Mobile Version
Desktop Version
20220411, MAGNAR årets coach
MYCKET RUTINERADE Magnar Dalen i Team Ragde Charge blev "Årets sportsdirektör" i Visma Ski Classics. Foto: MAGNUS ÖSTH

Visma Ski Classics:

Magnar Dalen blev ”Årets sportsdirektör”

Fyra personer nominerades till titeln ”Årets sportsdirektör” i Visma Ski Classics. Och segrare blev rutinerade Magnar Dalen i Team Ragde Charge.

 

Den 58-årige norrmannen med ett långt förflutet i Sverige har varit en profil inom längdåkningen under många år. Dom senaste av dessa i sällskap med bröderna Auklands olika team, nu senast alltså Team Ragde Charge. Innan dess har han varit landslagstränare både i Sverige och Finland och han har vallat för flera topplag.

Magnar har alltid legat långt fram i utvecklingen av långloppsåkningen, både vad gäller taktik, utrustning och vallning. Team Ragde Charge har varit ett ledande team vad gäller den taktiska utvecklingen i herrarnas lopp. Dalen har också genom att bland annat fått Marit Bjørgen och Therese Johaug i laget, ökat intresset för långloppen kraftigt.

Så här säger Magnar efter hemkomsten från finalen i Ylläs-Levi:

Vad betyder det att få en utmärkelse som den här?
– Det är kul och skönt att få uppmärksamhet för det jobbet du gör. Jag har varit i den här rollen under ganska många år nu.

Kan du beskriva vad din roll som sportsdirektör går ut på?
– Om du jämför med landslaget så har dom många olika personer som gör olika saker. Här gör du allt själv: Bokar resor, logi, fixar mat, köper in mat, skriver träningsprogram, filmar video och så vidare.

Vad är roligast?
– Att vara med ett gäng seriösa idrottare, inte gamla, men folk som vet vad dom vill. Det är lätt och går ganska av sig själv att jobba med dom. Vi har mycket respekt mellan varandra. Det måste också gå ganska smidigt, det kan inte vara för komplicerat.
– Vi lever tillsammans som ett gäng genom säsong. Vid matbordet diskuterar vi mycket om träning, laktatvärden, utrustning, politik och skidor generellt. Det är absolut inte tyst kring middagsbordet.
– Med det här priset måste jag också nämna Lennart Larsson som har varit vid min sida genom alla dessa åren. Jag vill dela framgångarna med honom, säger Magnar Dalen.

Du har varit i längdåkningen under så många år i olika roller, kan du peka på några höjdpunkter?
– För mig personligen är det alltid när åkare som har tränat och kämpat och inte haft succé kommer på pallen för första gången. En tredje plats kan betyda mer för mig som person än en seger i en annan tävling.
– Sedan givetvis när du får fyra åkare först i en tävling, men då har i regel några andra misslyckats.
– Ett speciellt ögonblick var när Petter Eliassen och Stian Hoelgaard spurtade om segern i Vasaloppet och det var 98 procent säkert att Hoelgaard skulle vinna och Eliassen istället passerade honom på slutet och vann.
– Å andra sidan vill jag framhäva dom som vinner den gula tröjan. Jag tycker det är så facinerande med dom olika tröjorna. Dom som vinner den gula tröjan har verkligen varit dom bästa åkarna genom säsongen. Det betyder en hel del. Och även om Vasaloppet är den viktigaste enskilda tävlingen så är det den största prestationen att vinna den gula tröjan, säger Magnar vidare.

Vad tycker du om utvecklingen av långloppen under dom åren som du varit inblandad?
– Det har hänt en hel del. Dom senaste två-tre åren har det utvecklats vidare, ribban har höjts väldigt mycket. Jag tänker på Nygaard, Persson och Vokuev och andra, men det som imponerar mig mest är damerna. Det är otroligt att se hur snabbt det går. Det har varit kul att se damerna från världscupen komma och försöka utan att ha en chans.

Vilka åkare har överraskat dig den sista säsongen?
– Kasper Stadaas av våre egna. Jag trodde inte han skulle kunna växla över från traditionell längdåkning så snabbt, från att ha varit en sprinter till att vinna två tävlingar redan den här säsongen.
– Dom unga åkarna i Team Ramudden har varit starka. Jag gillade verkligen det jag så i Ylläs-Levi på lördag då dom försökte åka så hårt tillsammans. Det kommer vi att se mer av i fortsättningen.

Vad tror du om framtiden till långloppen kontra traditionella tävlingar?
– Jag tycker konceptet med Ski Classics är fantastisk och jag tror det kommer att fortsätta växa. Traditionell längdåkning kan vara lite komplicerad med sprinter, mellandistanser och långa distanser, klassisk teknik och fristil. Jag är nyfiken på hur det ser ut om fem år. Jag tror Ski Classics vill fortsätta att attrahera och ta marknadsandelar.

 

 

Del |
20211205, KALVÅ Anne Kjersti 001 kopiera

Ny norsk damtränare klar

Norge har anställd ny landslagstränare för sina längddamer. Det blir 40-årige Sjur Ole Svarstad. Han gör comeback efter att ha varit med i dom gyllna åren när Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen var på topp.

 

Les mer
20220311, WC TROPHY 001 kopiera

Äntligen är världscupprogrammet här

Det har dröjt länge, men nu verkar FIS ha enats om världscupprogrammet för den kommande säsongen. Svenska Skidspelen i Falun 17-19 mars är enda gången världscupen i längd gästar Sverige och finalen går i Lahtis veckan efter.

 

Les mer
START LADIES 002 Falun17 (kopia)

Damer och herrar skall åka lika distanser

FIS längdkommitté går för ändringarna:

FIS längdkommitté sade ja till förslaget om lika distanser för damer och herrar. Det är ett historiskt beslut även om det måste godkännas av FIS Council, något som dock normalt bara är en formalitet.
Därmed fick den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang sin vilja i ett av sina förslag till kommittén.

 

Les mer
20191208, INGESSON, Lisa 001 (kopia)

Lisa Ingesson tas upp i Piteå Elit

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit den lovande lokala åkaren Lisa Ingesson kontrakt med klubben. Lisa kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där hon haft en lovande juniorkarriär med flertalet framskjutna placeringar på junior-VM och junior-SM. Lisa blev i dagarna även uttagen till Skidlandslagets Team Bauhaus.

Les mer
20220518, HOFER Lukas med SWE kopiera

Italienska stjärnan tränar med Sverige

Det svenska skidskytteförbundet och det italienska skidskytteförbundet kommer att samarbeta kring den världscupmeriterade skidskytten Lukas Hofer kommande sommar. Lukas stod så sent som förra säsongen överst på pallen vid världscupen i Östersund och kommer vara med på flera träningsläger och bidra med sparring till laget.

 

Les mer
20220326, SM sprint 3 bästa kopiera

24 aktiva i A-landslaget och Team BAUHAUS

Svenska Skidförbundet längd presenterar tillsammans med Svenska Spel landslaget inför kommande säsong. Totalt 24 aktiva är uttagna till A-landslaget och Team BAUHAUS med siktet inställt mot VM i Slovenien.

 

Les mer
20220205, SKOGLUND, Måns 003 kopiera

Nio talanger i Team Svenska Spel

Svenska Skidförbundet presenterar tillsammans med Svenska Spel nio talangfulla längdåkare som är uttagna till Team Svenska Spel inför säsong 2022/2023.

 

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Linn Svahn ut ur landslaget

Satsar mot VM på egen hand:

Senaste året har handlat om ihärdig rehabilitering. Nu väljer Linn att satsa vidare mot VM utanför längdlandslaget.

 

Les mer
KEKs-kronika

Nya FIS-presidenten trampar rakt i salladen

Krönika:

Den nya, svenska FIS-presidenten Johan Eliasch har redan orsakat höga vågor inom det internationella skidförbundet.
Det gäller i första hand kring TV-rättigheterna. Flera, bland annat den avgående längdkommitté-chefen Vegard Ulvang efterlyser öppenhet och samarbete i den nya FIS-organisationen.
Klimatet har helt klart hårdnat och världscupprogrammet för kommande säsong är ännu inte 100 procent klart.

 

Les mer
05.02.2022, Beijing, China (CHN):Emilien Jacquelin (FRA), Quentin Fillon Maillet (FRA), Anais Chevalier-Bouchet (FRA), Julia Simon (FRA), (l-r) - XXIV. Olympic Winter Games Beijing 2022, Biathlon, mixed relay, Beijing (CHN). www.biathlonworld.com © Ma

Här är Frankrikes landslag för 2022/23

Frankrike har tagit ut sina landslagsgrupper både i skidskytte och längdåkning inför den kommande säsongen.
Landet går sakta genom en generationsväxel men dom flesta stjärnorna från den gångna säsongen är kvar.

 

Les mer
20181216, JACOBSSON, Hugo 001 (kopia)

Sprintåkaren Hugo Jacobsson lägger av

Hugo Jacobsson har beslutat för att lägga av. 25-åringen från Falun-Borlänge SK har under flera år varit ut och in i det svenska världscuplaget och han har många starka placeringar både nationellt och några också internationellt.
– Det känns konstigt, men jag är också nyfiken på livet som väntar nu, säger Hugo i en intervju med den egna klubben.

 

Les mer
LAMPIC, Anamarija 010 kopiera

Anamarija Lampic gör ”en Stina Nilsson”

Längdstjärnan byter till skidskytte:

Längdstjärnan Anamarija Lampic, 26 gör ”en Stina Nilsson”, det vill säga att byta från längd till skidskytte.
Det meddelar Radio Slovenia och Lampic förväntas meddela beslutet på en presskonferens på måndag.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vill se Frida och Ebba i femmilsdueller

Krönika:

En rafflande femmilsduell mellan Frida Karlsson, Kerttu Niskanen, Jessie Diggins, Ebba Andersson och Heidi Weng är väl lika god underhållning som om Simen Hegstad Krüger, Iivo Niskanen och William Poromaa gör upp om segern på samma distans...

 

Les mer
20190817, Allians men sprint (kopia)

Dags för Smart Energy Cup sommar

Tre tävlingsorter, här är reglerna:

Nu är det snart klart för den första Smart Energy Cup på sommartid. Tre tävlingsplatser är klara och alla tävlingar går att följa på olika TV- och streamingkanaler.
Vinner man samtliga sju deltävlingar så vinner man en ”Grand Slam” och belönas med 50.000 kronor.
Falun-Borlänge, Linköping (SM) och Trollhättan (Alliansloppet) är platserna där våra bästa åkare skall kämpa på rullskidor.

 

Les mer
X

Falun kommer att få skid-VM 2027

Avgörs på FIS-kongressen 25 maj:

Nästa vecka är det FIS-kongress då man bland annat skall bestämma arrangör av skid-VM 2027.
Det blir givetvis Falun som får detta.
Orsak: Det är bara en sökare till mästerskapen!
Och visst uppfyller Falun alla dom kriterier som FIS ställer på en VM-arrangör.

 

Les mer
06.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Johannes Hosflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross country, photoshooting, Lillehammer, Norway (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Johannes Høsflot Klæbo fortsätter med Fischer

Johannes Høsflot Klæbo och Fischer fortsätter samarbetet också framöver. Det är känt att Klæbo har testat andra skidor, bland annat Atomic efter säsongen, men han har nu alltså valt att fortsätta med Fischer både på skidor, pjäxor och bindningar.

Det som Fischer kallar ett komplett Speedmax-paket.

Les mer
20190226, ØSTBERG, Ingvild Flugstad 004 (kopia)

Flugstad Østberg satsar vidare ensam

31-åriga Ingvild Flugstad Østberg förlorade sin plats i det norska längdlandslaget inför den kommande säsongen. Världsstjärnan har inte fått godkänt hälsoattesten med förbundet och hon har numera varit borta från allt tävlande under två säsongern.
– Men jag ger inte upp, jag vill komma tillbaka, meddelade då hon mötte pressen i Oslo under onsdagen.

 

Les mer
20220510, EDSTRÖM Eddie kopiera

Eddie Edström också till Team Engcon

Igår berättade vi att Ida Dahl går från Team Ramudden till Team Engcon.
Nu meddelas också att Eddie Edström kommer till teamet. Han har den senaste säsongen åkte för Lager 157.
Det händer mycket på långloppsfronten just nu.

 

Les mer
20220115, DAHL Ida kopiera

Ida Dahl klar för Team Engcon

Långloppsstjärnan Ida Dahl har klart med nytt lag efter att hon som vi tidigare meddelat lämnar Team Ramudden.
26-åringen skall nästa säsong tävla för Team Engcon.

 

Les mer
20210116, LINA o JENNY (kopia)

Jenny Larsson ersätter Marit Bjørgen

Joel Andersson till Team Eksjöhus:

Jenny Larsson är klar för det norska topplaget Team Ragde Charge inför nästa långloppsäsong. Därmed kommer hon också att ersätta Marit Bjørgen som lägger av.
Team Eksjöhus fortsätter också sina värvningar och har gjort klart med segraren i den svenska långloppscupen den gångna säsongen.

 

Les mer