Mobile Version
Desktop Version
HÄR ÄR 2018 års kransmas och kranskulla i Vasaloppet: Joakim Kullberg och Sara Wadman. Foto: VASALOPPET
HÄR ÄR 2018 års kransmas och kranskulla i Vasaloppet: Joakim Kullberg och Sara Wadman. Foto: VASALOPPET

Sara och Joakim kranskulla och mas 2018

Den 94:e kranskullan i ordningen i Vasaloppet heter Sara Wadman, IFK Mora Skidklubb, och den 30-årsjubilerande kransmasen i Tjejvasan är Joakim Kullberg, IFK Mora Fotbollsklubb.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.

– Jag fick en smärre chock när frågan kom, säger Joakim Kullberg.

 

I nuläget är 70 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2018 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2018.
Under fredagsmorgonen presenterades 2018 års kranskulla och kransmas i TV4 Nyhetsmorgon. Därmed är det klart att tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Sara Wadman till den 94:e kranskullan i ordningen och tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett Joakim Kullberg till den 30:e kransmasen. Det är de två som har det som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Sara Wadman har utsetts till 2018 års kranskulla med följande motivering:
Årets kranskulla är något av mallen för vad som förväntas av en kranskulla i dag och även historiskt. Genom sitt eget och familjens starka engagemang inom Vasaloppsorganisationen och att hon själv jobbat professionellt i Vasaloppets Hus så uppfyller hon alla kriterier och är väl förtrogen med uppgiften. Sara Wadman är ambitiös och social och är det självklara valet av kranskulla. Hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.

Fakta Sara Wadman, Vasaloppets kranskulla 2018

Ålder: 21 (född 29 mars 1996)
Bor: Mora, Noret
Familj: mamma Anna, pappa Erik och lillebror Isac
Gör: Pluggar design och åker längdskidor
Idrotter: skidor och orientering
Meriter: medaljer i både skidor och orientering från ungdoms- och junior-SM. Bästa resultat i Tjejvasan, placering 20 2014
Mål med din idrott: Framför allt att få vara frisk och kunna tävla så mycket som möjligt. Hålla ihop en hel säsong och få köra SM.
Intressen: vara utomhus, laga mat, gå toppturer på skidor, vandra. Friluftsliv överlag
Beskriv dig själv med tre ord: lugn,kreativ och snäll
Som aktiv i IFK Mora skidklubb är Vasaloppets vintervecka alltid en intensiv period. Ännu mer om du själv satsar på skidåkning på elitnivå. 2018 års kranskulla, Sara Wadman, har gått skidgymnasiet i Mora och jobbat ideellt för sina klubbar runt Vasaloppet under hela uppväxten.
– Det är klart jag hoppats på att få bli kranskulla men jag blev ändå förvånad när tävlingsledaren ringde. Nu känns det fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.
Genom åren har arbetsuppgifterna handlat om allt från att dela ut dryck, hjälpa till i vallatältet, plockat tidtagningschip vid målet och agerat slutpatrull i Ungdomsvasan. Det senaste året har Sara Wadman även jobbat extra under arrangemanget på Vasaloppets marknadsavdelning. – Jag tror att jag kan förvänta mig många roliga dagar och för mig blir det här något helt nytt. Jag har åkt själv, hejat fram andra och även jobbat under loppen men nu ska det bli kul att få se vad som händer i Sälen och få lite nya perspektiv på allt.
21-åriga Sara har varit aktiv inom både orientering och skidåkning och hela familjen har varit, och är fortfarande, engagerade i föreningen. Mamma Anna Wadman är till exempel tävlingsledare för nystartade Nattvasan. I dag satsar Sara fortfarande på skidåkningen samtidigt som hon pluggar på distans. Tjejvasan är ett av vinterns stora mål.
– I år har jag kunnat träna på bra men innan dess har jag varit mycket sjuk och inte alls fått till det som jag hoppats. I år är målet att hålla en hel säsong och få köra SM.
Genom åren har Sara Wadman testat flera lopp både på skidor och till fots under Vasaloppets arrangemang. Hittills har hon hunnit med Ungdomsvasan, Kortvasan, Stafettvasan och Tjejvasan. Hon har även sprungit Vasastafetten med klubben och vunnit damklassen där. Själva Vasaloppet finns dock kvar och även ett visst sug att ta sig an Ultravasan 90.
– Vi får se om det blir som elitaktiv eller motionär jag åker Vasaloppet. Och jag är väldigt sugen på Ultravasan 90 efter att ha jobbat med arrangemanget i somras. Jag älskar att springa så de vore häftigt att klara det.
Vem hoppas du få ge kransen till söndagen den 4 mars? – Det vore roligt med en lokal åkare. Till exempel Fredrik Byström, som tävlar för Lager 157, bor i Orsa och tränar mycket här i krokarna.
…och är det något speciellt du är extra nervös för? ­­­ – Nja, kanske om det blir en spurt på slutet. Då är det alltid svårt att se vem som kommer först över mållinjen och det blir svårt att veta vem som ska få kransen.

Joakim Kullberg har utsetts till 2018 års kransmas med följande motivering:
Joakim är idag aktiv inom IFK Mora Fotbollsklubb som är en av IFK Mora Idrottsallians sex klubbar. Joakim spelar i IFK Moras A-lag där han även är lagkapten. Han tillsammans med de övriga spelarna i laget har tagit ett stort steg framåt under 2017 och klivit upp i division 2, vi ser verkligen fram emot fortsättningen under 2018.
Joakims uppväxt är präglad av idrott och stort ideellt engagemang. Tillsammans med sin familj har han lagt många timmar för att hjälpa till vid Vasaloppets olika arrangemang.Joakim är en mycket social och sympatisk person med goda ledaregenskaper.Joakims uppväxt och intresse för idrott gör honom, tillsammans med dessa egenskaper, till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.

Fakta Joakim Kullberg, kransmas 2018

Ålder: 23, (född 13 februari 1994)
Bor: Mora
Familj: sambo Mathilda Edström, mamma Anna och pappa Morgan, syster Jessica, bror Jonathan
Gör: butikssäljare på Ahlsell
Idrotter: fotboll
Meriter: lagkapten för IFK Mora FK som spelar i division 2 från och med 2018
Mål med din idrott: att hela tiden utvecklas och bli bättre på varje träning och match
Intressen: umgås med familj och vänner, resa till värmen
Beskriv dig själv med tre ord: ambitiös, positiv, glad
– Jag fick en smärre chock när frågan om att bli kransmas kom. Det har alltid varit lite av en dröm efter att ha jobbat under Vasaloppet i alla år men inget jag kunde föreställa mig skulle inträffa, säger Joakim Kullberg.
Årets kransmas har sina idrottsliga meriter framför allt på fotbollsplanen där han har rollen som lagkapten i IFK Mora FK som från och med 2018 spelar i division 2.
­– Jag ser det inte som att det är jag personligen som fått utmärkelsen. Mer att klubben och laget gjort det bra de senaste åren där jag har fått äran att vara lagkapten de senaste två säsongerna, säger Joakim Kullberg.
Precis som andra unga i Mora och Sälen som är aktiva i en förening har Vasaloppet varit en stor del av Joakim Kullbergs uppväxt. Även om just skidsporten inte varit den mest aktuella är hela familjen väl insatt i längdåkning och har jobbat ideellt kring Vasaloppet.
– Efter att ha burit ryggsäckar i alla år ska det bli fantastiskt roligt att få se arrangemanget även från insidan. Att dessutom få slänga kransen på segraren blir en ära och en bonus och något jag ser fram emot massor.
I dag jobbar Joakim Kullberg som butikssäljare på Ahlsell i Mora och ägnar sig så mycket som det går åt familj och vänner. Och den mesta övriga tiden går åt till sport där fotboll är nummer ett.
– I gymnasiet slutade jag med hockeyn för att ägna mig mer åt fotboll men för mig har det alltid varit lagidrotter som gäller. Utan lagkamrater och tränare hade jag inte varit någonting i dag.
Året som kransmas för Vasaloppet är något han ser fram emot.
– Det känns spännande och ärofyllt och ska verkligen bli jätteroligt. Framför allt alla kontakter och chansen att få träffa nya människor både i och utanför spåret, säger Joakim Kullberg.
Vem hoppas du få ge kransen till, både under Tjejvasan lördagen den 24 februari och Vasaloppet söndagen den 4 mars?
 – Jättekul om det varit en Moraåkare, annars spelar det ingen större roll.
...och är det något speciellt du är extra nervös för?
 – Det är nog alltid nervöst om man skulle ställa till med någon scen på upploppet men det ska förhoppningsvis gå bra.

Fotnot: Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan, Ultravasan, Vasastafetten samt Vasakvartetten.

 

Del |
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Nytt VM-guld till Linn Sömskar

Linn Sömskar höll för favorittrycket och tog ännu ett VM-guld på rullskidor när årets mästerskap inleddes med 10 km fristil i italienska Trento under torsdagen.
Och motståndet gick inte av för hackor.
Ryska världsstjärnan Natalia Nepryaeva var tvåa, men hade 10,5 sekunder upp till rullskidsdrottningen från IFK Umeå.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Torneklint, Knotten, äntligen en kvinna...?

Krönika:

Karin Torneklints namn känns onekligen spännande i spekulationerna om vem som ska bli ny längdchef, men också mycket vågat mot bakgrund av hur det gick för en annan friidrottsledare - Ulf Karlsson – som hamnade i en ”kulturkrock” och blev  kortvarig landslagschef i skidförbundet.

 

Les mer
Vasaloppets segrare 1922 Ernst Alm (kopia)

Var är Vasaloppets första segertrofé?

I februari och mars 2022 firar Vasaloppets sitt 100-årsjubileum då man, förutom ordinarie Vasaloppets vintervecka med tolv olika skidlopp, även arrangerar det historiska loppet ”Jubileumsvasan”, som med 139 deltagare ska återskapa 1922 års lopp. Nu efterlyser Vasaloppet ett av de främsta prisen från 1922, en bronsskulptur av en skidåkande Gustav Vasa, vars öde är okänt sedan den fyrfaldige Vasaloppssegraren Arthur Häggblad i Stockholm sålde sin prissamling strax före sin död 1989. Var finns priset?

 

Les mer
20180111, NYENGET, Martin Løwstrøm 010 (kopia)

Ett höghöjdsläger enbart på hotellrummet

Den norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget fick ett något annourlunda höghöjdsläger i Italien än sina landslagskollegor.
Eller vad sägs om två veckor isolerad på hotellrummet hela tiden.

 

Les mer
20210913, SÖMSKAR, Linn 001 (kopia)

Sveriges trupp till VM på rullskidor

På torsdag inleds VM på rullskidor i italienska Val di Fiemme. Svenska skidförbundet har tagit ut nio åkare att representera Sverige under mästerskapet.

 

Les mer
20101018, Ante o W

We & Sports - finalist i Årets Eldsjäl i kategorin Hälsa

Årets Eldsjäl är en hyllning till föreningslivets eldsjälar. Eldsjälar nomineras i kategorierna Inkludering, Hälsa, Ledare och Årets Idrottsförening. I år är We & Sports nominerad i kategorin Hälsa. I mars avgörs vem som blir vinnare.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Makt och prestige i förbunden påverkar det sportsliga


Krönika:

Skidförbunden i Sverige och Norge lever inte längre som de lär. Högsta ledningarna skyddar varandra istället för att vara lösningsorienterade. Makt och prestige tycks betyda mer för topparna än att värna arbetsmiljön och det sportsliga utmaningarna.

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Lyckad operation för Linn Svahn

I onsdags morse opererades Linn Svahn för sin axelskada som hon ådrog sig på världscuptävlingen i Ulricehamn i vintras. Operationen gick bra och nu påbörjar Sveriges sprintstjärna kampen tillbaka.

 

Les mer
JEMTEBORN, Patrik 026 (kopia)

Patrik får toppjobb i Trondheims-VM 2025

Patrik Jemteborn blir arrangemangschef för skid-VM i Trondheim 2025.
Hans namn var kanske det mest överraskande när Trondheim idag presenterade ledningsgruppen för det kommande skid-VM’et i Norge.
Men Patrik har lång erfarenhet som ledare för VM- och världscuporganisationen i skidskytte i Östersund.

 

Les mer
jens_oskar_teamengcon (kopia)

Jens och Oskar till Team Engcon

Landslagsåkarna Jens Burman och Oskar Svensson kommer att förstärka Teanm Engcon kommande vinter när dom hr möjligheten att åka långlopp.
Därmed förstärker Jerry Ahrlin sitt team ytterligare efter den lyckade värvningen av norrmannen Torgeir Sulen Hovland och flera andra.
Men för Jens och Oskar är det givetvis OS som är det stora målet den kommande vintern.

 

Les mer
20200208, SVAHN, Linn 017 (kopia)

Linn Svahn tvingas till operation

Rehabiliteringen har inte gett det resultat som önskat och det står nu klart att Linn Svahn tvingas till operation för att komma till rätta med axelproblematiken.

 

Les mer
20210905, NOVAK Max 001 (kopia)

Ännu en seger till Max Novak

Precis som Emma Ribom på damsidan så flyter Max Novak på en segervåg på rullskidorna nu i sommar. Han vann helgens första upplaga av OnePartnerGroup-loppet i Östersund efter att ha spurtbesegrat Oskar Kardin.
Lina Korsgren vann damklassen och såg till att Team Ramudden tog båda klasserna.

 

Les mer
20210905, Ribom vann i Frankrike (kopia)

Emma Ribom vann också i Frankrike

Emma Ribom vann tre gånger under Trollhättan Action Week förra veckan, och i helgen visade hon att det inte var någon tillfällighet.
Piteå-åkaren från Kalix segrade också i Martin Fourcade Nordic Festival i Annecy i Frankrike.

 

Les mer
20210102, SVAHN Linn (kopia)

Längdlandslaget till höjden igen

Satsningen mot OS i Peking fortsätter när längdlandslaget nu åker på sitt andra läger på hög höjd. Denna gång Font Romeu i Frankrike, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.

 

Les mer
20210904, Värnamorullen (kopia2)

Norsk spurtseger i Värnamorullen

Hanna Falk bäst bland damerna:

Norrmannen Torgeir Sulen Hovland från svenska Team Engcon spurtade hem segern i elitklassen i lördagens Värnamorullen över 40 km. Han tog dessutom det inlagda bergspriset och fick 40.000 kronor för segern.
I damklassen vann Hanna Falk enkelt i avslutningen mot lagkompisen Britta Johansson Norgren och Laila Kveli.

 

Les mer
X

Dessa 398 klarade Vasaloppstrippeln

Vasaloppsåret 2021 lider mot sitt slut och det blev ännu ett år med anpassade arrangemang på grund av pandemin. Detta till trots har 398 deltagare lyckats med prestationen att slutföra en Vasaloppstrippel när de i tre olika lopp åkt skidor, sprungit och cyklat – i den fysiska eller i den virtuella Vasaloppsarenan. Här presenterar vi namnen, län för län.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Iversens omoderna kvinnosyn

Krönika:

Norges landslagstränare Ole Morten Iversen säger i en NRK-intervju att den bästa jämtställdheten för skidsportens utveckling är att kvinnorna inte tävlar på lika långa distanser som män i VM, OL och världscup. Hjälp!

Les mer
05.12.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Johannes Thingnes Boe (NOR) -  IBU World Cup Biathlon, pursuit men, Kontiolahti (FIN). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or dis

Lægreid triggar Johannes Thingnes Bø

Skidskytte-kungen Johannes Thingnes Bø fick något att tänka på vid senaste VM’et i Pokljuka i Slovenien. För 28-åringen tvingades stå i skuggan av den tills då betydligt mindre kända landsmannen Sturla Holm Lægreid, 24.
Nu medger Johannes att situationen triggar honom inför den kommande OS-vintern.

 

Les mer
20210828, RIBOM vinner (kopia2)

Emma Ribom vann allt i Trollhättan

Emma Ribom gav inte bort något alls under Trollhättan Action Week. Efter seger både över 15 km och i sprint fortsatte hon med att också vinna Alliansloppet över 48 km, dessutom tog hon båda spurtpriserna.
Men hon pressades hårt på upploppet av Hanna Falk, som verkligen har tagit steget från sprinter till långlöpare på kort tid.

 

Les mer
20210828, NOVAK Max 001 (kopia)

Max Novak imponerade åter igen

Team Ramudden-åkaren vann också Alliansloppet:

Max Novak, Team Ramudden är lite av sommarens man på rullskidor. Under lördagen imponerade han igen och med en mycket stark avslutning vann han Alliansloppet över 48 km i mycket stark konkurrens i Trollhättan.
Tidigare har han också utklassat den norska eliten i ett långlopp i Toppidrettsveka.

 

Les mer