Mobile Version
Desktop Version
null
NOBBAR LANDSLAGET inför den kommande säsongen. Johannes Høsflot Klæbo har tackat nej till norska landslaget. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Klæbo skippar norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo nobbar norska landslaget inför nästa säsong.
Han gör som både Petter Northug jr, Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Linn Svahn och andra gjort tidigare.
Det framgår av ett pressmeddelande som Klæbo skickade ut under söndagen.

– Med min avgång så har skidförbundet möjligheter att reducera sina kostnader och istället använda pengar på andra åkare. Ja, nu behöver dom heller inte att betala för mina höghöjdsuppehåll, säger Klæbo i pressmeddelandet.
– Jag har flera kompisar i landslaget som jag känner är dåligt behandlade i den här uttagningsprocessen. Jag kommer att ha nära kontakt med landslagskompisarna även om jag inte länger är en del av landslaget.
Bland dom som enligt norsk media fått besked om att han inte platsar i landslaget är Klæbos klubbkompis Didrik Tønseth.

En diskussion under längre tid har varit höghöjdsatsningen där Klæbo har utvecklat det under flera år, bland annat med erfarenheter från Petter Northug jr som också satsade mycket på höjd. Men landslaget har inte följt samma linje.

Nu säger förbundet att dom respekterar Klæbos beslut.
– Johannes har tidigare, också i media, kommunicerat att en vidare satsning kan komma att ske utanför landslaget och vi respekterar det beslutet. Samtidigt är det viktigt att understryka att vi givetvis önskade att ha honom med vidare i landslaget. Vi var positiva till att främja hans önskemål också kommande säsong, säger landslagschefen Espen Bjervig.

Det norska förbundet måste spara pengar på längdsidan och Klæbo är just nu deras mest profilerade åkare.
– Jag känner att det skulle bli fel att få stöd till ett höghöjdsprojekt samtidigt som lagkompisar har förlorat platsen på grund av reduktioner i kostnaderna i förbundet och att landslagsupplägget blivit reducerat på grund av nerskärningar, säger den 26-årige skidkungen från Trondheim.
– Jag vet också att flera har menat att jag har fått en särbehandling som jag inte borde ha fått – och som dom menar är oacceptabel. När jeg är ute ur landslaget så behöver dom inte att tänka på det dom menar är olika behandling. Jag stod för det mesta på egna ben också förra säsongen. Nu skall jag stå helt på egna ben.

Med Klæbo utanför landslaget måste förbundet kanske också ändra på sina rutiner. Det har nämligen varit så att dom som tackat nej till landslaget inte är aktuella för att åka världscup.
Johannes Høsflot Klæbo har sin pappa Haakon som manager och han kommer att stå bakom sonens upplägg framöver.
Huvudmålet är givetvis VM i hemstaden Trondheim i 2025.

Redan vid 26 års ålder han Johannes Høsflot Klæbo 5 OS-guld och 9 VM-guld, han har vunnit 65 världscuptävlingar och har fyra gånger vunnit världscupen totalt. Han har vunnit Tour de Ski tre gånger och har vunnit 17 etapper.

Det blir en kännbar förlust for det norska längdlandslaget.

 

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer