orsakerna.
Det sista först: Att Norge dominerar totalt inom längdåkningen har gjort att flera ekonomiskt viktiga land inte längre är intresserade av sporten. Det ryktas nu att Tysklands statskanaler inte önskar TV-rättigheterna för världscupen i längd och istället satsar på rodel!
Ett annat problem är den globala uppvärmningen och varmare vintrar. Ski Classics nya program innehåller till exempel två finaltävlingar i norra Norge och Finland för att vara säkra på snötillgången. I vintras fick nästan 80 procent av tävlingarna i mellan-Europa läggas om på grund av lite snö.
Ryssland har alltid varit den största marknaden för producenterna. Men med en valutakris för rubeln har den marknaden mer eller mindre fallit ihop. Därmed förlorar redan hårt prövade producenter sin bästa marknad.
En konsekvens av det här är till exempel att både Elan och flüege.de nu slutar att producera bakchoppningsskidor. Tidigare har både Atomic och Rossignol gjort det samma. Det betyder att Fischer är ensamma på marknaden om att producera skidor för backhopparna.
Vad händer om dom också slutar? Då har inte sporten material att tävla med.

Problem för VM i Lahtis
Även den kommande vinterns VM-arrangör Lahtis har mycket att fundera över just nu. Enligt uppgifter till sweski.com har man bara fått in två nationella och en internationell sponsor av en storlek som verkligen räknas.
Nu har OneWay Sports hoppat av som sponsor, dom var en av huvudsponsorerna vid skid-VM i Falun 2015.
I tillägg ryktas det att klimatet är dåligt mellan VM-organisationen, som håller till i Helsingfors, och den lokala skidklubben i Lahtis, som har sina kontor i skidstadion i VM-staden.
Man har budgeterat med 280.000 åskådare för att nå break-even, vilket är mer än 40.000 flera än vid succé-VM i Falun 2015. Biljettförsäljningen tyder inte alls på att man skall komma upp i dessa siffror, och Finland har ju knappast en medaljchans. Både i backhoppning och nordisk kombination är man hopplöst akterseglade och endast längdåkningens damer anses ha en rejäl chans på medaljer.
sweski.com erfar också att den finska journalistkåren redan har laddat krigsrubrikerna om det blir ett dopingavslöjande. Efterspelet efter förra Lahtis-VM i 2001 höll på att knäcka hela nationen och en av dom största huvudstadstidningarna hade endast ett svart kors över hela framsidan då dopingavslöjanden blev offentliga.

Har tappat 60-80 procent
Producenter som sweski.com har pratat med säger att omsättningen gått ner med 60-80 procent den senaste säsongen. Allt på grund av det vi nämnt tidigare. Det är olika för dom olika producenterna, men skidbranschen mår inte bra för tillfället.
Det är helt säkert.
Även om vi i Skandinavien inte märker så mycket. Här är det mesta som vanligt, men när viktiga länder som Tyskland, Ryssland och Italien inte levererar - ja, då märks det hos dom som producerar material till den här branschen.
Med allt det i bagaget känns det osmakligt när FIS lägger sin konferens till ett femstjärnigt strandhotell i Mexico. Kanske man skulle hjälpa branschen på fötter innan man använder pengarna från dom olika skidförbunden för att några få skall få sitta på möten på ett lyxhotell i Karibien.

 

Del |
20180304, NYGAARD Andreas VL002 (kopia)

Nygaard åkte i 103,6 km/t på längdskidor

Fd vasaloppssegraren Andreas Nygaard är inte bara bra på att spurta. Han klockade in på en ny rekordtid på en 1 km lång utförsbacke i Tromsø – högsta hastigheten i backen var enligt Strava 103,6 km/t – på längdskidor!

 

Les mer
08.01.2021, Oberhof, Germany (GER):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribution is pro

Skidskyttet slår nya TV-rekord i Sverige

Under säsongen som gått är det inte bara de svenska skidskyttarna som har slagit rekord, utan även publiken hemma i TV-sofforna. Fler än någonsin har följt världscupen genom SVT under vintern, med snitt över en miljon tittare under varje tävling.

 

Les mer
Emma anno 1922 (kopia)

Vasaloppet återskapar det första loppet

Har du det som skall till för att åka som i 1922?

Träskidor med tårem, vadmalsbyxor, tjärvalla och packad snö på skogsvägar och stigar. Nästa år firar Vasaloppet 100 år och vad passar då bättre än att åka skidor som om det vore 1922? Lördag 12 februari 2022 arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp – ”Jubileumsvasan” – med målsättning att försöka efterlikna det första loppet så långt som möjligt. Ansökan till århundradets utmaning öppnar onsdag 12 maj och en jury väljer sedan ut 139 skidåkare som får chansen att delta i Jubileumsvasan.

Les mer
20210510, Lager 157 lagbild (kopia)

Stora ändringar hos Lager 157 Ski Team

Lager 157 Ski Team redo gör för sin åttonde säsong.
I dag presenterade Lager 157 Ski Team sitt lag inför säsongen 2021/2022, och det blir en hel del förändring mot det lag som tog hem den gula västen på herrsidan i våras.

 

Les mer
20210210, KVARNBRINK, Gustav 003 (kopia)

Team Svenska Spel og juniorlandslagen klara

18 längdåkare är uttagna till Team Svenska Spel inför den kommande säsongen. Dessutom är åtta åkare uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget.
– Årets Team Svenska Spel består av ett starkt gäng med en härlig blandning av yngre och mer erfarna åkare på väg framåt i sina karriärer, säger Ida Ingemarsdotter, samordnare och landslagstränare för Team Svenska Spel.

 

Les mer
20210209, ERIKSSON, Mia 004 (kopia)

Mia Eriksson avslutar sin skidkarriär

Mia Eriksson har meddelat Piteå Elit att hon inte kommer fortsätta sin längdskidssatsning nästa säsong. Mia har tävlat för klubben i 10 år och är med det den åkare som varit längst i Piteå Elit av nuvarande åkare.

Les mer
KEKs-kronika

SK Bore inte ensamma – klubbarna sliter

Krönika:

SK Bore kastar in handduken och lägger ner elitverksamheten.
Flera landslagsåkare och andra toppåkare står plötsligt utan klubb.
Men värmlandsklubben är inte ensamma. Klubbarna – som är ryggraden i den svenska tävlingsverksamheten – sliter tungt för att få verksamheten att gå runt. I slutändan är det dom elitaktiva som drabbas och för alla utom dom som är i A-landslaget är det ekonomiskt tungt.

 

Les mer
2015 TIV, Therese på toppen (kopia)

Therese Johaug 8 sekunder från OS-gränsen

Therese Johaug lyckades inte greja OS-kvalgränsen på 31,25 minuter på 10.000 meter under lördagen. Men skidstjärnan satte nytt personligt rekord och kom i mål på 31.32,88 på anrika Bislett stadion i Oslo.
32-åringen sade efteråt att hon aldrig haft några planer om att starta under OS i Tokyo i sommar.

 

Les mer
20210507, HOELGAARD Stian nytt lag (kopia)

Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard till svenskt team

Norske Vasaloppsfavoriten Stian Hoelgaard har valt Team Curira för den fortsatta satsningen på långloppscupen Visma Ski Classics. Hoelgaard har lång erfarenhet från Ski Classics på högsta nivå och har bland annat varit på pallen i Vasaloppet fem gånger och har från 2016 till idag samlat hela tolv pallplatser i de största långloppen. I årets säsongsavslutning slutade han på andra plats.

Les mer
20210210, ANTON vinner SM-sprint (kopia)

SK Bore tvingas lägga ner elitsatsningen

Efter en rekordsäsong med VM-uppdrag, världscuprepresentation och nu senast uttagningar till landslaget lämnar elitåkarna SK Bore.

 

Les mer
14.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Therese Johaug (NOR) - FIS world cup cross-country, 10km women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johaug mot kvalgränsen till OS på 10.000 m

Therese Johaug nöjer sig inte med att satsa mot vinter-OS i Beijing. På lördag försöker hon att greja OS-kvalgränsen på 10.000 meter löpning på Bislett stadion i Oslo.
Hon har tidigare sprungit på 31,40 minuter utan speciell banträning och kvalgränsen till OS är 31,25.

 

Les mer
12.02.2021, Pokljuka, Slovenia (SLO):Martin Ponsiluoma (SWE) - IBU World Championships Biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.biathlonworld.com © Thibaut/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or dist

Tre skidskyttar klara för OS i Peking

Tre skidskyttar tas ut till OS i Peking. Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma är klara för vinterspelen i Kina i februari 2022. Fler skidskyttar kommer att tas ut i höst för att skapa slagkraftiga lag i herrstafett, damstafett och mixstafett.

 

Les mer
20210131, SVAHN Linn 001 (kopia)

Första svenskarna uttagna till Peking

Med nio månader kvar till invigningen av OS i Peking presenterar SOK den första uttagningen till vinterspelen. Längdåkarna Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson tas ut tillsammans med fyra stafettlag.

Les mer
20210211, BYSTRÖM Anders (kopia)

Här är landslagen för 2021-2022

Under måndagen presenterade Svenska Skidförbundet nästa säsongs A-landslag och Team BAUHAUS. Totalt har 22 åkare tagits ut i de två olika lagen som nu har siktet inställt på OS i Peking.

Les mer
20180111, HAGA, Ragnhild interview 001 (kopia)

OS-mästaren vräkt från Norges landslag

Ragnhild Haga vann två sensationella OS-guld i Pyeongchang 2018.
Nu har hon vräkts från det norska landslaget och är givetvis mycket besviken. Hon blev också 7:a på 10 km under vinterns VM i Oberstdorf efter stora problem tidigare som vi skrivit om.
Haga slet med en blodpropp i benet och förlorade flera veckor med träning innan säsongen.

 

Les mer
20180316, THORN Viktor 001 (kopia)

Varför alla dessa ryggskador?

Sverige med problem som andra länder inte upplever:

Ett flertal landslagsåkare i Sverige sliter med ryggproblem. Ett problem som andra länder i toppen inom längdåkningen inte upplever.
Bare i vinter har Hanna Falk och Viktor Thorn försvunnit från landslagscenen.
Men varför är det så här? Har någon ställt frågan om vad landslaget egentligen håller på med? Tränar man fel eller är det bara en tillfällighet? Och vad händer med dom åkare som fått problemen?

 

Les mer
Petra o Martin (kopia)

30.000 kr till Petra och Martin

Kungens stipendium för unga ledare på snö:

Elin Jonsson, Martin Persson och Petra Åkerblom tilldelas 30 000 kronor vardera ur "H.M. Konung Carl XVI Gustafs 70-årsfond för unga ledare på snö". Fonden premierar unga ledare som enligt Svenska Skidförbundet har potential att ta steget upp till elit-/landslagstränare. 

Les mer
20191029, BACK Ulrika Eriksson 001 (kopia)

Falun har lämnat in VM-ansökan

Nytt skid-VM i Dalarna 2027?

Nu är den formella ansökan för att få arrangera ett nytt VM i de nordiska skidgrenarna i Falun år 2027 inskickad till det Internationella Skidförbundet (FIS). FIS kommer att ta beslut om arrangör i maj 2022.

 

Les mer
20210428, FALK Hanna Lager 157 (kopia)

Hanna Falk klar för Lager 157 Ski Team

Hanna Falk har gjort klart med Lager 157 Ski Team och blir att se i långloppen i Visma Ski Classics kommande säsong.
Om ryggen håller.
Hon lämnade landslaget efter årets säsong och önskar att satsa på långloppen.

 

Les mer
20180316,TØNSETH, Didrik 003 (kopia)

Didrik Tønseth utanför norska landslaget

Efter 11 år ställs världsmästaren och OS-mästaren Didrik Tønseth utanför det norska landslaget. 29-åringen från Trondheim missade vinterns VM i Oberstdorf men kommer att satsa vidare mot OS i Beijing utan landslagets stöd.

 

Les mer