Mobile Version
Desktop Version
null
SVERIGES FÖRSTA MEDALJ på JVM i Kazakstan. Sara Andersson tog brons i sprinten. Foto: SSSF

Sara tog JVM-brons i Kazakstan

Sara Andersson från Mora tog Sveriges första medalj på tredje plats i lördagens sprint för de äldre juniorerna vid VM i Shchuchinsk efter en spännande sekundstrid på slutvarvet. Alva Sköld blev dessutom stark sjua i mål, medan Erik Larsson hamnade på en fin niondeplats i herrarnas tävling.

Damer sprint
Sara Andersson inledde med tredje åktid på det första varvet. Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet lämnade hon vallen som tvåa, drygt två sekunder bakom Anaelle Bondoux från Frankrike. På mellanrundan fick Sara släppa två åkare förbi sig och missade sedan ett skott i stående. Trots det gick hon ut på slutvarvet som fortsatt fyra, men lyckades ta sig förbi två åkare på vägen till mål. Däremot blev hon passerad av fransyskan Jeanne Richard som knep andraplatsen - och Sara hotades också bakifrån av Anaelle Bondoux. Hon tog in hela 16 sekunder på slutvarvet, men var till sist två sekunder bakom i mål så Sara kunde jubla åt ett svenskt VM-brons - 55 sekunder bakom Selina Grotian som vann överlägset, trots två missade skott. 20-åringen från Mora gjorde ännu en imponerande insats med fjärde åktid sammanlagt, 1,12 långsammare än den snabbåkande tyskan - och har ett inspirerande utgångsläge inför morgondagens jaktstart. Stort grattis Sara!

På väg in till det liggande skyttet var Alva Sköld 14 sekunder från täten som sexa, men lyckades nolla och gick ut på mellanvarvet som fjärde åkare - en sekund bakom Sara. Hon var en placering bättre och i slagläge för en topplacering med ett felfritt stående skytte, men åkte på en straffrunda och föll till nionde plats. Alva passerade däremot två åkare på slutvarvet till sjunde plats i mål, 1,12 från segern. I spåret var hon 13 sekunder långsammare än Sara med sjätte tid totalt, 1,25 efter snabbaste åkare. Precis som lagkompisen har Alva visat framfötterna under JVM med toppinsatser både i spåret och på vallen - och det gällde även idag. Det är dessutom inte mer än 17 sekunder upp till pallen inför jaktstarten....

Bente Skåle tappade en dryg halvminut mot täten på det första varvet, men lyckades skjuta fullt i liggande och lämnade vallen som 23:a. När hon sedan satte alla skotten även i det stående skyttet avancerade Bente fem placeringar, men fick släppa fem åkare förbi sig slutvarvet och hamnade till sist på 23:e plats i mål - 2,13 bakom Selina Grotian. Åkmässigt var 21-åringen från Östersund sammanlagt 2,42 långsammare än tyskan, men kan vara mycket nöjd med sitt felfria skytte.

Herrar sprint
Erik Larsson var sju sekunder från täten som sjätte åkare inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som fyra efter fem fullträffar. På mellanrundan avancerade han en placering och var i medaljläge när det var dags för stående, men åkte tyvärr på två bom och föll till 14:e plats. Erik gjorde ändå ett riktigt starkt slutvarv där han tog sig förbi fem åkare med näst bästa åktid till nionde plats i mål, 1,17 bakom Campbell Wright från Nya Zeeland som sköt fullt och hade den bästa åktiden av alla. 20-åringen från Mora imponerade med andra åktid totalt, bara 13 sekunder efter den snabbe segraren. Det är inte är mer än en halvminut upp till pallen, så det finns alla möjligheter att klättra med stabilt skytte i söndagens jaktstart...

Det blev två bom redan i det liggande skyttet för Oscar Andersson - och efter ytterligare två missade skott i stående hamnade han på 52:a plats i mål, 3,46 från segern. Oscar var sammanlagt 2,06 efter snabbaste åkare i spåret, men däremot femma på skjutvallen efter två serier på 48 sekunder.

Alfred Eriksson fick en trist start med tre missade skott i liggande och sköt ytterligare en bom i det stående skyttet. Han blev till sist 54:a i mål, fyra sekunder bakom Oscar - men var däremot 15 sekunder snabbare än landsmannen åkmässigt, 1,51 långsammare än Campbell Wright.

 

Del |
null

Börjar bli en tråkig vana för Jonna

Kristine Stavaas Skistad vann för tredje gången:

Jonna Sundling hade ledningen in på upploppet.
Men för tredje gången på tre sprinttävlingar blev hon nerspurtad av norskan Kristine Stavaas Skistad.
Den här gången i Tallinn.
Det börjar bli en tråkig vana för Jonna.

Les mer
null

Gemensam vallning – så funkar det

Historisk dag i världscupen:

Dagens världscupsprint i Tallinn är historisk.
För första gången skall åkarna ha samma valla och inga stora truckar finns på plats utanför arenan i det estniska huvudstaden.
sweski.com har undersökt hur det hela kommer att fungera.

Les mer
null

Anna Dyvik lägger av med elitkarriären

Anna Dyvik missade en plats i VM-truppen till Planica. Nu väljer 28-åringen från IFK Mora att avsluta sin karriär.
Orsaken är i första hand dom återkommande ryggproblemen, något som tidigare plågat flera av hennes landslagskollegor.

Les mer
null

Här är Sveriges lag till sprinten

Världscup i Tallinn redan på tisdag:

Efter en avslutad sprintdag i Falun som bjöd på både pallplatser och publikfest, har det blivit dags att ladda om inför Tallinn och stadssprint. Nu presenteras landslaget som kommer att representera Sverige i världscupen i Tallinn, tisdag 21 mars.

Les mer
null

Dom var snabbast på Lugnet

Glöm Klæbo, Jonna och Skistad.
Dom snabbaste på Lugnet ser ni här.
Johanna Hagström och Marcus Grate vann en extrainsatt supersprint efter de mixade stafetten på söndag.

Les mer
29.11.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Kontiolahti (FIN). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distributio

Perfekt avslutning för Hanna Öberg

Hanna Öberg avslutade säsongen på absolut bästa vis då hon vann den avslutande masstarten i världscupen i Holmenkollen i Oslo.
– Perfekt att avsluta med en seger, säger Hanna som kunde åka ensam på det sista varvet.

Les mer
null

Äntligen Sverige före Norge i stafett

Det svenska landslaget fick äntligen revansch på Norge och vann den mixade stafetten i världscupen på Lugnet i Falun.
Jonna Sundling avgjorde på slutsträckan och ryckte ifrån två norska lag samt Tyskland och Italien.

Les mer
VÄRLDSCUP ÖSTERSUND 2023 - TRÄNING

Sverige tvåa och trea också i skidskyttet

Precis som i Falun blev det blågult på andra och tredje plats i damernas sprint.
Hanna Öberg tampades precis som på VM med tyskan Denise Herrmann-Wick och fick stryk med några ynka sekunder.
Anna Magnusson slutade trea och tog sin andra pallplats i karriären.

Les mer
null

Jonna och Maja på pallen i Falun

Jonna Sundling hade segern nästan i fickan, men Norges Kristine Stavaas Skistad kom glidande på upploppet och stal segern i världscupsprinten på Lugnet i Falun. Det var Skistads andra raka världscupsprint-seger.
Maja Dahlqvist slutade trea och kapade in viktiga poäng på schweiziskan Nadine Fähndrich i kampen om sprintcupen totalt.

Les mer
null

Edvin en hundradel från finalen

Edvin Anger förlorade en plats i världscupfinalen i Falun med minst möjliga margin – en hundradels sekund skilde för att Åsarna-åkaren skulle få köra final på hemmaplan.
Istället blev det en final utan svenska åkare där Johannes Hösflot Kläbo som vanligt var snabbast.

Les mer
null

Ida Dahl fick släppa ledningen

Birkebeinerrennet med norska segrare:

Ida Dahl hade ledningen med 20-talet sekunder vid Midtfjellet under Birkebeinerrennet, men hon hämtades in och mot slutet var det Astrid Øyre Slind som hade mest krafter kvar och vann damklasser efter 54 kilometer.
Andreas Nygaard tog säsongens första seger i Ski Classics då han spurtade ner lagkompisen Johan Hoel från en fyrmannagrupp i täten. Emil Persson orkade för en gång skuld inte att haka på i tätgruppen.

Les mer
null

Jonna och Edvin vann kvalet i Falun

Jonna Sundling och Moa Lundgren fixade en dubbelseger och slog tisdagens segrare Kristine Stavaas Skistad från Norge.
Edvin Anger ”frälste” fyra busslaster med hemmasupportrar från Hedemora då han vann herrarnas prolog och slog självaste Johannes Høsflot Klæbo på Lugnet i Falun.
Det kunde knappast ha börjat bättre för Sverige i världscupsprinten på hemmaplan.

Les mer
null

Calle spände bågen, höll inte riktigt

Villa ha succé på födelsedagen:

– Jag kände i Mördarbacken första gången att det kanske var lite för hårt utgångstempo, säger Calle Halfvarsson som var i ledningen i herrarnas 10 km klassisk i världscupen på Lugnet i Falun.
Men det blev ingen pallplats på födelsedagen var Sågmyra-expressen som fick en tung avslutning och slutade på en 10:e plats.

Les mer
null

Jonna stark 5:a på 10 km i Falun

Jonna Sundling öppnade stenhårt och höll bra hela vägen på 10 km i världscupen på Lugnet i Falun.
Det räckte inte riktigt till pallen på slutet, men sprintstjärnan var nöjd med en 5:e plats på distans.
Kerttu Niskanen vann före tyskan Katharina Hennig och morskan Anne Kjersti Kalvaa.

Les mer
null

”Ponsi” bara slagen av Super-Bø i Kollen

Martin Ponsiluoma reste sig efter missade framgångar på hemmaplan i Östersund förra helgen.
I sprinttävlingen i Holmenkollens världscupfinal blev han bara slagen av ”utomjordingen” Johannes Thingnes Bø som vunnit alla sprinttävlingarna i vinter.
”Ponsi” sköt fullt och var mycket nöjd.

Les mer
null

Tunga svenska återbud i Falun

En förkylning stoppar både Ebba Andersson och Frida Karlsson också i helgens världscup i Falun. Dessutom missar VM-trean William Poromaa tävlingarna på Lugnet där det blir ett svenskt lag utan dom allra största stjärnorna.

Les mer
null

Eckhoff och Chevalier-Boucher lägger av

Igår var det Marte Olsbu Røiseland och Denise Herrmann-Wick.
Idag är det Tiril Eckhoff och Anais Chevalier-Bouchet.
Alla lägger dom av efter årets säsong och skidskyttet förlorar fyra av sina största stjärnor på damsidan.

Les mer
null

Marte och Denise sista helg i världscupen

Två av dom största lägger av:

Två av dom allra största inom kvinnornas skidskytte gör i helgen sina sista världscuptävlingar i Holmenkollen.
Under tisdagen meddelade både Marte Olsbu Røiseland och Denise Herrmann-Wick att dom lägger av efter den här säsongen.

Les mer
null

Stor svensk trupp till Svenska Skidspelen

Flera nya får sin världscupdebut i Falun:

Det har äntligen blivit dags för världscup på hemmaplan. 17–19 mars avgörs Svenska Skidspelen i Falun där världens bästa längdskidåkare möts på de tuffa banorna kring Lugnet och den svenska Riksskidstadion. Nu presenteras truppen som kommer att möta hemmapubliken under helgens tävlingar.

Les mer
null

Jonna 2:a bakom hemmafavoriten i Norge

Jonna Sundling har fortfarande sprintformen inne. I tisdagens klassiska världscupsprint i Drammen slutade hon 2:a, bara slagen av hemmafavoriten Kristine Stavaas Skistad som kommer från staden och som fick sin revansch för en missad medalj på VM.

Les mer