Mobile Version
Desktop Version
PETTER ELIASSEN skall försvara segern i Vasaloppet. Stak-experten från Norge har formen inne. Foto: NISSE SCHMIDT
PETTER ELIASSEN vann Vasaloppet för andra gången. Här från den första segern 2015. Foto: NISSE SCHMIDT

Petter och Lina vann Vasaloppet

Petter Eliassen och Lina Korsgren tog båda sin andra seger i Vasaloppet. Eliassen gjorde en överraskande manöver då han spurtade ner Stian Hoelgaard medan Lina var totalt överlägsen och hyllades av tvåan Britta Johansson Norgren som var över 6 minuter efter.

 

Andreas Holmberg, morakillen i Lager 157 tog täten uppför den första backen där det nu var ett spurtpris i Visma Ski Classics efter 3 km. Det gjorde att tempot gick upp och på toppen tog Morten Eide Pedersen, Team Kaffebryggeriet i bergatröjan maximala poäng.
Och efter den första backen bildades den 9-mannagrupp som körde hårt. Finländaren Viktor Mäenpää, Team Mäenpää var först i Smågan och vid spurtpriset i Mångsbodarna var man 7 minuter bättre än förra året. Norrmannen Stian Berg, Team Kaffebryggeriet spurtade hem maximala poäng och tog över ledningen i Ski Classics sprinttävling.

Fjolårets succélag Team Koteng var det enda storlaget utan åkare i tätgruppen och man skickade därför upp fjolårstrean Torleif Syrstad som tillsammans med den tidigare OS-tvåan i sprint, ryssen Alexander Panzinskiy åkte ikapp täten, som på väg mot Risberg nu var 11 åkare.
Dom bästa damerna höll sig i klungan precis bakom täten. Lina Korsgren, Team Ramudden var i ledningen i starten, men i trakten av Mångsbodarna fick hon sällskap av Britta Johansson Norgren, Lager 157 som inte var långt bakom i början.

I Risberg tog norrmannen Anders Malmen Høst i svenska Team Serneke spurtpriset och tempot var fortfarande bra i tätgruppen. Den stora gruppen som jagade täten var här i Risberg efter 34 km   en minut och 46 sekunder efter och både Lina och Britta fanns med i den gruppen.
Dom 11 i täten var i Risberg Anders Malmen Høst, Torleif Syrstad, Andreas Holmberg, Øystein Pettersen, Stian Berg, Joar Thele, Viktor Mäenpää, Jan Srail, Alexander Panzinskiy, Magnus Bleken och fransmannen Theo Deswaziere.

På väg mot bergspriset i Evertsberg decimerades tätklungan till 8 åkare som blev 7 då även fransmannen fick släppa. Tempot var fortfarande hårt och norrmannen Stian Berg, Team Kaffebryggeriet tog även det här spurtpriset. Nu före Torleif Syrstad och Øystein Pettersen. Ensam svensk i sjumannagruppen var Andreas Holmberg, Lager 157.
Klungan tappade mycket tid och passerade Evertsberg tre och en halv minut. Då kunde man se att dom stora favoriterna började placera sig längre fram i huvudklungan där också Britta och Lina fanns sida vid sida med Lina som först över sprintlinjen.

I vanlig ordning hände det mycket i Lundbäcksbacken och upp mot Oxberg. Flera fick problem i tätklungan och precis innan kontrollen föll Øystein Pettersen och drog med sig Torleif Syrstad. Joar Thele tog spurtpriset, men dom stora favoriterna bakom hade tagit in nästan tre minuter och både Stian Hoelgaard och Petter Eliassen var bara ett fåtal sekunder efter. Här började loppet skifta karaktär rejält.
I damklassen ryckte Lina Korsgren ifrån Britta Johansson Norgren och vid passeringen i Oxberg hade avståndet växt till 2,20 minuter.

Efter Oxberg gick Petter Eliassen till med hårt tempo. Han fick med sig Stian Hoelgaard och dom båda favoriterna kom loss i täten. Joar Thele och Torleif Syrstad bakom fick släppa men fick sällskap av Tord Asle Gjerdalen och glädjande Klas Nilsson från Team Igne som bäste svensk.
Eliassen tog spurtpriset i Hökberg och även om snöandet avtog var det fortfarande mycket snö och tungt att ligga först. Men Eliassen är kanske det starkaste lokomotivet man kan ha.

I damklassen ökade Lina till 4,17 minuter fram till Hökberg till en Britta som slet tungt och inte alls var lika pigg som i Tjejvasan för ett år sedan.

Stian Hoelgaard tog spurtpriset i Eldris före Eliassen. Bakom jagade nu trion med Gjerdalen, Klas Nilsson och Syrstad. Både Gjerdalen och Syrstad med varsin teamkompis framför och med 37 sekunder upp till duon i tät. Nästa grupp med flera av dom övriga favoriterna var nu över två minuter efter och utan snöväder såg dom segermöjligheterna segla iväg.

Hoelgaard och Eliassen växeldrog på hedarna från Eldris in mot målet i Mora. Lite överraskande lät Eliassen den spurtstarke Hoelgaard, fyra gånger i följd på pallen i Vasaloppet, dra in på upploppet. På dom sista 100 metrarna gick Eliassen ut till vänster och hade större fart och mera kraft. Därmed avgjorde han det 96:e Vasaloppet och tog sin andra seger efter att han vann första gången 2015.

– Normalt är Hoelgaard snabbare än mig, men han var tydligen väldigt sliten, säger segraren som också var rörd efter sin andra seger i tävlingen. Segertiden på det tunga föret blev starka 4.25,14.

Torleif Syrstad imponerade och var den sista kvar efter den långa utbrytningen. Han upprepade 3:e platsen från förra året och hade Tord Asle Gjerdalen precis bakom sig.
Bäste svensk blev Klas Nilsson, som trots att han fick släppa Syrstad och Gjerdalen på slutet imponerade stort med en 5:e plats. Hans bästa lopp och han var bara 59 sekunder från segern.
Klungspurten bakom vann favoriten Andreas Nygaard med Nils Persson som överraskande stark 6:a och bättre än brorsan Emil den här dagen.
Max Novak slutade 9:a, Marcus Johansson 12:a, Bob Impola 14:e, Johan Lövgren 15:e, Emil Persson 18:e och Niklas Henriksson 19:e som dom nästa svenska åkarna i mål.

Lina Korsgren verkade inte ha några svaghetsperioder undervägs. Hon drog ifrån Britta Johansson Norgren undan för undan och hade bra sällskap av starka herråkare hela tiden. I mål var hon 57:a och hade god tid att ta emot publikens jubel på upploppet.
Lina gick till exempel i mål samtidigt med OS-trean på femmilen från 2014, ryssen Ilia Chernousov.

– Jag hade sjukt bra skidor och jag tror jag hade lite bättre skidor än Britta. Det blev en bra grupp och det är skönt att ligga där, säger en mycket nöjd Lina som också tog sin andra seger i Vasaloppet. Den förra var för två år sedan.
– Det här var något annat, en bekräftelse på att jag är stark, säger Lina som uppnådde den bästa totalplaceringen som någon dam gjort. Justyna Kowalczyk hade tidigare den bästa placeringen som 71:a.
Segertiden blev 4.41,02 och Britta Johansson Norgren var drygt 6 minuter efter. En dag då Britta fick kämpa hela vägen från starten och i princip var chanslös att utmana Lina om segern.
Katerina Smutna blev trea och tjeckiskan var 8,23 efter Lina.
– Jag hoppas folk förstår vilken sjuk insats Lina har gjort idag, säger Britta.

 

Del |
20211205, KALVÅ Anne Kjersti 001 kopiera

Ny norsk damtränare klar

Norge har anställd ny landslagstränare för sina längddamer. Det blir 40-årige Sjur Ole Svarstad. Han gör comeback efter att ha varit med i dom gyllna åren när Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen var på topp.

 

Les mer
20220311, WC TROPHY 001 kopiera

Äntligen är världscupprogrammet här

Det har dröjt länge, men nu verkar FIS ha enats om världscupprogrammet för den kommande säsongen. Svenska Skidspelen i Falun 17-19 mars är enda gången världscupen i längd gästar Sverige och finalen går i Lahtis veckan efter.

 

Les mer
START LADIES 002 Falun17 (kopia)

Damer och herrar skall åka lika distanser

FIS längdkommitté går för ändringarna:

FIS längdkommitté sade ja till förslaget om lika distanser för damer och herrar. Det är ett historiskt beslut även om det måste godkännas av FIS Council, något som dock normalt bara är en formalitet.
Därmed fick den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang sin vilja i ett av sina förslag till kommittén.

 

Les mer
20191208, INGESSON, Lisa 001 (kopia)

Lisa Ingesson tas upp i Piteå Elit

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit den lovande lokala åkaren Lisa Ingesson kontrakt med klubben. Lisa kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där hon haft en lovande juniorkarriär med flertalet framskjutna placeringar på junior-VM och junior-SM. Lisa blev i dagarna även uttagen till Skidlandslagets Team Bauhaus.

Les mer
20220518, HOFER Lukas med SWE kopiera

Italienska stjärnan tränar med Sverige

Det svenska skidskytteförbundet och det italienska skidskytteförbundet kommer att samarbeta kring den världscupmeriterade skidskytten Lukas Hofer kommande sommar. Lukas stod så sent som förra säsongen överst på pallen vid världscupen i Östersund och kommer vara med på flera träningsläger och bidra med sparring till laget.

 

Les mer
20220326, SM sprint 3 bästa kopiera

24 aktiva i A-landslaget och Team BAUHAUS

Svenska Skidförbundet längd presenterar tillsammans med Svenska Spel landslaget inför kommande säsong. Totalt 24 aktiva är uttagna till A-landslaget och Team BAUHAUS med siktet inställt mot VM i Slovenien.

 

Les mer
20220205, SKOGLUND, Måns 003 kopiera

Nio talanger i Team Svenska Spel

Svenska Skidförbundet presenterar tillsammans med Svenska Spel nio talangfulla längdåkare som är uttagna till Team Svenska Spel inför säsong 2022/2023.

 

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Linn Svahn ut ur landslaget

Satsar mot VM på egen hand:

Senaste året har handlat om ihärdig rehabilitering. Nu väljer Linn att satsa vidare mot VM utanför längdlandslaget.

 

Les mer
KEKs-kronika

Nya FIS-presidenten trampar rakt i salladen

Krönika:

Den nya, svenska FIS-presidenten Johan Eliasch har redan orsakat höga vågor inom det internationella skidförbundet.
Det gäller i första hand kring TV-rättigheterna. Flera, bland annat den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang efterlyser öppenhet och samarbete i den nya FIS-organisationen.
Klimatet har helt klart hårdnat och världscupprogrammet för kommande säsong är ännu inte 100 procent klart.

 

Les mer
05.02.2022, Beijing, China (CHN):Emilien Jacquelin (FRA), Quentin Fillon Maillet (FRA), Anais Chevalier-Bouchet (FRA), Julia Simon (FRA), (l-r) - XXIV. Olympic Winter Games Beijing 2022, Biathlon, mixed relay, Beijing (CHN). www.biathlonworld.com © Ma

Här är Frankrikes landslag för 2022/23

Frankrike har tagit ut sina landslagsgrupper både i skidskytte och längdåkning inför den kommande säsongen.
Landet går sakta genom en generationsväxel men dom flesta stjärnorna från den gångna säsongen är kvar.

 

Les mer
20181216, JACOBSSON, Hugo 001 (kopia)

Sprintåkaren Hugo Jacobsson lägger av

Hugo Jacobsson har beslutat för att lägga av. 25-åringen från Falun-Borlänge SK har under flera år varit ut och in i det svenska världscuplaget och han har många starka placeringar både nationellt och några också internationellt.
– Det känns konstigt, men jag är också nyfiken på livet som väntar nu, säger Hugo i en intervju med den egna klubben.

 

Les mer
LAMPIC, Anamarija 010 kopiera

Anamarija Lampic gör ”en Stina Nilsson”

Längdstjärnan byter till skidskytte:

Längdstjärnan Anamarija Lampic, 26 gör ”en Stina Nilsson”, det vill säga att byta från längd till skidskytte.
Det meddelar Radio Slovenia och Lampic förväntas meddela beslutet på en presskonferens på måndag.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vill se Frida och Ebba i femmilsdueller

Krönika:

En rafflande femmilsduell mellan Frida Karlsson, Kerttu Niskanen, Jessie Diggins, Ebba Andersson och Heidi Weng är väl lika god underhållning som om Simen Hegstad Krüger, Iivo Niskanen och William Poromaa gör upp om segern på samma distans...

 

Les mer
20190817, Allians men sprint (kopia)

Dags för Smart Energy Cup sommar

Tre tävlingsorter, här är reglerna:

Nu är det snart klart för den första Smart Energy Cup på sommartid. Tre tävlingsplatser är klara och alla tävlingar går att följa på olika TV- och streamingkanaler.
Vinner man samtliga sju deltävlingar så vinner man en ”Grand Slam” och belönas med 50.000 kronor.
Falun-Borlänge, Linköping (SM) och Trollhättan (Alliansloppet) är platserna där våra bästa åkare skall kämpa på rullskidor.

 

Les mer
X

Falun kommer att få skid-VM 2027

Avgörs på FIS-kongressen 25 maj:

Nästa vecka är det FIS-kongress då man bland annat skall bestämma arrangör av skid-VM 2027.
Det blir givetvis Falun som får detta.
Orsak: Det är bara en sökare till mästerskapen!
Och visst uppfyller Falun alla dom kriterier som FIS ställer på en VM-arrangör.

 

Les mer
06.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Johannes Hosflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross country, photoshooting, Lillehammer, Norway (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johannes Høsflot Klæbo fortsätter med Fischer

Johannes Høsflot Klæbo och Fischer fortsätter samarbetet också framöver. Det är känt att Klæbo har testat andra skidor, bland annat Atomic efter säsongen, men han har nu alltså valt att fortsätta med Fischer både på skidor, pjäxor och bindningar.

Det som Fischer kallar ett komplett Speedmax-paket.

Les mer
20190226, ØSTBERG, Ingvild Flugstad 004 (kopia)

Flugstad Østberg satsar vidare ensam

31-åriga Ingvild Flugstad Østberg förlorade sin plats i det norska längdlandslaget inför den kommande säsongen. Världsstjärnan har inte fått godkänt hälsoattesten med förbundet och hon har numera varit borta från allt tävlande under två säsongern.
– Men jag ger inte upp, jag vill komma tillbaka, meddelade då hon mötte pressen i Oslo under onsdagen.

 

Les mer
20220510, EDSTRÖM Eddie kopiera

Eddie Edström också till Team Engcon

Igår berättade vi att Ida Dahl går från Team Ramudden till Team Engcon.
Nu meddelas också att Eddie Edström kommer till teamet. Han har den senaste säsongen åkte för Lager 157.
Det händer mycket på långloppsfronten just nu.

 

Les mer
20220115, DAHL Ida kopiera

Ida Dahl klar för Team Engcon

Långloppsstjärnan Ida Dahl har klart med nytt lag efter att hon som vi tidigare meddelat lämnar Team Ramudden.
26-åringen skall nästa säsong tävla för Team Engcon.

 

Les mer
20210116, LINA o JENNY (kopia)

Jenny Larsson ersätter Marit Bjørgen

Joel Andersson till Team Eksjöhus:

Jenny Larsson är klar för det norska topplaget Team Ragde Charge inför nästa långloppsäsong. Därmed kommer hon också att ersätta Marit Bjørgen som lägger av.
Team Eksjöhus fortsätter också sina värvningar och har gjort klart med segraren i den svenska långloppscupen den gångna säsongen.

 

Les mer