Mobile Version
Desktop Version
20230212, SMEDÅS Magni Jizerska50
ANDRA RAKA segern för Magni Smedås, Team Eksjöhus som också vann Jizerska Padesatka. Foto: jiz50

Magni Smedås tog andra raka:

Karolinas stora genombrott i Ski Classics

Magni Smedås, Team Eksjöhus tog sin andra raka seger i Ski Classics och har fortfarande chansen att kamma hem en miljon om hon vinner alla fyra Grand Tour-loppen. Då måste hon också vinna Vasaloppet och Birkebeinerrennet.
Men en som jublade lika mycket i Jizerska Padesatka i Tjeckien var 22-åriga Karolina Hedenström, Lager 157 som tog sin första pallplats.

 

Damtävlingen blev mycket omväxlande och annorlunda än vad man brukar se. Jizerskas 50 km långa bana är en av dom tuffaste i Ski Classics, lite mera som en gammaldags tävling där åkarna är borta i skogen under långa perioder.
Dessutom flera tuffa stigningar i den kuperade terrängen kring start- och målbyn Bedrichov. I tillägg var föret utmanande efter regn under natten och snö i dom högsta områden.

Ida Dahl, Team Engcon satte högsta fart från start och fick en lucka. Men överraskande nog hämtades hon in av åkare som ett tag var nästan halvannan minut efter. Sedan försökte hon igen senare i loppet tillsammans med Emilie Fleten, Team Ramudden.

Dom båda toppnamnen var helt klart inte tillbaka i sin bästa form efter sjukdomar. Istället bildades en trio i tät med Magnus Smedås, Karolina Hedenström och Silje Øyre Slind, Team Aker Dæhlie som försvarade familjens ära då syster Astrid är upptagen med VM-förberedelser till Planica.
Karolina fick lite hjälp av stallkompisen Alvar Myhlback då han kom ikapp. Men på slutet kunde Magni Smedås rycka ifrån och visa vilken toppform hon är i.

Norskan vann Marcialonga förra helgen och i fredagens körde hon hem uppvisningssprinten i Bedrichov. Hon tog brons på tremilen i norska mästerskapen förra säsongen. Magni kommer från samma plats som Therese Johaug och är i familj långt ute i raden med skiddrottningen.
Nu jagar hon dom riktigt stora pengarna förutom segern i Ski Classics, där det kan bli riktigt spännande i damklassen. Men att vinna både Vasaloppet och Birken också är en mycket svår uppgift.

Med tårar i ögonen och ett stort leende över hela ansiktet kom Karolina Hedenström i ensamt majestät i togs emot av segrarinnan Smedås. Tjejen som också tävlar för Östersunds SK har haft en enorm framgång i år och nu kom alltså första pallplatsen, en dryg minut efter.

Silje Øyre Slind tog också sin första pallplats då hon kom in som trea medan Emilie Fleten vann spurten mot Ida Dahl om fjärde.
Jenny Larsson, Team Ragde Charge och Frida Erkers, Team Eksjöhus var med i täten då gruppen samlade sig igen mitt på banan, men båda fick släppa i det tunga föret och slutade 6:a och 7:a.

Resultaten hittar du här.

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer