Mobile Version
Desktop Version
SVERIGEs silverlag vid VM-stafetten i Falun 2015. I Lahtis kommer man till start med exakt samma lag, fr v: Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
SVERIGEs silverlag vid VM-stafetten i Falun 2015. I Lahtis kommer man till start med exakt samma lag, fr v: Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

VM-guide 4x10 km stafett herrar:

Kan Sverige ta ännu en medalj?

Sverige var besvikna på Lugnet i Falun för två år sedan då det blev silver i VM-stafetten för herrar. Den här gången bör man vara nöjda om resultatet blir det samma.
Laget är också det samma, men frågan är om formen till alla fyra är lika bra som för två år sedan. Norge är favoriter igen, men det blir svårt att slå både Finland och Ryssland och kanske flera andra lag också.

 

För första gången på många år kommer Norge till en mästerskapsstafett utan Petter Northug jr som ankare. Nu är det Finn Hågen Krogh som skall avsluta. Han har å andra sidan avgjort två stafetterna tidigare i vinter och Martin Johnsrud Sundby på tredjesträckan lovar minst 30 sekunders försprång.
Och med dom hårda banorna i Lahtis är det väntat att avstånden blir större än i Falun för två år sedan. Den gången spurtade Northug ner Calle Halfvarsson. I år kan det bli ett och ett lag som kommer till mål.
Sveriges styrka är jämnheten i laget. Frågan är om dom fyra är i form. Daniel Rickardsson har släppt lite i distansloppen i Lahtis, nu måste han vara med hela vägen till växling. Johan Olsson är inte i toppform, men han är en expert på att bita ihop och inte ge sig.
Marcus Hellner får nu kanske betalt för att han stod över 15 km klassisk. Tredjesträckan blir svår då Norge slänger in Martin Johnsrud Sundby, precis som andrasträckan blir hård då Finland kör med Iivo Niskanen.
Kan Hellner haka på med Sundby är hoppet att både Ryssland och Finland kan hakas av här. Då bör Calle greja silver, men det väntar en hungrig Sergey Ustiugov på slutsträckan. Det blir ingen lätt uppgift. Ej heller Matti Heikkinen.
Däremot bör Calle greja av fransmannen Clement Parisse - om nu Frankrike, som tog brons i Falun, hänger med så långt. Tyskland skall inte vara tillräckligt starka. Schweiz får tillbaka Dario Cologna, men laget är för ojämnt. Ej heller Kanada, som var på pallen i Ulricehamn, skall ha en medaljchans här.

Vårt tips för medaljer
Guld:
       NOR
Silver:     RUS
Brons:    SWE

 

Dom svenska åkarna
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF

Två OS-guld i stafett och rutin i massor. Vet exakt vad han går till och hur han skall lösa uppgiften. Daniel är beroende av perfekta skidor och att loppet går som han önskar det. Vi såg på Anna Haag hur snabbt man kan förlora viktiga sekunder om skidorna inte sitter som stöpt.

Johan Olsson, Stockviks SF
Var 9:a och bäste svensk på 15 km klassisk. Inte något som Johan var nöjd med. Han slet oerhört med att hålla täten i stafetten i Ulricehamn. Borde vara i bättre form nu, men han möter en Iivo Niskanen som krossade allt och alla på 15 km. Dessutom bronsvinnaren Niklas Dyrhaug. Det blir en tuff resa för Johan.

Marcus Hellner, Gällivare Skidallians
Ensam svensk om att vara med i medaljstriden i skiathlon. Stod dessutom över 15 km klassisk och borde komma fräsch till start i stafetten. Marcus är i dagsläge kanske Sveriges starkaste kort i stafetten. Gjorde en mycket bra stafett-insats i Ulricehamn. Men han möter självaste Martin Johnsrud Sundby.

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Blir det fågel eller fisk? Calle har inte visat form i VM i år. Han har klagat på skidorna, journalisterna har klagat på formen. Var 10:a på 15 km klassisk. Är dock rutinerad i den här situationen och vet att han har en bra avslutning. Men det har också dom andra. Blir inte favorit om han skulle komma in i stadion tillsammans med Krogh och/eller Ustiugov. Men han kan slå vem som helst om han har dagen och tänker positivt.

 

FINN HÅGEN KROGH är Norges avslutare och tar över efter Petter Northug jr. Han önskar inte en avslutning tillsammans med Sergey Ustiugov. Foto: NORDIC FOCUS
FINN HÅGEN KROGH är Norges avslutare och tar över efter Petter Northug jr. Han önskar inte en avslutning tillsammans med Sergey Ustiugov. Foto: NORDIC FOCUS

Favoriter
Norge har inte förlorat en mästerskapsstafett på många år. Kommer troligen inte att göra det den här gången heller. Enda osäkerhetsmomentet är Finn Hågen Krogh som ersätter Petter Northug jr på slutsträckan. Krogh är kanske den bäste avslutaren, men om han går ut tillsammans med Ustiugov kan han få det jobbigt att haka på.

Utmanare
Ryssland
har ett mycket bra lag trots saknaden av Legkov, Vylegzhanin och Belov. Frågetecknet är unga Alexey Chervotkin på tredjesträckan. Han har gjort bra världscupstafetten tidigare, men mot Martin Johnsrud Sundby får han tuffast möjligt motstånd.
Finland har lite samma förutsättningar som dom svenska damerna hade det. Hoppas gå ifrån på den andra sträckan genom Iivo Niskanen. Det kan mycket väl hända, men först skall Jauhojärvi vara med på startsträckan och därefter har hemmanationen ett osäkert kort i Lari Lehtonen på tredjesträckan.
Sverige har kanske det jämnaste laget vid sidan om Norge. Men ingen av dom fyra kan ha en dålig dag, då blir det ingen medalj. Jag tror det blir medalj, men den kommer inte gratis eller så lätt som i Falun. Här är det flera med i kampen.
Frankrike har inte visat framfötterna i årets VM. Dom tre första åkarna är normalt tillräckligt bra för att vara med i täten, men navslutaren Clement Parisse är ett osäkert kort.
Schweiz får tillbaka Dario Cologna, men är liksom tyskarna för ojämna för en medalj. Kazakstan kan vara med i täten på förstasträckan genom Alexei Poltoranin, men övriga lag försvinner på vägen.

 

Så går tävlingen till
Gemensam start för alla lag. Varje sträcka är 10 km. Dom två första går i klassisk stil, sedan växlar man till en annan bana och fristil på sträcka 3 och 4.
Första laget i mål vinner.

Banans svårigheter
Två olika banor som man känner väl nu. Den klassiska delen har två tuffa stigningar vid 1 och knappa 2 km. Ganska lätt in till stadion. Var på vakt ut från stadion, det är ganska tungt här också.
Den sista banan för fristil är också hård med tuffare backar. Utgången är hård och den samma som man åkte på teamsprinten. Ingen av banorna är speciellt lätta, och med in- och utgångarna till stadion blir det tufft och det kommer inte att bli många lag tillsammans i slutet.

Så gick det senast
VM Falun 2015:
Guld: 
     NOR, (Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen, Petter Northug jr)
Silver:    SWE, (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson)
Brons:    FRA, (Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard, Adrien Backscheider)

 

STARTLISTA

HERRAR, 4x10 km (C-C-F-F)
 

1     NORWAY           NOR     
TØNSETH Didrik      1991           Fischer
DYRHAUG Niklas      1987           Fischer
SUNDBY Martin Johnsrud      1984           Fischer
KROGH Finn Hågen      1990           Fischer
 
2     SWEDEN           SWE     
RICKARDSSON Daniel      1982           Fischer
OLSSON Johan      1980           Fischer
HELLNER Marcus      1985           Fischer
HALFVARSSON Calle      1989           Fischer

 
3     FRANCE           FRA     
GAILLARD Jean Marc      1980           Salomon
MANIFICAT Maurice      1986           Salomon
DUVILLARD Robin      1983           Rossignol
PARISSE Clement      1993           Salomon
 
4     RUSSIAN FEDERATION           RUS     
LARKOV Andrey      1989           Fischer
BESSMERTNYKH Alexander      1986           Madshus
CHERVOTKIN Alexey      1995           Fischer
USTIUGOV Sergey      1992           Fischer
 
5     SWITZERLAND           SUI     
RUEESCH Jason      1994           
BAUMANN Jonas      1990           Atomic
COLOGNA Dario      1986           Fischer
PERL Curdin      1984           Rossignol
 
6     ITALY           ITA     
DE FABIANI Francesco      1993           Salomon
NOECKLER Dietmar      1988           Fischer
SALVADORI Giandomenico      1992           Atomic
PELLEGRINO Federico      1990           Rossignol
 
7     GERMANY           GER     
BING Thomas      1990           Rossignol
DOBLER Jonas      1991           Fischer
NOTZ Florian      1992           Fischer
BOEGL Lucas      1990           
 
8     FINLAND           FIN     
JAUHOJÄRVI Sami      1981           Oneway
NISKANEN Iivo      1992           Rossignol
LEHTONEN Lari      1987           
HEIKKINEN Matti      1983           Salomon
 
9     CZECH REPUBLIC           CZE     
JAKS Martin      1986           Rossignol
BAUER Lukas      1977           Fischer
NOVAK Michal      1996           Salomon
KNOP Petr      1994           Fischer
 
10     CANADA           CAN     
KILLICK Graeme      1989           Fischer
KERSHAW Devon      1982           Fischer
HARVEY Alex      1988           Salomon
VALJAS Len      1988           Fischer
 
11     UNITED STATES OF AMERICA           USA     
BRATRUD Kyle      1993           
BJORNSEN Erik      1991           Rossignol
ELLIOTT Tad      1988           Salomon
HAMILTON Simeon      1987           Fischer
 
12     KAZAKHSTAN           KAZ     
POLTORANIN Alexey      1987           Fischer
VOLOTKA Denis      1985           
KLIMIN Olzhas      1996           
VELICHKO Yevgeniy      1987           Fischer
 
13     POLAND           POL     
BURY Dominik      1996           Fischer
ANTOLEC Jan      1990           Fischer
STAREGA Maciej      1990           Fischer
KLISZ Pawel      1992           Fischer
 
14     ESTONIA           EST     
RANKEL Raido      1990           Fischer
KARP Algo      1985           Fischer
TAMMJÄRV Karel      1989           Fischer
REHEMAA Aivar      1982           Fischer
 
15     UKRAINE           UKR     
KRASOVSKYI Oleksii      1994           Fischer
ORLYK Andrii      1998           
PEREKHODA Ruslan      1987           Fischer
YOLTUKHOVSKYY Oleg      1987           
 
16     ROMANIA           RUM     
PEPENE Paul Constantin      1988           Fischer
POPA Raul Mihai      1997           
HOGIU Petrica      1991           Fischer
CIOANCA Alin Florin      1995           

 

 

Del |
20220925, DAHL Ida kopiera

Ida Dahl vann trots stavproblem

Trippel Norge i herrklassen i Klarälvsloppet:

Ida Dahl fick byta stavar flera gånger under det 90 km långa Klarälvsloppet, men hon kunde ändå dra ifrån norskan Silje Øyre Slind och ta en härlig seger och 50.000 kronor i första pris efter loppet på den gamla banvallen mellan Uddeholm och Karlstad.
Bland herrarna var det dock total norsk dominans med en överraskande segrare i Petter Stakston.

 

Les mer
20220925, HENRIKSSON, Sofia 008 kopiera

Struligt på landslagets VM-läger

Längdlandslaget har fått en strulig inledning på lägret i den kommande VM-orten Planica i Slovenien.
Tre damer har antingen skadat sig eller blivit sjuka på dom första dagarna och den som fått den värsta smällen är Sofia Henriksson som inte vet om hon har en fraktur i benet.

 

Les mer
Newspower.itTrentowww.newspower.it

Jenny Larsson tillbaka som 2:a i Italien

Jenny Larsson är äntligen tillbaka i tävling efter en längre frånvaro med skadeproblem. Hon har nu gått till norska Team Ragde Charge där hon skall ersätta bland annat Marit Bjørgen.

Och under lördagen slutade hon tvåa i La Venast Skiroll i norra Italien bakom lagkompisen Anikken Gjerde Alnæs.

Les mer
VM Planica 2023 logo kopiera 2

VM-femmilen genom två länder i 2023?

Arrangören av skid-VM i Planica 2023 jobbar med att femmilen skall gå genom två länder.
Det vill säga att man startar i italienska Tarvisio och kommer till skidstadion i Planica där det hela skall avgöras.
Men även om den slovenska arrangören önskar detta så är det fortfarande några hinder på vägen.

 

Les mer
BØ, Tarjei porträt Ösd15 (kopia)

Skidskytten Tarjei Bø blev pappa

Den norska skidskytte-stjärnan och hans sambo Gita Simonsen har blivit föräldrar för första gången. Paret har fått en sön, meddelar storbror Bø på sin Instagram-konto.

 

Les mer
20220206, BOLSHUNOV, Alexander 007 kopiera

FIS stänger inte dörren helt för Ryssland

FIS – det internationella skidförbundet – har fortfarande stängt av både Ryssland och Belarus från allt internationellt tävlande.
Men generalsekreteraren Michel Vion sade på Forum Nordicum i Slovenien den här veckan att IOC börjar tänka på hur man skall öppna dörren för ryssar och vitryssar igen. Därför vill inte FIS kategoriskt säga att det blir en säsong utan Ryssland eller Belarus.

 

Les mer
Ultravasan runners 2019 kopiera

Högt betyg för Vasaloppets sommarvecka

Flera nyheter inför 2023:

Ett 100-årsjubileum har firats och ytterligare 75 000 anmälda deltagare har skrivit in sig i historieböckerna när Vasaloppet summerar verksamhetsåret 2022. Nu på lördag, 24 september 09.00, öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2023 där det bjuds på flera nyheter.

Les mer
20211112, LÆGREID, Sturla Holm 003 (kopia)

Norska VM-kungens tunga skattesmäll

I 2021 var han den stora sensationen och blev VM-kung i slovenska Pokljuka med fyra guld totalt.

Nu har han gått på en rejäl skattesmäll och den 25-årige norrmannen Sturla Holm Lægreid sliter efter att han använde pengarna som skulle betalas i skatt till att kämpa sig en ny lägenhet.

Les mer
20220921, UKR juniorer kopiera

Så gick det för Ukrainas JVM-juniorer

Kommer du ihåg JVM-åkarna från Ukraina som var i Norge när kriget bröt ut i hemlandet?

Nu har dom flesta slutat tävla på skidor och dom är spridda för varandra.

Istället håller man på att träna upp en ny grupp med juniorer i landet.

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Olle Dahlin omvald som IBU-president

Olle Dahlin blev enstämmigt omvald som president i IBU, det internationella skidskytteförbundet. Det skedde på IBU-kongreessen i Österrike, där också Ulrika Öberg valdes in i den tekniska kommittén.
Amerikanen Max Cobb tar över som generalsekreterare efter Niklas Carlsson.

 

Les mer
sverige2 (kopia) kopiera

Häggström i gränslös utveckling

Norskt-svenskt samarbete räddar ex-landslagsåkare:

Lite i det tysta pågår ett gränslöst samarbete mellan Sverige och Norge som fångar upp de bästa längdåkarna bakom landslagen. För Piteå Elits Johan ”Häggas” Häggström är Team Elon guld värt.

 

Les mer
20220917, HÄGGSTRÖM, Johan kopiera

Krüger vann – Johan 6:a i Holmenkollen

Oslo Ski Show:

Johan Häggström som ställdes utanför det svenska landslaget inför den kommande säsongen gjorde en stark insats i lördagens Oslo Ski Show i Holmenkollen.
Han slutade 6:a i kamp mot stora delar av den norska eliten där Simen Hegstad Krüger åter igen imponerade och var klart bäst.

 

Les mer
OTEPÄÄ atmosphere 016 (kopia)

Otepää fick skidskytte-VM 2027

Ryssland och Belarus fortfarande avstängda:

Otepää i Estland tilldelades under fredagen VM i skidskytte 2027. Det skedde på IBU:s kongress i Salzburg i Österrike.
Otepää vann omröstningen mot Kontiolahti från Finland som arrangerade VM senast 2015.

 

Les mer
KEKs-kronika

Strömpriset blir skidsportens största problem?

Krönika:

Strömpriset skenar, alla klagar och nu har också skidsporten fått ett problem som kanske är större än dom flesta andra – som redan var ganska många.
För vad sker om vi får en dålig vinter och ingen har råd att producera snö för att strömpriset är för högt?

 

Les mer
20220915, SSSF o Garmin kopiera

Skidskytteförbundet får Garmin på laget

Svenska skidskyttelandslaget inleder samarbete med Garmin. Våra åkare behöver avancerad utrustning för att kunna mäta sina framsteg och detta är något Garmin kommer kunna tillgodo se oss med. 

– Garmin är mycket glada över att nu få samarbeta med skidskyttelandslaget, säger Jan-Åke Arenäs, vd på Garmin Nordic.

Les mer
VIROLAINEN, Daria 004 kopiera

Landslagsstjärnan vill tävla för Finland

Ryska ledare upprörda över bytet:

Daria Virolainen kan komma att dyka upp i världscupen i skidskytte igen.

Men inte för Ryssland, utan för Finland!

33-åringen som tidigare varit på pallen i världscupen har nämligen fått finsk medborgarskap. Något som retar upp topparna i hennes gamla hemland.

Les mer
20220828, PERSSON, Anton 005 kopiera

Sprintherrarna tränar i VM-orten Planica

Det är dags för längdskidlandslaget att testa VM-banorna i Planica – och sprintherrarna är först ut. Ett landslagsläger med fokus och förberedelser inför världsmästerskapen i Slovenien i februari. 

Rullskidor på VM-banorna står på schemat när delar av svenska längdskidlandslaget nu är på plats i Planica, Slovenien. Och det är herrarna som satsar extra mot just sprint som är först ut.

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink ersätter i populära TV-programmet

Skadad Charlotte Kalla missar Mästarnas mästare:

På grund av en revbensskada måste Charlotte Kalla ställa in sin medverkan i Mästarnas mästare. Längdskidåkaren och skidskytten Jörgen Brink tar hennes plats och får tävla om att bli Mästarnas mästare 2023. 

 

 

Les mer
20220828, SÖMSKAR, Linn 006  kopiera

Nya svenska framgånger i VC rullskidor

Linn Sömskar var åter igen förkrossande överlägsen och dom svenska herrjuniorerna kom alla på pallen under helgen då det kördes tre världscuptävlingar på rullskidor i italienska Rieti.
Men tyvärr var också den här helgens startfält extremt tunna för en världscup.

 

Les mer
13.02.2021, Pokljuka, Slovenia (SLO):Tiril Eckhoff (NOR) - IBU World Championships Biathlon, sprint women, Pokljuka (SLO). www.biathlonworld.com © Thibaut/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distri

Tiril Eckhoff har kämpat hela sommaren

Kraschlandade efter säsongen och kunde inte sova:

Hon är en av dom allra största i skidskyttevärlden. Men den här sommaren har Tiril Eckhoff varit i källaren och medger att hon kraschlandade efter den förra säsongen.
Hon berättar för norsk media att hon grät på nätterna och kände att desperationen tog överhand. Nu är hon på gång igen och sambon Ånund får mycket av äran för att hon kunde vända det hela.

 

Les mer