Mobile Version
Desktop Version
20220212, WICKSTRÖM Erik 001
ERIK WICKSTRÖM kommer först i mål i Jubielumsvasan 2022. Foto: VASALOPPET

Jubileumsvasan – lång dags färd mot målet

Det var en minusgrad och lite mulet när starten i Jubileumsvasan gick i Sälen, klockan 07.04 på lördagsmorgonen. Det var då exakt 36 490 dagar och en timme efter att starten gick i det allra första Vasaloppet den 19 mars 1922. Jubileumsvasan är hyllningsloppet till pionjärerna som drog igång och genomförde det första loppet för 100 år sedan. Först i mål 1922 var Ernst Alm, och först i mål 2022 var Erik Wikström från Sjömarken i Västergötland. Men många hade det tufft i spåret.

Hela Jubileumsvasan gick att följa i Vasaloppet.TV under hela dagen, från kl. 06.55. Sändningen fortsätter tills sista deltagaren går i mål. Det kommer givetvis även att gå att se loppet i efterhand.

Alla deltagare åkte i tidsenlig klädsel och utrustning anno 1922. 130 av 139 anmälda deltagare kom till start och den trefaldige Vasaloppssegraren Daniel Tynell menade minuterna före start i Sälen: – Jag hade bättre koll på vad som väntade när jag åkte Vasaloppet på riktigt, väldigt bra koll jämfört med nu. Men jag är väl lite naiv och tuffar väl på så får vi se hur det går. Det ska bli ett fantastiskt härligt äventyr och att i den andan få hylla pionjärerna som gjorde detta för 100 år sedan.

Åkarna guidades i början av marschaller i mörkret. En av de sista ned mot bron över Västerdalälven var TV-profilen Stephan Wilson som menade att detta var något han skulle berätta för barn och barnbarn.

Det fanns dock några som satte mera fart i Jubileumsvasan 2022: Erik Wickström var först till Smågan. Minuten efter anlände den olympiske guldmedaljören Anders Södergren. Något senare kom världscupvinnaren Mathias Fredriksson som tyckte det gick lättare än väntat. Han hade dock drabbats av en trasig stavrem på sin bambustav. Men han skulle snart få en fin medvind i ryggen.

Till skillnad från 1922, då ingen kvinna anmälde sig till Vasaloppet så fanns hela 37 kvinnor i startlistan för Jubileumsvasan. Sofia Lind, Vasaloppets mesta segrare genom tiderna, var första dam till Smågan efter en timme och 22 minuters åkning. Minuten efteråt passerade Catrin Ingvarsson publikleden i Smågan, där stämningen var god.

Den första officiella kontrollen i Jubileumsvasan var dock Mångsbodarna efter omkring 24 km, där en entusiastisk publik på omkring 500 personer – många i 1920-talsklädsel – hade samlats. Funktionärerna hade dukat upp ostsmörgåsar, pannkakor, mjölk, kaffe, ägg och blåbärssoppa på långborden. Först dit, strax före klockan 09.00, var en pigg Erik Wickström, som vallat sina träskidor med tjära. Men han hann dock inte stanna länge vid kontrollen för han visste att Anders Södergren låg en bit längre bak i spåret. Fyra minuter var dock Eriks ledning före Anders Södergren, visade det sig. Erik låg dock 14 minuter före bästa passertid i Mångsbodarna för 100 år sedan.

Av Jubileumsvasans nio mil gick knappt hälften i det nutida Vasaloppsspåret, där det inte var vanliga skidspår utan uppkört till en ”ruff” yta. I övrigt gick spåret alltså i terräng på packad snö. Men också några kilometer i forkörd väg (med häst) i Tennäng.

Efter drygt tre timmar hade hälften av de startande passerat Mångsbodarna. Då närmade sig täten den andra kontrollen, Evertsberg, som också har varit en kontroll i alla Vasalopp sedan 1922.

Erik Wickströms passertid i Evertsberg blev 3.37.00, dryga halvtimmen före 1922 års passertid. Marginalen ned till tvåan Anders Södergren var fortfarande nära fyra minuter.

Sofia Lind åkte i kjol och hon kom in till kontrollen till Evertsberg efter 4.45.00 i sällskap med Catrin Ingvarsson, men Catrin stannade dock till där några extra minuter för utrustningsvård.

Lundbäcksbacken, myntad 1981, slapp åkarna i Jubileumsvasan. Banprofilen var lite flackare med andra ord. Istället åkte man norr om Oxbergssjön in mot järnvägsstationen i Oxberg där Erik Wickström, fortfarande lika pigg, kunde stanna och hälsa hem till familjen. I Oxberg var han 46 minuter före 1922 års tid och nio minuter före Anders Södergren.

Ernst Alm från Norsjö vann det första Vasaloppet på tiden 7.32.49. Nu var frågan: skulle Erik åka Jubileumsvasan snabbare även än den andra Vasaloppssegraren Oskar Lindberg (också från Norsjö), som vann 1923 på tiden 6.32.41?

Publikleden längs spåret tätnade. Vid målet i Mora hade temperaturen stigit till tre plusgrader, solen tittade fram, och ledaren Erik Wickström hade fortfarande bra fäste men lite sämre glid och kunde vinkande defilera mot mål. De 500 sista meterna gick samma väg som 1922. Förste åkaren möttes nu, precis som då, av en näverlursfanfar från klockstapeln och av flera tusen åskådare.

Vid klockstapeln fick Erik Wickström också segerkransen av kranskullan Wilma Björkman. Han krossade Ernst Alms segrartid men rådde inte på Oskar Lindbergs tid från 1923. Jubileumsvasans manuella tidtagning klockade Erik Wickströms tid i mål till 6.57.00 (bara hela minuter i loppet). – Det var otroligt häftigt med alla som hejat och kul att åka, sade Erik Wickström. Det överträffade alla förväntningar. Det var en rolig grej att få vara först i mål. Anders Södergren åkte ifrån mig i första backen, men jag hade bättre glid, vallat med tjära och stearin. Det passar mig att åka långt.

Anders Södergren som blev tvåa, slagen med tio minuter, var desto tröttare i mål och han fick lov att lägga sig ned vid målet för att återhämta sig. 1922 var Vasaloppet ett nationellt skidlopp, men i år fanns flera internationella deltagare. Bäst av dem åkte Tore Stengrundet från Norge som var trea i mål.

Margit Nordin blev 1923 den första kvinnan som åkte Vasaloppet och hennes tid var 10.09.42. Sofia Lind som var första dam i mål i Jubileumsvasan åkte i mål på tiden 8.59.00.

När Erik Wickström gick i mål hade 97 deltagare tagit sig förbi Evertsberg. (Siste man i mål 1922 åkte på 14.11.00 och var då tre timmar efter näste siste man!) Målet i Jubileumsvasan skulle dock ha öppet tills sista deltagare gick i mål.

De tre första herrarna och de tre första damerna uppmärksammades efter målgång. Medaljer delades ut till alla deltagare.

 

Jubileumsvasan.

Först i mål, herrar

1. Erik Wickström, Hestra IF, 6.57.00

2. Anders Södergren, Östersunds Skidlöpareklubb, 7.07.00

3. Tore Stengrundet, Norge, 7.15.00

 

Först i mål, damer

1. Sofia Lind, Duved, 8.59.00

2. Catrin Ingvarsson, OK Renen, 9.21.00

3. Ingela Gahne, XC Sthlm Ski Club, 9.44.00

 

Alla resultat (välj Jubileumsvasan under Evenemang): https://results.vasaloppet.se.

 

Tusentals personer har funnits längs spåret i dag.

Publikröster: Lena Mases och Ylva Andersson, båda uppklädda i sockendräkt, hade tagit sig från Borlänge till Oxberg för att heja fram åkarna.

– Jätteroligt med den fantastiska stämningen och alla fina kläder, sade Lena som till vardags är kollega med trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell som i mål åkte in på elfte plats i Jubileumsvasan.

På en pälsklädd bänk vid Oxbergskontrollen satt Anna-Lisa och Anette Carlsson, mor och dotter. De hade åkt från Finspång i Östergötland och kallar sig själva för Vasaloppsnördar.

– Självklart ville vi hit och uppleva Jubileumsvasan på plats. Sedan är vi väldigt förtjusta i Dalarna också, så vi bokade in det här redan i oktober, berättade Anette.

 

FAKTA/Passertider 1922 för täten:

Mångsbodarna: 2 timmar och 11 minuter (Per Erik Hedlund).

Evertsberg: 4 timmar, 10 minuter och 30 sekunder (Jonas Persson).

Oxberg: 5 timmar och 16 minuter (Jonas Persson).

Eldris: 6 timmar och 57 minuter (Ernst Alm).

Målet i Mora: Ernst Alm, sluttid 7.32.49.

 

Del |
Mixstafett

Hopplöst utgångsläge – supersträcka av ”Sebbe”

Sverige kom helt snett ut i världscupstafetten för herrar i Östersund och hade ett tag bara två av dom 20 lagen bakom sig i spåret.
Men en super slutsträcka av Sebastian Samuelsson förde Sverige upp till en 6:e plats och med hopp om framgångar i helgens tävlingar för ”Sebbe”.

20231130, NYKVIST Emil 001 kopiera

Svenska top-10-placeringar i Finland

IBU-cupen i Kontiolahti:

IBU-cupen drog igång i Kontiolahti i Finland under torsdagen. Distanstävlingar både för damer och herrar stod på programmet och Sverige fick en godkänt start med top-10-placeringar både på dam- och herrsidan.
 

PERSSON, Emil 029 kopiera

Vasalopps-segraren också med covid

Samtidigt som stora delar av det svenska längdlandslaget har däckats med covid kommer meddelandet om att också Vasalopps-segraren Emil Persson har fått covid.
Tråkigt för Lager 157-profilen som var förra säsongens stora gigant Ski Classics och som nu var i förberedelser inför långloppsstarten i österrikiska Bad Gastein i början av december.
 

Mixstafett

Hannas kollaps kostade Sverige segern

Hanna Öberg hade matchboll om det varit tennis. Men det handlade om skidskytte, stafett och världscup på hemmaplan.
Då kollapsade världsmästarinnan och bommade fyra raka skott. Det resulterade i en straffrunda och Sverige missade chansen att vinna på hemmaplan.
 

Mixstafett

Spännande damstafett i Östersund?

Sverige ett av flera favoritlag:

Onsdagens damstafett i världscupen i skidskytte i Östersund kan bli en riktigt spännande tävling.
Flera lag har segerchanser och Sverige är så absolut ett av dom. Man kör med sina vanliga fyra stafettåkare men mixar om lite på ordningsföljden.
 

20231128, MYHLBACK, Alvar 002 kopiera[1]

Men Alvar Myhlback, 17 får chansen

Många har väntat på det. Och nu får 17-årige Alvar Myhlback chansen i världscupen på hemmaplan i Gällivare.
Supertalangen som imponerat i långloppen för Lager 157, bland annat som 8:a i Vasaloppet. Helgens tävlingar blir Alvars debut i världscupen – och han kan sätta många rekord där.
 

POROMAA, William 005 kopiera

Världscuplaget sänkta av covid

Fyra har testat positivt, tre är borta från helgens tävlingar:

Covid härjar i det svenska världscuplaget inför den kommande helgens tävlingar i Gällivare.
Jonna Sundling, William Poromaa och Linn Svahn är alla drabbade. Dessutom har Frida Karlsson testat positivt men har inga sjukdomssymptom.

20231127, Ebba-Frida-Moa 001 kopiera

6 blågula åkare bland dom 8 bästa

Sverige och USA dominerar damernas världscup:

Sverige och USA är dom enda nationerna bland dom åtta bästa i världscupen i längdåkning för damer efter den första tävlingshelgen i Ruka.
Frida Karlsson åker från Finland med den gula tröjan, följd av amerikanskorna Rosie Brennan och Jessica Diggins. Sedan följer inte mindre än ytterligare fem blågula åkare.

20231126, VITTOZZI Lisa 001 kopiera

Vittozzi vann med 0,1 sekund i distansloppet

Svenskarna sköt bort segerchanserna:

Dom svenska åkarna bommade för mycket i distanstävlingarna på hemmaplan i Östersund.
Istället blev det en oerhört spännande duell i damloppet där italienskan Lisa Vittozzi vann med 0,1 sekund till tyskan Franziska Preuss – alltså minsta möjliga marginal.
Tyskland hade en stor dag och tog en dubbelseger i herrarnas 20 km.

20231126, HENRIKSSON Sofia 001 kopiera

Sofia vann – Gustaf tog en dubbel

Ford Smart Energy Cup i Idre söndag:

Gustaf Berglund som segrare igen och en rejäl utskåpning från den klassiska specialisten Sofia Henriksson. Det blev slutresultaten när 10 kilometer klassiskt avslutade Ford Smart Energy Cup i Idre.

20231126, JENSSEN Jan Thomas 001 kopiera

Norska reserven slog alla i masstarten

Jan Thomas Jenssen fick en telefon i veckan om att Sjur Røthe är sjuk. Därmed fick den norska reserven chansen i masstarten över 20 km fristil i Ruka.
Han tackade med att slå alla i spurten och vann sin allra första världscuptävling.
Svenskarna hängde inte med och Calle Halfvarsson var bäst helt nere på en 18:e plats.
 

20231126, ILAR Moa seger kopiera

Moa Ilar vann sin första världscuptävling

Moa Ilar spurtade överraskade hem 20 km masstart i fristil vid världscupen i finska Ruka. Dalatjejen tog sin första världscupseger och imponerade oerhört i avslutning då det svenska laget tog sin tredje seger av tre möjliga.
 

20231125, FRIDA i gult kopiera

Frida i gult för att stanna?

Frida Karlsson tog över den gula ledartröjan i världscupen efter lördagens millopp i Ruka.
Nu är frågan om hon är där för att stanna. Hon är en av dom stora favoriterna att vinna världscupen totalt den här säsongen.
 

20231125, Kardin o Fleten kopiera

Fleten och Kardin bäst i långloppspremiären

Långloppsåkarna testade formen för första gången i Edsåsdalen under lördagen.
Oskar Kardin tog sin första seger för Lager 157 medan Emilie Fleten vann bland damerna när det åktes 45 kilometer.
 

"DEN NYA THERESE JOHAUG

Norska supertalangen utklassade alla

Märta Rosenberg och Louise Lindström bästa svenskor i Idre:

Förra säsongens suveräna juniorvärldsmästare Milla Grosberghaugen Andreassen utklassade alla dom svenska damerna när Sverige-cupen fortsatte med 10 km fristil i Idre under lördagen.
Hon var över halvminuten före alla andra och i Norge kallas hon för ”den nya Therese Johaug”.

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

IFK Moras herrar dominerade i Idre

IFK Moras herrar dominerade stort under andra dag av Sverige-cup-tävlingen i Idre Fjäll.
Gustaf Berglund vann 10 km fristil före klubbkompisen Eric Rosjö och med Borås veteran Karl-Johan Westberg som trea.

Sprint

Sverige vann direkt i Östersunds världscup

Världscupen i skidskytte i Östersund kunde inte ha startat bättre för Sverige.
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg vann single mixed-stafetten efter en spännande duell mot Norge.
Över 3.000 på läktaren jublade över en start som arrangören bara kunde drömma om.

20231125, POROMAA William 001 kopia

Poromaa 9:a, Calle 10:a i Ruka

Norge och Finland på pallen i herrarnas lopp:

Norge dominerade som väntat i herrarnas 10 km klassisk i Ruka, men hemmafavoriten Iivo Niskanen grejade en andra plats mellan norrmännen Martin Løwstrøm Nyenget och Erik Valnes.
William Poromaa och Calle Halfvarsson åkte både in bland dom tio bästa och gjorde att den blågula insatsen var bättre än i fredagens sprint.

20231125, TOP-3 DAMER (kopia)

Ebba Andersson vann 10 km klassisk

Svenska damerna dominerade totalt igen:

Ebba Andersson vann direkt när hon världscupsdebuterade för säsongen över 10 km klassisk stil i finska Ruka. Och dom svenska damerna dominerade totalt – precis som i fredagens sprint – men nu med andra namn.
Frida Karlsson var trea och Moa Ilar imponerade som 4:a. Dessutom Linn Svahn också in i top-10.
 

Mediadag

Svensk seger direkt också i skidskyttet?

Två spännande stafetter i Östersund redan under lördagen:

Kan dom svenska skidskyttarna göra som längddamerna och vinna direkt när världscupen drar igång i Östersund under lördagen?
Sverige går hårt ut och startar med VM-hjältarna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg redan i single mixed-stafetten som är första tävlingen.
Också laget i den mixade stafetten har helt klart segerchanser.