
Kyrö: Fusket var systematiskt
Den skandalomsusade tränaren har hörts i den såkallade FNB-rättegången om dopingen i finsk längdåkning.
De fyra åtalade i saken är förre skidförbundsledaren Jari Piirainen, förre ledaren Antti Leppävuori, förre tränaren Pekka Vähäsöyrinki och förre åkaren Jari Räsänen.
- Om de har fyra herrarna som sitter åtalade ida dag skulle tala ur skägget skulle det sitta upp eot tio personer på de anklagades bänk. Så systematisk var dopingen inom skidförbundet och den var så toppstyrd att hela ledningen kände till den, säger Kari-Pekka Kyrö.
Kyrö vidhöll alltså vad han tidigare sagt och han är också den som har pekat ut den forne landslagsåkaren Jari Räsänen som en av fuskarna. Enligt Kyrå tappades Räsänen på blod i samband med VM 1997 för att man på så sätt skulle få ner hans hemoglobinvärden på en laglig nivå.
- Det stämmer. Då det inte räckte med plasmaexpandrar för att få ner hans värden var man tvungen att tappa honom på blod. Jag såg det med egna ögon, sade bland annat Kyrö .
Kultur i Finland
Kyrö har vid upprepade tillfällen hävdat att bloddopin och EPO var kutym i det finska landslaget under hela 1990-talet och ända fram till 2011. Kyrös egna misstankar vaknade på hösten 1993 då han under ett höghöjdsläger i Seiser Alm av dåvarande förbundskaptenen Vähäsöyrinki ombades att mäta blodvärden på skidåkarna.
- Hemoglobinvärdena låg runt 190 på skidåkare som året innan haft värden på 150-160. En sådan ökning kan man inte förklara genom höghöjdsläger, syretält eller ökade träningsmängder. Bloddoping är den enda rimliga förklaringen, säger Kyrö.
- Då hade Finland ett katastrofalt VM i Falun bakom sig med ett ynka brons som facit. I OS i Lillehammer 1994 fick vi fyra medaljer.
Enligt Kyrö tog längåkningen över som dopningsidrettens "flaggskepp" i Finland efter att friidrottaren Martti Vainio åkte fast vid OS i Los Angeles 1984.
- Norge är värst!
- Dopingen har varit toppstyrd och det är förbundskaptenen som varit den drivande kraften. Men jag vill påpeka att Finland ingalunda gick i bräschen för den här utvecklingen. Norge har alltid varit och kommer alltid att vara etta inom dopingen och användningen av EPO, menar Kyrö.
Kyrö var landslagstränare under VM i Lahtis 2001, då den finska dopingbubblan spräcktes. Han var chef för det lag som åkte fast för plasmaexpandern hemohes som användes för att dölja användningen av EPO. K y r ö t o g på sig skulden och fick ett livslångt straff från längskidåkningen.
- Bara den här processen är över ska jag försöka häva det förbundet. Idrotten ligger mig fortfarande nära om hjärtat. Orsaken till att jag talat ut under de senaste åren är att jag mått illa av allt hyckleri och skitprat, sade Kyrö i rättegången.
Släppa loss dopingen?
Dopingforskaren professor Tapio Videman i Finland föreslog för några veckor sedan att dopingen borde legaliseras inom idrotten.
- Det är definitivt värt att diskuteras, menar Kari-Pekka Kyrö.
Finns det något som heter ren idrott?
- Absolut inte. Det där är rena rama hyckleriet. Bakom alla framgångar och rekord finns doping, säger Kyrö till Hufvudstadsbladet .
- Jag tror aldrig hela sanningen kommer fram. Jag förstår inte varför vuxna månniskor vil lgå i graven med hemligheter som dessa.Vi snackar ju ändå inte om mord utan om lite medicinska preparat som använts på ett systematiskt men ingalunda hälsovådligt sätt, säger Kyrö.
Klæbo imponerar – 20:e segern i vinter
William Poromaa tillbaka på pallen i världscupen:
William Poromaa tillbaka på pallen efter VM-bronset på femmilen. Wille hade bara dom suveräna norrmännen Johannes Høsflot Klæbo och Pål Golberg före sig också i Lahtis 20 km masstart i klassisk.
Klæbo imponerar oerhört och verkar göra som han vill. Tog sin 20:e säsongsseger och närmar sig 70 världscupsegrar totalt med stormsteg.
Louise mindre än sekunden före Lisa
Damernas jaktstart i Boden:
Det blev stentufft också i damernas jaktstart i cuptävlingen på Pagla skidstadion i Boden.
Louise Lindström, Falun Borlänge SK spurtade hem segern, men Lisa Ingesson, Piteå Elit var mindre än sekunden efter och båda passerade Sofia Henriksson och Märta Rosenberg som startade före.
Eric Rosjö vann före Gustaf Berglund
Dubbelt IFK Mora i herrarnas jaktstart i Boden:
Tre åkare gjorde upp om segern i Ford Smart Energy Cup i Boden som avslutades med 20 km jaktstart i fristil under söndagen.
Eric Rosjö spurtade hem segern före klubbkompisen Gustaf Berglund och dom båda Mora-åkarna hänvisade Karl-Johan Westberg, Borås till tredje.
Jonna mycket när första distanssegern
Kalvås glid kunde ingen matcha:
Jonna Sundling var ytterst nära att ta sin första seger på distans i världscupen.
Istället blev det Norges Anne Kjersti Kalvå som tog sin första seger efter VM-silver på tremilen. Hon avgjorde med betydligt bättre glid än alla andra in i stadion innan upploppet.
Sverige hade tre av dom sex åkarna i den avslutande tätgruppen.
SM-masstarter i soliga Sollefteå
Det var perfekt vinterväder med minusgrader och strålande sol, men med viss vind som ställde till det för skidskyttarna på vallen under lördagens rafflande masstarter vid SM i Sollefteå. Elsa Tänglander, Jacob Larsson och Anna Magnusson vann för andra dagen i rad.
Tuffa fighter i JSM i skidskytte-sprint
Det var inte bara seniorerna som körde SM i sprint i Sollefteå under fredagen. Också juniorerna körde sprint och det blev många tuffa fighter.
Som i D22-klassen där Moras klubbkompisar Alva Sköld och Sara Andersson hade en hård duell. Det samma mellan dalaåkarna Erik Larsson, Mora och Alfred Eriksson, Dala-Järna i H22.
Kända juniornamn i toppen i Boden
Det blev inga överraskningar i toppen när juniorerna körde BAUHAUS Cup i klassisk stil i Boden under lördagen – 5 km för tjejerna och 10 km för killarna, precis som seniorerna i Ford Energy Smart Cup.
Alla fyra klasserna fick favoritsegrare.
Bare Klæbo före Calle i Lahtis
Calle Halfvarsson ställdes mot fem (!) norrmän i finalen i världscupsprinten i Lahtis.
Men bara supermannen Johannes Høsflot Klæbo var före en för dagen mycket pigg Calle i mål. En mycket bra insats av Sågmyra-åkaren i den klassiska sprinten.
Svenska hoppet Edvin Anger föll tyvärr i semifinalen och diskades senare.
Dramatik då Maja säkrade sprintcupen
Jonna tvåa igen i Lahtis, femte raka för Skistad:
Maja Dahlqvist vann sprintvärldscupen efter stor dramatik i Lahtis.
Jonna Sundling kämpade åter en tuff match mot norskan Kristine Stavaas Skistad som dock vann för femte gången i rad.
Sofia och Gustav bäst i klassisk i Boden
Sofia Henriksson, Piteå och Gustav Kvarnbrink, Åsarna tog hem segrarna när Ford Smart Energy Cup fortsatte med klassiska tävlingar under lördagen.
Sofia vann en sekundstrid mot Märta Rosenberg medan det var dubbelt Åsarna i herrarnas tävling.
Kajsa Johansson en liten skräll
Tre favoritter och en överraskning i BAUHAUS Cup:
Kajsa Johansson, Hägglunds var kanske ingen stor överraskning som segrare i D18 under BAUHAUS Cup-sprinten i Boden under fredagen.
Men hon var trots allt mindre väntat än dom tre andra segrarna: Elin Näslund, Erik Bergström och Anton Grahn.
Anna och Jesper vann sprinttävlingarna
SM skidskytte i Sollefteå:
Anna Magnusson och Jesper Nelin vann seniorklasserna när SM i skidskytte inleddes med sprinttävlingar i Sollefteå under fredagen.
Jesper sköt felfritt, något han ju har haft svårt med i världscupen. Men nu var han ensam om det i herrklassen.
Karl-Johan och Lisa vann cup-sprinten
Intensiv tävlingshelg i inledd i Boden:
Karl-Johan Westberg, Borås och Lisa Ingesson, Piteå.
Där har ni segrarna i fredagens sprint i Ford Energy Cup i Boden.
Det var inledningen på en cuphelg med intensivt tävlande på Pagla skidstadion där I19 IF står som arrangör.
Jonnas ryck gav Sverige ny seger
Guldlaget från VM gjorde ingen besviken i Lahtis:
Jonna Sundling följde exakt samma taktik som i sprinten i Falun förra helgen.
Ryckte hårt i den sista backen och fick en rejäl lucka. Och den här gången kom ingen Kristine Stavaas Skistad bakifrån. Det blev en klar seger till guldlaget från VM med Emma Ribom och Jonna Sundling i teamsprinten i världscupfinalen i Lahtis.
Guldlaget från VM tillbaka i Lahtis
För första gången sedan VM-guldet i teamsprint utgör Emma Ribom och Jonna Sundling åter igen det svenska laget när världscupfinalen inleds i Lahtis på fredagseftermiddagen.
Emma har varit sjuk men är nu tillbaka. Jonna har tre raka andraplatser, alla gångerna slagen av norskan Kristine Stavaas Skistad.
Johanna tvåa på OS-stadion i Helsingfors
Johanna Hagström försvarade dom svenska färgerna i onsdagens showsprint på Olympiastadion i Helsingfors dit flera åkare kom direkt från tisdagens världscupsprint i Tallinn.
En helt platt bana gav tighta dueller och det var bara norskan Ane Appelkvist Stenseth som var före Johanna i mål i finalen.
Här är svenska laget i Lahtis
Det närmar sig världscupavslutning i finska Lahtis, där sista världscuppoängen ska delas ut i jakten på topplaceringar. Nu presenteras landslaget som ska representera Sverige i säsongens sista världscup.
Vasaloppet 2024 är fulltecknat
Vasaloppet 2024, det 100:e loppet, är nu fulltecknat med 15 800 deltagare. Totalt har närmare 30 000 anmält sig till ett lopp i Vasaloppets vintervecka 2024.
– Vi har märkt ett ökat intresse, både nationellt och internationellt, för att anmäla sig både till det historiska 100:e Vasaloppet och överlag till loppen i vinterveckan nästa år vilket är väldigt glädjande, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.
Börjar bli en tråkig vana för Jonna
Kristine Stavaas Skistad vann för tredje gången:
Jonna Sundling hade ledningen in på upploppet.
Men för tredje gången på tre sprinttävlingar blev hon nerspurtad av norskan Kristine Stavaas Skistad.
Den här gången i Tallinn.
Det börjar bli en tråkig vana för Jonna.
Gemensam vallning – så funkar det
Historisk dag i världscupen:
Dagens världscupsprint i Tallinn är historisk.
För första gången skall åkarna ha samma valla och inga stora truckar finns på plats utanför arenan i det estniska huvudstaden.
sweski.com har undersökt hur det hela kommer att fungera.