Mobile Version
Desktop Version
KANSKE INTE så mycket samarbete mellan Ebba Andersson och Therese Johaug i spåret, men på marknadssidan fortsätter samarbetet mellan Sverige och Norge. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com
KANSKE INTE så mycket samarbete mellan Ebba Andersson och Therese Johaug i spåret, men på marknadssidan fortsätter samarbetet mellan Sverige och Norge. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Norge och Sverige utvecklar samarbetet

I tävlingsspåret är svenskar och norrmän konkurrenter, men vid sidan av sker ett allt djupare samarbete mellan de två nationerna. Inför vinterns VM kommer det norska evenemangsföretaget KOMENT hjälpa både de svenska och norska förbunden att planera resor och uppehälle åt sina partners inom längdskidverksamheten.

När längdlandslaget nu blickar fram mot en ny säsong, med VM i tyska Oberstdorf som höjdpunkt, har Svenska Skidförbundet knutit ett avtal med det norska evenemangsföretaget KOMENT. Företaget har under flera år hjälpt det norska skidförbundet med gästprogram under mästerskapstävlingar.
– Det är väldigt spännande för KOMENT att vi får möjlighet att stötta det svenska skidförbundet och deras partners. Detta visar med all tydlighet på det goda samarbetsklimat som råder inom längdsporten mellan våra två grannländer, säger Endre Storholt, daglig leder KOMENT.
De svenska längdlandslagets samarbete med det norska lagets partners har pågått under många år, bland annat genom EU-projektet Interreg, men nu utökas alltså samarbetet till att även inkludera gemensam planering av resor och uppehälle genom KOMENT.
– Vi har lärt känna varandra under tidigare VM-arrangemang och nu ser vi fram emot att ta vårt samarbete till en ny nivå. Genom att kunna erbjuda värden från båda nationerna kommer vi göra vår sport än mer attraktiv, säger Malin Westhed, marknadschef för längdskidor på Svenska Skidförbundet.
Storholt och hans team på KOMENT har redan varit i kontakt med VM-arrangören i Tyskland för att planera kommande resor.
– Vi har bara fått positiva reaktioner från Oberstdorf på beskedet om att de svenska och norska skidfamiljerna kommer samarbeta kring resa och uppehälle under VM. Vi är ödmjuka för den möjligheten vi har fått och ska göra allt vi kan för att supporta den svenska marknaden minst lika bra som den norska. Vi är mycket stolta över att nu vara en del av svensk längdskidåkning.
Och Svenska Skidförbundet ser fram emot möjligheterna som det nya samarbetet erbjuder.
– VM är stort även för våra samarbetspartners. Det är viktigt att kunna erbjuda bästa möjliga upplägg för dem. Det blev naturligt att samarbeta med KOMENT eftersom de är experter på att ta fram olika skräddarsydda koncept. Att hitta klimatsmarta reselösningar är dessutom ytterligare ett steg framåt i vår hållbarhetsresa, berättar Malin Westhed.

Även det norska skidförbundet ser mycket positivt på det nya avtalet. Inte minst med tanke på det treåriga EU-projektet Interreg, som är ett pågående samarbete mellan de två förbunden.
– Det som sker nu är ytterligare en bekräftelse på goda relationer mellan världens två bästa längdnationer. Det finns ännu fler spännande möjligheter att fortsätta utveckla samarbetet med Svenska Skidförbundet framöver, för att befästa och stärka längdskidåkningens position, säger Emil Weberg Gundersen, marknadsansvarig för längdskidor på Norska Skidförbundet.

Planering av aktiviteter pågår som bäst på Svenska Skidförbundet. Samtidigt råder det osäkra tider och förbundet följer, precis som resten av samhället, utvecklingen av COVID-19 för att se hur detta eventuellt påverkar kommande säsong.
­– Vi kan inte med säkerhet veta hur det ser ut om ett halvår, men än så länge fortsätter vi planera för att det blir ett festligt och spännande skid-VM även nästa säsong, avslutar Malin Westhed.

 

Del |
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Edvin Anger går till Åsarna IK

18-årige Edvin Anger från Hedemora är en av Sveriges mest lovande längdåkare.
Nu meddelar Åsarna IK att segraren från ungdoms-OS i vintras är klar för ”guldklubben”.
Ett viktigt steg för Edvin som därmed lämnar moderklubben IFK Hedemora i Dalarna.

 

Les mer
01.03.2017, Lahti, Finland (FIN):Martin Johnsrud Sundby (NOR), Iivo Niskanen (FIN), Niklas Dyrhaug (NOR), (l-r) - FIS nordic world ski championships, cross-country, 15km men, Lahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded pict

Sundby och Dyrhaug med eget team

Kontrakt värt 6 miljoner över två år:

Båda förlorade sin plats i det norska landslaget.
Båda har VM-guld sedan tidigare och vill gärna ha ytterligare VM-guld i Oberstdorf 2021.
Nu slår sig Martin Johnsrud Sundby och Niklas Dyrhaug ihop och bildar ett eget privatlag för att ta tillbaka sin plats i finrummet bland dom norska toppåkarna.

 

Les mer
20200618, Kalla

Landslagen till Alliansloppet Action week

De svenska längdlandslagen med både A-laget och Team BAUHAUS samt det nationella rullskidlandslaget meddelar i dag att de ställer upp i de rullskidstävlingar som kommer arrangeras under Alliansloppet Action week.

Les mer