Mobile Version
Desktop Version
20211028, Viasat vinter team
TEODOR PETERSON (höger) blir längdexpert hos Viasat, vi känner också igen profiler som Peter Jihde, Katarina Hultling och Johanna Ojala. Foto: NENT GROUP

Teodor Peterson blir längdexpert på TV:

Så blir vinterns sändningar med NENT

Med en knapp månad kvar innan sändningarna inleds presenterar Viaplay Vinter hela sitt team av vintersportprofiler samt fullständiga sändningsplaner, inklusive en ny dedikerad kanal.  

– Det känns inspirerande att ansluta till teamet, alla är nyfikna och på hugget och vill förmedla ytterligare en dimension av skidsporterna, säger NENT Groups nya längdåkningsexpert Teodor Peterson.

 

Den 20 november är det stor premiär för Viaplay Vinters sändningar från FIS (Internationella skidförbundet) rättigheter där världscupen i längdåkning, alpint, backhoppning, nordisk kombinastion, snowboard, freestyle och freeskiing ingår samt även världsmästerskapen 2023 och 2025.  

NENT Group-kanalen TV6 kommer att sända allt från världscupsäsongen i längdåkning, upp till hälften av de alpina tävlingarna, och ett urval från freestyle och backhoppning.   Den 1 november lanseras dessutom nya dedikerade kanalen V sport vinter som sänder ett brett urval från rättigheterna exklusive längdåkningen, men inklusive konståkning, skridsko och NHL.  Men för den totala vintersportupplevelsen är det tveklöst Viaplay som gäller. Streamingtjänsten direktsänder samtliga tävlingar samt erbjuder fullmatade studiosändningar, extramaterial och mycket annat med 48 timmars reprisfunktion, allt utan reklam. 

 

Intressant mix

För att bevaka supersatsningen krävs en lång rad experter och kommentatorer, och nu är NENT Groups profilpussel komplett. 

– Jag tycker att vi samlat en riktigt intressant mix av nya spännande namn och erfarna profiler, säger Jonas Berg, exekutiv producent NENT Group.  Till den senare kategorin räknas Katarina Hultling, som är Sveriges kanske absolut viktigaste kvinnliga pionjär inom sportjournalistik. Hon kommenterar redan konståkning för NENT Group, men nu växer uppdraget till att inkludera även programledarrollen i Viaplay Vinter.  

– Det känns lite nervöst men spännande och hedrande. Som den pionjär jag är i olika sammanhang så är det fantastiskt roligt att vara med i en nysatsning som Viaplay Vinter. Det var en fråga som inte gick att tacka nej till, säger Hultling som blir en av fem programledare i studion under vintern – Johanna Ojala, Peter Jihde, Suzanne Sjögren och Lovisa Lagerkvist Giertta de övriga.  Viaplay Vinters premiärhelg den 20-21 november sammanfaller med den alpina världscuppremiären i Levi, Finland. Något som fångar den nya alpina experten Kajsa Klings intresse.  

– Det är fantastiskt kul att Anna Swenn-Larsson är tillbaka efter skada, där kan det hända grejor, säger Kling som firade sina största aktiva framgångar i fartgrenarna.  Nu bildar hon alpint expertteam med Frida Hansdotter och Jessica Lindell Vikarby. 

– Det är intressant att vi alla tre varit aktiva så nyligen, med olika sätt att göra saker på vilket breddar perspektivet. Jag vill dela med mig av det jag kan och utbilda och sprida kunskap om min sport. 

 

Skyhöga förväntningar

Den 27-28 november vänds blickarna mot längdskidåkarnas första världscup-tävlingar i finska Ruka. Förväntningarna är skyhöga på de svenska stjärnorna med Frida Karlsson och Ebba Andersson i spetsen.  

– Det vore konstigt annars. En jämn, hög kapacitet innebär att svenskorna alltid är på pallen, och försäsongen skvallrar om att fler kan kliva upp där under vintern, säger Teodor Peterson som även tror på en framgångsrik vinter för herrarna: 

– Jens Burman, William Poromaa och Oskar Svensson tog ett kliv förra året och visade att de på allvar är med i världseliten. Jag tror vi kommer få se pallplatser och segrar både på sprint och distans. 

Peterson talar av egen erfarenhet då han bland annat tog dubbla OS-silver i Sotji 2014. 

 

Vetenskapliga metoder

Ett annat av Viaplay Vinters nytillskott praktiserar istället vetenskapliga metoder för att förmedla kunskap. 

– Jag använder tidigare forskning och resultatdata för att hjälpa tittarna att förstå och komma närmare sporten, säger Gustav Almqvist som är psykolog och forskare på handelshögskolan i Stockholm, men även kan addera sportanalytiker i Viaplay Vinter till meritförteckningen. 

– Det är kul att vara en del av den här satsningen som känns som ett nytag om vinteridrotten.   

 

NENT Groups FIS-rättigheter

Världscupen i alpint, längdskidåkning, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing samt världsmästerskapen 2023 och 2025.  

 

Så sänder Viaplay Vinter 

Viaplay: Vintersportens nya hemvist direktsänder alla tävlingar från NENT Groups skidsporträttigheter samt erbjuder fullmatade studiosändningar, extramaterial och mycket annat med 48 timmars reprisfunktion och utan reklam. 

TV6: Sänder allt från NENT Groups längdskidåkningsrättigheter, upp till hälften av de alpina tävlingarna, ett urval av tävlingar från freestyle och backhoppning, och med potential att visa urval från resterande FIS-discipliner. 

V sport vinter: Ny dedikerad vintersport-kanal som kommer att direktsända från en stor del av NENT Groups FIS-rättigheter – upp till hälften av de alpina tävlingarna, ett urval från snowboard, freestyle, freeskiing, backhoppning, nordisk kombination samt även konståkning, skridsko och ishockey från NHL. 

Lanseras den 1 november.

 

Viaplay Vinters team 

Programledare: Johanna Ojala, Peter Jihde, Katarina Hultling, Suzanne Sjögren, Lovisa Lagerkvist Giertta.   

Längdskidåkning: Johan Olsson, expert, Anna-Karin Strömstedt, expert, Teodor Petersson, expert, Per Forsberg, kommentator.  

Alpint: Frida Hansdotter, expert, Kajsa Kling, expert, Jessica Lindell Vikarby, expert, Janne Blomqvist, kommentator.  

Skicross: Rickard Olsson, kommentator, Lars Lewén, expert.  Reportrar: Lovisa Lagerkvist Giertta, Ludvig Holmberg , Andreas Odén.  

Freeskiing: Jesper Norén, kommentator, Emma Dahlström, expert.   

Freestyle: Jonas Lundblad, kommentator puckelpist, Martina Schriwer, expert puckelpist, Marie Lindgren, kommentator hopp.   

Snowboard: Pontus Ståhlkloo, kommentator halfpipe, Big Air och Slopestyle, Maria Danielsson, kommentator snowboardcross, Tobias Lyon, kommentator alpint.  

Konståkning: Katarina Hultling, kommentator, Angelica Olsson, expert.   Skridsko: Tomas Gustafson, kommentator.  

Shorttrack: Daniel Jansson, kommentator, Linda Liljendahl, kommentator.  

Analytiker: Gustav Almqvist. 

 

Del |
null

Måns Skoglund klar för Åsarna IK

Måns Skoglund är ett starkt nyförvärv i Åsarna IK inför den kommande säsongen. 21-åringen från Täby deltog i vintras på U23-VM i Kanada och han har tidigare åkt JVM för Sverige.
Nu blir Måns klubbkompis med bland annat William Poromaa, Jens Burman och Edvin Anger.

Les mer
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer