Mobile Version
Desktop Version
20181110, NILSSON Emma SM-masstart
EMMA NILSSON säkrade SM-guldet i stafett för SK Bore. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Boden:

SK Bore och Biathlon Östersund vann stafetterna

Det var något gynnsammare förhållanden på vallen när SM i Boden avslutades med stafetter på söndagen. Emma Nilsson förde Bore Biathlon till seger i damernas tävling medan Biathlon Östersund vann herrstafetten, med Torstein Stenersen på slutsträckan.

 

H Seniorer:
Anundsjös Fredrik Lindström fick sätta punkt för en lång och framgångsrik karriär med att ta hem startsträckan i herrarnas tävling, 24 sekunder före junioren Henning Sjökvist från Biathlon Östersund som växlade över till Victor Olsson. Han förde i sin tur upp sitt lag i en klar ledning, tack vare fullt både i det liggande och stående skyttet. Vid växling var avståndet drygt 40 sekunder ner till Anundsjö där junioren Oskar Karlsson stretade emot riktigt bra. Men på slutsträckan blev hans unge lagkamrat Alfred Hellgren passerad av världscupåkarna Martin Ponsiluoma från Tullus och Piteås Jesper Nelin, som båda klarade sig med ett extraskott på två skjutningar.

Men åt Biathlon Östersund kunde de inget göra. Torstein Stenersen åkte stabilt i spåret och trots en straffrunda i stående lämnade han vallen innan konkurrenterna hade hunnit börja skjuta. Torstein kunde åka helt ohotad på slutvarvet och ta emot publikens hyllningar med en segermarginal på 40 sekunder i mål.
Torstein som inte tävlat på länge säger att han var osäker på formen innan start.
– Jag sa till grabbarna att jag har ingen aning hur min form är nu. Så jag ville gärna ha en stor ledning ut på min sträcka. Och det fick jag så det var bra för mig. Jag kunde ta det lugnt och fick till en bra ligg. Det blev lite spännande på stå men jag hade ju en så pass bra ledning så det var lugnt, säger Torstein om loppet.

Däremot blev det en tät duell om silvret. Jesper och Martin gick ut tillsammans från skjutvallen och lurpassade på varandra ända fram till upploppet där Martin var den starkare och spurtade hem ett silver för Tullus, med Anton Ivarsson och Oskar Ohlson som lagkamrater. Jesper Nelin, Anna Magnusson och Peppe Femling utgjorde Piteås lag som alltså tog hem bronset.

D Seniorer:
På den första sträckan klarade sig Amanda Lundström från hemmaklubben I 19 med ett enda extraskott och växlade i knapp ledning före Mora, där Ella Halvarsson skickade ut unga Sara Andersson. Men I 19 hade lånat in Piteås Elvira Öberg som åkte riktigt fort och bara behövde använda ett extraskott, medan Sara åkte på två straffrundor och föll tillbaka i resultatlistan. Vid växling hade Elvira skaffat det mixade laget en ledning på hela 1,42 före Bores Chardine Sloof som ändå körde upp sitt lag tre placeringar. Tyvärr fick skidorienteraren Elin Lundgren problem direkt på vallen och efter hela fyra straffrundor föll det mixade laget till fjärde plats i mål.

I stället blev det en kamp på slutsträckan mellan landslagsåkarna Emma Nilsson, från Bore, Finnskogas Mona Brorsson och Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund. Emma hade ett försprång på en dryg halvminut och när Mona lite oväntat åkte på två straffrundor i liggande blev hon passerad av Bettan som sköt snabbt. I sista stående höll Emma nerverna i styr och klarade sig med två extraskott. Därmed kunde hon njuta på slutvarvet och ta hem SM-guldet till Bore, där hon förutom Chardine hade Moa Olsson i laget.

– Första varvet var lite stressigt då Mona inte var så långt efter. Sen på skyttet skjuter hon lite bom och då var det en minut bak och då kändes det istället rätt lugnt. Det var lite svårt i stå och då var det inte så lugnt längre. Men jag hade 30 sekunder bak på sista varvet och kände att det ska jag inte tappa, säger Emma efter loppet.
Bettan gjorde en stark sträcka, trots tre extraskott i stående, och kunde med fin fart i spåret köra in Biathlon Östersund på silverplats, 18 sekunder bakom Emma. I laget ingick också Felicia Lindqvist och Cajsa Grape. Mona klarade tredjeplatsen med god marginal och fixade ett brons till Finnskoga, tillsammans med Mathilda Evaldsson och Annie Lindh.


Resultatlistor hittar ni här.

Del |
20211205, KALVÅ Anne Kjersti 001 kopiera

Ny norsk damtränare klar

Norge har anställd ny landslagstränare för sina längddamer. Det blir 40-årige Sjur Ole Svarstad. Han gör comeback efter att ha varit med i dom gyllna åren när Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen var på topp.

 

Les mer
20220311, WC TROPHY 001 kopiera

Äntligen är världscupprogrammet här

Det har dröjt länge, men nu verkar FIS ha enats om världscupprogrammet för den kommande säsongen. Svenska Skidspelen i Falun 17-19 mars är enda gången världscupen i längd gästar Sverige och finalen går i Lahtis veckan efter.

 

Les mer
START LADIES 002 Falun17 (kopia)

Damer och herrar skall åka lika distanser

FIS längdkommitté går för ändringarna:

FIS längdkommitté sade ja till förslaget om lika distanser för damer och herrar. Det är ett historiskt beslut även om det måste godkännas av FIS Council, något som dock normalt bara är en formalitet.
Därmed fick den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang sin vilja i ett av sina förslag till kommittén.

 

Les mer
20191208, INGESSON, Lisa 001 (kopia)

Lisa Ingesson tas upp i Piteå Elit

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit den lovande lokala åkaren Lisa Ingesson kontrakt med klubben. Lisa kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där hon haft en lovande juniorkarriär med flertalet framskjutna placeringar på junior-VM och junior-SM. Lisa blev i dagarna även uttagen till Skidlandslagets Team Bauhaus.

Les mer
20220518, HOFER Lukas med SWE kopiera

Italienska stjärnan tränar med Sverige

Det svenska skidskytteförbundet och det italienska skidskytteförbundet kommer att samarbeta kring den världscupmeriterade skidskytten Lukas Hofer kommande sommar. Lukas stod så sent som förra säsongen överst på pallen vid världscupen i Östersund och kommer vara med på flera träningsläger och bidra med sparring till laget.

 

Les mer
20220326, SM sprint 3 bästa kopiera

24 aktiva i A-landslaget och Team BAUHAUS

Svenska Skidförbundet längd presenterar tillsammans med Svenska Spel landslaget inför kommande säsong. Totalt 24 aktiva är uttagna till A-landslaget och Team BAUHAUS med siktet inställt mot VM i Slovenien.

 

Les mer
20220205, SKOGLUND, Måns 003 kopiera

Nio talanger i Team Svenska Spel

Svenska Skidförbundet presenterar tillsammans med Svenska Spel nio talangfulla längdåkare som är uttagna till Team Svenska Spel inför säsong 2022/2023.

 

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Linn Svahn ut ur landslaget

Satsar mot VM på egen hand:

Senaste året har handlat om ihärdig rehabilitering. Nu väljer Linn att satsa vidare mot VM utanför längdlandslaget.

 

Les mer
KEKs-kronika

Nya FIS-presidenten trampar rakt i salladen

Krönika:

Den nya, svenska FIS-presidenten Johan Eliasch har redan orsakat höga vågor inom det internationella skidförbundet.
Det gäller i första hand kring TV-rättigheterna. Flera, bland annat den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang efterlyser öppenhet och samarbete i den nya FIS-organisationen.
Klimatet har helt klart hårdnat och världscupprogrammet för kommande säsong är ännu inte 100 procent klart.

 

Les mer
05.02.2022, Beijing, China (CHN):Emilien Jacquelin (FRA), Quentin Fillon Maillet (FRA), Anais Chevalier-Bouchet (FRA), Julia Simon (FRA), (l-r) - XXIV. Olympic Winter Games Beijing 2022, Biathlon, mixed relay, Beijing (CHN). www.biathlonworld.com © Ma

Här är Frankrikes landslag för 2022/23

Frankrike har tagit ut sina landslagsgrupper både i skidskytte och längdåkning inför den kommande säsongen.
Landet går sakta genom en generationsväxel men dom flesta stjärnorna från den gångna säsongen är kvar.

 

Les mer
20181216, JACOBSSON, Hugo 001 (kopia)

Sprintåkaren Hugo Jacobsson lägger av

Hugo Jacobsson har beslutat för att lägga av. 25-åringen från Falun-Borlänge SK har under flera år varit ut och in i det svenska världscuplaget och han har många starka placeringar både nationellt och några också internationellt.
– Det känns konstigt, men jag är också nyfiken på livet som väntar nu, säger Hugo i en intervju med den egna klubben.

 

Les mer
LAMPIC, Anamarija 010 kopiera

Anamarija Lampic gör ”en Stina Nilsson”

Längdstjärnan byter till skidskytte:

Längdstjärnan Anamarija Lampic, 26 gör ”en Stina Nilsson”, det vill säga att byta från längd till skidskytte.
Det meddelar Radio Slovenia och Lampic förväntas meddela beslutet på en presskonferens på måndag.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vill se Frida och Ebba i femmilsdueller

Krönika:

En rafflande femmilsduell mellan Frida Karlsson, Kerttu Niskanen, Jessie Diggins, Ebba Andersson och Heidi Weng är väl lika god underhållning som om Simen Hegstad Krüger, Iivo Niskanen och William Poromaa gör upp om segern på samma distans...

 

Les mer
20190817, Allians men sprint (kopia)

Dags för Smart Energy Cup sommar

Tre tävlingsorter, här är reglerna:

Nu är det snart klart för den första Smart Energy Cup på sommartid. Tre tävlingsplatser är klara och alla tävlingar går att följa på olika TV- och streamingkanaler.
Vinner man samtliga sju deltävlingar så vinner man en ”Grand Slam” och belönas med 50.000 kronor.
Falun-Borlänge, Linköping (SM) och Trollhättan (Alliansloppet) är platserna där våra bästa åkare skall kämpa på rullskidor.

 

Les mer
X

Falun kommer att få skid-VM 2027

Avgörs på FIS-kongressen 25 maj:

Nästa vecka är det FIS-kongress då man bland annat skall bestämma arrangör av skid-VM 2027.
Det blir givetvis Falun som får detta.
Orsak: Det är bara en sökare till mästerskapen!
Och visst uppfyller Falun alla dom kriterier som FIS ställer på en VM-arrangör.

 

Les mer
06.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Johannes Hosflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross country, photoshooting, Lillehammer, Norway (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johannes Høsflot Klæbo fortsätter med Fischer

Johannes Høsflot Klæbo och Fischer fortsätter samarbetet också framöver. Det är känt att Klæbo har testat andra skidor, bland annat Atomic efter säsongen, men han har nu alltså valt att fortsätta med Fischer både på skidor, pjäxor och bindningar.

Det som Fischer kallar ett komplett Speedmax-paket.

Les mer
20190226, ØSTBERG, Ingvild Flugstad 004 (kopia)

Flugstad Østberg satsar vidare ensam

31-åriga Ingvild Flugstad Østberg förlorade sin plats i det norska längdlandslaget inför den kommande säsongen. Världsstjärnan har inte fått godkänt hälsoattesten med förbundet och hon har numera varit borta från allt tävlande under två säsongern.
– Men jag ger inte upp, jag vill komma tillbaka, meddelade då hon mötte pressen i Oslo under onsdagen.

 

Les mer
20220510, EDSTRÖM Eddie kopiera

Eddie Edström också till Team Engcon

Igår berättade vi att Ida Dahl går från Team Ramudden till Team Engcon.
Nu meddelas också att Eddie Edström kommer till teamet. Han har den senaste säsongen åkte för Lager 157.
Det händer mycket på långloppsfronten just nu.

 

Les mer
20220115, DAHL Ida kopiera

Ida Dahl klar för Team Engcon

Långloppsstjärnan Ida Dahl har klart med nytt lag efter att hon som vi tidigare meddelat lämnar Team Ramudden.
26-åringen skall nästa säsong tävla för Team Engcon.

 

Les mer
20210116, LINA o JENNY (kopia)

Jenny Larsson ersätter Marit Bjørgen

Joel Andersson till Team Eksjöhus:

Jenny Larsson är klar för det norska topplaget Team Ragde Charge inför nästa långloppsäsong. Därmed kommer hon också att ersätta Marit Bjørgen som lägger av.
Team Eksjöhus fortsätter också sina värvningar och har gjort klart med segraren i den svenska långloppscupen den gångna säsongen.

 

Les mer