Mobile Version
Desktop Version
20220125, LUNDSTRÖM Amanda
AMANDA LUNDSTRÖM från I 19 var bäst i damklassen i helgens Sverigecup i skidskytte. Foto: NICKLAS OLAUSSON

Sara och Amanda vann på nytt i Swe Cup

Sverigecupen fortsatte under söndagen med spännande sprintdueller i ett milt och vindstilla Östersund. Junioren Sara Andersson tog sin andra seger i rad, precis som Amanda Lundström bland damseniorerna.

 

Damer 16/17
Greta Seldahl från Tullus följde upp andraplatsen i masstarten med att vinna dagens sprint efter två imponerande nollor. Hon var trea efter det liggande skyttet, men tog över ledningen på vägen till stående och lämnade sedan vallen 11 sekunder före gårdagens vinnare, Ida Bergfors från Sundsvall, som missade ett skott totalt. På slutvarvet minskade avståndet till hälften, men Greta var till slut sex sekunder före i mål. Bakom tätduon gick Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund ut på den sista rundan fyra sekunder efter Svegs Wilma Helmersson, men var knappt sex sekunder före i mål som trea. Astrid var 22 sekunder från segern efter tre bom mot Wilmas enda - och med den klart snabbaste åkningen i startfältet.

Herrar 16/17
Det var Teo Dolk från I 21 som var snabbast ut från vallen efter fullt i det liggande skyttet. På mellanrundan tog i stället Dala-Järnas Leo Kristiansson  över täten och var sekunden före Tullus Simon Frimodig på väg in till stående. Men medan båda missade två skott följde Viktor Vestman från I 21 upp en bom i liggande med felfritt stående skytte. Han gick ut på slutvarvet med en ledning på knappt sju sekunder, ett avstånd som Viktor drygade ut till en segermarginal på 20 sekunder. Leo lämnade vallen 22 sekunder bakom Teo som trea, men var knappt två sekunder före i mål på andra plats. Teo klarade ändå den sista pallplatsen med fem sekunder tillgodo på Simon som blev fyra i mål efter totalt tre bom

Damer 18/19
Moras Sara Andersson lämnade resten av startfältet bakom sig direkt och hade närmare en halvminuts ledning redan inför det liggande skyttet. Efter en bom minskade det något, men på väg in till stående hade hon drygat ut ledningen på nytt till 55 sekunder - och tack vare fem fullträffar växte avståndet med ytterligare 36 sekunder. I mål var Saras segermarginal drygt två minuter före Olivia Grönkvist från IF Hallby som också klarade sig med endast ett missat skott. Frida Eriksson från Tullus hade en bom mer som trea, 3,32 från segern - medan Anundsjös Belle Spetz plockade två placeringar på slutvarvet, men var 22 sekunder från pallen på fjärde plats i mål efter sex missade skott.

Herrar 18/19
Victor Berglund från I 19 var en knapp sekund från segern i gårdagens masstart, men idag gav han inte konkurrenterna någon chans. Han ledde med 16 sekunder efter fem fullträffar i det liggande skyttet och utökade avståndet till närmare en halvminut på vägen till stående. Trots en bom gick Victor ut på slutvarvet 10 sekunder före Moras Samuel Dunder och var ytterligare 12  sekunder före i mål. Samuel imponerade på skjutvallen med två nollor och klarade andraplatsen med 11 sekunders marginal till Loke Sköld från Älvdalen som missade ett skott. Jacob Larsson från Mora var bara 11:a efter det inledande skyttet, men avancerade efterhand och blev fyra i mål, 1,06 från segern efter totalt tre bom.

Damer 20/22
Moras Alva Sköld var först ut från vallen efter det liggande skyttet, sju sekunder före Olivia Norberg från I 19 - medan Johanna Nordqvist från I 21 låg på tredje plats. På mellanrundan närmade sig Olivia och var bara tre sekunder bakom på väg in till det stående skyttet, men missade ytterligare ett skott. Däremot lyckades Alva nolla och gick ut på slutvarvet fyra sekunder före Johanna som också sköt fullt. Alva kunde åka på konkurrentens tider och vann till slut med två sekunder tillgodo, efter en rafflande duell. Olivia tog in tre sekunder mot Johanna på vägen till mål men fick nöja sig med tredje plats i mål, 10 sekunder från segern. Bente Skåle från Tullus hamnade utanför pallen som fyra, en dryg minut bakom Alva efter tre bom.

Herrar 20/22
Det blev säker seger för Melker Nordgren från Ornäs i herrarnas äldsta juniorklass, tack vare klart snabbaste åktid. Han ledde med nästan en halvminut efter en bom det liggande skyttet och utökade sedan avståndet med ytterligare 15 sekunder, trots två missade skott i stående. Melker vann till slut med en dryg minut före Finnskogas Fabian Hermansson som hade samma skjutresultat, men som inte var lika snabb i spåret. Alfred Hellgren från Anundsjö tog hand om den tredje pallplatsen efter endast en bom. Han var 1,29 bakom Melker, men hade 25 sekunder tillgodo på Jonas Carlsson från Ornäs som hamnade på fjärde plats i mål efter fem missade skott och ett tidstillägg på 30 sekunder för att ha startat för tidigt.

Damer seniorer
I dag var det ännu mer tunt i damernas seniorklass med endast fyra åkare på startlinjen. Fanny Johansson från Tullus tog täten efter fem liggande fullträffar - och inför det stående skyttet var hon knappt 40 sekunder före Häverödals Cordelia Melén Olsson som också lyckades nolla. Men när båda missade två skott vardera var det i stället Amanda Lundström från I 19 som tog över ledningen efter en inledande bom, följt av fullt i stående. Amanda hade 24 sekunder tillgodo på Fanny när hon gav sig ut på slutvarvet och lyckades hålla undan och ta sin andra seger, även om avståndet minskade rejält till knappt sju sekunder i mål. Cordelia blev trea, 1,18 bakom Amanda.

Herrar seniorer
Viktor Brandt från I 2 var den andre herråkaren som fick vända hem igen efter att ha varit på väg till Världscupen i Antholz. Han inledde med en bom i det liggande skyttet och gick ut på mellanrundan som tvåa, 10 sekunder bakom SK Bores David Nykvist som sköt fullt. På väg in till stående skiljde det bara fem sekunder mellan åkarna, men när David lyckades nolla på nytt medan Viktor missade ytterligare två skott hade han hela 53 sekunder tillgodo när han lämnade vallen. Lite oväntat drygade David ut avståndet med sex sekunder på slutvarvet och vann med nästan en minut tillgodo i mål. Mattias Modin från I 21 hamnade på tredje plats, 2,23 från segern efter två bom.

 

Del |
20211205, STADLOBER, Teresa 001 kopiera

Tunt i Österrikes landslagsgrupper

Österrike har tunt med stora stjärnor både i sina längd- och skidskyttelandslag inför den kommande säsongen. Endast två åkare har fått den högsta statusen inom träningssystemet och efter dopingskandalen på hemma-VM i Seefeld 2019 har det varit tungt för dom österrikiska åkarna.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Sorry, Norge! Ni är inte bäst i allt

Krönika:

På bara några år har det norska damlaget tappat fyra åkare som vunnit 241 världscupsegrar och massor av OS- och VM-medaljer. En enorm utmaning väntar. Generationsskiftet kan ta tid.

 

Les mer
20211205, KLÆBO, Johannes Høsflot 011 kopiera

Klæbos krav om sin egen vallare

Har varit samarbetsproblem i Norges vallateam:

Johannes Høsflot Klæbo kräver att få med sin fasta vallare fram mot VM i Planica 2023 och Trondheim 2025. Men vallaren Frode Pedersen har ännu inget kontrakt med förbundet och VG skriver att det har varit bråk i det norska vallateamet som gör att det här är en svår fråga.

 

Les mer
20220522, Maja i USA kopiera

Maja tränade med USAs landslag

Maja Dahlqvist har hämtat lite annorlunda inspiration när han har börjat uppladdningen inför den kommande VM-säsongen.
Dalatjejen har nämligen tränade med det amerikanska landslaget med Jessica Diggins i spetsen.

 

Les mer
20220204, DANIELSSON Elias 001 kopiera

8 åkare i svenska juniorlandslaget

Åtta talanger är uttagna när Svenska Skidförbundet längd presenterar Team Svenska Spel Juniorlandslaget inför säsong 2022/2023.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Blå-Gul röra kräver ett aktivt och modernt ledarskap

Krönika:

”Tillsammans är vi dynamit”, sa Marcus Hellner i sitt tacktal på Idrottsgalan i Globen efter att han fått priset Årets manliga idrottare 2011. Tillsammans kan längdlandslaget också bli dynamit i vinter. Men då krävs det ett aktivt och modernt ledarskap som får hela organisationen att dra åt samma håll.

 

Les mer
Jocke  kopiera

Jocke från landslaget till Team Eksjöhus

Joakim Augustsson blir ny vallachef i Team Eksjöhus. På meritlistan finns klassiska OS och VM-ögonblick, över 15 år i svenska skidlandslaget och två säsonger som vallachef i Ski Classics.

Les mer
20211205, KALVÅ Anne Kjersti 001 kopiera

Ny norsk damtränare klar

Norge har anställd ny landslagstränare för sina längddamer. Det blir 40-årige Sjur Ole Svarstad. Han gör comeback efter att ha varit med i dom gyllna åren när Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen var på topp.

 

Les mer
20220311, WC TROPHY 001 kopiera

Äntligen är världscupprogrammet här

Det har dröjt länge, men nu verkar FIS ha enats om världscupprogrammet för den kommande säsongen. Svenska Skidspelen i Falun 17-19 mars är enda gången världscupen i längd gästar Sverige och finalen går i Lahtis veckan efter.

 

Les mer
START LADIES 002 Falun17 (kopia)

Damer och herrar skall åka lika distanser

FIS längdkommitté går för ändringarna:

FIS längdkommitté sade ja till förslaget om lika distanser för damer och herrar. Det är ett historiskt beslut även om det måste godkännas av FIS Council, något som dock normalt bara är en formalitet.
Därmed fick den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang sin vilja i ett av sina förslag till kommittén.

 

Les mer
20191208, INGESSON, Lisa 001 (kopia)

Lisa Ingesson tas upp i Piteå Elit

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit den lovande lokala åkaren Lisa Ingesson kontrakt med klubben. Lisa kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där hon haft en lovande juniorkarriär med flertalet framskjutna placeringar på junior-VM och junior-SM. Lisa blev i dagarna även uttagen till Skidlandslagets Team Bauhaus.

Les mer
20220518, HOFER Lukas med SWE kopiera

Italienska stjärnan tränar med Sverige

Det svenska skidskytteförbundet och det italienska skidskytteförbundet kommer att samarbeta kring den världscupmeriterade skidskytten Lukas Hofer kommande sommar. Lukas stod så sent som förra säsongen överst på pallen vid världscupen i Östersund och kommer vara med på flera träningsläger och bidra med sparring till laget.

 

Les mer
20220326, SM sprint 3 bästa kopiera

24 aktiva i A-landslaget och Team BAUHAUS

Svenska Skidförbundet längd presenterar tillsammans med Svenska Spel landslaget inför kommande säsong. Totalt 24 aktiva är uttagna till A-landslaget och Team BAUHAUS med siktet inställt mot VM i Slovenien.

 

Les mer
20220205, SKOGLUND, Måns 003 kopiera

Nio talanger i Team Svenska Spel

Svenska Skidförbundet presenterar tillsammans med Svenska Spel nio talangfulla längdåkare som är uttagna till Team Svenska Spel inför säsong 2022/2023.

 

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Linn Svahn ut ur landslaget

Satsar mot VM på egen hand:

Senaste året har handlat om ihärdig rehabilitering. Nu väljer Linn att satsa vidare mot VM utanför längdlandslaget.

 

Les mer
KEKs-kronika

Nya FIS-presidenten trampar rakt i salladen

Krönika:

Den nya, svenska FIS-presidenten Johan Eliasch har redan orsakat höga vågor inom det internationella skidförbundet.
Det gäller i första hand kring TV-rättigheterna. Flera, bland annat den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang efterlyser öppenhet och samarbete i den nya FIS-organisationen.
Klimatet har helt klart hårdnat och världscupprogrammet för kommande säsong är ännu inte 100 procent klart.

 

Les mer
05.02.2022, Beijing, China (CHN):Emilien Jacquelin (FRA), Quentin Fillon Maillet (FRA), Anais Chevalier-Bouchet (FRA), Julia Simon (FRA), (l-r) - XXIV. Olympic Winter Games Beijing 2022, Biathlon, mixed relay, Beijing (CHN). www.biathlonworld.com © Ma

Här är Frankrikes landslag för 2022/23

Frankrike har tagit ut sina landslagsgrupper både i skidskytte och längdåkning inför den kommande säsongen.
Landet går sakta genom en generationsväxel men dom flesta stjärnorna från den gångna säsongen är kvar.

 

Les mer
20181216, JACOBSSON, Hugo 001 (kopia)

Sprintåkaren Hugo Jacobsson lägger av

Hugo Jacobsson har beslutat för att lägga av. 25-åringen från Falun-Borlänge SK har under flera år varit ut och in i det svenska världscuplaget och han har många starka placeringar både nationellt och några också internationellt.
– Det känns konstigt, men jag är också nyfiken på livet som väntar nu, säger Hugo i en intervju med den egna klubben.

 

Les mer
LAMPIC, Anamarija 010 kopiera

Anamarija Lampic gör ”en Stina Nilsson”

Längdstjärnan byter till skidskytte:

Längdstjärnan Anamarija Lampic, 26 gör ”en Stina Nilsson”, det vill säga att byta från längd till skidskytte.
Det meddelar Radio Slovenia och Lampic förväntas meddela beslutet på en presskonferens på måndag.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vill se Frida och Ebba i femmilsdueller

Krönika:

En rafflande femmilsduell mellan Frida Karlsson, Kerttu Niskanen, Jessie Diggins, Ebba Andersson och Heidi Weng är väl lika god underhållning som om Simen Hegstad Krüger, Iivo Niskanen och William Poromaa gör upp om segern på samma distans...

 

Les mer