Mobile Version
Desktop Version
Tävling fredag
MONA BRORSSON på väg mot seger i damernas sprint. Foto: TIM MALMBORG/SSSF

Mona och Martin vann sprinten i Sollefteå

SM i rullskidskytte avslutades på söndagen med sprint för seniorerna och de äldre juniorerna i solskenet på Hallstaberget. Mona Brorsson tog ett överraskande guld i damernas klass, medan Martin Ponsiluoma vann på nytt - precis som juniorerna Sara Andersson och Erik Larsson.

Damer senior sprint
Det var tätt i resultatlistan redan efter det inledande skyttet med hela 10 åkare inom 25 sekunder. Limas Johanna Skottheim tog en knapp ledning före Hanna Öberg från Piteå, efter en bom vardera. De åkte därefter i stort sett jämnt även på mellanrundan, med Hanna två sekunder före in på vallen till stående.

När både Hanna och Johanna missade ytterligare två skott blev damernas sprint en helt öppen historia. Det var till sist Finnskogas Mona Brorsson som tog kommandot när hon följde upp två inledande bom med en nolla. Hon lämnade vallen 18 sekunder före gårdagens skräll Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund som sköt felfritt - och med Piteås Anna Magnusson ytterligare åtta sekunder bakom.

Men det var inget att göra åt veteranen Mona Brorsson som vann ett överraskande men glädjande SM-guld, till sist med åtta sekunders marginal. Bakom henne tog Elvira Öberg från Piteå revansch för tre bom i liggande med fem fullträffar i det stående skyttet och avancerade två placeringar till silverplats, efter en imponerande slutrunda där hon plockade in 20 sekunder mot Mona. Anna Magnusson fixade ytterligare ett brons, 28 sekunder från segern men tre sekunder före Hanna Öberg som hamnade utanför pallen som fyra i mål.

Damer 20/22 sprint
Redan på väg in till liggande hade storfavoriten Sara Andersson från Mora ett försprång på 46 sekunder före närmaste åkare, men inledde med två bom och lämnade vallen några sekunder bakom Kimstads Alice Pettersson som sköt fullt. Men på mellanrundan öste Sara på igen och hade 42 sekunder tillgodo inför det stående skyttet.

Där blev det ytterligare två missade skott för Morajunioren som ändå behöll ledningen med en knapp halvminut före Alice som åkte på en bom. På vägen till mål drygade Sara Andersson sedan ut segermarginalen till 1,06 i mål, medan Alice Pettersson hade ännu mer tid tillgodo mot konkurrenterna bakom på sin andraplats.

Precis som Alice klarade sig Wilma Björn från SK Bore med en bom, men tröttnade på slutvarvet och fick nöja sig med femte plats i mål. Bronset gick i stället till Tullus Linn Jansson som var 2,21 bakom Sara efter tre missade skott. Hon lyckades hålla undan för hårt jagande Teodora Westerlund från I 21 som hade en bom mer, men var tre sekunder bakom Linn på fjärde plats i mål.

Herrar senior sprint
Tack vare fullt i det liggande skyttet tog Martin Ponsiluoma från Tullus en stor ledning med över en halvminut före Limas snabbskytt Tobias Arwidson som också lyckades nolla. Sebastian Samuelsson från I 21 var ytterligare nio sekunder bakom på tredje plats efter två missade skott.

På mellanrundan avancerade Sebastian snabbt förbi Tobias till andra plats och tog också in åtta sekunder mot Martin, men det skiljde fortfarande en dryg halvminut mellan åkarna när det var dags för avgörandet i stående. Där åkte Martin på en bom, medan Sebastian lyckades nolla och minskade avståndet till 11 sekunder ut på slutvarvet.

Vid sista mellantiden hade Sebastian Samuelsson plockat in ytterligare några sekunder, men under den avslutande biten drygade Martin Ponsiluoma ut ledningen på nytt och tog sitt andra SM-guld med 12 sekunders marginal i mål. Piteås Peppe Femling fick revansch för resultatet i distansloppet med en bronsmedalj, ytterligare 21 sekunder bakom efter två bom i det liggande skyttet. Jesper Nelin från Biathlon Östersund missade fyra skott och var 1,11 från segern på fjärde plats i mål.

Herrar 20/22 sprint
Det var två bröder från Mora som satte färg på herrarnas sprint i den äldsta juniorklassen. Lillebror Jacob Larsson tog täten efter en bom i det inledande skyttet, 17 sekunder före Erik Larsson som missade ett skott mer - och med Victor Berglund från I 19 ytterligare två sekunder bakom.

På vägen till det stående skyttet plockade Erik in hela avståndet och kom in till vallen två tiondelar före Jacob, medan Älvdalens Oscar Andersson avancerade till tredje plats - 35 sekunder från täten. På nytt klarade sig Jacob med en bom och gick ut på slutvarvet sju sekunder före Oscar som lyckades nolla, medan Erik hade 12 sekunder upp till lillebror efter två nya bommar. Frågan var om försprånget skulle räcka?

Det visade sig vid sista mellantiden att Erik Larsson hade en avslutning som ingen kunde matcha. Där var han redan förbi med sju sekunder och vann till sist sitt andra SM-guld med 10 sekunders marginal. Tvåan Jacob Larsson hade i sin tur nästan en halvminut tillgodo mot Oscar Andersson som hamnade på bronsplats. Henning Lindh Ten Berg från Tullus avanceerade tre placeringar på slutvarvet och blev fyra i mål, 2,15 bakom Erik efter sex missade skott.

 

Del |
20230926, Alliansloppet start herrar kopiera

Stora prispenger på Lugnet i oktober

Siste tävlingshelgen i Svenska Spel Summer Tour:

Den 7-8 oktober arrangeras Kopparskidan av Falun Borlänge SK på Lugnet i Falun. Tävlingen är den sista av tre som ingår i Svenska Spel Summer Tour och det är 50.000 kronor i prispengar per tävlingsdag.
Arrangören meddelar att flera toppåkare redan har aviserat att dom kommer.

Les mer
20230924, COLOGNA maraton kopiera

Stark maraton-debut av Dario Cologna

Dario Cologna måste ha slutat åka skidor på världsnivå, men den 37-årige schweizaren har definitivt inte slutat träna.
Under söndagen debuterade han på Berlin maraton och sprang på en mycket bra tid.
Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Ingen världscup nu, men ger inte upp

Jonas Peterson i ny roll i Ulricehamn:

När skidsäsongen närmar sig lägger bolaget bakom World Cup Ulricehamn i en ny växel och presenterar Jonas Peterson som ny Affärsutvecklare och Event Manager för World Cup Ulricehamn. Trots att det ännu inte finns några besked om nya världscuptävlingar i Ulricehamn satsar arrangören nu på att bygga en organisation för att utveckla verksamheten framåt.
Les mer
20230921, BJERVIG, Espen 004 kopiera

Norges längdchef Espen Bjervig avgår

Norska skidförbundets längdchef Espen Bjervig, 51 avgår. Han har inte längre motivationen.
Det händer mitt i en mycket turbulent period där skidförbundet har många svåra saker att lösa. Bland annat står stjärnan Johannes Høsflot Klæbo utan ett landslagsavtal, sprintkometen Kristine Stavaas Skistad är också utanför landslaget och fd vallaren Frode Pedersen har anklagat vallateamet för att ha en arbetsmiljö där han har mobbats och haft svårt att anpassa sig.
Dessutom är ekonomin kass och det är kanske det största problemet.
Les mer
BOLGER, Kevin 002 kopiera

Kevin får inte återvända till Sverige

Visumkrångel för Falun Borlänges landslagsåkare:

Falun Borlänges amerikanska landslagsåkare Kevin Bolger får inte komma tillbaka till Sverige i tid för säsongen. Han får nämligen inte visum om inget ändrar sig snabbt.
Just nu tränar Kevin i USA tillsammans med sambon Maja Dahlqvist, som liksom sin amerikanska pojkvän är chockad över beslutet.

Les mer
20221203, KLÆBO Johannes Høsflot 001 kopiera

Blev Klæbos skidor saboterade?

Fd vallaren berättar om mobbning i norska vallateamet:

Blev Johannes Høsflot Klæbos skidor saboterade på VM? Försvann viktig valla inför viktiga tävlingar?
Skidstjärnans fd vallare Frode Pedersen kommer nu med hårda ord mot vad han menar är ren mobbning i den norska vallatrailern. Han får inte fortsätta och menar han är orättvist behandlat av skidförbundet.
Nu behandlas det här som ett anmälningsärende i norska skidförbundet.
Les mer
20230918, Klarälvsloppet på TV kopiera

Klarälvsloppet live på SVT och NRK

Nu är det klart att SVT och norska NRK livesänder Klarälvsloppet söndagen den 1 oktober. Rullskidloppet benämns bland många som “sommarens Vasalopp” och är Sveriges längsta rullskidlopp, hela 90 km från Uddeholm till Karlstad. På startlinjen står världseliten i långlopp tillsammans med åkare från både svenska längdlandslaget och svenska skidskyttelandslaget.
Les mer
20230915, Maja o Klæbo i Utah kopiera

Maja tränar med Klæbo i USA

Maja Dahlqvist finns inte med på landslagets läger i Livigno. Hon är i USA med pojkvännen Kevin Bolger och där tränar den svenska sprintstjärnan bland annat tillsammans med Johannes Høsflot Klæbo i Utah.
29-åringen från Falun-Borlänge SK har också instruerat lokala ungdomar tillsammans med Norges skidkung.
Les mer
ALVAR blev Årets bjursing kopiera

Alvar Myhlback blev ”Årets Bjursing”

Supertalangen Alvar Myhlback har fått en fin utmärkelse.
Han har nämligen korats till ”Årets Bjursing 2023” av Bjursås Sparbank.
Bara 16 år gammal blev han sensationellt 8:a i Vasaloppet och nu menar den lokala banken att skidtalangen har satt Bjursås på kartan.
Les mer
null

Här förbereder sig längdlandslaget på höjd

Delar av A-landslaget och Team BAUHAUS är samlade i italienska Livigno för två träningsveckor på höjd. Här tränar och förbereder sig till exempel Linn Svahn, Jonna Sundling och William Poromaa inför kommande världscupsäsong.
Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Olle besökte Ukrainas anläggningar

IBU vill hjälpa till att bygga upp skidskytteanläggningarna:

IBU:s svenske president Olle Dahlin besökte nyligen Ukraina tillsammans med förbundets generalsekreterare Max Cobb för att se på skidskytteanläggningarna och diskutera hur det internationelle skidskytteförbundet kan fortsätta att stödja Ukraina.
Les mer
Newspower.itTrentowww.newspower.it

Linn säkrade världscupen totalt

Två svenska juniorsegrare också i Val di Fiemme:

Linn Sömskar kan kyssa världscupbucklan efter helgens tävlingar i Italien. Det har aldrig varit spännande om vem som skall vinna damklassen i årets världscup på rullskidor.
För trots en förlust i den sista motbackstävlingen i Val di Fiemme har veteranen från IFK Umeå vunnit det mesta internationellt i år.

Les mer
20230908, SÖMSKAR Linn 001 kopiera

Linn vann igen i världscupen

Linn Sömskar vann igen i världscupen på rullskidor när man under fredagen körde 10 km masstart i fritil i italienska Ziano di Fiemme i Val di Fiemme.
Efter att ha fått stryk i några tävlingar här hemma var veteranen från IFK Umeå åter igen på topp i världscupen.

Les mer
20230907, KÖLD, Linda-Louise 001 kopiera

Skidtalangen Linda-Louise i Finnkampen

Initierade skidfans kände kanske igen namnet Linda-Louise Köld Johansson i Finnkampens gångtävling.
Hon är nämligen en talang både inom längdåkningen och skidskyttet, men hon har tagit upp gångsporten där Sverige sliter med att få upp aktiva på nivåa med VM-medaljören Perseus Karlström.

Les mer
null

Daniel tar över paralandslaget

Nu är det klart att Daniel Rickardsson kliver in som förbundskapten för paralandslaget i längdskidor och skidskytte.
– Parasport har en extra dimension som jag tycker är spännande, säger Rickardsson om sitt nya uppdrag.

Les mer
null

Fartfyllt landslagsläger i Meråker

Längdlandslagets sprintherrar har samlats i Meråker för nio dagars träningsläger med fart i fokus. Därmed är ett av höstens två specifika sprintläger i gång – en satsning som fortsätter från i fjol.

Les mer
null

Förbunden samarbetar om världscupen

Unikt arrangement väntar i Östersund:

Svenska Skidförbundet inleder unikt samarbete med Svenska Skidskytteförbundet kring världscupen i Östersund den 9–10 december 2023. Svenska Skidskytteförbundet får ansvar för arrangemanget och med stöttning från Östersunds SK med siktet inställt på att skapa ett fantastiskt evenemang för såväl deltagare som publik.

Les mer
null

Therese Johaug öppnar för comeback

Therese Johaug på startlinjen vid skid-VM i Trondheim 2025?
Ja, helt omöjligt är det inte.
I en intervju med NRK lämnar hon dörren på glänt och säger inte nej till en möjlig comeback. 35-åringen avslutade sin karriär efter OS i Beijing i 2022 men kan alltsåkomma tillbaka.

Les mer
20230902, PERSSON Emil kopiera

Emil och Alvar spurtslog Petter Northug

Värnamorullen:

Petter Northug jr är mest känd för att han alltid var starkast i spurten. Han var fruktad av alla när det kom till en upploppsstrid.
Men i lördagens Värnamorullen fick han se både Emil Persson och Alvar Myhlback några centimeter före sig efter 40 km rullskidor.

Les mer
20190316, NEPRYAEVA, Natalia 002 (kopia)

Natalia Nepryaeva byter namn

Får inte tävlia i vinter heller, men:

Natalia Nepryaeva heter numera Natalia Terentieva.

Den 27-åriga ryska stjärnan har nyligen gift sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev och har tagit hans efternamn.

Men den starka damåkare och hennes man blir inte att se i vinter heller. FIS kommer inte att ta upp avstängningen av dom ryska åkarna på sitt nästa möte.

Les mer